week 1 - 2 - 3 -

Frankrijk-Pyreneeen 2012 week 3

Index
29-8 Vannacht regen en onweer en als we opstaan schijnt toch weer de zon. Het is benauwd weer en later op de ochtend wordt het weer 35 graden. Rijden naar Domme, een oude ommuurde Bastide. Daar zijn aardig wat toeristen en het is echt een mooi plekje om een uurtje rond te wandelen in de nauwe en steile straatjes. Alle gebouwen zijn opgetrokken met natuursteen en alles is goed onderhouden. Ook overal veel potten met bloemen in de straatjes, ziet er daardoor gezellig uit.
Daarna rijden we naar La Roque Gageac waar een CP is. Leuk plaatsje aan de rivier met veel toeristen op het water.Weer warm vandaag en erg benauwd door de hoge luchtvochtigheid. Pakken de stoelen mee en een boek en lezen lekker aan het water waar soms een klein beetje wind is. Om 4 uur krijgen we een regenbui en wordt het iets koeler. Gaan nog wandelen na de regen en daarna zitten we lekker buiten bij de camper. Morgen weer een stukje verder.
30-8 Rijden naar Beynac, een mooi oud stadje met een groot kasteel daterend uit de 12e eeuw. Ze zijn begonnen met de restauratie die naar verwachting nog 80-90 jaar gaat duren omdat het kasteel prive bezit is. Een gedeelte van het kasteel wordt door de eigenaar bewoond en worden later ook voor het publiek opengesteld. Het is werkelijk een prachtig stukje bouwwerk en vanaf de terrassen een mooi uitzicht over de omgeving en de 137 m lager stromende rivier de Dordogne.

Wandelen na het kasteelbezoek nog een uurtje door het plaatsje. Mooie straatjes met oude goed onderhouden huizen. Om 12 uur rijden we naar Les Eyziers de Tayac, een leuk plaatsje waar we al eens geweest zijn. Hier is een mooie camperplaats waar je ook lekker buiten kan zitten. Eten een broodje en zitten daarna lekker met een boek buiten in de zon. Om 3 uur gaan we wandelen in het plaatsje en bezoeken het Prehistorisch museum. Lopen nog een stuk onder de rotswand waar het plaatsje onder ligt. Om 6 uur weer bij de camper.
31 aug. Rijden op het gemak binnerdoor en zien mooie landschappen. Er worden hier ook veel gansen gefokt voor de beroemde ganselever. Rocamadour is een bekende maar kleine bedevaartplaats sinds er in het jaar 1166 een graf werd gevonden met een nog onaangetast stoffelijk overschot. Na de vondst zijn hier diverse wonderen geschied. Het is een kerken en kapellen complex wat tegen de rotswand is aangebouwd en via een steil pad lopen we naar beneden. Het is een bijzondere plek en een bezoek meer dan waard. In de kapel de Notre- Dame werd het lichaam van St Amadour gevonden en op het altaar in deze kapel staat het heilige beeld van de Zwarte Madonna.

Dalen via trappen verder af naar beneden en komen in de hoofdstraat terecht. Dat is een en al toeristenwinkel en restaurants. Jammer dat er in dit soort plaatsen geen winkel meer te vinden is waar je b.v. een stokbrood kan kopen. Verder wel een mooi plaatsje om te bezoeken. Klimmen weer naar boven en eten een broodje in de camper. Rijden om 3 uur naar Alvignac waar we de rest van de dag wat lezen in de zon. Wel wat koeler vandaag maar met 25 graden toch wel lekker weer. `

1 sept. Vertrekken vroeg naar de Gouffre de Padirac, een van de bekendste grotten van Europa. Zijn er om 9,15 uur maar het gaat sinds vandaag pas om 10 uur open dus een poos wachten. Om 10 uur dan naar binnen en gaan met liften en trappen naar de bodem van de grot op 103 meter diepte. Bijzonder gezicht als je naar boven kijkt. Via een lang wandelpad ondergronds komen we bij de bootjes. Hier varen we 500 meter over de onderaardse rivier en het is indrukwekkend in deze grot. Het water is altijd 12 graden en 13 graden in de grot. Aan het eind gaan we met een gids via trappen naar diverse kamers in de grot. Helaas fotograferen verboden dus wat foto's van ansichtkaarten.

Het is werkelijk mooi wat je hier ziet. Prachtige gekleurde vormen en stalactieten waarvan de grootste 75 meter lang is. Jammer dat je door de drukte maar zo kort de tijd krijgt alles op je in te laten werken. Terug nemen we de 3 liften omhoog en laten de trappen links liggen. Voor € 9,- is alles inbegrepen en dat is zijn geld meer dan waard.
Om 12 uur gaan we rijden en rijden door naar Bessines waar een goede CP is met sanizuil. Wandelen daar even rond in het plaatsje en dat is niet echt bijzonder. Een aardige kerk en wat leuke straatjes. Overnachten hier op de CP en alles is gratis zelfs stroom.

2 sept. Eerst even een vers broodje halen bij de bakker, smaakt heerlijk zo’n ontbijtje. Gaan om 10 uur rijden en een rit van 250 km voor de boeg??? Rijden meest snelweg en schieten goed op, het is rustig op de weg. Stoppen voor koffie en later voor een broodje. Zijn om half 3 in Briare en drinken eerst koffie buiten in de zon. Daarna gaan we wandelen naar het aquaduct 300 meter van de CP. Hier is een waterbrug gebouwd over de Loire van 662 meter lang, 11 meter breed en er kunnen schepen door varen tot een diepgang van 2,20 meter.
kanaal over de Loire
Hij rust op 15 gemetselde pijlers en is ontworpen door Gustave Eiffel. Indrukwekkend om te zien als je de boten via een brug over de Loire ziet varen. Wandelen er een paar uur rond en om half 6 weer in de camper. Het is druk op de CP en veel campers moeten een ander plekje zoeken omdat het helemaal vol staat.

waterkruispunt
3 sept. Brengen vanmorgen eerst een bezoek aan de kerk, daarin zou een vloer liggen die geheel van mozaiek is en zoals ik in een boek lees moet dat de Loire uitbeelden. We zijn vroeg maar gelukkig is de kerk open. Van buiten is er ook mooi mozaiek aan de kerk te zien en vooral de voorkant is er mooi mee versiert. Binnen is de vloer geheel van mozaiek maar je moet wel veel fantasie hebben om hier de Loire in te zien Het mozaiek van hier is beroemd, in de moskee van Cassablanca is er ook veel verwerkt. Kopen er nog even een stokbroodje en gaan dan op weg richting Troyes. Hebben mooi weer om te rijden en het is rustig op de weg.
mozaiekvloer in de kerk

Wel een paar omleidingen vandaag en die brengt ons wel weer op mooie kleine weggetjes. Stoppen voor koffie en later voor de lunch. Rijden naar het Lac de Der Chantecoq. Een groot meer waar veel trekvogels neerstrijken met de voorjaars en najaarstrek. Mooie plek om te overnachten en ruimte genoeg. Mooi weer vandaag en zitten tot 8 uur buiten in de zon, vanmiddag rond 26-28 graden voor de camper. Als de zon onder gaat dan koelt het hard af en wordt het fris om buiten te zitten vanavond. 

mooi natuurgebied

4 sept. Gaan om half 10 rijden richting Trier. Schieten lekker op en stoppen op tijd voor koffie en om te eten. Doen ook even boodschappen en ruil mijn franse gasfles om voor een volle. Hier is de prijs wel heel veel gestegen, laatste keer betaalde ik € 23,- en nu € 30,90. Dat is nog duurder dan in Nederland. Rond Nancy wordt het drukker en dat blijft zo tot Metz. Daar is het helemaal druk, vooral richting centrum file. Rijden soms stapsvoets maar staan niet echt stil. Rijden door naar Luxenburg, de tank is bijna leeg. Net over de grens bij het tankstation staan de auto stil op de toerit, zo druk is het om te tanken.

Trier
mooi gebouwd

Rijden maar door richting Trier en net voor de grens naar Duitsland is een tankstation.Tanken hem vol voor € 1,32 p/liter, dat scheelt toch bijna een kwartje per liter. Zijn om half 3 in Trier en plaats genoeg op de camperplek. Drinken koffie en nemen de bus naar het centrum (lijn 3) Nemen eerst het toeristen treintje voor een rondtoer door de stad. Het heeft wel een paar mooie gebouwen en kerken maar de stad op zich valt tegen. Bezoeken de kerken en die zijn wel mooi, vooral het houten inlegwerk is prachtig om te zien. Daarna winkelen we nog wat. Nemen om 6,15 uur de bus weer terug en hebben een lange en drukke dag achter de rug.

mooi inlegwerk van hout
mooie bus Evangelische kerk

5 sept. Rijden vandaag naar Goch, hebben er veel over gehoord en gelezen dus gaan we er heen vandaag. Het is donker weer en soms komt er wat regen naar beneden. Gaan maar via de snelweg en zijn er om half 3 . Prachtige CP op gras en ruime plaatsen en dat voor € 4,- p/nacht. Drinken eerst koffie en lopen naar het centrum. Daar vind je heel veel winkels in het gezellige autovrije centrum. Voor de rest heeft het weinig te bieden, geen mooie gebouwen of kerken.Winkelen een poos en nemen even wat lekkers op een terrasje. Om 6 uur hebben we het gezien en lopen we weer naar de camper. Een rustige laatste dag in Duitsland, morgen op huis aan.

week 2 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis. index