Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Frankrijk 2014 week 1
13 mei Gaan om 8,45 uur rijden en verlaten het natte Nederland via Eindhoven en Maastricht. Dan via Luik naar Luxemburg en doen daar de dieseltank vol voor € 1,17 / Liter. Langs de snelweg kost het in Ned. en België € 1,49. Redelijk weer om te rijden met regelmatig een buitje regen. Een keer een half uurtje vertraging door file maar verder een vlotte rijdag. Zijn om half 4 in Pont a Mousson. Een mooie CP aan de Moselle en voor € 8,- incl. stroom en water overnachten we hier.
Lopen naar het stadje en bezoeken de Gotische kerk. Buiten heel mooi maar binnen kleurloos en kaal. Daarna naar de Abbaye des Premontres, een grote abdij waarvan in 1705 de eerste steen is gelegd door de Prins van Lorraine. Er is al veel aan gerestaureerd, in de tweede wereldoorlog is hij bij helemaal verwoest. Doet nu dienst als luxe hotel met 75 kamers en veel grote en kleine zalen zijn te huur voor feesten enz.. Wandelen even door het centrum waar het gezellig druk is op straat. Hebben de zon erbij maar er waait een frisse wind en het kwik wijst 16 graden aan. Om half 7 weer bij de camper.

14 mei. Zijn vroeg vanmorgen, de zon schijnt en rijden om 8.45 van de CP. Na een uurtje betrekt de lucht en zien we de zon maar weinig. Rijden hier door een gebied met druiven en overal zijn mensen aan het werk tussen de druivenstokken. Stoppen voor de koffie en nemen een lange stop om te lunchen. Zijn om 14.15 uur in Beaune op een parkeerplaats waar meer campers staan. Drinken wat en dan 500 meter naar de stad lopen. Krijgen een lekkere bui regen op ons kop. Bezoeken de basiliek De Notre Dame en die is van imposant om te zien. Ook binnen indrukwekkend door de grote pilaren. Heeft ook mooie glas in lood ramen en er zijn nog een paar oude wandschilderingen te zien.

De zon is er weer als we buiten komen en wandelen door een leuke winkelstraat. Daarna een bezoek aan Hotel Dieu, het voormalige hospitium dat is gesticht in 1443 door kanselier Rolin en zijn vrouw om het leed van de arme en zieke mensen te verzachten. Vooral de binnenplaats is prachtig door de omringende gebouwen waarvan de daken belegd zijn met kleurrijke leien. Wel moeilijk om te fotograferen door het tegenlicht en de regen. Bezoeken het ziekenhuis en alles wat daar bij hoort en interessant om te zien wat ze vroeger gebruikten om mensen te genezen. Zijn om 6 uur weer bij de camper en daar staan inmiddels wel 25 campers dus we voelen ons niet alleen.
15 mei Lekker geslapen en goed uitgerust gaan we weer verder. Hebben de zon erbij maar toch ook wel veel bewolking aan de lucht. Stoppen bij een domein waar ze druk tussen de druivenstokken bezig zijn. Draden worden weer vastgemaakt en de grond wordt weer los gemaakt tussen de stokken. Maar ze hebben voor alles wel een machine uitgevonden. Rijden verder zuidwaarts en volgen de D 974 zover mogelijk. De N en de D wegen wisselen elkaar af en proberen de snelwegen te vermijden. De wolken krijgen de overhand en de zon zien we niet meer. Rijden wel steeds omhoog en om 14.00 uur zijn we in Pradelles. Staan er bij een slager die er ook een winkel bij heeft met streekproducten.
Het is een mooie plek maar wel op 1190 meter hoogte en dat voel je aan de temperatuur, het is als we aankomen maar 8 graden. Gaan even in de winkel kijken en koop daar een lekkere fles wijn. Wil ook betalen voor overnachten maar dat is gratis, alleen stroom moet je betalen. Wandelen naar het dorp en dat heeft nog mooie oude straatjes en er is zelf nog een openbare wasplaats. Lopen de kerk binnen en die is van binnen helemaal wit geschilderd, vind het niet mooi. Lopen naar het uitzichtpunt en maken daar wat foto's. Dan weer terug naar de camper, veel wind en voelt aan of het winter is. Zien bij de camper dat het inmiddels nog maar 6 graden is buiten. Zal wel een koude nacht worden. Morgen maar verder trekken naar een warmer plekje.
16 mei Staan laat op, koude nacht geweest met 0 graden en veel wind. Verzorgen de camper en gaan om half 11 rijden. Korte rit vandaag van maar 40 km naar Thueyts. Daar is een mooie stille CP en om half 12 zitten we daar aan de koffie. Ga daarna op zoek naar de bakker voor een lekker vers broodje. Terug naar de camper en het verse broodje is wel wat kleiner geworden, lekker hoor een vers stokbroodje. Na het eten gaan we op zoek naar de Duivelsbrug die we al snel zien beneden ons. Wel een stevige afdaling om er te komen en eenmaal beneden blijken we het verkeerde pad te hebben. Weer omhoog en een ander pad proberen en dan gaat het wel lukken. Prachtige brug die nog niet zo lang geleden is gerestaureerd.

Genieten van de mooie ruige natuur onder het genot van een lekker ijsje. Dan weer de klim naar boven die goed te doen is. Wandelen nog wat door het plaatsje wat nog mooie oude straatjes heeft. De hoofdstraat is ook bijzonder met de honderden plataanbomen aan beide zijden van de weg. Om 4 uur weer bij de camper en tijd voor koffie. Niet lekker om buiten te zitten door de koude wind. Om 6 uur is de wind minder en de zon schijnt heerlijk. Pakken de stoelen en zitten tot 7.15 uur heerlijk in de zon achter de camper. Voor morgen geven ze warmer weer op.

 

17 mei Gaan om half 10 rijden en wel wat drukker op de weg. Het is zaterdag en veel Fransen doen dan boodschappen. Ook wij stoppen voor de nodige boodschappen en vullen de koelkast weer aan. Rijden naar Balazuc (32 km) waar een mooie camperplaats is net voor het dorp. Zijn daar om half 12 en er staan maar 3 campers hadden het hier veel drukker verwacht. Andere schoenen aan en we gaan wandelen langs de rivier de Ardeche. Het plaatsje is mooi met zijn antieke straatjes waar we doorheen moeten om bij de brug te komen. Hier meestal geen asfalt op straat maar allemaal keien.
Lopen de brug over en volgen de rivier via een goed wandelpad. Het is hier heerlijk rustig en ook op het water zijn nog maar weinig kano's. Komen bij een restaurantje en willen een cola drinken. Hebben ze niet, verkopen alleen maar eigengemaakte producten uit de omgeving. Nemen appelsap en die smaakt heerlijk. Lopen weer terug naar de camper en het is inmiddels 2 uur. Eten een broodje en het is heerlijk warm. Pakken de stoelen en zitten de rest van de middag lekker buiten in de zon. De benen maar een middagje rust geven.
18 mei. Gaan vandaag een stukje rijden en wat dorpjes langs de Ardeche bezoeken. Via smalle weggetjes komen we in Vogue maar daar mogen we de brug naar het dorp niet over, een richtingsverkeer. Kunnen verderop nog een plekje vinden waar we net met de camper kunnen staan. Lopen terug naar de brug en steken die over. Leuk dorpje met mooie antieke straatjes. Ook op zondag zie je haast geen mensen op straat. Vragen ons toch wel af wat de inwoners de hele dag binnen doen. Of je nu om 10 uur of om 4 uur door een dorp rijdt, je ziet haast geen mensen op straat, zelfs geen kinderen. Lopen hier een uurtje rond en gaan dan door naar het volgende plaatsje.
Komen in St-Remeze, ook een klein plaatsje met rondom veel wijngaarden. Zien bij een wijncoperatie een plek waar je kan overnachten, je kan hier zelfs water innemen en lozen. Leuke rustige plek waar al 2 campers staan. Er staan wat bomen zodat we ook nog in de schaduw kunnen zitten dus besluiten we hier vandaag te blijven staan. Willen de route door de Ardeche rijden maar om dat op zondag te doen lijkt ons niet verstandig, kan er dan wel druk zijn dus dat doen we morgen. Lezen en zonnen de rest van de dag en hopen morgen ook dit mooie weer te hebben.
19 mei Hoorde het vannacht regenen en ook als we opstaan is het nog niet echt droog. De zon laat het afweten vandaag en ook voor morgen wordt er bewolkt weer voorspelt. Loop even de winkel van de coperatie in en koop een lekker wijntje. Gaan toch maar de geplande tocht rijden de Gorges de l'Ardeche. Eerst terug naar Vallon Pont d Arc waar de route begint. Doen boodschappen bij de supermarkt, vullen de tank en dan op weg. Het weer blijft somber met zo nu en dan een spatje regen. Stoppen bij de meeste uitzichtspunten voor een foto maar missen de zon.
Moeilijk om buiten de uitzichtspunten een parkeer plekje te vinden, overal op een vlak stukje hebben ze scherpe keien neer gegooid zodat je het wel laat om daar te stoppen. Bezoeken het dorp St Martin de Ardeche, klein dorp met een grote hangbrug over het water. Daar kunnen we maar net over met de camper. Daar komen we in het dorp Aigueze wat ook wel heel mooi is. Mooie straatjes en pleintjes met terrasjes onder grote bomen. Ziet er allemaal gezellig uit. Net buiten het dorp overnachten we op een natuurparking.
index Overnachtingsplaatsen deze reis Overzicht in Google Maps week 2