week 1 - 2 - 3 -

Frankrijk-Pyreneeen 2012 week 2

Index
22 aug. Lekker geslapen vannacht, wel warm in de camper, als we opstaan is het binnen al 28 graden. Wordt weer een warme dag en gaan een route in de bergen rijden. Rijden terug via St Girons en nemen de D 3 naar St Lizier, had gelezen dat daar nog traditioneel klompen werden gemaakt. Het dal wel gevonden maar van het klompen maken hebben we niets terug kunnen vinden. Komen door dorpjes waar het net nog niet nodig is om de spiegels te klappen, zo smal is het soms tussen de huizen. Het is wel mooi hier om te rijden. Nemen de weg naar de Col de Guzet op 1520 meter en wandelen er even rond.
Zoeken het hoger op en nemen Col de Latrape. Mooie klim naar boven en daar genieten we van het mooie uitzicht. Hier op 1640 meter is het 33 graden maar door een windje voelt het niet zo warm aan. Lopen hier een uurtje rond en maken wat fotos. Daarna dalen we af naar Aulus-les Bains waar een leuke plek is om te overnachten. Er zijn nog een paar plaatsen vrij en staan een beetje in de schaduw van de bomen. 
23 aug. Lopen eerst even het dorp in maar daar is weinig te zien. Daarna op weg naar Montrejeau en het is een mooie weg daarheen. Soms wat krappe tunneltjes maar wel mooi om te rijden. In Monttrejeau staat een heel oude kerk. Alle muren zijn gemetseld met keien en dat geeft vooral van binnen toch wel een bijzonder aanzien. Moeilijk om op foto vast te leggen.

Daarna op weg naar St Bertrand-de-Comminges. Stoppen vvor koffie en doen dat wel uit de zon, het is nog steeds boven 35 graden. Bezoeken de abdij of klooster en die is bijzonder. Vooral het binnen in de kerk apparte gedeelte voor de monnikken?? Mooi plekje om te bezoeken en gaan met het treintje terug naar de parking. We rijden door naar Baqueira waar we op een groot parkeerterrein  overnachten.

24 aug. Vandaag eerst omhoog naar Pla de Beret op 1875 m. Een groot parkeerterrein waar je ook mag overnachten. Daar rondgewandeld tussen de koeien en de paarden en daarna de lift naar 2240 meter genomen Mooie plek om te wandelen en het is hier lekker koel. Staat soms een harde wind en als de zon weg is dan is het fris. Hier komen we bij van de hitte de laatste dagen. Blijven hier tot 1 uur en met de lift weer naar beneden. Eten een broodje en dan rijden we een bergroute door Spanje. Met de arco aan is dat nog wel te doen.

Mooi gebied en redelijk goede wegen. Mooie landschappen onderweg. Rijden een paar mooie cols en zien onderweg een oude sneeuwblaazer die tot 1962 dienst had gedaan om de wegen begaanbaar te houden. Hebben prachtig weer tijdens deze tocht en op deze hoogte een lekker windje. Toch ook boven 2000 meter is het boven de 30 graden. We genieten van deze rit en stoppen regelmatig om een stukje te wandelen. Het is moeilijk een CP te vinden, toch heel anders dan Frankrijk. De meeste campings zijn hier klein en vol. Vinden een mooie plek vlakbij bij La Vall de Boi  op een groot veld waar de bevolking avonds ook komt picknicken en ze elkaar ontmoeten. We overnachten er met wel 15 campers .  

25 aug. Rijden verder omhoog om te gaan wandelen op de Punta Alta. Na 10 km een bord van wegversmalling en verboden voor breder dan 2 meter. Dat gaat dus niet lukken en keren maar om. Dalen weer af en gaan richting Vielha. Een beetje saaie weg om te rijden en zoeken bij Bossost weg D 618 op. Deze weg loop over div passen oa. de bekende Asspin Het weer zit tegen sinds het middaguur een stuk kouder en regelmatig wat regen. Boven 1500 m is het 13 graden, een heel verschil met de 33 van de laatste dagen. Ook op de passen door het natte weer geen wandeluurtje.
Rijden door naar Lourdes waar we vlak bij het centrum kunnen parkeren en overnachten. Het weer is wel vochtig maar gaan om 4 uur toch naar de kerk en de grot. Vandaag druk met mensen en tijdens de diensten zitten de kerken vol. Leuk om dit toch weer terug te zien. Kijken bij de grot en daar is het druk, mensen staan in een lange rij om de grot te bezoeken. Er worden ook heel veel kaarsen ontstoken, en ook hele grote die meerdere dagen kunnen branden. Gaan om 6 uur naar de camper, eten en gaan om 8 uur nog een keer terug naar het plein voor de prosesie die om 9 uur begint.

Dit is indrukwekkend om te zien. Duizenden mensen met een kaarsje die in prosesie met een verlichte Bernedete voorop het voorplein rond lopen. Dit wordt begeleid met gezang en spreuken uit de bijbel en dat in verschillende talen. Indrukwekkend om te zien hoeveel zieke mensen in rolstoelen en karretjes met hulp van begeleiders aan de prosessie deelnemen. Om half 11 is het afgelopen en gaan we naar de camper. Deze dag heeft veel indruk op ons gemaakt.

26 aug. Vanmorgen terug naar het voorplein en bezoeken eerst de Pius X Basiliek.Deze is ondergronds en als we buiten aankomen dan horen we dat er binnen een dienst wordt gehouden. Asl we beneden in de kerk komen dat valt je mond open, wat een mensenmassa zit hier. Ook hier afgeladen vol met duizenden mensen en voor velen is er geen zitplaats. Ook veel mensen in rolstoelen hebben een speciale plaats om deze dienst bij te wonen. Met grote videoschermen kunnen de bezoekers de dienst dichterbij volgen. Als je achteraan zit dan zie je bijna niets, de ruimte is ongeveer 100 bij 50 meter. We lopen de buitenring rond en ook die staat vol met mensen .

Deze ring ligt hoger en kijk je over de volle zaal heen. Een belevenis om hier op zondag te zijn. Lopen ook nog de kruisweg maar die valt een beetje tegen. Om 12 uur weer bij de camper, drinken wat en vertrekken naar St Clair. De rit zit door een paar wegomleggingen een beetje tegen. Onderweg ook niet veel bijzonders te zien. Stoppen bij een picknicplaats en eten een broodje. Het is prachtig weer maar iets koeler dan de laatste dagen. Zijn om half 4 in St Clair en daar is plaats genoeg. Mooie plek net buiten het dorp, we staan rondom tussen de fruitbomen, prachtige plek die ook nog gratis is. Er is water, je kan er lozen en er is een toilet . Nemen een boek en lezen de rest van de middag.

27 aug. Druk weekend gehad in Lourdes en besluiten op deze mooie plek een dag extra te blijven staan. Het is heerlijk rustig en prachtig weer. Je kan lekker onder een boom gaan zitten en als je trek hebt in pruimen dan kan raap je die onder de bomen op. Er liggen er zat onder en ze smaken goed. Maken de camper een beetje schoon en lezen veel. De dag is zo weer voorbij. Morgen trekken we weer verder.

 

28-8 Rijden vandaag eerst naar Moissac waar we de kathedraal bezoeken. Ook een bezoek aan het aangrensende klooster met een mooie kloostergang. Leuk plaatsje om even rond te lopen. Daarna rijden we door naar de wijnstad Cahors waar een paar CP zijn De eerste is vol maar 200 meter verder is er een voor wel 40 campers. Er rijd een gratis busje vanaf de parking naar de stad en maken daar gebruik van. Gezellige stad om rond te lopen, bezoeken de kathedraal en die zijn ze binnen aan het restaureren. Een wel heel bijzondere kerk met 2 grote dakkoepels.

week 1 Index week 3
 
Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis