Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Frankrijk 2010 week 4
16 Sept. Donker weer als we opstaan maar het is wel droog. Na het ontbijt op weg naar Carnac. Onderweg even de tank vol bij een Super U en verder via div. plaatsjes naar onze bestemming. Er is nog plaats op de CP en zetten koffie, wat cleanen in de camper tot de middag. Ga even een broodje kopen en na de lunch nemen we de fiets om de omgeving van Carnac te gaan bekijken. Er staan hier veel Menhirs, rechtop staande stenen in uit de prehistorie die in evenwijdige rijen in het landschap staan. Het zijn er bij elkaar wel 30.000 en ze weten nog steeds niet waarom deze stenen zijn neergezet.

We bezoeken diverse velden en slaan ook de Dolmen (een soort hunebedden) en de Tumulus (een Dolmen overdekt met aarde) niet over. De zon laat het afweten wat jammer is voor de foto’s. Hebben al 3 velden op de foto staan en dan verschijnt de zon door de wolken. Fietsen toch maar even terug naar de mooiste plekken voor opnieuw een foto. Rijden ook even het plaatsje in en stoppen in het centrum bij de kerk. Die is open dus even naar binnen. Dit is een verrassing, zo’n kerk nog niet hier gezien Het middenschip rust op twee rijen pilaren en de plafonds zijn helemaal beschilderd met afbeeldingen.
kerk Carnac

Naast de deur zit een kastje en als je daar 1 euro in gooit dan gaan alle lichten in de kerk aan en dan komt alles pas echt tot zijn recht. Fietsen naar de boulevard en kijken even bij het strand. Om half 6 weer bij de camper, hebben  23 km gefietst vanmiddag en dat vinden we genoeg voor vandaag.

17 Sept. Aardig weer als we wakker worden en het ziet er naar uit dat we weer genoeg zon krijgen vandaag. Rijden vandaag naar Quiberon, een plaatsje op een landtong aan de zuidkant van Bretagne. We rijden er in een uurtje naartoe en er is hier een grote CP. Verder hier haast geen mogelijkheden om de camper te parkeren, overal parkeerverboden voor campers. Doen de rest van de ochtend rustig aan. Na het eten nemen we de fiets en gaan langs de kust naar de stad. Stoppen natuurlijk op mooie plekjes langs de ruige kust.

Het plaatsje is wel aardig, het heeft een mooi schoon strand en is daarom ook een bekende badplaats. Ook nu is het er nog aardig druk. De terrassen langs de boulevard zitten aardig vol. Wat ook opvalt zijn de vele jachthavens langs de kust die echt uitpuilen van de jachten en zeilboten. Hebben weer veel zon vanmiddag en lekker om te fietsen. Terug nog een ander stuk kust bezocht en ook hier weer prachtige rotspartijen. Om half 6 weer bij de camper, hebben vanmiddag toch weer ruim 20 km gefietst. Hopen morgen weer op zonnig weer, gaan dan richting de Loire.

brug over de Loire

18 Sept. Vandaag gaan we opweg naar de rivier de Loire. Het is prachtig weer met een geheel onbewolkte lucht. Even wat water tanken en toilet legen op de camperplaats hier. Om 10 uur gaan we rijden en dat verloopt vlot. Stoppen voor de koffie en nog een fotostop over de grote boogbrug bij St Nazaire. Het is toch een groot bouwwerk als je dit zo van een afstandje ziet liggen. Rijden door naar Paimoeuf waar we stoppen aan de kade. Er is een CP voor 6 plaatsen maar er staan verder langs de kade wel 20 campers. Kijken uit over de Loire, drinken koffie in de zon en nemen een boek. Het is een mooie plek en blijven hier overnachten.

brug over de Loire
huizen langs de haven
19 Sept. Doen rustig aan vandaag, staan om 9 uur op en om 10 uur klaar om te vertrekken op de fiets. Gaan een rondje fietsen richting het La Bassa kanaal langs de Loire. Komen eerst langs een artistiek dorpje wat met diversen materialen uit de omgeving door een Japanner genaamd Kinya Maruyama. Wel heel bijzonder om te zien maar niet iets waar ik weg van ben. Komen bij het begin van het kanaal waar een grote sluis is die volgens mij niet meer in werking is. Fietsen verder langs het kanaal en komen op een grote rommelmarkt terecht. Wat een mensen komen er hier op af en er is echt van alles te koop.
Kunst ?
rommelmarkt
rommelmarkt
Kerk van Frossay

Fietsen verder naar Frossay waar een mooie kerk staat. Ziet er aan de buitenkant mooi uit maar wij hadden hem van binnen ook wel willen zien. Het is wel zondag vandaag maar de kerk is gesloten. Rijden weer binnendoor naar Paimboeuf. Zijn om 2 uur weer bij de camper en hebben  ruim 20 km gefietst. Leuke tocht over redelijke vlakke wegen. Rest van de dag in de zon met een boek. Het was weer een prachtige zonnige dag en met 23 graden ideaal weer om wat te ondernemen.

20 Sept. Staan om half 9 op en het is een klein wereldje, dichte mist  door de nachtelijke afkoeling. Maken daar wel even een foto van. Ontbijten en even de camper verzorgen bij de sanizuil. De eerste SMSjes komen binnen, weer een jaartje ouder vandaag. Rijden binnendoor richting Angers en de mist heeft plaats gemaakt voor volop zon. Rijden veel langs de Loire en zien veel akkerbouw. Zien dat zelfs plastic tunnels machinaal worden aangebracht. Hier en daar zijn de dijken wel smal. Stoppen op een mooi plekje voor de koffie en daarna een stop in St Florent les Vieil waar we de mooie abdijkerk bezoeken.
kleine wereld
koffie stop langs de Loire aanbrengen plastic tunnels
begraafplaats met gebouwde grot Abdijkerk in St Florent les Vieil
Bonchemaine

Heel mooi zijn de glas in lood ramen van het koor. Deze laten de gruwelijkheden zien van de opstand in het jaar 1793. Ook toen was het een wrede wereld. We eten een broodje op de parking bij de kerk waar je ook kan overnachten, een mooie stille plek. Daarna rijden we door naar de camperplek in Bonchemaine waar we aan de Maine, een zijrivier van de Loire staan. Dit was vroeger een camping  en kost nu € 8,40 om te overnachten. Blijven hier staan en maken de dag vol met zonnen, lezen, en een extra flesje wijn. Met goed weer gaan we morgen op de fiets naar Angers.

21 Sept. Koude nacht, 10 graden in de camper als we wakker worden. De bakker komt hier langs en even een broodje gekocht. Na het ontbijt op de fiets naar Angers. Er loopt van de CP een pad rechtstreeks naar Angers en je fiets langs de Maine. Het is een vlakke weg van 8,5 km en mooi om te fietsen. Bezoeken de Kathedraal, een mooi bouwwerk waaraan ze in de 12 eeuw zijn begonnen met de bouw. Ook hier weer mooi houtsnijwerk, vooral de preekstoel die ze in 1855 hebben gemaakt is een stukje vakwerk. Er hangen ook enkele beroemde tapijten in de kerk, De beroemste reeks van “de Apocalyps”worden tentoongesteld in het kasteel.
op de fiets naar Angers
kathedraal Saint- Maurice beelden partij in de toren
mooie bewerkte preekstoel
nog enkele vakwerkhuizen
kasteel van Angers

Daarna gaan we het kasteel bezoeken. Dit ziet er indrukwekkend uit met de hoge muur met zijn 17 torens die van donkere leisteen zijn opgetrokken. In de slotgracht staat geen water maar hebben daar prachtige tuinen in aangelegd. Lopen over de muur het kasteel rond en dat geeft een mooi uitzicht over de bruggen en de stad. Bezoeken het tentoonstellingsgebouw waar het beroemde tapijt hangt. Het is ruim 100 meter langs en 4,5 m hoog en een van de grootste geweven kunstwerken. Dwalen nog wat door de stad op zoek naar internet maar nergens wil dit lukken. Overal moet je inlogcode’s hebben en die je van niemand krijgt.

mooie binnentuin
heren verblijf binnen het kasteel uitzicht vanaf de kasteelmuur
wandeling over de muur het beroemde tapijt
tuinen in de slotgracht

Bij de bieb moet je eerst lid worden en op een terras moet je een code van een koffiemerk hebben enz. enz., Heb de indruk dat ze je gewoon niet willen helpen, hier stop ik mee, kost teveel tijd en ergernis. Zoeken de fiets weer op en om 4 uur zijn we weer terug bij de camper. We vertrekken naar het plaatsje St Clement des Levees, hier 40 km vandaan. Mooie route meest over de dijk langs de Loire. Staan hier op een kleine CP aan het water. Stoelen buiten en lekker met een boek in de zon. Wel warm, het is om half 6 nog 29 graden buiten.  

zonsondergang aan de Loire
Saumur
22 Sept. Prachtig weer als we opstaan en hebben een rustige dag ingelast. Gaan op weg naar Turquant, een klein dorp in een wijngebied. Willen wat boodschappen doen en even internetten onderweg. Helaas geen grote supermarkt of een MacDonald op onze route vandaag. Komen langs Saumur en zien het kasteel hoog boven de stad uitsteken. Besluiten om er toch even te gaan kijken en parkeren langs de Loire vlakbij het centrum. Lopen via de stad naar het kasteel maar in de stad is het erg stil Bijna 11 uur maar het leven moet hier nog op gang komen. Kopen een kaartje voor het kasteel wat ze aan het verbouwen zijn.
uitzicht vanaf het kasteel
kleine tentoonstelling over de paarden

Blijkt dat het voor publiek is gesloten. Er is 1 klein zaaltje open waar enkele dingen zijn tentoongesteld maar verder alleen buiten te bezichtigen. Zonde van het geld en de klim naar boven. Om 1 uur zijn we in Turquant op een kleine CP en lezen en zonnen we enkele uren. Gaan om 5 uur even boodschappen doen in de dorpswinkel en lopen nog wat door het dorp. Bij de CP is een ganzebord aangelegd in de vorm van een tros druiven. Van mozaiek hebben ze mooie afbeeldingen gemaakt. Om 6 uur de skottelbraai aansteken en eten we lekker buiten, het is nog 28 graden. Morgen willen we op de fiets de omgeving gaan verkennen.

ganzebord in de vorm van een druiventros