Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 -6 -7
Frankrijk 2010 week 2
23 Aug. Redelijk geslapen maar als ik uit bed ga dan voelt het beslist niet goed. Niet de eerste keer dat dit me overkomt en weet uit ervaring dat dit behandeld moet worden. Lopen rechtop gaat beslist niet, maar zitten gaat goed. Daar wij de Franse taal niet machtig zijn nemen we het besluit om richting huis te rijden en zien dan wel of dat gaat lukken of niet. Rijd met een automaat dus niet koppelen of schakelen. Doen rustig aan en alles verloopt zeer vlot. Zijn om 9 uur thuis en mijn rug heeft het goed doorstaan. Nu onder behandeling en het duurt wel een paar weken voor wij onze reis in Frankrijk kunnen vervolgen.
3 Sept. Behandeling van de rug is zeer voorspoedig verlopen, gisteren vertrokken en vandaag weer aangekomen op de plek waar we gedwongen waren de stoppen, Dinan Nog wel even opletten maar dat gaat wel lukken. We zijn hier om 3 uur en gaan het stadje in. Het is een prachtig plaatsje met veel mooie vakwerkhuizen en smalle kasseinen straatjes. Wel pittig om in de steile straatjes omhoog te lopen maar de leuke winkeltjes en de mooie huizen maken veel goed. Het is gezellig druk op straat in dit toeristenstadje. Bezoeken de kerk Saint-Malo die wel aardig is. Groot en hoog van binnen met prachtige gekleurde ramen.
haventje van Dinan
Dinan straatbeeld Dinan
straatbeeld Saint-Malo
Saint Malo Saint-Malo
straatbeeld Dinan

Daarna de Basilique St-Sauveur waar het hart van de beroemde krijgsman Bertrend du Guesclin begraven ligt. Ook hier zitten prachtige geschilderde ramen inWat zijn het toch grote hoge bouwwerken, vraag me steeds af hoe ze dit vroeger zonder de moderne hulpmiddelen hebben kunnen bouwen. Vanuit de tuin van de kerk hebben we een mooi uitzicht op het viaduct , de haven met de omliggende straatjes. We lopen weer richting de CP en doen rustig aan, soms best wel steil de straatjes naar beneden. Zijn om 6 uur bij de camper en het is genoeg voor vandaag.

Basilique St-Sauveur

4 Sept. Goed geslapen, worden pas om 9 uur wakker. Na het ontbijt op weg naar Hede, 30 km hier vandaan. Doen onderweg even boodschappen. Zijn om half 11 in Hede en ontmoeten daar Wil en Hennie die hier ook rondtrekken met de camper. Hede heeft een grote CP waar je ook lekker buiten kan zitten. Drinken koffie voor de camper in het zonnetje en het is lekker warm met 30 graden. Na de luch gaan we fietsen, er ligt een mooi autovrij pad langs het kanaal en mooi om te fietsen langs de vele sluizen. Leuk om te zien hoe de bootjes weer naar een 2 meter hoger waterpeil worden gebracht.

Hede
Het is voor de schippers wel veel oponthoud, er liggen zeker wel 12 sluizen vlak bij elkaar om het grote hoogteverschil te overbruggen. Het kost ze zeker een uurtje of 5 om ze allemaal te passeren. Het is wel gratis voor de schippers, hoewel een fooitje zeer op prijs wordt gesteld begreep ik uit de sluiswachtster. Zijn om half 4 weer terug van onze 17 km lange fietstocht. Drinken gezellig wat met elkaar en steken om 5 uur de skottelbraai aan. Stokbroodje, lapjes vlees en een flesje wijn, het leven is best wel goed zo in Frankrijk.
5 Sept. Goed geslapen, heerlijke rustige plek. Na het ontbijt eerst even naar de rommelmarkt hier vlak voor de deur. Daar is van alles te koop, ook wel oude voorwerpen en het ziet er niet uit dat het nagemaakt is. Vertrekken om 10 uur richting Cancale en met de zondagmorgen is het overal druk. Het is ook weer prachtig weer en dan zijn alle Fransen er wel op uit. Ondanks het lage water hebben we geen oesterwinning gezien. Geen traktor gezien op het strand, het is zondag en wordt er misschien niet gewerkt. Via Cancale rijden we richting Rotheneuf en stoppen bij een uitzichtpunt.
rommelmarkt Hede
uitzicht op Cancale

Maken daar een leuke wandeling over de rotsen langs de kust bij Point du Grouin. Wel moeilijk om een parkeerplaats te vinden, zetten hem maar op een parking voor bussen. Rijden daarna door naar Rotheneuf en zien een mooi plekje vlak aan het strand. Zetten hier de camper neer, pakken de fiets en gaan de sculpturen bezoeken die een monnik hier heeft uitgehouwen in de rotsen aan het strand. ,Hij heeft hier 24 jaar aan gewerkt, echt monnikenwerk dus om deze mooie afbeeldingen in de rotsen uit te houwen. Sommige figuren lijken wel een beetje op de beelden die staan op de berg Nemrut in Turkije.

Zijn om 4 uur weer bij de camper en gaan lekker in de zon zitten met uitzicht op zee en het strand. Om 6 uur de skottelbraai weer aan en gezellig met elkaar gegeten. Na het eten nog een wandeling gemaakt naar het  uitzichtpunt Pointe de Lavarde voor de zonsondergang. Als we op de point zijn dan zien we de zon nog net verdwijnen achter de bewolking aan de horizon, volgende keer beter meer geluk hopen we. Er staan hier ook nog enkele Duitse bunkers van de laatste oorlog die niet worden onderhouden Het blijft heel lang warm de laatste dagen, om 10 uur is het nog 24 graden buiten.
6 Sept. Wel wat bewolking vanmorgen aan de lucht, er was zonnig weer opgegeven voor vandaag. Rijden naar Saint- Malo wat in 1944 zwaar is gebombardeerd en weer helemaal in de oude staat is hersteld. Een bekende haven en badplaats vanwaar ook diverse veerboten vertrekken. Het eerste wat hier opvalt zijn de boomstammen die ze voor de muur hebben ingegraven, moeten denk ik dienst doen als golfbrekers.  Nemen het toeristen treintje voor een eerste verkenning van de stad. Dat stelt niet veel voor, door het gesloten dak op de wagons kan je niet omhoog kijken en dan is er in de smalle straatjes niet veel te zien.
golfbrekers aan het strand door zeewater aangetaste boomstammen
mooi maar somber van kleur Cathedraal St-Vincent
Cathedraal St-Vincent,
Na een half uurtje weer terug, eten een broodje en gaan dan te voet naar het oude centrum. Bezoeken de Cathedraal St-Vincent, het middenschip is van de 12 eeuw en in de 15 eeuw verder uitgebouwd. Hij is groot van binnen, donker en grauw . De ramen zijn prachtig met mooie afbeeldingen. De preekstoel heeft mooi houtsnijwerk. We wandelen over de vestingmuur bijna het hele stadje rond. Via het strand terug naar de camper. Vertrekken om 2 uur naar Cap Frehel en krijgen veel regen onderweg. Het komt met bakken naar beneden. Het wandelen op de Cap gaat even niet door. Zoeken een camperplaats voor de nacht en zien morgen wel verder.
7 Sept. Ontbijten om 9 uur en deze keer niet met een vers broodje, de bakker die hier langs zou komen laat het afweten. Daarna even naar de Sani-zuil en lozen vuil water en het toilet. Rijden naar Cap Frehel en maken daar een wandeling langs de rotskust. Jammer dat de zon het een beetje laat afweten. Er staat ook aardig wat wind en het voelt frisjes aan. Wandelen terug naar de camper en nemen hier afscheid van Wil en Hennie, Hier gaan we weer ieder ons eigen progamma volgen. Rijden naar Fort La Latta wat op een rotspunt in zee staat. Het is een prachtig fort dat in middeleeuwen is gebouwd.
Cap Frehel
vogelrots
binnenplaats fort

Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht op het fort onder je en over de ruige rotskust. Het is goed onderhouden en het is genieten om hier rond te lopen. Daarna op weg naar Paimpol. We lunchen en doen boodschappen. In Paimpol is het druk met campers. Op de CP bij de haven is nog 1 plekje vrij dus hier maar stoppen. Lopen een stukje langs de haven en zien dat de andere CP’s ook vol staan met campers. De lucht wordt donker en gaan terug naar de camper. Om 5 uur begint het te regenen en hopen morgen maar op droog weer.
vanaf de uitzichttoren
vissersboten in de haven van Paimpol
overtocht Ile du Brehat
8 Sept. Regelmatig regen vannacht maar de zon schijnt als we wakker worden. Na het ontbijt even een broodje halen voor de lunch en de camper verzorgen. Rijden daarna naar het 6 km verderop gelegen Pointe de I Arcoest en voor € 6,- kunnen we daar parkeren en overnachten. Wel is het terrein erg scheef en lastig om de camper een beetje recht te zetten. Lopen naar de haven en kopen een ticket voor de overtocht naar het eiland en een boottocht van 45 min. om het eiland heen. Hebben mooi weer en de tocht is mooi. Je vaart tussen de rotseilandjes door die om het eiland in zee liggen.
op weg naar Port-Clos
rotsformatie  op het eiland
Daarna van boord en gaan op het eiland wandelen. Het plaatsje Port-Clos leeft helemaal van de toeristen die hier met bussen vol heen komen. Veel winkeltjes en restaurantjes met volle terrassen,  het is ook lekker warm hier in de straatjes. Kopen een broodje en lopen naar de kerk van Port-Clos. Wel aardig van binnen en ook hier weer prachtige ramen. Dit kerkje heeft wel een heel aparte toren, dit model nog niet gezien. Daarna naar het hoogste punt van het eiland waarop de Chapelle St-Michel staat. Het is zowel van binnen als van buiten zeer simpel gebouwd, weinig sierlijks aan. Hier krijgen we de eerste regenbui en er zullen er nog meerdere volgen.

glazen kraanknoppen
Lopen naar de Moulin du Mirlot, een oude watermolen die niet meer in bedrijf is. Heeft nodig een opknapbeurt nodig Bezoeken het La Citadelle waarin glasblazers ateliers zijn gevestigd. Ze maken hier prachtige dingen maar de prijzen zijn zeer hoog.De lucht wordt zeer donker en besluiten terug naar de boot te lopen. Beginnen al aardig nat te worden. Varen om half 4 weer terug en op weg naar de camper begint het pas echt te hozen. We zijn toch al nat dus lopen we maar door. We zijn doorweekt voor we bij de camper zijn, droge kleren aan en aan de koffie. Om half 6 komt de zon er weer door en hopen dat die er morgen ook is.