Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Frankrijk 2010 week 3
9 Sept. De zon schijnt als we wakker worden, hadden we niet verwacht na de regen van gisteren Na het ontbijt vertrekken we eerst naar MacDonald’s om de site te uploaden maar dat wil niet lukken. Krijg een FTP fout en denk dat het geblokkeerd is het niet mogelijk is site’s te uploaden. Geven het maar op en gaan door naar Treguier waar we een wandeling in de stad maken. Het is inmiddels half 1 en geen goede tijd om dit te doen. Wel mooie straatjes met vakwerkhuizen. De grote Cathedraal is helaas gesloten om deze tijd en nergens staat wanneer hij weer open gaat. Vraag het op straat maar krijgt verschillende tijden te horen.
Treguien
Cathedraal
Rijden door naar Le Gouffre waar we prachtige rose rotsformaties zien. Leuk om te zien hoe ze strak tussen 2 rotsen een huis hebben gebouwd. Beklimmen de rotsen aan zee en deze zijn echt mooi om te zien. Vanaf de rotsen zien we mensen oesters zoeken Ook een mooi wandelgebied. Op het mooie parkeerterrein N 48.86594 W 3.23036 omgeven door hoge struiken even de stoelen buiten en koffie drinken in de zon. Laten ook de natte  schoenen en rugzak buiten drogen.
rotswoning
ruige rotskust

Om 4 uur terug naar Plougrescant waar we even stoppen bij een opmerkelijke kerk. Deze heeft een scheve torenspits,  zoals ik het kan zien is hij er ook zo scheef opgezet. Wat daarvan de reden was weet ik niet. Terug naar Treguier en langs de bibliotheek om te internetten maar dat hebben ze niet. Moet bij het toeristenburo zijn iets verderop. Daar heen met de laptop maar helaas, tot half 6 open staat er op de deur maar het is nog geen 5 uur en toch al dicht, echt Frans is dat. Gaan naar de CP hier en daar is nog plaats genoeg. Mooie rustige plek aan het water en we overnachten hier.
beetje scheve torenspits
beelden van rose graniet
10 Sept  Het is zonnig als we opstaan en trekken verder langs de kust naar Ploumanach. Komen daar langs een beeldenpark en stoppen voor wat foto’s. De beelden zijn uit rose graniet gehouwen zoals zo veel dingen hier. Huizen, tuinmuren, oversteekplaatsen alles is van graniet. Vinden een parkeerplaats in het centrum vlak aan de kust. We gaan wandelen en het is werkelijk prachtig hier. Grote ruige rose granieten rotsformaties liggen hier. Heerlijk om hier tussen te lopen en er op te klimmen. Bezoeken eerst de rotsen om de baai en daarna lopen we het wandelpad af langs het Sentier Douanier.
de achtertuin vol met Rots

Ook hier prachtige rotsen en mooie uitzichten langs de kust. Lopen tot aan de vuurtoren en keren hier weer om. Zien onderweg nog een huisje waar de hele achtertuin gevuld is met rots, ze hebben er gewoon omheen gebouwd. Zijn om 2 uur weer bij de camper en eten eerst een broodje. Daarna rijden we naar Trebeurden, hier is een gratis CP vlak bij het strand waar 30 plaatsen zijn. Komen daar om 3 uur aan en nemen het laatste plekje in beslag. Na ons komen er nog velen die helaas ergens anders een plaatsje moeten gaan zoeken. Doen de rest van de middag niets, de voetjes een poosje rust gunnen. Morgen zien we weer verder.

11 Sept.  Het is bewolkt als we opstaan en de verwachting is dat dit de hele dag zo blijft. Gaan weg van de kust en rijden binnendoor naar St Theconnec. Daar staat een van de volledigste kerken van Bretagne en gebouwd met granieten stenen. Hier staat ook een mooie calvarie van begin 1600, een beeldenverzameling in graniet van Bretonse beeldhouwers. Het geheel is zowel binnen als van buiten heel bijzonder om te zien. Je ziet hier ook meer kleur in deze kerken, vooral de glas in lood ramen zijn mooi. Ook zie je mooi houtsnijwerk  aan preekstoel en orgel.
de Calverie
mooie CP vlak bij de kerk van St Theconnec
kerk van Guimiliau Guimiliau
gebeeldhouwde ingang beelden voorportaal

Daarna rijden we naar Guimiliauen onderweg krijgen we regen. Bezoeken ook hier de mooie kerk ( Enclos) geheel van graniet gebouwd. Deze geheel ommuurde kerk en begraafplaats stamt uit de 16 eeuw en door het graniet in goede staat. Binnen zie je wel dat door verzakking diverse kolommen scheef gezakt zijn. Ook deze kerk is heel mooi om te bezoeken. Het regent nog steeds als we buiten komen en besluiten maar om naar Camaret sur Merwaar een mooie camperplaats is. Zijn daar om 4 uur en er is volop plaats, mooie grote plaatsen met hegjes er tussen. Hier slapen we en zien morgen wel wat het weer ons brengt.

mooi houtsnijwerk
mooie drieluiken
12 Sept. Staan laat op vanmorgen maar de zon schijnt en de lucht is blauw. Na het ontbijt nemen we de fiets en rijden naar Pointe de Pen-Hir. We zien een prachtige ruige rotskust van wel 50 meter hoog. Er staat hier een stevige wind en blij dat we een vest aan hebben. Klimmen en klauteren hier naar de hoogste punten en wij vinden het prachtig. Ook hier een oorlogsmonument zoals we dit op zoveel plaatsen langs de kust zien. Fietsen nog naar een ander hoog punt maar daar zit de kustwacht en de punt is met een muur afgesloten. Oom 1 uur bij de camper en eten we wat. Daarna tot 3 uur lekker in de zon met een boek.
Pen Hir
onderzeeër museum luchtafweer geschut
zeemijn zeemijn
Nemen daarna de fiets en rijden naar het plaatsje Camaret sur Mer. Fietsen door steile nauwe straatjes naar de haven en bezoeken daar een soort zeemans kerkje. Nog nooit een kerk geien waar binnen bootjes hangen. Je ziet ook roeispanen en  reddingsboeien aan de muur. Lopen om een klein fort heen en even naar het strand bij de haven en maken wat foto’s van oude vissersboten. Dan weer naar de camper en het fietsen valt hier zwaar, door de lange steile hellingen is het afzien voor mij. Bij de CP is een veld met Menhirs die we even bezoeken. Rest van de middag in de zon voor de camper met een drankje en een boek.
zeemanskerk
kerk van St Nic
13 Sept. Weer ziet er aardig uit als we op weg gaan naar Locronan. Komen door het plaatsje St-Nic en zien een mooi kerkje staan. Stoppen om deze te bezoeken, maar zoals in veel kleine plaatsjes zitten de deuren van de kerken op slot. Maken wat foto’s en gaan door naar Locronan. Hier is het oude centrum heel mooi en goed onderhouden. De grote kerk de St-Ronan op het kasseien plein is uit de 15e eeuw is een bezoek waard, zowel binnen als buiten indrukwekkend. Ook het plein rond de kerk met de mooie oude huizen is prachtig in stijl gebleven. Lopen hier een uurtje rond, kopen een broodje en gaan terug naar de camperplaats en lunchen daar.
kerk St Ronan
plein Locronan
Pointe du Ras

Om 1uur gaan we verder naar Pointe du Ras, een uitzichtpunt op een landtong bij Cap Sizun. Vanaf de parking lopen we er heen en jammer dat de zon het een beetje laat afweten. Het is wel een heel eind lopen naar de punt vanaf de parkeerplaats. Het is een mooi uitzichtpunt maar wat de boeken er over schrijven vind ik teveel van het goede, het geheel viel een beetje tegen, teveel commersie. Om 4 uur rijden we naar Plogoff en zoeken daar de camperplaats op. Het is een mooie plek gras en je kan er lekker buiten zitten. Zetten de stoelen dan ook buiten en lekker met een boek in de zon.

14 Sept. Rijden vandaag richting Concarneau om daar de ommuurde stad te bezoeken. Rijden rustig aan vandaag, het is maar 70 km. Gaan onderweg boodschappen doen in de supermarkt en stoppen bij Mc Donalds om te internetten. Alles lukt hier alleen de site uploaden wil maar niet lukken. Zijn om 1 uur in Concarneau op de camperplaats en het is er druk. Er zijn niet veel plaatsen vrij en er kunnen er 45 staan. We lunchen eerst en daarna ongeveer 500 meter lopen naar het oude ommuurde stadje in de haven. Via de brug kom je bij de poort, daar zitten 2 muziekkanten op verschillende instrumenten te spelen en dat klinkt mooi.
de ommuurde stad Ville Close gezellig druk
oude stad en oude instrumenten gezellig zitje

Het stadje is wel mooi om te zien maar erg toeristisch, het zijn allemaal winkels en  restaurants met terrassen. Wel is het gezellig druk op straat, er zijn nog veel toeristen onderweg.
Lopen een stukje over de stadsmuur maar bijna geen uitzicht over de oude stad. Vraagt bij de toeristeninfo waar ik kan internetten en krijgt daar een adres van. Loop er naar toe en daar staan 2 oude computers waar nog Windows 98 opstaat.  Ze kunnen me daar niet vertellen of ik verbinding met mijn laptop mag en kan maken, de baas is er niet. Geef het maar op, het zal wel een drama blijven hier. Om half 5 weer terug bij de camper en besluiten om hier maar te overnachten.

stevig muurtje
vissersvloot vissersbootjes in de haven
Openbaar toilet
15 Sept. Heeft vannacht zacht geregend maar om 9 uur wordt het weer droog. Gaan op weg naar Pont-Aven , een klein stadje vol met kunstenaars. Het is beroemd door de vele schilders die hier wonen en werken. Je ziet dan ook veel privé galeries van deze mensen. Het is een leuk stadje met een soort grachtjes die op veel plaatsen weer vol liggen met grote ronde keien. Halen bij de toeristinfo een plattegrond met diverse wandelingen waar we er een paar van lopen. Heel mooi om hier te wandelen en overal zie je veel bloemen. Sta je versteld van wat een werk er door gemeenten wordt gemaakt aan aanplant van bloeiende planten.
rondwandeling
Ware  kunststukken zie je onderweg, vooral op het middenstuk van rotondes zie je deze kunstwerken. Daarna gaan we naar Kercanic, een klein dorp met klassieke huisjes en rieten daken. Er staan er niet veel maar wel heel mooi om te zien. Verder naar Pointe de Trevigon waar we een stuk gaan wandelen over het strand en via de rotsen naar de punt. Er is daar wel een leuke overnachtingsplek vlak aan het strand voor 8 campers. Dan door naar Kerascoet, ook dit dorp heeft nog mooie huizen met rieten daken. Staan op een grote lege parkeerplaats van grind en als we terug komen zit er een bon op de auto.
Kercanic

Had de camper in de hoek moeten zetten denk ik waar 5 plaatsen zijn om te overnachten. Het is maar  € 11,- maar de reden ontgaat me toch, zal wel verveling zijn geweest. Daarna rijden we naar Plouhinec en via een stil weggetje naar het strand. Maken een strandwandeling over het giga strand waar mooie stenen te vinden zijn. Er is een CP voor wel 30 campers en we overnachten hier. Avonds nog foto’s gemaakt van de zonsondergang maar weer de pech van veel wolken aan de horizon.  

Kerascout
Kerascout Kerascout
met mos bedekte golfbreker