week 1 - 2 - 3 -

Frankrijk-Pyreneeen 2012 week 1

Index

15 aug. Zijn rustig en veel binnendoor naar het zuiden gereden. Het is warm de laatste dagen, rond 30 graden en drukkend weer. Hebben soms een spatje regen maar daar frist het ook niet van op. Willen nog een dagje aan het strand doorbrengen maar daar is het zeer druk. Het is vandaag een feestdag en alle Fransen hebben vrij. Moeilijk om een plaatsje op een CP te vinden, alles vol. Besluiten maar om naar de Pyreneen te rijden en beginnen de route in Lagrasse.

 

Goede plaats om te overnachten, het is een mooi oud bergplaatsje. Bezoeken de Abdij Sante Maria die bewoond wordt door een kloostergemeenschap van de Kannuniken. Hier zijn ze druk met herstel werkzaamheden en kunnen alles niet bezichtigen. Wandelen door de nauwe straatjes en daar lijkt het als 100 jaar geleden. Het is een feestdag en druk op straat en op de terrasjes. Om 5 uur zijn we het zat en gaan terug naar de camper en lezen een poosje. Krijgen ook weer wat regendruppels maar voor morgen zijn de vooruitzichten zonnig. We zullen zien.
16 aug. Rijden naar Carcassonne en brengen een bezoek aan de citadel. Het is een geheel ommuurd middeleeuws stadje.  Dit is in de orginele staat hersteld en mooi om te zien. Het is er heel druk, de Fransen en Spanjaarden hebben ook vakantie en de straatjes zijn vol met mensen. Het is ook heel warm en benauwd weer en  de zin ontbreekt ons om veel te ondernemen. Lopen de kathedraal in maar die is somber binnen. Van buiten is het wel een mooi Gotische bouwwerk. Wandelen nog wat rond in de straatjes en langs de vestigingsmuren en houden het daarna voor gezien.

Rijden door naar Mirepoix waar een kleine CP is. De weggetjes zijn goed berijdbaar binnendoor, soms wel wat smal. Om 2 uur in Mirepoix en er zijn gelukkig nog een paar plaatsjes vrij.  Het is 35 graden en windstil dus  lezen we een poosje uit de zon. Om 4 uur lopen we naar het plaatsje en dat heeft een bijzonder centrum. Rond het grote dorpsplein allemaal arcaden van hout met daarop oude vakwerkhuizen. Dit stampt uit de 13-15 eeuw en heeft hier en daar wel wat onderhoud nodig. Het is  gezellig druk op straat en ook op de terrasjes zijn veel stoelen bezet. Lopen tot 6 uur in het plaatsje, kopen een broodje en zoeken de camper weer op. De rest van de avond zitten we buiten, om 11 uur nog 26 graden.

17 aug. Vervolgen onze route via binnenwegen en rijden door een gebied met veel druiven en perzikbomen. Het landschap is mooi om te zien en overal nog mooi groen. Stoppen bij een grot waar het water uit komt stromen. Via stapstenen onder water kan je de grot inlopen maar daar zie ik vanaf, het water is ijskoud. Vandaag nog warmer dan gisteren dus doen we rustig aan. Rijden door tot Thuir waar we op een grote parking de camper neerzetten. Staan onder de bomen dus een beetje uit de zon. Staan achteraf en kunnen de stoelen wel buiten zetten hier.

Om 3 uur even het plaatsje in en komen langs een wijn en likeurfabriek. Ze geven daar rondleidingen en we worden snel naar een groep gebracht die net waren vertrokken. De rondleiding was in het Frans maar we kregen een engelse beschrijving over de geschiedenis en de produktie van het bedrijf genaamd Byrrh. Er staan zeer grote houten vaten en in het grootste vat gaat 1 miljoen liter. Krijgen uitleg over wat er allemaal voor de smaak wordt toegevoegd zoals coriander, anijs, gedroode appel enz. Laten ons ook een kleine videopresentatie zien over het bedrijf.

Na de rondleiding is er een proeverij en we mogen van 3 likeuren proeven. Er zit wel een hele lekkere bij en kopen daarvan een fles. Wandelen nog wat rond maar het plaatsje is niet bijzonder. Ook vanmiddag weer te warm om wat te doen en we brengen de rest van de avond buiten door.
18 aug. Het was warm vannacht in de camper ondanks dat veel ramen open stonden, was om 6 uur vanmorgen  nog 26 graden buiten. Er is hier markt vandaag en lopen er even heen. Veel kleding, bloemen en groenten. Het valt ons wel op dat de meeste groenten op de markt erg duur zijn, veel het dubbele dan bij ons. Vertrekken hier en gaan naar De Orgues van Ille Sur Tet. Dit natuurgebied met zijn uitgesleten rotsfomaties is klein maar wel mooi. De zandhoudende rotsen zijn door het regenwater uitgesleten tot bijzondere vormen. Jammer dat de zon het net op het moment dat wij er zijn veel achter de wolken verdwijnt.

Ondanks de bewolking weer zeer warm vandaag, doen wat boodschappen en besluiten de route in te  korten  en rijden naar Thues-entre-Valls. Daar is een mooie overnachtingsplaats bij de Carancakloof en er zijn weinig campers. Mooie plek en blijven hier het weekend staan. Het is op 700 meter hoogte en dus wat koeler. Staan nog maar net en de eerste regendruppels komen naar beneden. Ook een paar slagen onweer maar met een half uurtje komt de zon weer terug. Doen de rest van de dag niet veel en brengen de meeste tijd door met lezen. 

19 aug Goed geslapen en doen rustig aan. Blijven hier staan vandaag, nog steeds warm buiten. Lopen toch even de Carancakloof in. Het begin is mooi om te lopen, goed pad tussen de steile rotswanden. Er waait soms wel een warme kleffe wind door de kloof en lopen al snel te zweten. We komen op een kruispunt waar 2 paden steil omhoog gaan en zien dat het klauteren wordt over grote keien. Hebben daar vandaag de puf niet voor en gaan terug naar de camper. Iets boven ons is een stationntje van een oud treintje waar veel toeristen een ritje mee maken. Klim er even heen om er wat fotos te maken. Doen verder niet veel, met een boek onder een boom houden we het hier wel uit vandaag.
20 aug. Rijden vandaag eerst naar Mont-Louis, een oud vestingsdorp. De muur met de brug en toegangspoort is mooi maar verder valt het tegen. De gebouwen in het dorp zijn niet oud en ook niet bijzonder. Er is nog een mooi garnizoen van het leger maar daar mag je niet komen. Wandelen wat rond en kijken in het kerkje. Hebben het hier gauw gezien en trekken weer verder richting Odeillo waar een onderzoekcentrum is voor zonne-energie.
Er is binnen een video presentatie en een info centrum over de ontwikkeling maar helaas alles in het Frans, geen woord Engels te lezen of te horen wat wel jammer is.
Rijden door naar Andorra en daar krijgen we regen. Frist er niet van op, nog benauwder wordt het er van. Doen hier wel de tank vol met diesel, kost hier € 1,21. Willen hier ook even winkelen maar nergens een plekje om te parkeren. Er staan ook overal borden met verboden voor campers. Buiten de stad vinden we toch een plaatsje en kijken wat rond in de winkels. Prijzen zijn echt niet goedkoop, veel dingen net zo duur dan in Nederland. Dranken zijn er net zo duur dan in Spanje. Geen controle aan de grens en rijden richting de Envalirapas. Ook daar op ruim 2400 meter is het regen dus de stop is kort. Dalen weer af naar Les Cabanas waar we overnachten.
21 Aug. Doen rustig aan, al warm als we opstaan dus eerst maar even de camper door laten luchten. Vandaag zoeken we het wat koeler en bezoeken de Lombrives grot. Dit is de grootste grot van Europa en deze is nog puur. Net voldoende licht om wat te zien en geen enkele gekleurde lamp in deze grot te vinden. Hij is prachtig en we klimmen en klauteren 2,5 uur met een gids door de gangen en zalen. De hoogste zaal is 117 meter hoog. Een echte aanrader om deze grot te bezoeken. Je gaat eerst met een treintje naar boven en dan nog een klein stukje te voet naar de grot.  

Het is binnen wel lekker koel, 12-14 graden en een trui of vest is wel lekker om aan te hebben. Om 1 uur weer buiten  en rijden met het treintje weer naar beneden. Wel jammer dat je binnen in de grot niet mag fotograferen maar we hebben genoten. Gaan terug naar de camper en eten wat en vervolgen daarna onze rit.  Zien een plek onder bomen en rusten daar een uurtje en lezen wat. Daarna door naar Boussens waar we aan een meer overnachten bij een picknickplaats. Staan hier met 4 campers.

Week 2 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis. Index