Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 Frankrijk 2014 week 4 Index
3-4 juni Vertrekken om 10 uur en vandaag verder richting Briancon. Veel bewolking vanmorgen en dat kunnen we eigenlijk niet hebben nu we de bergen ingaan. Doen in Briancon eerst even boodschappen zodat we weer een paar dagen vooruit kunnen. Tot hier was het zeer druk op de weg en ook de motorrijders zijn weer in grote getale aanwezig. Stoppen bij een mooi beeld van de mijnwerker, helemaal van metalen strippen in elkaar gelast. Dan rijden we via weg D 994 G de Vallée de la Clarée in. Hier is het heerlijk rustig met verkeer. Stoppen op een mooi plekje aan het water, even koffie zetten, stoelen pakken en lekker koffie drinken in de zon. In dit dal heel veel bloemen die nu vol in bloei staan, een mooi gezicht.
Rijden door naar Nevache, een klein dorp met nog heel veel oude huizen. Ook de kerk is heel bijzonder, nog heel authentiek van binnen. Overleggen even bij de toeristinfo of we wel met de camper verder naar boven kunnen en dat gaat wel zeggen ze. Rijden naar het volgende dorp Lacha. Stoppen bij een mooie waterval en ook hier staat het vol met wilde bloemen zelfs Orchideeën. Lopen naar beneden en oppassen voor natte voeten, lijkt wel een moerras op sommige plaatsen. Daarna verder het dal in en de weg wordt steeds smaller. Met een tegenligger moet er wel eens een stukje terug gereden worden om een wat breder plekje te hebben.
Lacha is ook een heel klein dorp met enkele huizen en rijden door naar Laval het laatste dorpje. De natuur blijft ook hier boven prachtig, veel bloemen in de weide en besneewde bergtoppen vlakbij. Staat hier een koude wind en een jas of vest is hard nodig. Keren hier en rijden weer terug naar Nevache waar we op een mooie plek aan het water overnachten. Het is een soort verlaten camping, water is aanwezig en er is zelfs een goede WiFi verbinding. Hier lekker rustig overnachten. Als we opstaan is het bewolkt en om zonder zon de bergen in te gaan vinden we niet ideaal en besluiten om hier maar te blijven staan. Vermaken ons goed in de camper. Jammer van de hele middag en halve avond regen.
5 juni Was helder vannacht en heel koud hier op 1600 meter. Net geen nachtvorst, 0,6 graden om half 8. Rijden langs de loosplaats en verzorgen de camper. Daarna op weg naar de Col de Lautaret op 2056 meter. Hebben prachtig weer en het is een mooie rit naar boven. Niet moeilijk te rijden, het is een goede weg en twee rijbanen breed. Er zijn bijna geen mensen op de Col dus dat treffen we. Lopen wat rond en het wordt al lekker warm in de zon. Een vestje aan is al genoeg om het warm te hebben. Kijken bij de Alpentuin maar daar staat nog niet veel in bloei. Is wel open en we mogen gratis in de tuin kijken. Valt toch weer mee, best wel mooi om hier wat te fotograferen. Het is mooi aangelegen en ze zijn nog steeds aan het uitbreiden.
Om half 1 weer bij de camper en het is inmiddels weer om buiten te zitten. Zetten de stoelen buiten en eten een broodje. Toch maar even omkleden en wat zomerse kleding aan doen. Zonnen en lezen hier tot 3 uur en dalen dan af naar La Grave. Een leuk plaatsje op 1400 meter met een mixparking bij de kabelbaan. Zetten de camper daar neer en open het plaatsje in. Een echt wintersportplaatsje en je kan hier met de kabelbaan ook in de zomer naar de sneeuw. Hij gaat naar 3211 meter en als het goed weer is dan doen we dat morgen ook.
Wel altijd zwaar wandelen in deze plaatsjes met de vele steile straatjes. Er staat nog een heel mooi kerkje waar we even binnen kijken. Hij is nog mooi in de originele staat. Gaan terug naar de camper en kunnen hier de stoelen buiten zetten. Het is echt warm in de zon en je voelt hem gewoon branden op je huid dus goed insmeren. Zitten tot 6 uur buiten en gaan dan voor het eten zorgen. Dat smaakt goed na een dag boven in de bergen te hebben doorgebracht.
6 juni Het is mooi weer wel een beetje sluierbewolking maar verwachten dat dit wel oplost. Nemen de kabelbaan en gaan naar 3210 meter. Zijn een half uur onderweg en voelen in de cabine dat het steeds kouder wordt. Het is echt koud met een stevige wind. Maken gauw wat foto's, zien dat de bewolking niet oplost maar steeds dikker wordt. Het is hier een skigebied en er zijn nog heel wat mensen aan het skieen. Wandelen naar beneden en gaan eerst de ijsgrot bezoeken die in de gletsjer is uitgehakt. Een gangenstelsel met beelden die door kunstenaars is uitgehakt in de wanden. Denk dat dit jaren geleden is gebeurd, de ijssculpturen verliezen hun scherpte door het smelten van het het ijs. Wel aardig om te zien maar viel ons tegen.
Wandelen nog wat rond en gaan even warme chocolademelk drinken in het restaurant en ons zelf ook even opwarmen. Gaan weer naar beneden en stappen uit op 2400 meter. Daar ligt nog een aardig meertje en lopen daar heen. Ook hier weer veel bloemen, het is hier koud, het gras lijkt wel moeras zo nat is het en toch staan de bloemen in bloei. Om 3 uur nemen we de kabelbaan weer naar beneden en lopen naar de camper. Wel gelijk omkleden, het is hier beneden warm met 25-30 graden. De rest van de middag lekker in de zon die nu weer aardig schijnt. Achteraf jammer dat het weer boven wat minder was maar kunnen toch terug kijken op een geslaagde dag.

7-8 juni Vertrekken van het rustige plekje en rijden bergop naar het dorp Le Chazelet. Vanaf hier een prachtig uitzicht op het La Meije gebied waar we gisteren zijn geweest. Het plan was om door het dorp te gaan en verder de bergweg te rijden maar dat gaat niet lukken. De straatjes worden zo smal dat we het risico niet nemen dat ik helemaal vast loopt. Met een buscamper gaat het wel lukken maar wij zijn te breed. Moet al een eind achteruit rijden om te keren en dat is knap lastig als er ook nog wat bochten in zitten. Gaan weer terug bergafwaarts en rijden naar Les Deux Alpes op 1650 meter. Daar is een CP maar er staat niemand. Met water en stroom kost het ook nog € 12,-.

We lunchen er en zitten een poosje buiten in de zon die zeer warm is, boven 30 graden vandaag.vertrekken 0m 2 uur en rijden met wat stops bij een waterval en een stuwdam door naar Vaujany. Daar is een kleine CP bij de skilift. Mooie rustige plek net buiten het dorp. Door de warmte verder geen puf meer om wat te ondernemen en zitten de rest van de dag met een boek buiten. Kijk ook even of er soms internet is en we treffen het. Er is een open netwerk, wel traag en soms valt het weg maar het is beter dan niets. Staan op 1200 meter en eind van de dag is het 34 graden uit de zon. Later op de avond koelt het af maar om half 12 nog 18,9 graden buiten.
Slapen toch goed. wel wennen aan de warmte. Blijven hier staan vandaag. verwachten zeer veel drukte op de weg dit weekend en die laten we maar voorgaan. Vermaken ons wel in en om de camper. Maken wat schoon maar meestal wat lezen en vaak even uit de warme zon. Temperatuur loopt op tot 34 graden uit de zon dus we drinken heel wat af. Wel een overgang dat het op deze hoogte zo warm is. Ze geven ook meer buien op de komende dagen in de Alpen. De verwachting is elke dag wel regen en onweer. We zien wel wat de dag morgen brengt en beslissen dan we of we verder door de alpen blijven trekken of weer afzakken naar het zuiden. Langs de kust blijft het wel mooi weer en geen buien.
9 juni Wel aardig weer als we wakker worden maar ook bewolking aan de lucht. Besluiten toch de Alpen te verlaten en terug naar het zuiden te gaan richting de Verdon. Gaan om 10 uur rijden en het is vrij druk op de weg maar ja het is ook Pinksteren en iedereen is vrij. Schieten toch aardig op en bij een omleiding komen we op een smal weggetje die 7 km lang is. Gelukkig komen we maar 1 auto tegen en ook nog op een paseerplekje dus dat zat mee. Tanken en doen wat boodschappen bij een grote supermarkt die vanmorgen open zijn.
Lunchen onderweg op een plekje onder de bomen, het is 35 graden in de zon. Om 3 uur komen we bij het plaatsje Malijai en hier is een camperplaats. Gaan er kijken en besluiten hier te overnachten. Een mooie stille plek vlak naast een riviertje met snel stromend water. Kinderen zwemmen hier maat ik vind het te koud om te zwemmen. Een beetje door het water lopen is wel lekker verfrissend met dit weer. De camper staat onder een boom en ook de stoelen in de de schaduw. Zitten tot 10 uur buiten en het is dan nog 23 graden
Week 3 Overnachtingsplaatsen Week 5