week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 Frankrijk 2014 week 3 Index
27 mei Laatste nacht op deze CP en trekken vandaag naar Fontaine de Vaucluse. Het is maar 52 km rijden dus hebben geen haast. Het is bijna half 11 voor we vertrekken. Hebben mooi zonnig weer en rond 25 graden. Rijden rustig via binnenwegen naar onze bestemming. Bij de CP staat een automaat en dat is een ingewikkeld gedoe. Veel invullen op het schermpje, betalen met creditkaart en als je dan een kaartje krijgt dan moet je die weer activeren door hem weer in de automaat te doen waar hij net uitgekomen is. Dan voor de zuil bij de slagboom houden en dan mag je naar binnen rijden. Hoe ingewikkeld kan je het maken. zetten de stoelen buiten, lezen een poosje en eten een broodje. Hebben hier internet dus daar maken we uitgebreid gebruik van.
Om 3 uur lopen we naar het dorp en daar is het gezellig druk met toeristen. Het dorp geniet bekendheid door de bron die ergens in een diepe kloof ondergronds ontspringt. Langs de rivier staat nog een papierfabriekje die nog op waterkracht werkt. Kijken daar even binnen maar in de fabriek is weinig bedrijvigheid. Wel mooi om te zien hoe het allemaal werkt door stromend water. In de aangrenzende winkel is veel drukwerk, oude kaartjes enz. te koop wat op het papier is gedrukt. Wandelen naar boven op zoek naar de bron en we zien wel een meertje in de bergwand maar dat water staat doodstil en daaronder zit vast niet die bron. Kijken nog in wat winkeltjes, kopen een lekker ijsje, kijken in het oude kerkje en gaan om 5 uur weer naar camper.
28 mei Worden laat wakker en het is 10 uur voor we gaan rijden. Binnendoor via D wegen rijden we naar Gordes. Een oud bergdorp boven op een rots. Voor parkeren met een camper hebben ze maar één tarief, € 8,- en of je nu een half uur staat of er blijft overnachten dat maakt geen verschil. Je staat wel vlak bij het dorp dan, anders is het van de gratis parkeerplaats een paar km lopen. Een leuk dorp maar erg klein. De kerk heeft van binnen wel meer kleur maar in heel slechte staat, op veel plaatsen raakt het beschilderde pleisterwerk los. Lopen er een uurtje rond en gaan door naar Rustrel. Parkeren bij het natuurgebied Le Colorado waar we voor € 10,- ook mogen overnachten. Eten eerst een broodje en gaan om 1 uur wandelen.
Het begin van de route die we lopen is best pittig, stijl pad omhoog met veel losse stenen. Vanaf een paar hoge uitzichtspunten kijken we mooi van bovenaf over de gekleurde rotsformaties. Daarna komen we beneden en lopen we tussen en over de rotsen. Hebben gelukkig mooi zonnig weer en maken veel fotos. De rotsen hebben veel kleuren, van wit tot heel donker rood. We genieten van het weer en de natuur om ons heen. Zien op TV dat het op veel plaatsen slecht weer is in Frankrijk maar daar merken wij nog steeds niets van. Zijn om half 5 weer bij de camper en lekker met een boek in de zon. Soms ook even uit de zon, hij brand soms behoorlijk. Ook na het eten nog een poos in de zon tot half 8, dan verdwijnt hij achter de bomen.
29 mei En weer is het helder en schijnt de zon als we opstaan. Om half 10 gaan we rijden en de bestemming is eerst naar Les Mees. Mooie rit door een heuvelachtig landschap en met heel veel bloemen langs de weg en op de akkers. Stoppen om het dorp Banon op de foto vast te leggen. De mooie bremmen en klaprozen geven de natuur een extra kleurtje. Ook veel lavendel onderweg maar dat staat nog niet in bloei. Stoppen in Les Mees bij de Penitents des Mees, een rij rotspieken die door de erosie zijn gevormd. Een bijzonder gezicht in het landschap.
Zitten ook hier in een streek met veel kersenbomen en die staan vol met bijna rijpe kersen, wat een goed jaar voor de telers met deze rijke oogst. Dan door naar Sisteron waar ook aparte rotsen zijn. Het is even zoeken naar de parking bij de begraafplaats, lastig omhoog rijden door de nauwe steile straatjes maar het lukt allemaal. Lopen naar het uitzichtpunt op de bijzondere bergwand. Ook hier heeft de erosie een mooie vorm aan de berg gegeven. Lopen wat door winkelstraatjes maar dat hebben we gauw gezien. Ook de klim naar de citadel gaan we deze keer niet doen. Gaan terug naar de camper en rijden naar Lurs.
Een leuk oud dorp, klein maar wel een bezoek waard. Ligt op een heuveltop en heeft prachtige nauwe straatjes. Bijna geen winkeltjes en al helemaal niet de toeristenwinkeltjes. Krijgen wel meer bewolking en de zon laat het eind van de middag afweten. Om 5 uur krijgen we een stevige regen en onweersbui en dat gaat er soms heftig aan toe. Harde klappen, veel regen en er zit ook nog hagel tussen. Om half 8 wordt de lucht weer lichter en is deze grote bui overgetrokken. Zo nu en dan wel wat lichte regen de rest van de avond. Nu maar hopen dat het vannacht niet te veel regent en hagelt, maakt wel veel herrie op het camperdak.
30-31 mei en 1 juni. Rustige nacht gehad zonder buien. Vertrekken hier en gaan naar Villeneuve waar een leuke camperplek is. Met mooi weer blijven we daar een paar dagen staan. Het wordt al druk in de weekenden en dan kunnen we beter niet op de weg zijn. Vullen de voorraad aan bij een carryfour en dan door naar Villeneuve. Zijn daar om half 12 en plaats genoeg. Zoeken een mooi vlak plekje, de stoelen buiten en lekker in de zon. Houden we het weekend wel uit. Eind van de middag krijgen we een stevige bui met regen, hagel en onweer. Er vallen wel grote hagelstenen en hopen dat er geen putten in het dak komen. om 8 uur is de bui weer over en de volgende morgen weer een blauwe lucht. Kijken even rond in het dorpje maar dat stelt niet veel voor.
Een restaurantje, een bakker en een kleine winkel waar van alles te koop is. Zien op een bord dat er morgen weekmarkt is. De rest van de dag weer lekker buiten en wat lezen en de camper een beetje schoonmaken. Eind van de middag weer regen en onweer maar dat is na 2 uur weer voorbij. Zondag weer een heldere lucht als we opstaan. Na het ontbijt even naar de markt en dat viel erg tegen. Er staan maar 5 kramen, dat is de hele weekmarkt. Dat hebben we snel gezien en weer gauw naar de camper en de rest van de dag lekker buiten. Wordt wel 30 graden maar we kunnen ook in de schaduw zitten dus goed uit te houden. Eind van de middag wel weer bewolking maar geen buien. Na het eten is de lucht weer helder.
2 juni Gaan om half 10 rijden en deze keer een stuk noordwaarts. Gaan eerst richting Briancon en dan weer door de Alpen naar de Provence. Hopen dat dan de lavendel in bloei staat als we daar weer terug zijn. Hebben weer mooi zonnig weer en het is rustig op de weg. Nemen de N 85 naar Digne- Les-Bains en daarna de D 900 naar Selonnet. Komen over de eerste cols en dat merk je gelijk aan de temperatuur buiten. Op 1350 meter is het heel wat koeler dan we gewend waren. Via de D 954 rijden we langs het prachtige Lac de Serre-Poncon. Een prachtig meer met mooi blauw water. Stoppen regelmatig om mooie vergezichten te fotograferen. Lunchen op een mooi plekje aan het meer.
Dan door naar de Demoiselles Coiffees, oftewel de gekapte juffers. Merkwaardige rotsen die door de erosie aparte vormen hebben gekregen. Wel een aardige klim naar boven om ze van dichtbij te zien. Het is iets heel bijzonder in het landschap. Dan door naar Savinus le Lac, een klein plaatsje aan een mooi meer. Er is een aardige CP om te overnachten en bij de Toeristinformatie kan je gratis een half uur internetten. Je moet wel eerst een account aanmaken anders krijg je geen toegang. Als we weer buiten staan begint het een spatje te regen maar even daarna schijnt de zon weer.
   
week 2 Overnachtingsplaatsen week 4