Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Frankrijk 2010 week 1
haven van Calais
16 Aug. De laatste spullen naar de camper en vertrekken om half 11 richting Belgie. Zijn net de grens over en het begint te regenen. Met bakken komt het naar beneden, de vooruitzichten de komende dagen zijn ronduit slecht. Besluiten door te rijden naar Frankrijk, daar zijn de vooruitzichten iets beter. Rijden door richting Calais en als we Frankrijk  binnen rijden dan wordt het droog. Het is wel bewolkt maar 20 graden dus best wel lekker weer. Vinden een plekje op de CP aan de haven van Calais en gaan wandelen. Lopen de pier op waar veel mensen aan het vissen zijn. Het is hier druk met de vele veerboten tussen Frankrijk en Engeland

Elk half komt er wel een aan en vertrekt er ook weer een. Lopen een stuk langs het strand, maar de honderden hutten op het strand maken het er hier niet mooier op. De standhuisjes staan soms 3 rijen dik en velen zijn slecht onderhouden, het lijkt meer op een sloppenwijk. Vindt het afbreuk doen aan het mooie strand. Er is een snackbar vlakbij de CP en we halen daar onze avondmaaltijd, handig en geen afwas. Om 9 uur begint het hier ook zacht te regenen en we zien wel wat het morgen voor weer is.

strandhutjes

17 Aug. De hele nacht wel een beetje regen gevallen maar gaan toch maar door. Eerst even een stokbroodje halen bij de bakker en ontbijten. Vertrekken om 10 uur richting naar de uitzichtpunten Cap Blanc Nes en Cap Griz Nes. Het is bewolkt weer maar kunnen toch de krijtrotsen van de Engelse kust zien. Had niet verwacht dat Engeland zo dichtbij zou liggen.Ook zie je overal langs de kust nog bunkers van de oorlog. Stoppen bij een keienstrand waar veel mensen mosselen zoeken. Het is laag water en er zijn er meer dan genoeg, met emmers vol  komen ze van het strand af. Er zijn er ook die het voor hun beroep doen en met laag water zoveel mogelijk mossels vergaren.

Cap Blanc
mosselbanken
Notre Dame

Begint ook weer een beetje te regenen en gauw terug naar de amper. We lunchen eerst en rijden dan door via kleine dorpjes naar Sant Omer waar we de kathedraal de Notre Dame bezoeken. Deze is oud en zeer groot, wat een bouwwerk. Binnen ook mooi om te zien, vooral het orgel en de preekstoel met het vele houtsnijwerk zijn prachtig om te zien. Lopen nog wat door het plaatsje en gaan op zoek naar een plekje voor de nacht. Rijden naar Arques waar we een mooie CP vinden op een stille plek aan een meer. Kunnen hier nog even buiten in de zon zitten.

mooi houtsnijwerk
meer bij de CP
18 Aug. Weer heerlijk geslapen op deze stille plek. Even langs de Sanizuil en om 10 uur op weg naar Abbeville. Rijden binnendoor via soms smalle weggetjes en doen even boodschappen bij de Lidl en tanken bij Carryfoor. Dat scheelt toch 14 cent de liter. Nemen de tijd voor koffie en middageten. Rijden rustig door naar Rouen en staan op een mooie plek aan de Seine en vlakbij het centrum. Besluiten om gelijk maar door te gaan om de stad te bezoeken. Het is maar 15 min lopen naar de Notre Dame Kathedraal. Dit gotische bouwwerk is geweldig om te zien, ze zijn aan het restaureren en daar knapt het echt van op.
kunstwerk op de brug van Rouen
Kathedraal Notre Dame
paleis van Justitie

Zowel buiten als binnen zijn de muren erg zwart geworden. Binnen lijkt het allemaal nog groter door de lengte en de hoogte van de kathedraal. Er zit een pianist te spelen en het klinkt prachtig, en zonder geluidsinstallatie, het is overal goed te horen. Bezoeken het paleis van Justitie en staan versteld dat we daar binnen mogen kijken, moeten wel door een poortje en we mogen gewoon doorlopen ondanks dat het alarm afgaat. Rare mannier van beveiligen, je kan zo met een wapen doorlopen.

Jeanne d'Arc Jeanne d'Arc kerk

Daarna naar de kerk van Jeanne d’Arc, deze is gebouwd op de plaats waar ze in 1431 op de brandstapel om het leven is gekomen. Het is sfeervol binnen en de gebrandschilderde ramen zijn prachtig. Lopen onder het Gros Horloge door, ze zeggen dat dit uurwerk van de 14th eeuw tot 1928 onafgebroken gelopen heeft, dat is meer dan 5 miljoen uur zonder stil te hebben gestaan. Het is in 2006 gerestaureerd en ziet er weer als nieuw uit.

Gros Horloge
mooie vakwerkhuizen
Aitre Saint Maclou

Lopen door mooie straatje met veel vakwerkhuizen, zien er heel sfeervol uit. Om half 6 bij de camper en daar is het nu erg rumoerig met grote vrachtwagens die daar langs rijden. Ze zijn bezig met sloopwerk en de wagens met grote containerbakken maken veel herrie door het slechte wegdek hier. Besluiten hier te vertrekken en gaan naar Heurteauville waar een prachtige CP ligt aan de Seine. Staan 10 meter van het water, het is hier heerlijk rustig en zien grote kustvaarders langs varen.   

Parking Rouen
19 Aug. Slapen lekker uit en na het ontbijt gaan we fietsen langs de Seine. Varen over met een pontje en dat is gratis. Niet alleen voor fietsers maar ook auto’s betalen niets voor de overtocht. Dit hebben we nog nooit meegemaakt. We gaan op weg naar de Abdij van Jumieges en dat is even zoeken. Op de kleine weggetjes staan nergens bordjes waar je heen moet. Komen wel een stevige heuvel tegen en het is een hele trap om boven te komen. Het afdalen gaat me beter af en zijn om 11 uur bij de abdij. Het is een ruïne en deze zijn ze aan het restaureren en staat in de steigers,
CP aan de Seine
onderweg
pontje over de Seine

Er is niet veel meer over van de abdij en je vraagt je soms wel af of dit allemaal wel hersteld moet worden, dit moet wel heel veel geld kosten. Het is wel een groot terrein, hier hebben vroeger 900 monniken gewoond en 1500 bedienden die voor de landerijen zorgden. Na een uurtje hebben we het wel gezien en fietsen via een andere route richting de camper. Varen nogmaals met een pontje de Seine over en ook deze kost niets. We lunchen bij de camper en genieten van de zon. Gaan daarna nog een stuk langs de Seine fietsen en hier is het gelukkig vlak. Eind van de middag wee terug, een fijne dag gehad. 

20 Aug. Rustige dag in de planning, 65 km naar Honfleur. Vertrekken om 10 uur en het weer is mooi. Gisteren een beetje verbrand op de fiets, beiden een rood gezicht. Zien nog een mooie CP en stoppen even om te lozen. Daarna rijden we naar La Riviera Saint Sauveur en internetten bij McDonalds. Gaan ook even bij de CP kijken hier en dat is een mooie plek. Besluiten hier te blijven staan en op de fiets naar Honfleur te gaan. Lunchen eerst onder een boom naast de camper en blijven daar met een boek zitten tot half 3. Daarna naar Honfleur op de fiets en dat is even opletten,
Honfleur
Honfleur kerk geheel van hout
Honfleur
HONFLEUR

Er zijn weinig fietspaden en je rijd gewoon op de drukke voorrangswegen waar de auto's vlak langs je heen rijden. Het is een gezellig centrum rondom een haven, Veel terrasjes en veel mensen, echt een toeristen plaatsje. Bezoeken de houten kerk Ste Catherine en wandelen een poosje door de smalle straatjes. Het is warm tussen de huizen en gaan op de fiets naar de grote brug over de Seine, de Pont de Normandie. Een geweldig bouwwerk als je dit van beneden af ziet, je snapt niet dat hij al het verkeer kan dragen. Om 5 uur weer bij de camper en hebben weer een leuke dag gehad. 

brug Pont de Normandie

21 Aug. Ga om 9 uur het dorp in en haal een stokbroodje bij de bakker. Daarna op weg naar Fougeres voor een bezoek aan het Chateau de Fougeres. Rijden door kleine dorpjes van soms maar enkele huizen. Stoppen voor koffie bij een stuk akkerland waar ze met een grote tractor de grond aan het bewerken zijn. Sta met belangstelling te kijken, de tractor stop en wordt uitgenodigd om een rondje mee te rijden. Daar zeg ik geen nee tegen en klim in de cabine. Wat een grote en modern uitgeruste tractor. Zit vol met elektronica en zelf een groot scherm voor navigatie en GPS. Je ziet de landerijen in beeld en hij kan ook zien met lijnen waar hij al is geweest.

Chateau de Fougeres

Daarna naar Fougeres waar we tegenover het kasteel nog een plekje voor de camper vinden, blijven hier ook overnachten. Het is mooi weer en gaan eerst maar het kasteel bezoeken. Best wel mooi om te zien met de 3 meter dikke muren en zijn 13 torens. Maar goed dat we niet weten wat er vroeger binnen deze muren heeft afgespeeld. Ook hier zijn ze bezig met restaureren. Bezoeken daarna de grote kerk die binnen vrij donker en somber is maar het heef wel hele mooie gebrandschilderde ramen. Lopen nog wat door de leuke straatjes waar het gezellig druk is. Om half 6 weer bij de camper.

kerk interieur
gezelligheid op straat
22 Aug. Vertrekken om half 11 naar Vitre waar ook een mooi Chateau zou moeten staan. Zijn er om 12 uur en zien een parkeerplaats vlak naast het Chateau. Wel betaald parkeren maar voor 50 cent mag je hier 2 uur staan. Lopen door het stadje naar de ingang en het voorplein is helemaal opgebroken en staat vol met hekken, Het is kosteloos alleen voor het museum moet je betalen. Niet echt aantrekkelijk door de restauratie. Je kan geen toren in en ook over de muur lopen is niet mogelijk. Lopen weer gauw het stadje in en daar is het wel gezellig. Ook even in de kerk kijken maar die zijn allemaal een beetje hetzelfde.
Cathedraal van Vitre

Er zijn wel teveel terrasjes en restaurantjes in dit soort toeristen plaatsjes, het is bijna het enige wat je ziet. Wel mooie straatjes met mooie oude huizen. Stap in de camper en kan gelijk niet meer rechtop komen van de pijn in mijn rug. Rijden gaat nog en gaan door naar Dinan. Ook dit is een oud stadje en de camperplek is moeilijk te vinden. Komen in de stad door nauwe straatjes wat allemaal maar net gaat. Net als we het op willen geven zien we campers staan onder aan het viaduct. Ga eerst maar liggen, verga van de pijn. Met pijnstillers toch een poosje geslapen maar daarna geen verbetering. Zien morgen wel of het wat minder is.

mooi bewerkte preekstoel