Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Camperreis Marokko 2010 week 6
16 Maart. Vertrekken om 9 uur van de camping en rijden de George du Dades weer terug naar Boumalne Dades. Daar nemen we de N10 richting Ouarzazate. Tot aan Skoura is het een saaie vlakke weg om te rijden. Daarna wordt de natuur weer mooier met veel rode rotsen in allerlei vormen. Bezoeken de kasba van Taourirt en wandelen wat in de straatjes rond de kasba. Het is wel erg veel souvenirs wat de klok slaat. Gaan even boodschappen doen bij supermarkt Dimitri maar die hebben helemaal geen vlees of kip. Je kan er wel veel sterke drank en wijn kopen.
camping in George de dades
George du Dades George du Dades
kasba Taourirt omgeving kasba
Wondelijke vormen

Rijden door naar kasba Ait Benhaddou en gaan die bezoeken. Moeten wel door het 40 cm diep water waden maar we gaan niet op een ezel zitten. Lopen wat rond in de kasba maar ook dit wordt een beetje teveel winkels met souvenirs. Na een uurtje hebben we het wel gezien en rijden terug naar het dorpje Tabouraht. We gaan naar camping Tissa en worden als welkom op de thee uitgenodigd. Daarna nog even lezen buiten in de zon. Zitten op 1240 meter en om half 6 begint het snel koeler te worden dus lekker de camper in.

Ait Benhaddou
in de kasba
op de ezel door het water camping Tissa
17 Maart. Onrustige nacht gehad, hebben beiden een keelinfectie en houden elkaar wakker met hoesten. Vandaag maar even wat ondernemen voor het te gek wordt. Rijden via de N10 naar Tazenakhit. Ga daar even bij de apotheek aan voor de keelontsteking en krijg er medicijnen voor. Hopen dat het gaat helpen. De weg is op veel plaatsen slecht, smal en afgebrokkeld en veel Marokkanen rijden hier als gekken. Ze willen ook maar slecht voor je opzij gaan, diverse keren is het ook maar net mis. De hoogvlakte is kaal en allemaal steen,, rijden veel op 1700 meter hoogte. Nemen weg P 1706, op de kaart een gele weg en die is veel beter als de N10.
natuur onderweg
door de bedding 3 weken geleden was je met de meegesleurd
Taroudant

In de buurt van Taraudant zien we wat het water heeft aangericht. Nog steeds wordt er weinig aan herstel gedaan. De grote brug is nog niet hersteld maar er staat geen water meer in de rivier dus rijden we nu door de rivierbedding naar de overkant, 300 meter hobbelen  over de keien. Ook elders zie je nog op veel plekken schade en waar nog niets aan is gedaan . In Taraudant staat de camperplek bij de muur vol en vinden verderop een plaats op een groot parkeerterrein. Zeer warm hier, het is 32 graden om 4 uur. Lopen nog even de stad in maar die kan ons niet boeien en gaan terug naar de camper. Hopen morgen weer wat fitter te zijn.

voorjaar parking Taroudant

18 Maart. Aardig geslapen vannacht en we voelen ons weer iets beter.  Rijden via een nieuwe weg de 1714 naar Agadir en hopen dat het daar wat frisser is. De nieuwe weg is 4 baans en ligt ten zuiden van de N10. Gaan boodschappen doen in de supermarkt Marjane en daarna door naar de camping. Het is hier nog warmer en benauwder dan in Taroudant., bij de minste inspanning breekt het zweet je uit. De  rest van de dag onder de luifel uit de zon en je vooral niet inspannen. Om 10 uur is het nog 27 graden buiten en voor morgen geven ze nog warmer weer op. Rijden morgen  naar het noorden, daar is het 8-10 graden koeler. Geen foto's vandaag, morgen beter.

.

19 Maart.  Rijden via de kustweg naar het noorden en gaan naar Imesouane, een klein vissersplaatsje. Op de heenweg was het door het slechte weer en kapotte wegen niet te bezoeken. Er is een aardig vissers haventje en het strand met de rotsen is ook wel mooi om te zien. Verder stelt het dorpje niet veel voor. Wel een goede plek voor de surfers, die zijn er dan ook genoeg.Gaan even op de camping kijken en die ziet er aardig uit. Hij is net ingeplant en over een paar jaar wel leuke afgezette plaatsen. Blijven hier niet en gaan verder naar Sidi Kaouki.

haven van Imesouane
visserhaven met mankracht de boot aan wal brengen
vee transport

Ook daar kijken we even op camping Sidi Kaouki maar daar is het aardig vol en geen plekje te vinden met wat schaduw. Het is er warm en besluiten naar de haven in Essauira te gaan en hopen op een koel windje van zee. Er is nog een plaatsje voor ons en het is hier niet zo warm. Lopen even naar de haven en daar is een kleine vismarkt. Ook zijn de vissers de lijnen aan het gereed maken voor de vangst vannacht. Lopen het stadje in en gaan met een drankje op een terrasje zitten. Er zijn veel toeristen hier in de straatjes maar er zijn ook veel souvenirs winkeltjes. Het is gewoon een heel gezellig stadje. Om half 6 zijn we weer terug bij de camper.

gereedmaken van de vislijnen
veel haken arme vrouwen die wachten op een gratis visje
even thee zetten kleedje kopen
Sardine visser
20 Maart. Goed geslapen ondanks de warmte. Ga een stokbroodje kopen in de stad en na het ontbijt naar de haven. Rond 10 uur komen de vissersboten binnen en brengen voornamelijk sardines aan land. Veel mensen op de been hier en het lijkt wel dat veel mensen ruzie hebben met elkaar, wat een stel druktemakers als ze met elkaar moeten werken. Je ziet ook veel vrouwen die om een visje lopen te bedelen, zelfs de platgetrapte visjes halen ze van de straat af. Je moet toch wel arm zijn om zo aan je eten te moeten komen. Bij elke boot staan ze weer vooraan. Weet niet of het soms vrouwen zijn die geen man meer hebben.
lossen van de vangst vis te koop

Vertrekken er om 12 uur en rijden naar Ounara en gaan naar de camping daar. Willen morgen naar Ha Draa waar een grote weekmarkt is, en dat is hier 6 km hier vandaan. Het blijft warm en drukkend weer en brengen de middag door met veel leze.n uit de zon. Ga ook even een rondje in het dorp fietsen, wat is het daar smerig. Overal vuilnis op straat en het stinkt er op plaatsen verschrikkelijk. Het ruikt of er dieren liggen te rotten. Zie ook verschilende mannen die dag en nacht op straat leven, Verschrikkelijk smerig en in lompen gekleed. Nog niet zo’n vies dorp gezien deze reis. De camping is met veel gras en bomen en daar is de prijs ook naar € 8,- excl. Stroom.

Ounara
Ounara op de camping
markt Had Draa
21 Maart. Wij willen vroeg vertrekken om de markt in Had Draa te bezoeken. Ga brood halen om half 8 en zie dat ze de weg voor de camping in de teer hebben gespoten om er te asfalteren. Rijden gelijk weg voor we er niet meer uit kunnen. Rijden maar door naar Had Draa en daar is het al zeer druk. We eten eerst wat en gaan dan  één van de grootste markten van Marokko bezoeken. Morgens om 4 uur beginnen ze al met uitstallen. Op de dierenmarkt worden hier veel kamelen verhandeld. De meeste verkochte kamelen gaan gelijk door naar het vlakbij gelegen slachthuis. Het laden van de beesten gaat er niet zachtzinnig aan toe. Er wordt veel onnodig geslagen.
Had Draa doe het zelf zaak
Het is een mooie markt waar alle oude ambachten te bewonderen zijn. De allesslijper met een slingerende slijpsteen, de smeden die gereedschap weer dunner smeden, schoenmakers die je schoenen weer maken terwijl je wacht, paarden en ezels van nieuwe hoefijzers voorzien enz. Je kan het niet verzinnen of het wordt hier wel verkocht. Na een paar uur hebben we het wel gezien, Het is weer warm en er hangt veel stof in de lucht, Mijn keel begint weer aardig te kriebelen en dus ook meer hoesten. Het wil nog niet echt beter worden met de keel  ondanks de kuur die ik ingenomen heeft.
kamelenmarkt
vee transport
kamelen laden de slagers kruiden kaam
door het slechte weer van 4 weken geleden vissershaven
Nemen de kustweg naar het noorden en stoppen in Souria Kedima om te lunchen. Er is een mooie parking aan de vissershaven en de boulevard en blijven hier staan. Er is een kraan voor water en het kost 20 Dh. Je kan de schade van het slechte weer goed zien, de straat en de boulevard zitten nog dik in het zand. Ze hebben hier denk ik geen mensen bij de gemeente die dit op moeten ruimen. Ze hopen denk ik dat het wel een keer zal weg waaien. Lopen naar het strand en de haven en hier zijn de bootjes niet blauw maar groen. De rest van de dag lekker lezen in de zon. Tegen de avond begint het koeler te worden en maar hopen dat het morgen ook wat koeler is.
bij eb
nog wat zand opruimen camperplek aan de haven
onderweg

22 Maart. Eerst brood halen bij de haven, daar is de bakkerij.Daarna gaan we via de kust naar Safi en even langs de bank om te pinnen. Via de R 301 rijden we naar Cap Beddouza. Mooie weg om te rijden zo langs de kust. Doen rustig aan en stoppen regelmatig. Bij Cap Beddouza gaan we wandelen langs het strand en lunchen daar. Best wel een leuke plek om een dag te staan, kan er mooi wandelen over het strand en de rotsen.

onderweg strand Cap Beddouza
Cap Beddouza Cap Beddouza

Besluiten toch om verder te gaan en gaan bij Oualidia richting het strand. Zien hier op div. plaatsen campers staan. Wij zetten hem op de parking voor de camping en mogen hier voor 20 Dh overnachten. Gaan naar het strand en ook hier mooie rotsen voor de kust waar de golven tegen tekeer gaan. De vissersbootjes slepen ze hier het strand op en de vissers zijn druk met de boten en de netten. Ontdekken een café waar internet is, ja zelfs WiFi. Gaan de laptop halen en even de post inkijken en de site bijwerken. Volgens de TV geven ze minder mooi weer op voor morgen.

strand Oualidia
strand Oualidia slakkenplant
Oualidia Oualidia