Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Camperreis Marokko 2010 week 7
23 Maart.  Zijn vroeg wakker, liggen beiden weer knap te hoesten. Zijn  om half 9 al onderweg en rijden via de R 320 richting Casablanca. Na El Jadida is de weg  op de meeste plekken slecht en je rijdt ook niet meer langs de kust. Op 2 plaatsen zie je heel even de zee. Rijden wel door een groot landbouw gebied dat direct achter de duinen ligt. Er worden hier veel wortels en kool verbouwd. Zien hier ook wel wat zoutpannen liggen waar door verdamping het zout uit zeewater wordt gewonnen.Stoppen op een rustig plekje voor de koffie maar ineens staan er 8 kinderen bij ons die zeer druk en erg brutaal zijn.
wortelen wassen
onderweg even van de weg af
Hadden we nog niet zo meegemaakt, vooral een meisje van een jaar of 10 was erg brutaal en onbeschoft. Rijden een paar keer naar de kust maar er zijn hier weinig plaatsjes om te staan. Er worden wel veel nieuwe appartementen gebouwd maar of dat een succes wordt op deze plek? Gaan naar camping Oases, grote camping maar duidelijk in verval. Er wordt niets aan onderhoud gedaan en het staat op veel plaatsen vol met onkruid. Er is een restaurant bij maar daar staan geen tafels en stoelen in. Een echte Marokkaanse camping dus, goed voor 1 nacht.
onderweg camping
markt Dar Bouazza
24 Maart. Eerst op zoek naar een brood. Die vind ik 200 meter van de camping op de weekmarkt. Na het ontbijt terug naar de markt en lopen hier een uurtje rond. Mooie markt met overal veel ruimte om te lopen. Ook hier weer van alles te koop maar vooral veel groente en fruit, maar ook veel vlees en heel veel kippen. Deze slachten ze voor je en dat duurt maar 5 minuten. De mensen zijn heel vriendelijk en jammer dat we geen Frans verstaan en spreken. Om half 11 vertrekken we en willen een stuk snelweg nemen om Casablanca heen.
markt Dar Bouazza
Henna voetje

Zien geen borden en komen in de stad terecht. Dat kost veel tijd om door de stad richting Rabat te komen. Daarna naar de snelweg en gaan door tot Asilah waar we nog een dag willen blijven staan. Om half 5 bij de parking maar daar krijgen we te horen dat we hier niet meer mogen overnachten en we naar het parkeerterrein aan het begin van de stad moeten. Geen leuke plek en overal te ver bij vandaan, gaan morgen toch maar door naar Tanger.   

Mooie bloemen overal

25 Maart.  Vertrekken vroeg uit Asilah, gooi de tank nog even goedkoop vol € 0,70 p/liter, wissel de gasfles even om, grote fles butaan van 13 kg kost 44 Dh (€4.30). Komen om half 9 bij de douane en hebben 15 auto’s voor ons. En voor degenen die denken dat reizen altijd leuk is het volgende: 8.30 uur: 15 auto’s voor ons en div. mannetjes die je briefje willen invullen en je pas laten  afstempelen. 9.15 uur: nog 5 auto’s voor, lever het gele kaartje in en laat de paspoorten afstempelen als we vlak bij het politie loket staan. 10 uur: Eindelijk bij de douane maar de campers moeten allemaal door de scan i.v.m. drugssmokkel, maar 5 min zeiden ze. 11 uur: eindelijk bij de scan maar na de scan blijkt hij niet goed gewerkt te hebben, storing doordat de kabel in het water ligt en het regent lekker. Tijdens het scannen staan we dus buiten nat te worden. Moeten de camper weghalen rondje rijden en nog een keer door de scan. 12 uur: Staan in de rij voor de boot, die komt om 2 uur en kunnen eerst eten en een dutje doen zegt de terrein regelaar ons. 12.10 uur: Staan niet goed hier zegt een ander, moeten 100 meter verderop staan en we staan in de verkeerde rijrichting. Rondje rijden en we worden weer in rijen opgesteld. 14.00 uur. De boot komt binnen maar aan een ander aanlegsteiger als wij staan. Weer verhuizen naar 800 meter verderop. Terwijl ik rijd in onze rij en rechtsaf ga dan gaat er in de rij rechts naast ons ook de eerste auto rijden en die rijd tegen mij aan. Ook nog op dezelfde plek als een jaar geleden. Ja en wat doe je dan net voor je de boot op moet en geen Frans spreekt, maar door rijden dus. 15.00 uur: We gaan aan boord na strenge controle van vooral onder de camper, er willen nog wel eens mensen onder de auto gaan hangen om zo illegaal Spanje binnen te komen. 15.20: uur we vertrekken eindelijk uit Tanger met de langzame boot, de overtocht duurt 3.15 uur plus een uur tijdsverschil en gaan om 19.30 uur van boord in Algeciras. Rijden naar de parking bij het boekingskantoor en overnachten daar. We staan daar echt niet alleen hoor, we denken allemaal die vandaag zijn overgevaren, schat zo,n 80 campers.  Dat is 11 uur onderweg van Marokko naar Spanje. Nee reizen is niet altijd leuk hoor. Hadden we nog geluk dat het mooi rustig weer was en we niet zeeziek zijn geworden.

voor de tweede keer opgesteld eindelijk de boot maar aan een ander steiger
voor de derde keer opgesteld Tanger verlaten na ruim  weken

Dit was voor ons de derde keer dat we in Marokko waren en we hebben het weer goed naar ons zin gehad. Hadden soms wel beperkingen door het vele water en de weg gespoelde wegen en bruggen. Ook op de terugweg nog last van de schade en waar soms nog niets aan is gedaan. Onze voorkeur gaat uit naar het zuiden en het oosten van Marokko, de natuur is daar prachtig en dat zullen we zeker nogmaals bezoeken. Gaan nu door naar Portugal en hopen nog wat leuke dagen te kunnem wandelen langs de Algarve. Zie vervolg bij reisverslag Portugal.