Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Frankrijk 2010 week 5
23 Sept. Worden laat wakker en het is half bewolkt. Gaan vandaag op de fiets naar Montsoreau, Fontevraud l Abbaye en Candes St Martin. Bezoeken eerst een grot in Turquant waar ze de werkwijze van de championteelt laten zien. Er is hier ongeveer 100 km grot waarvan ze 80 km gebruiken voor de teelt van paddenstoelen. Wel leuk om te zien maar had liever een grot gezien waar ze volop in bedrijf zijn met de teelt. Fietsen door Montsoreau op weg naar de abdij van Fontevraud. Wel zweten hier met fietsen, er zitten stevige hellingen in en voor mijn gevoel gaan we 3 keer zoveel omhoog dan omlaag.
Zien ook steeds meer druivenstokken langs de route en die hangen vol met blauwe druiven. De druivenoogst is wel begonnen maar hebben het nog niet van dichtbij gezien. Al wel karren met druiven gezien maar nog geen plukkers. De abdij is een bezoek meer dan waard, het is de grootste van Frankrijk en heel veel is al gerestaureerd. In het jaar 1105 zijn ze met de bouw begonnen. Tijdens het bewind van Napoleon 1 werd deze abdij gebruikt om 2000 gevangenen te herbergen. Pas in 1963 is deze staatsgevangenis gesloten. De grote zalen worden nu ook gebruikt voor culturele activiteiten.

Verder naar Candes St Martin waar we de kerk bezoeken. Het schip is zeer hoog en rust op kolossale zuilen die mooi van vorm zijn. Verder toch een beetje kaal binnen. Klim nog naar het uitzichtpunt boven de stad maar vind het de klim niet waard. Best wel zwaar lopen over de keienstraatjes en boven hebt  je alleen uitzicht op de splitsing van de rivier en het landschap daar om heen. kopen wat te eten bij de bakker en eten dat op een bankje in de zon op. Daarna fietsen we weer terug naar Turquant waar we om half 5 de stoelen buiten zetten en de benen weer rust gunnen. Om 7 uur hebben we een regenbui, maar hopen dat het morgen mooi weer is.

24-25 Sept. Vandaag een dag dat niets moet, gaan om 10 uur rijden en bij een Lidl gaan we uitgebreid boodschappen doen. Toch maar weer een lekker wijntje uitzoeken. Na een uurtje weer verder, zien een loosplek in een dorpje en kijken daar even rond. Kan hier water tanken dus de watertank maar vullen. Kijk even naar een open netwerk en jawel er zijn er twee. Kan  het toch niet laten en kijk even of het bruikbaar is. En jawel eindelijk kunnen we de site uploaden, het gaat niet snel maar het lukt toch. Met een uurtje staat alles op de site. Staan hier een paar uur voor we verder gaan naar Villandry.
kasteel Villandry
mooie tuinen rond het kasteel
Het wordt donker weer en regelmatig wat regen.Lopen wat rond in Villandry maar de regen dwingt ons naar de camper. De vooruitzichten zijn ook niet goed, de eerste dagen wordt veel regen voorspelt. De volgende morgen donker maar droog weer. Besluiten toch maar naar het kasteel te gaan. Wel jammer voor de foto’s van de tuinen dat de zon er niet is. De tuinen zijn prachtig, al is het wel aan het einde van het seizoen, er zijn veel dingen voor de herfst ingeplant. Het kasteel binnen is ook mooi om te zien, Je mag zonder gids naar binnen en overal mag je foto’s maken, zelfs met flits.
eetkamer
keuken
slaapkamer slaapkamer

Veel is in de originele staat en  geeft een goed beeld hoe er hier is geleefd. Om half 1 in de camper en eten een broodje. Ook weer last van mijn rug en hoop maar dat dit niet gekker wordt. Rijden door naar Chenonceaux en willen daar morgen het kasteel bezoeken. Er staan hier borden dat je er niet mag overnachten. Kijken er even rond, er is een CP direct naast de spoorlijn, dat is niks dus. Rijden 4 km terug, daar is een kleine camping waar we overnachten. Ze hadden voor vandaag regen opgegeven maar vanaf 2 uur wordt het weer steeds beter en schijnt de zon regelmatig. Zitten nog een poosje buiten in de zon. Verwachting voor morgen is weer regen.

camping River Camp
26 Sept. Het is zonnig weer als we wakker worden, dat hadden we niet verwacht. Wel koud vanmorgen, 6 graden buiten en 11 graden in de camper. Ook voor hier zijn de weersvoorspellingen niet echt betrouwbaar. Rijden terug naar Chenonceaux en gaan het Chateau de Chenonceau bezoeken. Zijn nog maar net bij het kasteel of de zon laat het afweten, er komen ineens veel wolken aan de lucht. Komen er ook al gauw achter dat dit niet de goede dag is om dit te bezoeken. Het is zondag en om 10 uur al heel druk, er is soms geen foto te maken. Om 11 uur is het te druk, ze laten  zoveel mensen toe dat je tegen elkaar aanloopt.
chateau de Chenonceau
de tuin van Catherina de Medici
tuin van Diane de Poitiers spitsbooggewelven van de vestibule
slaapkamer Diana slaapkamer van Cesar de VVendome
slaapkamer van de 5 koninginnen slaapkamer Catherina de Medici
provisiekamer keuken
vestibule 2e etage

Gaan weer naar buiten en lopen verder door het park naar de boerderij en de groente en kruidentuin. Hier is het lekker rustig en de zon komt er ook weer meer door. Maken  nog wat leuke foto’s en dan naar de camper voor een broodje. Nemen de beslissing om meer naar het zuiden te gaan voor meer zon en warmer weer. Gaan om 2 uur rijden en bezoeken onderweg nog het plaatsje Loches. Het heeft een heel oud centrum met keienstraatjes maar op straat totaal niets te beleven. Het lijkt wel uitgestorven hier. Het is koud op straat en wij lopen niet prettig. Gaan naar de camper en rijden naar Chateauroux waar we op een grote parking overnachten.

boerderij bij kasteel boerderij
Loches Loches
27-28 Sept. Regelmatig regen vannacht en ook als we wakker worden regent het nog steeds. We weten dat dit het weer is voor de komende 3-4 dagen en besluiten meer naar het zuiden te gaan. Vertrekken om 10 uur richting de Dordogne, stoppen even bij een MacDonald, kijken even naar de mails en naar het weer de komende dagen. Naar het zuiden wordt het weer een stuk beter. Zijn om 1 uur bij Limoges en de lucht wordt beter, al gauw komt de zon er weer door. Zijn om half 4 in Perigueux op een nieuwe CP en het is hier heerlijk weer. Gaan lekker buiten in de zon zitten met een boek, hebben een goede keus gemaakt vanmorgen.
prachtig Retabel
Hebben internet in de camper dus even de site bijwerken en op het net surfen. Slapen prima op deze rustige plek en na het ontbijt nemen we de fiets en gaan het stadje bezoeken. Bekijken eerst de grote Kathedraal St-Front. Deze grote koepelkerk staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Binnen zijn de bewerkte preekstoel en het retabel kunstwerken van houtsnijwerk, prachtig om te zien. Daarna de stad in en dat valt ons tegen. Alles is grauw en eentonig van kleur en zonder de zon erbij is het gewoon ongezellig in de smalle straatjes. Op een plein was een markt wat niets voorstelde, maar enkele kramen en geen mensen.
graf van Apostel H Front mozaiekvloer in de kerk
smalle straatjes in Perigueux

rotswoningen bij Les Eyzies
Jammer dat een mooi plein helemaal vol staat met overdekte terrassen van de ontelbare restaurants. Om 1 uur vertrekken we richting Sarlat. Stoppen onderweg op leuke plekjes. Lekker om weer in ruige natuur te zijn. Stoppen in Les Eyzies, een leuk plaatsje waar je ook rotswoningen tegen de bergwand ziet. Dit hoort bij het museum en dat is gesloten vandaag. Wandelen wat rond en gaan ook even op de CP kijken. Die is heel mooi, rondom in de bomen en struiken en er staan hoge heggen zodat er mooie plekjes zijn om buiten te zitten. De zon schijnt weer volop en besluiten hier te overnachten.
onderweg Les Eyzies
wonen met uitzicht

29 Sept. Door de afkoeling vannacht is er mist ontstaan en maken geen haast. Vertrekken om 10 uur naar La Roque Sanit Christophe, een prehistorische vindplaats hier 8 km vandaan. Drinken daar eerst koffie en als de zon erdoor komt gaan we de rotswand bezoeken. Op een groot plateau van 1 km lang en 5 verdiepingen laten ze zien hoe de mensen zich hier vroeger schuil hielden en hoe ze hier hebben gewoond. Ze denken dat 50.000 jaar voor Christus hier de eerste Neanderthalers hebben geleefd. Heel interessant om dit te zien.

keuken
woongrot

smederij

Zijn hier op de verkeerde tijd van de dag, de wand komt pas in de loop van de middag in de zon te liggen. Daarna gaan we naar Les Cabanes du Breuil waar een klein openlucht dorpje is gebouwd. Hier staan huizen en hutten die  van platte stukken steen zijn gestapeld. Wel heel bijzonder om te zien. De toegang is € 4 maar er is niemand bij de ingang dus lopen hier gratis rond. Gaan verder naar Sarlat waar we de camper op de CP parkeren. Lopen het mooie oude stadje in en het is heel gezellig om door de smalle straatjes te dwalen.
veel winkeltjes voor de toerist

Bezoeken de Cathedraal maar daar zijn we snel weer buiten. Ze zijn bezig met het stemmen van het orgel en dat gaat zo hard dat het pijn doet aan je oren. Dit is de stad van de Truffels en de beroemde Foie-Gras (ganze en eenden lever). Het is hier in veel winkels te koop, maar wel heel duur. Krijgen vermoeide benen van het lopen door de straatjes en gaan op een terrasje zitten met een lekker ijsje. Het is heerlijk weer met 25 graden en volop zon. Er zijn ook hier nog veel toeristen in de stad. Om 5 uur weer in de camper en nemen er een lekker wijntje op.