Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Camperreis Marokko 2010 week 3
24 febr. Vandaag van Sidi Ifni naar Tafraoute. Rijden eerst de mooie weg naar Guelmim. Echt een mooi landschap hier vol met div. soorten cactussen. Zien ook hier nog veel plaatsen waar het water schade heeft toegebracht. Moeten nog wel eens voorzichtig doen met afgebrokkelde wegen en ook moeten we nog wel eens door het water rijden. Maar we mogen niet klagen, hebben prachtig weer en het is lekker warm. Rijden via de N 1 naar Tiznit en deze weg is slecht, vol kuilen en gaten. Bij een stop ontmoeten we een vriendelijk oud baasje die een beetje Nederlands sprak. Van hem hoorden we dat er dit jaar al meer regen gevallen was dan in de afgelopen 20 jaar. Hij had familie in Nederland en hij vond dat 80 % van de Marokanen die in Nederland wonen slecht waren.

Zijn daar verder maar niet op ingegaan. Worden ook uitgenodigd om mee naar zijn huis te gaan om couscous te eten. Het was 11 uur dus maar vriendelijk bedankt voor het aanbod. Dan nemen we de R 104 naar Tafraoute en die is prachtig. Mooie klim is het de pas op naar 1300 meter, veel bochten en hier en daar smal door het afgebrokkelde asfalt door het regenwater. Ook hier nog wel eens door het water maar niet echt veel hinder er van. Maken wat foto’s onderweg van de mooie natuur. Zijn om 4 uur in Tafraoute op een mooie nieuwe camping. Blijven hier een paar dagen staan en gaan op de fiets de omgeving verkennen. Hopen wel dat het zonnig weer blijft.

onderweg wasplaats
camping Tafraoute
heerlijk fietsen

25 febr. Prachtig weer als we opstaan. Na het ontbijt nemen we de fiets en verkennen de omgeving. Rijden door de dorpjes over zand en grind paadjes en ook hier diepe geulen van het regenwater. Best wel veel schade hier aan de wegen. Het is wel vreemd dat er aan herstel van de wegen nog bitter weinig wordt gedaan, ook niet door de bewoners zelf, al is het voor hun deur en ze er zelf last van hebben. Met een half uurtje werk zou het soms verholpen zijn maar ze wachten wel tot een ander het doet. We genieten van de omgeving en van de mooie natuur. Het is hier ook heel stil, meestal hoor je alleen maar de vogels. Om 1 uur weer op de camping waar we de rest van de middag rustig aan doan. Was tussendoor wel de camper een beetje, ziet er vies uit na de vele regen van de laatste weken.

Omgeving Tafraoute
Tafraoute
amandelbloesum

26 febr. Wordt een warme dag vandaag, boven 30 graden. Gaan toch met de fiets op pad. Gaan naar Tafraoute en ga eerst een fietspomp kopen. Terug naar de fietsen en komt tot de ontdekking dat de sluiting op het ventiel niet werkt. Terug naar de winkel om een andere die wel werkt maar de 4 stuks die er nog zijn werken ook niet. Krijg mijn geld terug en zie wel weer een keer een andere. Doen de nodige boodschappen en breng ze even terug naar de camper. Fietsen naar het dorp Aguerd-Oudad, leuk dorp maar weinig mensen op straat. Vragen er de weg naar de Blauwe rotsen maar worden alle kanten opgestuurd. Doen het morgen wel met de camper als we een rondje in de omgeving doen.

Tafraoute
tafraoute
De natuur blijft mooi hier maar het is wel heuvelachtig en zwaar om te fietsen met deze warmte. Je blijft wel foto's maken in deze omgeving. Zien net voor Tafraoute in een keteldal veel campers staan, mooie plek tussen de palmbomen. Moet wel door het water om er te komen maar dat is geen probleem. Na ons rondje morgen gaan we daarheen om te overnachten. Om 1 uur is het 34 graden en houden het voor gezien. Terug naar de camping en de skottelbraai  voor de dag gehaald. Maken het eten klaar en trekken een flesje wijn open. Eten lekker onder de luifel voor de camper. De rest van de dag lekker lui zijn.
Tajine kookstelletje
leuk optrekje
27 febr. Vertrekken om half 10 van de camping en gaan vandaag een tourtje in de omgeving maken. Gaan eerst naar de beschilderde rotsen, een kunststuk van de Belgische kunstenaar Jean Verame die dit in 1985 maakte en er 19 ton waterverf voor gebruikte. Vanuit Tafraoute richting Tiznit rijden en na 7 km kom je op een splitsing, daar staat het goed aangegeven. De onverharde weg over de laatste 4 km is door de regen niet helemaal berijdbaar. Voor een diepe geul moeten we de camper laten staan. De laatste 1,5,km gaan we wandelen. Mooie natuur en we staan versteld van de mooie bloemen die  door de versteende grond komen en in bloei staan. De beschilderde rotsen zijn wel apart om te zien. Ze worden wat vaal van kleur en daarom hebben ze er div. opnieuw knalblauw gespoten.
soort wilde krokus
fel blauw
Kunstwerk?
Ze hebben dat echt slordig gedaan, niets afgedekt zodat de grond om de rotsen ook allemaal blauw is en zelfs de struiken en planten hebben ze ook maar mee gespoten. Daarna nemen we weg nr. 1927 naar Tasrirte en de klim naar dit op 1600 m. gelegen dorp is prachtig. Weg soms smal door de afgebrokkelde kanten en weggespoelde bochten. In de dalen stoomt het water over de weg.  De natuur is prachtig, ruig met grote rotsblokken en door de zon mooi bruin-rose van kleur. Bij Tasrirte nemen we de weg naar Ait Mansour. Ook hier is de weg redelijk goed berijdbaar en de natuur wordt steeds mooier. De rotsen worden oker van kleur en je rijd door een soort canyon met soms steile rotswanden. Beneden kom je in een oase met palmbomen en hier houd de asfaltweg ook op.
waterschade Ait Mansour

Aan het begin van de oase is hij helemaal weggespoeld en moeten we te voet verder. Een vrouwtje past op de camper. Lopen de oase in en het is er heerlijk koel onder de palmbomen met het stromende water. Wat is er toch veel schade ontstaan door de regen, op plaatsen is de weg tot meer dan een meter diep weggespoeld. Ondanks dat genieten we toch van dit mooie stuk natuur. Jammer dat we dezelfde weg weer terug moeten rijden naar Tafraoute. Ondanks de schade aan de weg was het heel goed te doen vandaag. Gaan naar het keteldal waar wel 50 campers staan en het wordt hier gedoogd. Zoeken een mooi plekje naast een paar palmbomen en staan zo een beetje uit de zon. Mooie tocht vandaag en maar 63 km gereden.

28 febr. Worden om half 9 gewekt door iemand die op de deur tikt. Denk dat het de bakker is maar nee, ze komen geld ophalen voor de overnachting, moet 10 Dh betalen. Dat wordt eerst brood halen. Het is fris en op de terugweg begint het te regenen. We ontbijten en ruimen de camper op. Lezen een poosje en als om 11 uur de zon doorbreekt gaan we een stukje fietsen. Kopen onderweg een fles water en zijn om 1 uur weer bij de camper. Het is werkelijk een prachtige plek om te staan tussen de palmbomen  en rond het dal mooie gekleurde bergen. Lang niet zo warm als gisteren, zeker 10 gr. koeler door de frisse wind. Gaan eind van de middag nog een stuk wandelen en maken nog wat foto’s. Om 5 uur wordt het te koud en gaan we naar binnen.

camperplaats Tafraoute
Camperplaats camperplaats
Argania vruchten geiten in de Argania boom camperplaats

Er zijn hier veel Argania bomen, de geiten klimmen er in en eten de vruchten De pitten komen met de uitwerpselen weer naar buiten en die worden door vrouwen en kinderen weer uit de uitwerpselen gehaald. Deze pitten worden uitgeperst en dan ontstaat de dure Argan olie die gebruikt wordt bij de bereiding van maaltijden.

camperplaats laatste zonnestralen
mooi plekje om te staan

1 Maart. Heldere lucht vannacht en heel koud,was vanmorgen buiten 5 graden. Om 9 uur volop zon en de temperatuur loopt op naar 29 graden. Gaan om 10 uur wandelen, het is mooi hier, waterstroompjes met palmbomen, bloeiende bloemen en vooral grote rotsblokken in allerlei vormen. Het is vrij vlak om te lopen. Zien diverse schaapsherders en geitenhoeders en mooi om te zien hoe die geiten in de argania bomen klimmen. De takken zitten vol met grote stekels en de geiten klimmen er in, vreten de kleine blaadjes en vruchten tussen de stekels vandaan en je ziet niet dat ze zich bezeren. Om 1 uur zijn we weer bij de camper, pakken de skottelbraai en een flesje wijn en eten heerlijk onder de luifel. Eind van de middag even naar het dorp voor wat boodschappen.

pas geboren geiten hoeden en wol spinnen
genieten grote keien
Tafraoute
Tafraoute is wel een dorp waar veel werkplaatsjes zijn waar de Marokaanse slippers (babouches) worden gemaakt. De schoenmakers zitten in een kleine ruimte helemaal omgeven met hun eigen gemaakte slippers. Zien wel 20 tot 30 van deze werkplaatsjes. En dat in een dorp van maar 8000 inwoners. Ze zijn ook niet opdringerig om je een paar te verkopen. We kopen ze wel en moet zeggen dat ze lekker zitten. Het is een mooi dorp om te bezoeken en ligt in een dal omgeven door roze granietrotsen. Je ziet hier ook veel amandelbomen maar de meesten zijn al uitgebloeid. Verder veel palmbomen en olijfgaarden en een prachtig gebied om te wandelen.

2 Maart. Gisteravond en vannacht veel regen en zwaar onweer gehad en ik heb het nog nooit zo erg zien weerlichten, . Worden wakker met mooi weer, wat koeler dan gisteren maar wel zonnig. Gaan om 10 uur weer wandelen naar de andere kant van het dal. Ook hier is het mooi met palmbomen en de mooie gekleurde rotsen. Het is mooi vlak om te wandelen, alleen van het rotsen klimmen wordt je wel moe. Bezoeken een begraafplaats maar daar schenken ze hier niet veel aandacht aan. Zien een nieuw gedolven graf en het lijkt wel dat de dode zonder kist in een heel ondiepe kuil wordt gelegd. Het wordt afgedekt met wat grond en daar overheen wat stenen en takken met doornen. Denk dat ze dat doen om beesten te beletten aan de doden te komen. Om 1 uur weer bij de camper en maken de dag vol met luieren en lezen.

Tafraoute
volop voorjaar nieuw gedolven graf
week 2