Week 1 - 2

Frankrijk 2021 week 2

19 juni. Vandaag een rustdag, hebben we wel verdient na de fietstocht van gisteren. Benauwd weer en warm hoewel de zon maar matig schijnt. Lopen na de middag nog een stukje richting het kasteel maar als de lucht donker wordt maar terug naar de camper. Begint al gauw te spetteren maar doen de luifel een stukje uit zodat we droog kunnen zitten, in de camper boven 35 gr. Om half 7 de verwachte regen en en onweer. Om half 9 weer droog en om 10 uur komt er wat wind en koelt het wat af. Slapen gelukkig goed.
20 juni. Gaan om half 10 rijden naar Briare om het brugkanaal te bezoeken. Dit 662 meter lange stalen aquaduct ligt over de Loire. Maken wat foto's en wandelen naar de overkant. Dan begint het opnieuw zacht te regen. Komen net nog een paar bootjes aan en die kunnen we nog net fotograveren. Gaat steeds harder regen en kunnen droog staan onder een grote boom. Dan toch maar naar de camper, gaat steeds harder regenen. Rijden door naar het dorp St Fargeau waar een CP is. Wachten hier tot het droog is en om 12.15 uur wandelen we even door het dorp. Ziet er wel gezellig uit ondanks dat er maar weinig mensen op straat zijn. Heeft een paar vakwerk huizen, een mooie toegangspoort maar een slecht onderhouden kasteel.
Wandelen door de straatjes en ineens verschijnt de zon, wel zo mooi voor de foto's. Om 1 uur naar de camper en wil bij de bakker een broodje kopen. Deur op slot, ben 2 minuten te laat, dan maar een broodje in de oven. Na het eten rijden we naar Auxerre en op de parking bij de haven is plaats genoeg. Het is droog en gaan eerst de stad maar in. Lopen een wandelroute die met koperen pijlen op de stoep staan aangegeven. Komen langs mooie vakwerkhuizen en enkele grote kerken. Bezoeken de Cathedrale Saint- Etienne, van buiten prachtig bewerkt maar binnen valt het tegen. Wel mooi van bouw met grote zware zuilen maar verder is het maar kaal. De glas in lood ramen geven nog wat kleur. Om 5 uur naar de camper en begint het weer te regenen.
21 juni. Om half 10 vertrekken we uit Auxerre en gaan richting de Elzas. Binnendoor en komen op smalle weggetjes terrecht en door oude bijna verlaten dorpjes. Bij enkele maken we een wandeling en het ziet er niet rooskleurig uit. Veel leegstand en veel vervallen huizen. De wegen in deze dorpjes zijn erg slecht, vol gaten en kapot asfalt. Had dit niet zo slecht verwacht. Bij het plaatsje Chaource zien we een leuke CP en stoppen daar. Een aardig dorp met een hele grote kerk. Het is droog dus gaan we eerst wandelen. De zon komt er al snel door heen maar nu toch wel een koude wind. Om 3 uur valt de wind weg en wordt het weer erg benauwd. even voor half 5 de eerste regen en dat gaat de hele avond door. Ook voor morgen weer regen en balen wel even van het natte weer. Besluiten morgen maar richting het noorden te gaan.

22 juni. Het is droog als we opstaan wel zwaar bewolkt. Rijden toch maar richting Belgiƫ en zien het daar wel weer. Rijden nog niet zo lang en de ruitenwissers moeten al weer aan. Het lijkt wel herfst buiten en dat in juni. Blijft de hele rit regenen en het komt vaak met bakken naar beneden. Veel water op de weg en soms diepe plassen aan de wegkanten. Gevaarlijk en vermoeiend rijden. Net over de grens is het even droog en daarna weer regen. Zijn om 4 uur in Strepy-Thieu bij de scheepslift op de CP. De rest van de dag in de camper, het wordt helaas niet meer droog. Voer wel een vrachtboot voorbij naar de lift maar het regende mij te hard om te gaan kijken. Gaan morgen wel als het droog is.

23 juni. Het is droog als we opstaan en na het ontbijt lopen we naar de kleine scheepslift. Door werkzaamheden kan je nergens komen dus deze hebben we snel gezien. Gaan met de camper naar de grote lift. op het grote parkeerterrein is overnachten verboden. De lift is een groot bouwwerk van 102 meter hoor en 135 meter lang en kan een hoogteverschil van 73,15 meter overbruggen. Zouden het graag in werking willen zien maar het wachten op een boot duurt ons te lang. Drinken koffie en daarna de laatste rit op huis aan. Toch wel weer een paar kleine buitjes onderweg maar soms zien we ook de zon even. Bij Antwerpen is het druk maar de rest van de reis verloop vlot en zijn om 4 uur weer thuis. Heel jammer dat het weer spelbreker was deze 2 weken.
Index week 1