week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 Frankrijk 2014 week 2 Index
20 mei Niet zo donker weer dan gisteren maar de zon laat het wel afweten. Rijden naar Orange om de stad te bezoeken. Zijn er om half 11 en parkeren bij de Triomfboog, een monument van 20 na Christus en is versiert met gevechttrafelen, militaire trofeeën en worden afgewisseld met bloemen en fruit motieven. De poort heeft aan de westkant veel te leiden door de regen en de meeste motieven zijn afgesleten. Daarna lopen we naar het Romeinse theater, gebouwd in de tijd van Keizer Augustus. De podiumwand is kolosaal, 38 meter hoog en 103 meter lang. Het wordt veel gebruikt voor concerten en theatervoorstellingen. Er is al veel aan opgeknapt maar niet altijd zo als het zou moeten zijn. Wel mooi om dit te zien.
Bezoeken het naast gelegen museum met oude voorwerpen, schilderijen, opgegraven voorwerpen enz. Niet groot maar interessant om te zien. Slenteren nog wat door het stadje, eten een broodje kebab en wandelen terug naar de camper. Het is dan 2 uur en rijden verder naar Laudun l'Ardoise. Bij een wijnhuis is een mooie plek om te overnachten. Zitten een uurtje buiten en wandelen daarna wat rond in het dorp. Doen wat boodschappen en lezen de rest van de middag in een flauw zonnetje. Ga ook even naar de wijnwinkel en kom natuurlijk terug met een lekker flesje wijn.
21 mei Vannacht een buitje regen maar goed weer als we opstaan. Ontbijten rustig en verzorgen de camper. Gaan om half 11 rijden naar Chateauneuf-du-Pape. Een beroemde plaats waar hele dure wijnen vandaan komen. Bezoeken de ruines van het Chateau des Papes waarvan niet veel meer over is. Het is in 1317 gebouwd als zomerverblijf van de pausen van Avignon. Wel een mooi uitzichtspunt over de omgeving en de vele wijngaarden. Rond het dorp zijn nu 350 wijnhuizen. Bezoeken een grot waar een grote voorraad wijnen te koop wordt aangeboden. De wijnen van € 31,- per fles zijn uitverkocht. Verder lopen de prijzen op tot € 280- per fles. Koop ze toch maar ergens anders.
Daarna rijden we via wel hele kleine weggetjes naar Uzes. Een klein stadje met rondom veel wijngaarden. Bij een wijnhuis is een CP waar we kunnen overnachten. Het is lekker weer en lezen tot 4 uur. Daarna lopen we het plaatsje in en toch maar weinig mensen op straat ondanks het mooie weer. Ook in dit plaatsje wel heel veel terrasjes en restaurants. Lopen hier een uurtje rond en gaan weer terug naar de camper. Kijken ook even in de winkel van het wijnhuis en kan hier de wijn proeven. Koop een paar flessen en onder het genot van een glaasje wijn lekker lezen tot 6 uur. Dan krijgt de lucht wolken die we nog nooit hebben gezien, een soort rollen van wolken naast elkaar. Maar het blijft droog en hopen morgen wat meer zon te hebben.
22 mei Gaan vandaag naar Pont du Gard en bezoeken de brug -aquaduct die is gebouwd om de stad Nimes van water te voorzien. Dagelijks stroomde er 20 miloen liter water door dit aquaduct. Het is 275 meter lang en 49 meter hoog, een kolosaal bouwwerk wat er nog heel goed uit ziet. Voor de foto ontbreekt de zon helaas maar verder is het toch wel lekker weer met 23 graden. Lopen er een uurtje rond, zien er nog hele oude olijfbomen staan, denk dat die wel meer dan 100 jaar oud zijn.
Gaan terug naar de camper en rijden naar het plaatsje Comps waar een paar CP zijn. Aan het water erg veel wind en kiezen voor de CP aan de overzijde van de weg. Er valt regelmatig een beetje regen maar eind van de middag wordt het beter en lopen we even het dorp in. Hier is weinig te beleven, weinig mensen op straat en er zijn maar een paar winkeltjes. Wandelen een uur in en buiten het dorp en zijn om half 6 weer bij de camper. Er komt een auto op de CP die groenten en fruit bij zich heeft. Kopen heerlijke kersen van hem voor € 3,- p/kg. Als toetje eten we vanavond dus heerlijke kersen.

23 mei Gaan vandaag een bezoek brengen aan Avignon. Het is maar 25 km rijden en zijn er voor 10 uur al. Kunnen naast de brug bij camping Bagatelle de camper parkeren, betaal € 6,- voor 8 uur. Het is lekker dicht bij de stad, brug over en na 100 meter in de oude stad. Het is er al druk en gaan eerst naar het Palace of the Popes. Heel oud en groot maar wij hadden er wat anders van verwacht. Gelezen dat de pausen er in weelde leefden maar daar is in het paleis niets van terug te vinden. Alles is leeg, grauw en kaal en met een uurtje staan we weer buiten. Lopen naar de kerk St Pierre en daar is een dienst bezig, er zitten maar 10 mensen in de kerk. Het altaar is prachtig en ook de houten kerkdeuren zijn van prachtig houtsnijwerk.

Inmiddels 1 uur en eten eerst wat en lopen een paar winkelstraaten door. Dat hebben we snel gezien en lopen naar de brug de Pont St Bénézet. de herders jongen Bénézet begon met de bouw en is nooit afgemaakt. De brug is beroemd geworden door het liedje Sur le pont d'Avignon. Lopen de brug op en vandaar kan je mooie foto,s over de stad en het water maken. Om 3 uur weer bij de camper en rijden naar Les Baux-de-Provence. De vrije parkeerplaatsen voor de camper zijn ontoegankelijk gemaakt en verder langs de straat staat het bomvol met auto's.
Proberen het morgen nog maar een keer. Gaan door naar Fontvieille waar een grote CP is. Zitten de rest van de middag lekker buiten met een boek. Eind van de middag lopen we naar de molen van Daudet, 100 meter vanaf de camperplaats. Alphonse Daudet schreef verhalen op die aan hem verteld werden door molenaars en oogste daar veel lof mee van de de plaatselijke bevolking. Na het eten nog een poosje in de zon en gaan om 8 uur naar binnen. Eind van de avond hebben we fikse regenbuien.
24 mei Na de buien van gisterenavond volgt een koude nacht met 8 graden. De kachel gaat aan als we wakker worden, maar 13 graden in de camper. Om half 10 komt de zon goed door en warmt het snel op naar 22 graden. Gaan even boodschappen doen en bezoeken op de terug weg een Romeins Aquaduct. Die is helemaal in verval en voor ons geen bezoek waard. Er staan hier wel veel olijfbomen en als alle bloesem olijven worden dan wordt het een goed oogstjaar. Rijden terug naar de CP en doen de rest van de dag niets. Lekker buiten in de zon met een boek en op tijd een hapje en een drankje. Morgen zien we weer verder.
25 mei Rijden vanmorgen naar Arles, 8 km van de CP. Parkeren dicht bij de oude stad naast de busparking. Dan 500 meter lopen naar het Les Arenes, een romeinse arena waar nog stierengevechten worden gehouden. Het is ovaal en meet 136x107 meter en bied plaats aan 21000 mensen. Indrukwekkend om te zien als je van boven op de arena kijkt. Ook een mooi uitzicht over de stad en in de straten om de arena. De geplaatste stalen tribunes maken het er niet mooier op. Er is al veel gerestaureerd maar het gaat nog jaren duren voor alles gedaan is. Daarna lopen we naar het Theatre Antique.
Dat valt tegen en we gaan er niet naar binnen. lopen door naar het plein met de Egyptische obelisk. Deze heeft in de oudheid aan de overkant van de Rhone gestaan. Bezoeken de Romaanse kerk St Trophime waarvan het portaal prachtig bewerkt is. Ook binnen indrukwekkend door de hoogte van de zuilen. Krijgen honger en lunchen op een gezellig plein met veel terrasjes. Daarna slenteren we nog door wat mooie straatjes en gaan om 2 uur weer richting de camper. Rijden terug naar de CP van Fontvieille en daar lekker buiten met een boek en koffie. Willen morgen gaan wandelen dus de beentje even laten rusten.
26 mei Rijden vroeg naar Les Baux de Provence om daar te gaan wandelen. Het is prachtig weer met veel zon. Lopen al voor 10 uur in het dorp en de winkeltjes zijn nog niet allemaal open. Veel winkeltjes met snoep, aardewerk en andere lokale producten.. Een mooi dorp om te bezichtigen en ook het Chateau des Baux is een bezoek meer dan waard. Deze citadel boven op de rots was volgens de legende een toevluchtsoord voor heksen en kobolden en is in 1632 door Lodewijk Xlll vernietigt. Vanaf de muren en torens van het oude kasteel hebt je een mooi uitzicht over het dorp en zijn omgeving. Een heel geklim soms om via de versleten trappen met grote optreden boven en weer beneden te komen.
Gaan het dorp weer in en daar is het heel wat drukker dan vanmorgen vroeg. Honger is hier geen probleem, er zijn heel veel restaurants om die te stillen. Lopen het dorp uit en via een omweg gaan we naar de camper. Eten een broodje en rijden daarna naar een leuk punt waar we vanaf de andere kant van het dal zicht hebben op het dorp. Lopen ook hier even rond en komen in een oude steengroeve waar je goed kan zien waar de blokken zachte steen zijn uitgezaagd. Je voelt je klein als je in deze lege ruimten rondloopt. Daarna rijden we weer terug naar de CP waar we al drie nachten hebben doorgebracht. Zitten een uurtje buiten en dan krijgen we een spatje regen. Begin van de avond is de lucht weer helder, hopen morgen ook op helder en zonnig weer.
week 1 Overnachtingsplaatsen week 3