Week 1 -2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Griekenland - Albanie 2014 week 3
25 aug. Verlaten het plekje bij Stavros waar we een week hebben gestaan. Doen eerst nog een paar boodschappen en rijden via de kust verder naar het zuiden. Je rijd niet veel met uitzicht op de zee, heel veel bomen en struiken aan beide zijden van de weg. Tanken even LPG bij het tankstation tegenover de onverharde weg naar het Sphixstrand. In het begin wat kuilen maar verder goed te rijden. Komen op een strand met fijn grind en er zijn hier aardige rotsen bij het water. Het waait stevig en wachten even af of we hier blijven staan. Drinken koffie, maken een kleine wandeling en daarna eten we een broodje.
De wind wordt minder en besluiten hier te blijven staan. Er waait nog voor ons gevoel een fris windje maar de thermometer geeft toch 29 graden aan uit de zon en in de wind. Lopen een stuk langs het strand en best wel een aardige plek hier. Er staan ook spullen van plaatselijke mensen die het gewoon op het strand laten staan. Een parasol, een tafel en wat stoelen die aan elkaar gebonden zijn zodat het niet weg kan waaien. Lezen en zwemmen wat en dan is het zo weer avond. Na het eten zitten we buiten en door de wind weinig last van muggen. Het voelt toch wat frisser aan dan gisteren en ook in de camper is het minder warm, 6 graden minder dan gisterenavond en dat kan je goed voelen.
26 aug. Toch weer veel wind aan het eind van de nacht en als we opstaan waait het nog hard. Vertrekken hier en rijden langs de kust richting Ouranopoli. Komen langs een Lidl en slaan wat boodschappen in. Daarna rijden we naar Nea Roda en wandelen bij de haven rond. Er staat ook een leuk kerkje en die is nog open ook. Maken er wat fotos en dan door naar Tripiti waar we koffie drinken aan het strand. Hier veel hotels maar de meeste stoelen op het strand zijn leeg.
Bij Ouranopoli is het zoeken naar een plekje voor de camper. In het plaatsje is het druk en alles staat vol met autos. Wandelen langs de winkels en komen bij de haven terecht. We gaan hier eerst in een restaurantje eten en dat is niet duur. Nemen giros met groente en friet, lekkere warme broodjes en een drankje voor € 17,-. Kijken even bij de haven waar de boten vertrekken die naar Atos varen, de heilige berg. OP de hellingen van de 2030 meter hoge berg staan 20 kloosters waar het orthodoxe kloosterleven nog puur wordt beleefd. Vrouwen zijn hier niet welkom en enkele maar weinig mannen worden op speciaal voorwaarden toegelaten.
Zoeken de camper weer op en gaan via kleine weggentjes naar Diaporos . Ook op deze kustweg rijdt je veel tussen bomen en weinig uitzichten op zee. Kijken bij Sarti voor een leuk plekje maar dat viel tegen. Rijden door naar Skala Sikias en hier wel een mooie plek aan het strand. Zetten de camper neer, omkleden en de zee in. Daar fris je lekker van op, weer 32 gr vanmiddag. Wel jammer dat er veel muggen komen als het begint te schemeren. Smeren ons wel in maar daar prikken ze soms wel door heen. Dus dan maar de warme camper in om de jeukbulten te voorkomen.
27- 28 aug rijden vandaag door naar Toroni waar een mooie plek zou zijn om te staan. Rijden via de kustweg maar zoals de voorgaande dagen veel bomen en weinig uitzichten. In Toroni is het zeer druk met toeristen, er is bijna geen doorkomen aan. Buiten het plaatsje is een mooie plek aan het strand. Er is ook een baai met mooi helder water en het is een mooie plak om te snorkelen. Wel allemal kleine visjes maar er zwemmen hele scholen. Het is weer prachtig om te doen en te zien wat er allemaal onder water leeft en groeit. Vermaken ons uitstekkend en blijven hier nog een dag staan.
Avonds een mooie zonsondergang en daarna koelt het een beetje af. Het is 26 gr in de camper als we naar bed gaan en slapen goed. Volgende morgen is het al warm wanneer we buiten komen. Luifel uit, koffie drinken, een beetje zwemmen en snorkelen en zo komen we de dag wel door. Neem ook een keer brood mee met snorkelen en dat is een pracht gezicht. Rondom vliegen de visje op het brood af en zwemmen vlak voor je zodat je ze haast kan pakken. Wel weer warm vandaag en moeten oppassen met verbranden. Morgen gaan we weer rijden, even een dagje niet aan het strand.
29 aug. Rijden vandaag weer verder langs de kust omhoog. Bij Marmaras ga ik even het plaatsje in haal medicijnen in de apotheek. Parkeer aan de rand en ga lopen. Nou dat is zwaar, wat een steile hellingen zijn er hier denk wel 20%. Geen plaatsje om met de camper in te rijden. Rijden weg van de parking en zien een kraan langs de weg dus daar even gebruik van maken en alles even vullen. Je ziet ook veel gedenkhuisjes langs de weg, vooral in bochten. Hier zijn mensen met een ongeluk om het leven gekomen. Er staan er wel heel veel langs de weg, er vallen hier nog steeds veel doden in het verkeer. Veel Grieken hebben ook een vreemde rijstijl, ze rijden een poos achter je maar halen je dan in voor of in een bocht terwijl ze op dat moment niets kunnen zien.
Bezoeken het bergdorpje Parthenonas, een soort openlucht museum,wel aardig om even rond te lopen. Je ziet alleen maar toeristen, van de plaatslijke bevolking ziet je niemand op straat. Het ligt op een berg en je moet dezelfde weg (5 km) weer terug om weer op de doorgaande route te komen. Er staat wel een hele oude boom met takken van wel 1 meter dik. Rijden verder langs de kust en komen bij Agios Ioannes Beach waar aardig wat camper staan aan het strand. Zetten hem er ook bij maar er staat wel heel veel wind hier. Gaan toch even zwemmen maar dat is niet lekker door de hoge golven. Maar hopen dat de wind zal afnemen de komende dagen, hebben de afgelopen genoeg gehad.
30-31 aug. Rijden vandaag door het binnenland van Chalkidiki noordwaards naar Stavros. De wegen zijn er beter dan we verwacht hadden. Wel eens een kuil maar meest mooi glad asfalt. Er wordt hier aardig wat wijn verbouwd en er staan veel olijfbomen. Hoe meer we noordwaards komen hoe ruiger de natuur. Steile hellingen veel bochten en zeer veel bossen. Soms lijkt het wel of we de Hoge Veluwe oversteken. We dalen weer af naar zee via steile hellingen met haarspeldbochten en rijden naar het eerdere plekje aan het strand. Daar is nog plaats, staan 10 meter voorbij de oude plek.
Eerst even zwemmen dan lekker in de zon wat lezen en internetten. Kunnen de site weer bijwerken en vermaken ons weer prima. Wel veel wind en het zwemmen wordt minder fijn als de golven een halve meter hoog worden. Volgende morgen wat minder wind en lukt het zwemmen beter. Doen eerst de was en die is om 1 uur weer droog en opgeruimd. De rest van de dag zwemmen, internetten en zonnen. Geven voor de komende dagen minder mooi weer op met wat regen en onweer. Zien wel wat voor weer er komt.
Index week 2 Overnachtingsplaatsen week 4