Verslag 9 dagen grensgebied Duitsland-Zwitserland en Oostenrijk.

Vrijdag 31 Juli 2009.
Vertrekken om 9 uur van huis en rijden via de autobaan tot nabij Frankfurt. Van de autobaan af naar het plaatsje Braunfels. Heel mooi oud plaatsje met in het centrum nog veel mooie vakwerk huizen en een mooi kasteel. Hebben mooi weer en het is heerlijk wandelen door de mooie straatjes. Veel restaurantjes en terrasjes, ook is het er heerlijk rustig. Staan op een stille camperplek voor 4 campers, zonder voorzieningen is het gratis. Wil je stroom en water dan bij een gasthof 6 euro betalen voor de sleutel van de stroomkast.

N 50.51488
E 08.38603
Hoogte 251 m.
Gratis maar € 6,- met voorzieningen, daarvoor sleutel ophalen en €15,- borg betalen.Zaterdag 1 aug.

Om 9.15 uur gaan rijden, eerst 45 km binnendoor, daarna de snelweg op tot Pforzheim. Daar weer een binnendoor weg via kleine plaatsjes tot Nagold. Nemen de tijd voor koffie en lunch onderweg. Door een wegafsluiting komen we weer terecht op de snelweg richting Bazel. Het is opvallend stil overal en genieten onderweg van het mooie landschap. Zijn hier al volop graan aan het oogsten. We vinden een mooie camperplek in Blumberg, aan de rand van het plaatsje. Leuk verhard terrein waar 40 campers kunnen staan. Er staan maar 8 campers dus plaats genoeg Zijn daar om 4 uur, hebben prachtig weer, volop zon en 30 graden. Zitten tot half 9 buiten.

N 47.83952
E 08.54240
Hoogte 711 m.
€ 5,- wordt opgehaald.
Sanizuil aanwezig.


camperplaats in Blumberg
ll
Zondag 2 aug.
Beginnen de dag rustig met een heerlijk ontbijtje met warme broodjes. Vertrekken om 9.30 uur naar de 8 km verderop gelegen Gauchach Schlucht. Starten de route goed maar al gauw zijn we het spoor bijster, wat is dat slecht aangegeven. Lopen een stuk omhoog langs een zwak stroompje maar van de mooie schlucht zien we niets het eerste uur. Dan begint het ook nog lekker te regenen en besluiten maar om terug te gaan. Het ziet er naar uit dat het voorlopig niet meer droog wordt en besluiten maar om naar de camperplek terug te gaan. Het regent tot 4 uur stevig en ook later nog regelmatig nat. We vermaken ons de rest van de dag wel en hopen maar op beter weer morgen.

Maandag 3 aug. 2009
Om 9 uur op weg naar Schaffhausen voor een bezoek aan de waterval. Rijden binnendoor en de grens van Zwitserland geeft geen problemen. Er is een speciale parkeerplaats voor campers, kosten 3,50 euro voor maximaal 8 uur. De waterval is mooi en er komt veel water naar beneden, soms wel tot 1250 M3 per sec. Hebben weer wat motregen en dat is jammer. Dan op weg naar Lindau. Rijden langs de Boodensee en hier voor het eerst veel vakantie drukte. Vooral in de plaatsjes is het stapvoets rijden. Om half 5 zijn we in Lindau bij de camperplaats. Het is er druk en kunnen er nog net staan. Het is voor een camping en de 10 euro is te duur voor deze plek. Het begint weer te regenen en droog wordt het niet meer. Ze geven voor morgen beter weer op en gaan dan aan de route beginnen.


schafhausen       


 
   Dinsdag 4 aug 2009.
 
Worden met goed weer wakker, ontbijten rustig en nemen de fiets voor een bezoek aan Lindau. Het is 5 km naar het centrum en stoppen bij de haven  waar we onze fietsen achterlaten. Lopen langs de haven waar ook de rondvaartboten vertrekken.
  
Dan naar het prachtige Raadhuis, mooi beschildert zijn de voor ook nog 3 kerken waarvan er 2 ons niet veel zeggen. De St Pieterskerk met mooie fresco’s is wel bijzonder om te zien. Het is ook fijn dat je hier overal mag fotograferen.
raadhuis Lindau
Om half 12 bij de camper, even wat water bijvullen en dan naar Oberstdorf waar we de Breitachklamm bezoeken. Het is een van de mooiste kloven van Midden-Europa schrijven ze. Nou hij is ook prachtig om te zien. Plaatselijk zeer nauw maar ook nat door het druipende water. Jammer dat de zon het laat afweten, het is nu vrij donker op de nauwe stukken. Een genot om hier te lopen

 

 

Via mooie binnenwegen rijden we naar Nesselwang, de mooie camperplaats is al bezet door ruim 30 campers maar er kunnen er nog voldoende bij. Een mooie rustige plek omgeven door prachtige natuur. Maken wat foto’s en lezen wat buiten in de zon.
Om 6 uur naar binnen, het wordt snel koud, zitten op 900 m hoogte.


N 47.61985
E 10.49775
Hoogte 891 m
€ 8,- Muntautomaat.
Sanizuil aanwezig.


 

Woensdag 5 aug 2009

 Om half 10 op weg naar Oberammergau een klein plaatsje bekent om het houtsnijwerk en de beschilderde huizen. Slaan in Fussen wat boodschappen in en door de drukte kost dat veel tijd. Dan krijgen we te maken met omleidingen en via een grote omweg komen we om 1 uur aan in Oberammergau. Daar eten we eerst en dan op de fiets het plaatsje in. Er staan werkelijk mooie beschilderde huizen. Zelf de bekende sprookjes zijn te zien.

Ook het houtsnijwerk is knap gemaakt, jammer dat het meeste klassieke figuren zijn. Het is ook onbetaalbaar, beeldje van 15 cm hoog kost al gauw 200 euro. De kerk is ook mooi binnen en geheel in de renaissance stijl.
 Het fototoestel maakt weer overuren.
Om half 4 naar slot Linderhof het kasteel waar Lodewijk de 14e heeft gewoond. Van buiten omgeven door prachtige tuinen en waterpartijen. We krijgen een rondleiding door het kasteeltje wat er wel erg kitch uitziet. Bijna alles hier is goud wat er blinkt, hoe heeft een mens hier tussen kunnen leven, mooi om te zien maar niet mijn stijl. Daarna naar het klooster van Eettal, zijn er om half 6 en het is nog open. Het klooster is groot, wel 100 m in het vierkant met een grote binnentuin. De kapel is prachtig om te zien en ook het schilderwerk is geweldig. Je mag overal fotograferen.

 Slaapkamer.

Ontvangstkamer.


 
kloosterkerk

De grote kloosterkerk van Ettal.

Prachtige muur en plafond beschilderingen

Detail van dakkoepel.

 

 

Het laatste stukje naar Garmisch Partenkirchen waar op de grote camperplaats bij de gondelbaan wel 75 campers staan. Kosten 14 euro. Veel gezien vandaag, wel druk maar goed te doen.


Garmisch am Wank
N 47.50437
E 11.10680
Hoogte 743 m.
€ 10,- en € 2,- belasting p/p
Sanizuil aanwezig.
WiFi € 2,- p/24 uur.

 

Donderdag 6 aug 2009

Gaan om half 10 rijden richting Krum, vandaar via een privé weg( 5 euro tol) naar Vorderriss. Smalle weg en bijna overal bomen aan beide zijden, voor ons niet aantrekkelijk. Verder via weg 307 naar de Achenpas. Ook hier is het landschap niet echt open, teveel bomen. Rijden even Oostenrijk in om te tanken, Het landschap hier is toch wel heel mooi en besluiten maar om hier verder te gaan. Nemen weg 169 het Zillertall in. Bij Fugen nemen we de weg omhoog naar Hochfugen op 1473 m. Dit is een groot ski gebied maar nu is het er erg stil. Er zijn wat wandelaars en bij de 4 hotels staan maar weinig auto’s van gasten. Wandelen wat rond en dalen dan weer af naar Fugen.

 

kerk Swanz

Via weg 171 naar Schwaz waar we nog net een plaatsje op de camperplekhebben. Drinken eerst even koffie en gaan dan lopen naar de stad. Bezoeken de kerk en die is binnen wel mooi om te zien. Ook de kloostertuin is de moeite waard. Terug naar de camper en eten koken met een lekker wijntje erbij. Toch weer een heerlijke dag met volop zon.
 
Camperplaats Schwaz
N 47.34660
E 11.70413
Km 137.
Hoogte 553 m .
€ 4,-.
Sanizuil aanwezig.

Klooster van Stams

 

Vrijdag 7 aug 2009

Gaan om half 10 rijden voor de laatste tour in Oostenrijk. Nemen de 177 richting Innsbruck,Imst naar Landeck. Bij Stams zien we een groot klooster staan en gaan en gaan even kijken. Ze zijn het aan het restaueren en het is heel mooi van buiten. Er liggen mooie tuinen binnen het klooster. Het muzeum gaat pas om 1 uur open dus daar kunen we niet op wachten. 

De Basiliekkerk kunnen we binnen alleen bezoeken met gids en we kunnen pas met de groep van 1.30 uur mee. Ook daar kunnen we niet op wachten. Kijken wel even vanuit het voorportaal de kerk in en hij is prachtig. Als we hier in de buurt komen gaan we hem zeker bezoeken. 

 

 

 

Even voorbij Landeck nemen we weg 188 de Silvretta Hochalpenstrasse. Wel 15 euro tol maar dat is het wel waard. Mooie brede weg met weidse uitzichten. Ongemerkt rijd je naar de Bielerhohe op 2000 m. Hier ligt het grote Silvrettameer en aan de overkant de ligt een kleine gletser. Het is heerlijk weer hier met de zon erbij. We treffen het wel met het weer. 

onderweg Hochalpenstrasse

 

 

 

Lopen hier een poosje rond en natuurlijk nemen we voldoende foto’s. Dan een steile afdaling van 15 % en via 28 haarspeldbochten komen we in Patenen op 1000 m. Echt prachtig om te rijden en de wegen zijn zeer goed. Door een omleiding komen we op zeer smalle weggetjes en door kleine dorpjes. 

 

In het plaatsje Bartholomaberg bezoeken we de St Agatha- Knappenkirche, een heel klein gotisch kerkje, opnieuw herbouwt in 1732.Ook het orgel schijnt heel bekent te zijn door de klank. Heel bijzonder dat er in dit kleine kerkje 3 altaren naast elkaar staan. Wandelen even rond in het dorpje en nemen daarna weg 190 richting Bregenz. Bij Lindau rijden we Duitsland weer binnen.

         

Dan naar Amtzell waar een camperplaats moet zijn. Het is niet zo ver van de autobaan en we komen op een prachtig camperplaats. De rust van het boerenland is hier van toepassing. De plekken zijn zeer ruim, 6 x 12 meter, en verhard met grasstenen. Morgens om 9 uur was de bakker er met verse broodjes. Je kan er lozen, water innemen en incl. stroom betaal je 9 euro. Om 7 uur eten we buiten in de zon, het is dan nog 26 graden. Wel weer een drukke maar een fijne dag.


Camperplek
N 47.70900
E 09.76705
Hoogte 608 m
€ 9,- incl. stroom.
sanizuil aanwezig.
melden restaurantje.

 

 

Index