Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Frankrijk 2010 week 7
onderweg
7 Okt. Helder blauwe lucht als we opstaan, gaan op weg naar de Elzas. Rijden via de D1083 en de N83 en dat is een prachtige route. Een mooi open en golvend landschap met mooie vergezichten. De bomen krijgen al herfstkleuren en ook de druiven krijgen al mooi rood blad. Doen rustig aan en stoppen op tijd voor de koffie. Komen ook door veel leuke plaatsjes maar stoppen niet te veel, hebben toch wel aardig wat km. te gaan vandaag. Met dit mooie weer wllen we morgen toch wel aan de wijnroute beginnen.
al mooie herfstkleuren
de laatste druiven
ingang kerk

Vanmiddag aardig wat oponthoud door werkzaamheden aan de weg. Zijn om half 5 in Thann, een plaatsje aan het begin van de wijnroute. Lopen het stadje even in en daar is het rustig op straat. Er staat een mooie kerk met een prachtig gebeeldhouwde ingang. Kijken ook even binnen en ook daar is hij mooi, alleen erg donker voor foto’s. De zon staat ook verkeerd voor de buitenkant dus morgen even terug . Er staan verder weinig mooie huizen en gebouwen in het centrum. Zijn het nu zat en gaan morgen wel even terug het stadje in.

 

Thann
8 Okt. Donker weer als we wakker worden, en het zie er naar uit dat de zon er nog niet door komt. Lopen toch nog even de stad in en kijken bij de toeristinfo of ze de wijnroute hebben. Nou die hebben ze geheel op kaart en de beschrijving erbij in het Ned., dat is toch wel service van de Fransen. De route is totaal 170 km. dus dat lukt niet op 1 dag. We gaan de route rijden en hij is werkelijk prachtig. Wat een druiven zie je hier, elk dal staat vol met stokken en ze zijn hier ook nog druk met plukken. Het valt wel op dat ze dat hier allemaal met de hand doen en niet machinaal zoals op veel plaatsen.
Thann Thann
Militaire begraafplaats in Cernay ontelbare druivenstokken
zwaar werk

Je komt door veel kleine dorpjes en sommige zijn echt prachtig en een stop is de moeite waard. Wel eens lastig om een parkeerplaatsje te vinden zonder dat je ver moet lopen. Om 1 uur komt de zon er door en daar wordt alles nog mooier door. Plaatsjes als Turckheim moet je gezien hebben, wat is dat mooi, Mooie vakwerkhuizen en overal bloemen aan de huizen, je blijft foto’s maken. Bij Sigolsheim stoppen we voor vandaag, op de parking van het militaire kerkhof overnachten we. Het ligt boven op een heuvel en hebben een prachtig uitzicht over de omgeving.
Turckheim
Turckheim
begraafplaats Sigolsheim
9 Okt. Lekker geslapen, wat is het hier stil boven op de heuvel. Het is wel een klein wereldje, dichte mist en zien niets van de omgeving. Gaan om 10 uur verder met de route en soms wordt de mist wat minder. Rijden naar Riquewihr en parkeren daar de camper vlak bij het centrum,( € 2- voor 5 uur) en gaan het stadje bezoeken. Hadden er over gelezen maar dit overtreft onze verwachtingen. Wat is dit plaatsje toch mooi, mooie vakwerkhuizen, straten van keien en vooral veel bloemen en gezellige mensen. Je blijft hier foto’s maken, steeds zie je weer een leuk plaatje.
Riquewihr
Dambach la Ville
Om 11 uur is het al druk in de straten met toeristen. Het is ook zaterdag en dan is het nog extra druk. Je ziet ook mooie uithangborden bij verschillende wijnboeren aan de muur hangen. Lopen een paar uur rond en gaan dan verder met de wijnroute. Jammer van het weer, nog steeds donker en mistig. Bezoeken ook Dambach-la-Ville, ook dit is een mooi plaatsje met mooie huizen en veel wijnboeren. Je ruikt de zure lucht van het wijn maken overal op straat. We zijn hier om half 2 en het lijkt wel uitgestorven. Hier gaan de toeristen niet voor, ze houden gewoon hun middag rust.
Dambach

Ook de meeste winkels zijn gesloten, het is eignenlijk wel vreemd, een plaatsje zo uitgestorven midden op de dag. Onderweg wordt de mist ook weer dikker en op 400 meter hoogte weinig zicht meer. Het regent heel fijn door de mist. Rijden door tot Saverne waar we parkeren op de parking bij het kasteel. Hier overnachten we voor de laatste maal deze reis, morgen rijden we naar huis. Hebben de afgelopen weken genoten van onze reis door Frankrijk en weer ondervonden dat dit een land is met goede voorzieningen voor de camper en veel afwisseling in bezienswaardigheden.

aardapellen-worst en spek