Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Camperreis Marokko 2010 week 4
3 Maart. Vertrekken uit Tafraoute en gaan op weg naar Tata. Het weer is donker en weinig zon. Rjden via weg 104 en 106 naar Igherm. De natuur is geweldig vooral op momenten dat de zon er doorkomt. Boven in de bergen rijden we soms in de bewolking en regent het iets. Stoppen veel en maken veel foto;s. In het bergdorp Igherm bezoeken we de markt en door de hoogte is het er verschrikkelijk koud en er waait een gure wind, lange broek en de jassen weer aan. De vrouwen gaan vaak in heldere blauwe kleuren of in het zwart gekleed. Leuk om hier rond te lopen, zien hier verder geen toeristen. Na een uurtje weer naar de camper en gaan we door naar Tata.
markt Igherm
veel gepraat op weg naar de markt

Nemen weg 109 en de natuur is hier nog mooier dan vanmorgen. Na de pas Tizi Touzlimtop 1700 meter beginnen de prachtige gestreepte bergen in verschillende kleuren. Je blijft foto;s maken. Het wordt prachtig weer en dan is de natuur nog mooier. Komen om 4 uur in Tata aan en ontdekken dat we hier 3 jaar geleden ook zijn geweest. Het is wel vol op de camping maar we kunnen er nog net bij. Lopen even het plaatsje in en komen op een markt. Kopen wat fruit en gaan terug naar de camping. Ontmoeten daar Annemie en Paul die al 9 jaar in Marokko komen en van hun krijgen we een schat aan informatie over mooie routes, campings en andere intressante plekjes.

onderweg naar Tata
markt Tata straatbeeld Tata
4 Maart. Gaan lekker fietsen na het ontbijt, zijn vroeg vanmorgen en om half 10 al onderweg. Er is hier een grote palmentuin en die gaan we bezoeken. Het is heerlijk om hier te fietsen. Allemaal smalle klei paadjes vol gaten en bulten, soms glad door de natte klei. Er zijn veel vrouwen op de tuintjes aan het werk, Ze verzamelen gras en hout en dat wordt met grote bossen op de rug mee naar huis genomen. Leuk om te zien dat ze een bosje gras op hun hoofd hebben om het insnijden van het touw waar mee het gras en hout bijeen is gebonden tegen te gaan. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en beleefd tegen ons. Foto's maken van vrouwen lukt wel maar dan moet ze wel alleen zijn.
Palmentuin Tata Gastarbeidster
wasplaats

Fietsen door kleine dorpjes en genieten van de bakker die het brood nog traditioneel bakt in de kleioven met grind. Het beslag wordt op de het hete grind gelegd en voor het brood uit de oven komt dan wordt het meeste grind van het brood geslagen. Wat achterblijft wordt verwijderd als het uit de oven is. We kopen een plat brood en het is erg lekker. Ze willen ook het geld dat ik gaf nog terug geven. Hebben het brood gedeeld met de mensen die om ons stonden en dat werd wel gewaardeerd. Om 1 uur weer op de camping en de rest van de dag doen we weinig. Jannie gaat met Annemie naar het dorp en kopen div. kruiden. Ze brengt ook een kip van het spit en lekkere patat mee voor het avondeten. Morgen gaan we verder naar Agdz

bij de bakker bij de bakker
5 maart Vertrekken om half 10 uit Tata met een licht zonnetje en veel bewolking. Nemen de N 12 naar Foum-Zguid en deze is plaatselijk slecht, smal en afgebrokkeld. Gelukkig wel brede bermen zodat je elkaar goed kan passeren. Het landschap blijven we mooi vinden met de kale bergen. Langzaam veranderd het in een woestijn landschap. Grote vlakten met stenen en diep uitgesleten rivieren. In de rivierbedding ontstaan weer oases met palmbomen. Mooi om het vanaf de bovenrand te overzien. Ook hier zien we weer volop schade door de regen, stukken weg die verdwenen zijn, een aardverschuiving  en daardoor een omleiding door de rivierbedding.
Tata
onderweg rivierbedding
omhoog geperste rotsen mooi oud dorp
weg is de weg
Ligt er vol met zwerfkeien en dat rijdt niet prettig. Op een plek door het water en een steile helling omhoog om de rivier uit te komen. Het lukte me maar net om hier door heen te komen. De wielen maar doordraaien op de ronde keien in het water. Zien prachtige dorpjes onderweg waar nog veel huizen zijn gemaakt van leem. De zon komt er goed door en de natuur wordt steeds mooier en droger, kale vlakten met hier en daar wat boompjes. Stoppen op een plek waar het water over de weg stroomt en eerst de camper maar even wassen. Sta rondom in lauw water en dat is handig wassen, zou ik thuis ook wel willen hebben.
nat en glad camper wasplaats
oude kasba
kasba in Agdz

Echt weer een dag waar we volop van genieten. Komen om half 5 aan in Agdz, een klein plaatsje met veel oude lemen huizen en kasba’s. Gaan naar de camping die in een palmentuin ligt, ook hier kan je zien dat het onder water heeft gestaan. Met veel grind hebben ze de camping  weer bruikbaar gemaakt. Wandelen wat rondom de camping en het is hier nog traditioneel met kasba's en huizen van leem. Mooie dag gehad.

Dal van de Dra
6 Maart. Vertrekken om half 10 uit Agdz en gaan op weg naar Zagora. Het is prachtig rijden door het Dal van de Dra. Zien veel dadelpalmen in de oasis en ook zeer veel kasba’s. De bergen van  donkere basalt, soms glimmend geven het landschap iets speciaals. Stoppen een paar keer om foto’s te maken en ook bij stops geen lastige bedelaars die van alles willen hebben. Om 1 uur rijden we Zagora binnen en gaan naar een camping in de stad. Krijgen een mooie plek zodat we internet in de camper hebben. Wel veel wind hier, om 3 uur ligt het zandstof op de tafel in de camper. Ja ook dat is Marokko, stof en nog eens stof. Gaan om 4 uur even de stad in en winkelen wat.
Dra dal
oude Kasba

Zien dat ze een moskee aan het bouwen zijn en ga vragen of we even binnen mogen kijken. Daar krijgen we toestemming voor en we kijken onze ogen uit. Wat een prachtig stucwerk maken ze hier en ook het houtsnijwerk is vakwerk. Jammer dat je hier niet in de bestaande moskeén naar binnen mag. Terug op de camping bestellen we een Tajine. Jannie en ik  overleggen in het bijzijn van de ober welke we zouden nemen. De ober schrijft het op en om half 8 krijgen we 1 Tajine voor 1 persoon. Ja zei de ober dan had je er maar 2 moeten bestellen. Zo gaat dat hier soms met wat bestellen.

camping Zagora Moskee Zagora
mooi stucwerk vakwerk
houtsnijwerk zagora zagora
dierenmarkt
7 Maart. Vanmorgen eerst naar de weekmarkt in Zagora.. Deze is zeer groot en er is van alles te koop. Je ziet ook oude troep dat je denk, dit koopt toch niemand. De dierenmarkt is wel bijzonder om te zien en er zijn veel dieren aangevoerd voor de verkoop. Bij alle dieren de poten aan elkaar gebonden tegen het weglopen. Er wordt wat afgevoeld en opgebeurt om het gewicht te schatten. Ook de groente en fruitmarkt is aanwezig en daar wordt niet zo krap mee gekeken, zie veel fruit dat rot is. Kopen bij een zeilmaker sunblockdoek om aan de voorkant in de luifel te schuiven. Daarna gaan we richting Mhamid aan het begin van de Sahara. Eerst nog even een stop bij het beroemde bord naar Timboektoe. De route is mooi en het landschap wordt steeds droger en kaler.
fruitmarkt

Blijven langs de rivier de Dra rijden en zien veel palmentuinen. Vreemd gezicht steeds die groene oases in het kale dorre landschap. We gaan steeds meer zand zien en ook de eerste zandheuveltjes komen in zicht. Met vlechtwerk van palmtakken proberen ze het weg waaien van het zand tegen te gaan en de weg berijdbaar blijft. Voor Mhamid worden we al opgehouden en wordt ons verteld dat hier het einde van de weg is en hij heeft familie waar we kunnen overnachten. Trekken ons er niets van aan en rijden toch verder. Als we door het dorp zijn dan houd de asfaltweg op. Via een grindpad rijden we een heuveltje omhoog waarop een kleine camping ligt. Vanaf hier een mooi uitzicht over de Dra rivier en het begin van de woestijn.

palmentuinen
nog 52 dagen per kameel soms even geen asfalt onderweg
Camping onbereikbaar camping Mhamid
stenen maken langs de Dra veel lemen huizen in Mhamid

Gaan fietsen langs de rivier en door het dorp. Zien ook hier nog veel schade, een stuk van de brug is verdwenen en de campings aan de overkant zijn niet bereikbaar. Er staat wel 50 cm water midden op de brug. Hier in het dorp zie je nog veel lemen huizen. De stenen voor deze huizen worden langs de rivier gemaakt en gedroogd. Hebben een Tajine besteld voor half 7 vanavond en nu voor 2 personen. Om 6 uur komen ze zeggen dat hij klaar is en we kunnen komen eten in de berbertent. Krijgen een fles water, een salade, een mandje brood, de Tajine en  fruit toe en dat voor € 11,-. Genieten nog van een mooie zonsondergang. Als het donker is dan zie je een prachtige sterrenhemel, de hele lucht staat er vol mee. Prachtig om te zien.

heerlijke Tajine

8 Maart. Heerlijk geslapen vannacht, wat een rust hier. De hele nacht geen hond, geen auto en geen moskee gehoord. Als ze op de camping zien dat we wakker zijn dan komen ze vragen of we een stokbroodje willen hebben. Wat een service hier. Na het ontbijt gaan we naar de weekmarkt hier. Niet zo groot maar wel heel mooi om foto’s te maken. Je zie hier prachtige mensen en het valt wel op dat er bijna alleen maar mannen zijn die de inkopen doen. Het merendeel wat er verkocht wordt zijn toch etenswaren. Ook hier wordt aan elk stukje fruit gevoeld en geknepen. Is ook wel nodig want ook hier zit er slecht en verrot fruit tussen. Om half 11 vertrekken we uit Mhamid en gaan terug naar Zagora.

markt Mhamid

Er rijden hier haast geen auto’s en dat is wel lekker, als je iemand tegenkomt dan moet er toch één van de weg af, het asfalt is maar één camper breed. Als je één keer knippert met je licht dan geef je te kennen dat je niet uitwijkt en dat de ander dat moet doen. De meeste keren gaat de tegenligger inderdaad van de weg af. Doen lekker rustig aan en genieten wederom van het landschap. Zijn om 1 uur in Zagora en doen wat boodschappen voor we naar de camping gaan. Lezen de rest van de middag onder de luifel voor de camper. Maken ook gebruik van de internetverbinding die we in de camper hebben. Het blijft wel warm vanavond, om 9 uur nog 24 graden buiten.

eerste zandduinen
mooie natuur onderweg