Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Frankrijk 2010 Week 6
Index
30 Sept. Worden wakker van de regen vannacht en als we opstaan is het nog steeds nat. Om 11 uur klaart het wat op en gaan we rijden. Doen eerst even wat boodschappen en rijden dan door naar Vezac. Daar gaan we de Jardins Du Marqueyssac bezoeken. Deze tuinen bestaan geheel uit gesnoeide buxus in allerlei vormen. Dit is wel heel bijzonder om te zien. Er staan hier meer dan 150.000 buxus planten die met de hand worden gesnoeid. Ook het kasteel is mooi om te zien met het van platte stenen gestapelde dak. Alleen aan het dak is al 500 ton steen verwerkt.

Overal op het landgoed liggen wandelpaden, totaal ruim 6 km en vanaf div. uitzichtpunten heb je een prachtig uitzicht over de rivier en de vallei. Lopen hier een paar uur rond en vinden dit wel heel speciaal. Dan rijden we door naar La Roque Gageac waar een CP is en waar we overnachten. Het is een klein plaatsje tegen een bergwand waar nog veel mooie oude huizen staan. Gaan hier wandelen en het is heel sfeervol op straat, wel weer veel klimmen langs de bergwand. Je kan ook met een boot een rondvaart over de rivier maken. Er zijn hier veel toeristen. Om 5 uur bij de camper en hebben weer genoeg gelopen vandaag.

1 Okt. Vandaag niet wandelen en klimmen maar maken er een rijdag van. De benen moeten een poosje rust hebben. Gaan richtig Millau en willen daar nog een paar dagen van de natuur genieten. Ze geven tot na het weekend mooi weer op dus hopen we dat we een goede keuze maken. Rijden op het gemak binnendoor via kleine plaatsjes maar het schiet niet op Om 1 uur hebben we 60 km gereden en gelukkig gaat het na de lunch iets vlotter. Bij Laissac is een camperplaats en daar stoppen we om 3 uur. Nemen een boek en gaan lekker in de zon zitten. Nog maar even genieten nu hij nog schijnt. Voor morgen wordt mooi en warm weer voorspelt.  

onderweg
2 Okt.  Vandaag een rustige dag, gaan wat toeren door Gorges du Tarn, een mooi natuurgebied met steile rotswanden kronkelige wegen, overhangende rotsen,  en uitgehakte tunnels en soms smalle wegen. Hebben prachtig weer en dat was ook voorspelt. In de zon rond 25 graden en een mooie blauwe lucht. Stoppen veel en genieten van dit Frankrijk, weer even wat anders dan plaatsjes en kerken. Langs de rivier de Tarn zie je veel campings en de meesten zijn nog open. Ook zie je overal kajaks om op de rivier te varen, daar wordt ook nu nog veel gebruik van gemaakt.
onderweg
druiven in herfstkleur
en nog maar eens stoppen
Point Sublime
kasteeltje bij La Malene het dorpje Castelbouc

Rijden naar het uitzichtpunt Point Sublime, een klim van 12 km maar dat is niet bijzonder, de klim is leuk maar het uitzicht zegt niet veel. Dalen weer naar Les Vignes en volgen weg 9078 verder tot Ispagnac. Prachtige weg om te rijden en veel mooie plekjes om te stoppen. Zien diep in het dal een heel klein dorpje liggen en het lukt om er met de camper te komen. Dit is nog heel klassiek met al die mooie keien. Zijn om half 5 in Ispagnac waar een kleine CP is  voor 6 campers. Mooi rustig plekje en we overnachten hier. Was een prachtige dag, een heel ander Frankrijk dan we de laatste weken hebben gezien. Hopen morgen nog zo’n mooie dag te hebben.

dorpje Prades
Millau- bouwwerk van 400 miljoen euro

3 Okt. Avonds is het gaan regenen en dat is de hele nacht doorgegaan. Gaan geen tour doen in de bergen maar besluiten naar Millau te rijden. Vertrekken om half 11 en er komt steeds meer wind. Soms breekt de lucht open lijkt het maar 2 min. daarna regent het weer. Gaan in Millau naar de CP maar daar is alles een beetje krap met de afgebakende plaatsen. We eten hier en rijden door naar Roquefort-sur-Soulzon, de plaats van de beroemde schimmelkaas. Komen onder het viaduct door en stoppen bij het infocentrum van dit grote bouwwerk. Er is een video te zien hoe dit viaduct is gebouwd.

dorpje Saint Jean d'Alcas
fort Cistercien

Wel interessant om te zien, je krijgt een indruk hoe groot het in werkelijkheid is. Hoogste peiler is 343 meter en de lengte van het viaduct is 2460 meter. Heeft in totaal 400 miljoen euro gekost. In Roquefort is de toeristinfo gesloten en hebben te weinig info om wat te ondernemen. Misschien doen we dat morgen even. Rijden verder naar het dorpje St Jean d’ Alcas waar we een plekje vinden op een parking net buiten het dorp. Lopen tussen de buien door even het dorpje in en dat is heel oud. Het blijft maar nat en ook de wind neemt nog toe aan het begin van de avond. Zal wel een onrustige nacht worden.

echt herfstweer
4 Okt. Onrustige nacht, de hele nacht veel regen en wind. Ondanks de steunen staat de camper nog te schudden. Om half 3 naar buiten en extra touw om de fietshoes gedaan, staat zo erg te klapperen dat het me wakker houd. Daarna wel goed geslapen. Om 9 uur staan we op en tussen de buien door even noten rapen die hier op de parking staan. Er zijn er zeer veel afgewaaid met deze storm. Om half 11 neemt de wind af en dalen we af naar Roquefort en rijden naar de toeristinfo voor documentatie over de grotten. We gaan de grot bezoeken van het kaasmerk Societe, kost € 3,50 en duurt een uur.
Roquefort
de beroemde kaas rijping in de grot
keurmeester

Er mogen geen foto’s worden gemaakt dus deze zijn van de folder genomen. Wel leuk om dit te zien maar ook hier weer jammer dat je meer door een museum loopt dan in een kaasmakerij. Het hele proces zie je niet in het echt maar in een korte film. Zijn om 1 uur weer buiten, kopen een broodje en eten in de camper. Rijden naar Millau, tanken daar en gaan boodschappen doen. Zijn om half 5 op de CP en er zijn nog enkele plaatsen vrij. Na ons zijn er nog veel die een ander plekje moeten zoeken, het is hier gewoon nog druk met campers. Voor morgen geven ze beter weer op, of dat klopt zien we dan wel.

je kan de kaas ook proeven en kopen
5 Okt. Vannacht nog regen maar het is aardig weer als we opstaan. Hier en daar blauw aan de lucht en we verwachten een mooie dag. Gaan rijden en zien van afstand de brug weer liggen dus nog maar een foto. Dan door naar het natuurpark “ de Montpellier-le-Vieux” Parkeren met de camper kost € 5,70.  Het is een groot natuurgebied met mooie rotspartijen en uitgezette wandelroutes. Er zijn 5 routes verschillend in zwaarte en de langste is 2 uur. Er rijd ook een treintje die een tour doet van 45-60 min. Die nemen wij eerst en dat kost € 3,50 p/p. Onderweg stop hij een paar keer om foto’ste maken. Je krijgt zo een goede indruk van dit mooie gebied.
viaduct van Millau
Montpellier-le-Vieux een mooi natuurgebied
uitzicht bij de grot Dagilan

Daarna gaan we nog een wandeling doen en dat is soms best pittig. Vertrekken om 2 uur en gaan via Vessac en Veyreau naar het uitzichtpunt bij de Dargilangrot. Gaan de grot niet bezoeken maar rijden naar Gorges de la Jonte. Je rijd door een mooi berglandschap met rotsformaties. Rijden de D 996 naar Florac en daar de N 106 naar Ales. Al veel wegen gereden maar de 106 is één en al bocht en dat 70 km lang. Dit schiet echt niet op. Om 7 uur op een CP in het dorpje St Alexandre, een klein dorpje omringt door druivenstokken. Hopen hier morgen nog wat van de druivenoogst te zien.

onderweg
onderweg onderweg
6 Okt. Lekker geslapen op dit rustige plekje. Jammer dat er weinig te doen is rond het dorp, de druiven zijn allemaal geplukt en geen mensen op de druivenvelden. Vertrekken om half 10 en gaan op weg naar Hauterives om het beroemde Le Palais Idéal te bezoeken. Rijden veel binnendoor maar de wegen zijn een stuk beter dan gisteren. Kopen in een dorpje een brood en zijn om 1 uur op de CP bij Hauterives. Eten eerst een lekker broodje en gaan om 2 uur naar het Palais. Het is een vreemd bouwwerk in allerlei stijlen wat gemaakt is door de postbode Ferdinand Cheval.
lege druivenstokken het paleis van de postbode

Hij verzamelde allerlei stenen die hij op zijn weg vond terwijl hij bezig was te paard de post te bezorgen. Dit deed hij van 1879 tot 1912 en van deze stenen bouwde hij in die jaren dit paleis. Al zijn vrije tijd heeft hij 33 jaar lang in dit gebouw gestoken. Wel knap om dit te maken  maar het geheel viel ons een beetje tegen. Zitten wel mooie dingen in maar het geheel is een beetje rommelig en erg druk. Om 3 uur gaan we verder richting de Elzas en in de omgeving van Lyon wordt het aardig druk. We rijden tot Villers les Dombas waar we bij het vogelpark overnachten.