Week 1 -2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Griekenland - Albanie 2014 week 4
1 sept Rijden via de E 90 richting Vergina. Langs de weg zie je hier nog veel Kantina's, een soort rijdende patatkramen waar veel mensen gebruik van maken die langs de weg hun werk hebben. Het laatste stuk nemen we veel kleine binnendoor weggetjes. Komen door een mooi gebied waar veel olijven, perziken, nectariën en kiwi's groeien. Ze zijn fruit aan het plukken dus stoppen we even om te kijken. Met speciale karren met een hefbak en uitschuif plateaus rijden ze tussen de bomen en kunnen zo overal bij. Het fruit is nog niet rijp en er wordt hardhandig met de perziken omgesprongen. Ze vragen of we wat willen hebben en dat slaan we niet af. Een man neemt een emmer en komt later terug met 20 grote nectariën voor ons.
Als dank geven wij ze een paar Delftsblauwe beschilderde klompjes. Dan door naar Vergina en brengen een bezoek aan de koninklijke grafheuvel. Deze heuvel van 13 m hoog en 100 meter lang herbergt vele graftomben. de heuvel is geheel gereconstrueerd en is uitgebreid met een mooi museum tussen de tomben. Je ziet 3 belangrijke tomben en daar om heen de prachtige kunstschatten die er allemaal gevonden zijn. Mooi om dit zo te zien, jammer dat fotograferen streng verboden is. Daarna wandelen we naar de Macedonische tombe maar die is in verband met herstel niet te bezichtigen. Dan willen we naar het Koninklijke Paleis maar dat is moeilijk te vinden.
Zien een bordje welke kant op maar dat is dan ook alles. Maar met de camper naar boven gereden en ja hoor daar is het. Ook dit is niet te bezichtigen door de restauratie van het terrein en dat zal nog wel jaren duren. Vinden alles moeilijk te vinden en vertrekken hier. Gaan verder binnendoor en hier veel akkerland waar ze van alles verbouwen. Zien zonenbloemen, katoen, mais en ook tabaksplanten. Stoppen bij plastic tunnels waaronder ze de tabaksbladeren drogen. Als je ze fijn wrijft dan ruikt het lekker. Zou je een lekker pijpje mee kunnen stoppen.
Rijden weer verder naar de kust en hebben een leuke plek bij Pidna aan het strand. Je kan mooi onder de bomen staan maar geen aantrekkelijke plek om te zwemmen. Het ligt naast de haven en wij vinden het zeewater op dit moment stinken, het lijkt wel of het riool hier in zee geloost wordt. Laten het zwemmen maar zitten en hopen morgen een schonere plek te hebben. Om 6 uur krijgen we wat regen en horen we het ook onweren. Ze geven wel slechter weer op en hopen maar dat het vannacht rustig blijft.
2 sept. Rustige nacht gehad maar om 7 uur wat regen en onweer. Gaan om 9 uur rijden en stoppen bij de vissershaven waar het een rommel is, de meeste boten zijn erg verroest en slecht onderhouden. Gaan weer verder en soms komt de zon er even door. Maar regelmatig ook hevige regenbuien, het komt dan met bakken uit de hemel. Gaan binnendoor en zien weer veel akkerland en fruitbomen. Er wordt hier ook veel tabak verbouwd en zien ze bezig met de bladeren plukken. Stoppen om te kijken hoe dat allemaal gaat. Bladeren worden in een mal gedaan en met een machientje wordt de draad erdoor gestoken zodat je een soort slinger krijgt. Die hangen ze te drogen onder het plastic. De mensen kunnen onze intresse in hun werk wel waarderen.
Rijden weer verder en het is een mooie route, bergachtig, soms vlak, dan weer landbouw maar ook veel bos. De weg is heel goed, mooi vlak en lekker breed. Komen om 2 uur aan in Kalambaka of Kalampaka, je ziet beide namen op de borden. Soms hebben we de zon er even bij maar meestal is het somber weer. Het is erg druk op dit moment en bij de uitzichtspunten is geen parkeerplekje te vinden. Bij de kloosters staan soms wel 12 bussen met toeristen. Gaan het klooster Varlaam bezoeken en ook daar is het druk binnen. Vooral in de mooie beschilderde kerk staat het helemaal vol. Het muzeum is ook mooi om te zien alleen streng verboden om foto"s te maken.
Om 5 uur houden we het voor gezien en gaan op zoek naar onze overnachtingsplek bij een hotel-pension. Daar kan je gratis staan maar ze stellen het wel op prijs als je er de maaltijd gebruikt. Een diner voor 2 met wijn kost € 24, en het smaakt voortreffelijk. Er is ook gratis WiFi dus dat is ook lekker om alles weer even bij te werken. Om 8 uur komt toch de verwachte regen naar beneden en dat gaat de halve nacht door. Hebben er geen last van en slapen goed. Het is ook wat koeler in de camper, beneden 24 gr en dat is de laatste weken niet voor gekomen.
3 sept. De zon schijnt als we wakker worden dus nog wat kloosters bezoeken. Gaan om 9 uur rijden en al gauw betrekt de lucht en komt er wat mist opzetten. Gelukkig van korte duur, de zon breekt er weer snel door. Rijden eerst de kloosters af om ze te fotograferen en daarna gaan we het Grand Meteoro klooster bezoeken. Eerst een stuk afdalen en daarna met trappen omhoog, het is een hele klim naar boven. Het klooster is mooi en vooral de kerk is een plaatje. Ook het museum is intressant om te zien. Kijken bij de oude gereedschappen en al wat ze gebruikten om wijn te maken. Om 1 uur weer bij de camper en eten een broodje.
Daarna rijden we naar het Agos Stephanos klooster. Kopen kaartjes om half 2 en een kwartier later moeten we naar buiten, ze sluiten tot half 4. Dat is wel vreemd, terwijl je weet dat je gaat sluiten, toch kaartjes verkopen en nergens staat dat ze van half 2 tot half 4 sluiten. Maak bezwaar maar krijg mijn geld niet terug. Mag om half 4 terugkomen om het bezoek af te maken. Zie later buiten op het bord aan de weg dat de sluitingstijd daar wel staat aangegeven maar dat zouden ze ook even bij de kassa kunnen doen. We besluiten terug te rijden naar het hotel waar we vannacht ook hebben gestaan. Rustige plek en kunnen er lekker onder een boom zitten. Het is weer mooi geweest voor vandaag en nemen rust de rest van de dag.
4 sept. Gaan vandaag richting Vicoskloof en hebben mooi weer om te rijden. Rijden weer binnendoor en dat is bergachtig dus veel klimmen en dalen. Hebben een tegenvaller, de Katara pas is afgesloten. Zal wel met de regen te maken hebben die gisteren is gevallen. Moeten een stukje tolweg nemen maar voor € 6,- schiet je ook wel lekker op. Rijden langs het meer van Ioannina en gaan de stad in om geld te pinnen. In kleine plaatsjes is een pinautomaat nog niet aanwezig. Bij tankstations kan je nog niet overal met pinpas betalen. Daarna rijden we door naar Metamorfosi waar we vrienden ontmoeten. Even kort bijpraten en een broodje eten.
Rijden daarna met elkaar richting Kipi en komen langs de mooie stenen boogbruggen gebouwd in de 18 en 19 eeuw door de Ottomanen (Turken).Niet echt mooi weer voor een foto, de zon laat het meestal afweten. Bezoeken er drie, en rijden dan door naar het dorp Kipi voor een plaatsje om te overnachten. Begint te regen en vinden geen plekje in het dorp. Rijden terug en naar de parkeerplek bij de Capitan Arkouda brug. Inmiddels komt de regen met bakken uit de hemel. Gelukkig van korte duur, met een half uurtje weer droog. Zetten koffie en gezellig bijkletsen, belevenissen uitwisselen en plannen maken om met elkaar een poosje verder te reizen. Ja en voor je weet is het 7 uur en moeten we nog eten koken.

5 sept. Brengen eerst een bezoek aan de Bridges of Zagori, een mooie brug met 3 bogen. Daarna verder door een mooi landschap naar Kipi waar we ook nog een brug en een op waterkracht draaiende graanmolen. Ziet er allemaal wel mooi uit. Wandelen daarna door het dorp en dat is helemaal gebouwd van stenen uit de omringende bergen. Ook de straten zijn met natuursteen belegd. Lopen door steile straatjes naar boven waar de kerk staat. Hij is open en staan verbaast hoe mooi die van binnen is. Prachtig houtsnijwerk en mooi schilderwerk. Er is achter in de kerk ook een balkon van 2 verdiepingen wat is afgezet met een houten rasterwerk. daar achter moeten de vrouwen zitten, onzichtbaar voor de mannen.

Rijden naar Monodendrion, een dorpje op 1075 meter hoogte. Ook daar staat een leuke kerk maar is gesloten. Gevraagt en die zou om 4 uur open zijn. Eten eerst een broodje en wandelen daarna naar het klooster Agia Paraskevi. Dit is een klein klooster helemaal van natuursteen gebouwd. De deur is open maar we zien er niemand. Vanaf de binnenplaats loopt er een pad langs de kloof vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de bergen en de kloof. Het is goed beloopbaar en een paar meter breed maar geen hekwerk dus je moet geen last van hoogtevrees hebben. Om 4 uur terug naar de kerk maar die is en blijft gesloten voor ons. Lopen wat door het dorp en moeten schuilen voor de regen. Om half 6 weer droog en zien we de zon weer.
6 sept. Het is een klein wereldje als we opstaan, het mist aardig hier op 1100 meter. Gaan om 9 uur rijden en stoppen bij het stenen bos prachtig door de natuur gevormd. Daarna naar het uitzichtspunt Vicos Balkon waarvan je een mooi uitzcht hebt de kloof in. Jammer dat de zon het soms laat afweten maar toch een schitterende plek. Terug bij de camper eerst even koffie en daarna rijden we naar Ano Pedina waar een mooi klooster staat. Helaas zoals zo velen, ook deze is gesloten en niet te bezichtigen. Door naar Aristi en daar is een feestje, is haast niet door te komen met de camper, Grieken moeten toch eens parkeerles gaan doen.
Stoppen bij Voiomatis, een mooie plek aan het water. Hier doen ze ook aan windwatervaren en het water is ijskoud. Lunchen hier en daarna door naar Potami Rogovo, een uitgesleten kleine kloof met stromend water en die de bevolking gebruikte als wasplaats. Het is een prachtige plek met mooie uitgesleten rotsen en mooi om te fotograferen. Rijden verder via heel veel haarspeld bochten omhoog naar Mikro Papingo, een leuk bergdorp. Ook hier is de kerk gesloten en ook het dorp zelf lijkt wel uitgestorven. De plaatslijke bevolking hoor je soms wel in de huizen maar op straat ziet je niemand. Wandelen wat door de straatjes en sommige zijn overkapt met druiven. Mooi om te zien.

Rijden terug naar de plek waar we gelunchd hebben om daar te overnachten. Het is er rustig en de zon schijnt. Stoelen buiten en lekker koffie met wat lekkers erbij. Zitten tot half 7 buiten, we maken plannen voor de komende dagen.daarna wat eten koken en de camper opruimen. Om 8 uur begint het te regenen en later ook nog wat onweer. Staat nu onder de bomen en het regenwater komt via de bladeren met grote druppels op het camperdak terrecht wat veel herrie maakt. Toch maar even onder de bomen vandaan rijden. Verder goed geslapen en weinig regen vannacht.

 

7 sept. Aardig weer als we opstaan, vertrekken om 9.15 uur naar Bicos, vandaar een mooi uitzichtspunt over de Vicoskloof. Minder mooi dan het Vicos balkon maar wel mooi en een mooie rit er naar toe. Komen terug door Aristi en stoppen even bij de kerk. Daar is een kerkdienst bezig en gaan er ook een stukje van bijwonen. Het is voor ons toch een ander geloof met zijn gebruiken en erg interessant om mee te maken. Na een kwartiertje rijden we door richting Konitsa waar een supermarkt is. Helaas op zondag gesloten.
Dan verder naar de grenspost Perat naar Albanië. Griekenland uit gaat aardig vlot. Het gaat wel ouderwets, de gegevens van de camper worden handmatig in een soort kasboek ingeschreven. Dan naar de Albaneese douane en dat kost een half uur voor we de grens over zijn. Ze moeten eerst de computer opstarten. dan werkt de paspoortscan niet en weer opnieuw opstarten. Maar de scan blijft kuren houden en na een half uur mogen we eindelijk doorrijden. Je komt wel in een andere wereld terecht met slechte wegen en een veel armoedige aanblik. Jammer dat we weinig zon hebben, rijden wel door een prachtig berggebied.
In Permet stoppen we om geld te pinnen en dat is op zondag geen probleem. Lopen even het plaatsje in en doen een paar boodschappen in een supermarkt die hier op zondag open zijn. Inmiddels is het 4 uur geworden en besluiten om hier te overnachten. Bij een restaurantje mogen we in een parkje gratis overnachten, een mooi rustig plekje. Stoelen buiten en testen een paar net gekochte wijntjes.
index week 3 Overnachtingsplaatsen week 5