Week 1 -2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Griekenland - Albanie 2014 week 5
8 sept. Gaan om half 10 naar de stad en stoppen eerst om te diesel en gas te tanken. Diesel kost € 1,35 en gas € 0,55 p/l. Dan naar een supermarktje om wat boodschappen in te slaan. Lopen daarna naar het oude centrum en daar is een kleine markt waar hoofdzakelijk groenten en fruit te koop zijn. Wat ook leuk is, je koopt hier een pak tabak en je koop er los de shagzak van bv Samson bij en vult de zakjes zelf. Ziet veel mensen met een smartfoon bezig op straat, blijkt er zomaar een openbaar netwerk te zijn dus even post ophalen. Halen wat info bij toeristinfomatie en terug naar de camper. Even de laptop pakken en de site uploaden en dat gaat uitstekend. Dan naar Benja Bad, een mooie plek waar warme bronnen zijn.
Parkeren de camper en eten eerst een broodje. Daarna naar het bad waarin het water 30-32 graden is. Er is een klein bad wat goed zou zijn voor maag problemen en het grote bad helpt voor bijna alle huid aandoeningen. Of het allemaal helpt weten we niet maar het is wel heerlijk zwemmen in een prachtig stuk natuur. Ook de plaatselijke bevolking komt hier een bad nemen en die zijn gastvrij. Een man komt 4 appels brengen en een mevrouw komt met een heerlijke watermeloen. Ze vinden het leuk dat hier buitenlandse toeristen komen. Vermaken ons de rest van de middig wel en besluiten morgen hier nog een dag te blijven. Gaan eens kijken hoe ver we in de kloof kunnen komen. Ook daar schijnen nog meer baden te zijn.
9 sept Onze kleding wordt wel vies en eerst maar eens de was doen. Het is mooi zonnig weer en gaan vandaag in de kloof wandelen. Dat is alleen mogelijk als het waterpeil niet te hoog is. Vertrekken om 10 uur en het begin is zwaar, veel blubber waar je in weg zakt en oversteken door het stromende water is even wennen. Hebben het ritme snel te pakken en lopen een heel eind de kloof in. Je kan wel zien dat het water kort geleden een meter hoger heeft gestaan en dan is wandelen door de kloof niet mogelijk. Onderweg ook hier warme baden maar wel met verschillend water. De een ruikt haast niet en een ander ruikt weer erg naar zwavel.
Mensen gaan ook speciaal voor deze baden de kloof in. Het is genieten met dat lopen door de modder en door het water tussen de hoge rotswanden. Op de terugweg even bijkomen in een bad wat goed voor je huid is. Het water is wel iets frisser dan in het grote bad bij de brug. Om 1 uur weer bij de camper en eten een broodje. Daarna lekker wat lezen in de zon. Om 3 uur naar het grote bad en daar weer lekker een uurtje in het water. Drinken gezamenlijk koffie en daarna bij een wijntje maken we een plan voor de komende dagen. Hebben een paar regendruppels aan het eind van de middag. Morgen verlaten we deze prachtige plek.
10 sept. Verlaten dit mooie plekje en rijden naar het dorp Kosina waar een mooi oud kerkje staat. Aan de buitenkant is hij echt mooi. Jammer dat hij niet open is maar door een ruitje in de deur kunnen we wel zien dat hij binnen heel sober is. Dit is nog een echt oud dorpje waar het allemaal nog rustig gaat. Wandelen rond en hier heeft de tijd even stil gestaan. De mensen zijn erg aardig, een oud vrouwtje roept wat naar ons en ik loopt naar haar toe. Wordt door haar omhelst en krijg wel 5 zoenen van haar. Proberen om elkaar te begrijpen maar dat lukt maar slecht. Als we weggaan krijgen we wel 2 trossen druiven per persoon mee. Lopen een uurtje rond en drinken koffie bij de camper.
In een winkeltje kopen we wat boodschappen en een fles honing die heerlijk smaakt. Kijken even bij een oud baasje die druiven aan het plukken is om wijn van te maken. Ook van deze man krijgen we 2 trossen druiven. Verlaten het dorp en de volgende stop is in Kelcyre. Lopen hier even rond maar weinig te zien. Hier ook weer even een hotspot en kunnen de site bijwerken. Rijden door en stoppen bij een klooster. Vragen of we hier water mogen tanken en dat is geen bezwaar. Kijken er even rond en eten er een broodje. Zien onderweg ook nog een autokerkhof, over een afstand van 150 meter ligt het vol met oude auto's op de berm langs de weg.
Kijken bij een plaats waar er veel helder water van de berg afkomt, er staat een fabriek vlakbij die daar mineraal water van maakt. Zien ook nog een olieveld waar nog enkele ja-knikkers olie omhoog pompen. Er is ook een meertje wat vol staat met zwarte dikke drap en het stinkt er. Je ruikt de olie in de camper als je door dit gebied rijdt. Daarna door naar de opgraving bij Byllis. Dat is even zoeken om te vinden. Worden door de politie de weg gewezen maar hebben het gevoel dat we heel ver hebben omgereden. Staan nu bij de opgraving en dat ziet er aardig uit. Dat gaan we morgen eens van dichtbij bekijken. Nu even de stoelen buiten en met een drankje en een hapje nog een uurtje van de zon genieten.
11 sept Het is mooi weer als we opstaan maar er komt wel een donker luchtje aanzetten. We gaan eerst de opgravingen bezoeken en bij de derde opgraving wordt het pikdonker en begint het te stormen. De donkere wolken vliegen razend snel net over onze hoofden voorbij. Het is een wonder dat het nog droog blijft maar uit voorzorg gaan wij gaan toch naar de camper toe. Na een half uurtje waait het minder hard maar nog steeds een zwarte lucht. Vertrekken hier en rijden via Fier naar Vlore in de stromende regen. Op veel plaatsen grote plassen op de weg en ook de wielsporen staan vol, het is één groot waterballet. Stoppen met dit weer heeft weinig zin en rijden naar Narta Beach net voor Vlore. Staan 100 meter van zee op een kale parking.
Maar toch beter dan met dit weer verder te rijden. Het is 1 uur en eten eerst een broodje. Daarna de site bijwerken en wat lezen. Om half 3 wordt de regen iets minder maar het blijft nat tot 3.15 uur. Goed weer om de camper wat schoon te maken van binnen, buiten is hij nu wel schoon geregend. Drinken koffie en daarna toch even zwemmen. Het water is een graad of 26-27 dus wel lekker. Hier geen keien op het strand en in het water maar allemaal zand. Om 5 uur komt de zon er door en hopen dat die er morgen ook is. Het strand is totaal verlaten, er komen een paar visser die met netten proberen wat te vangen. Een meisje laat trots de vangst van papa zien, 2 visjes van 10 cm na een uur werk. In de nacht wel wat regen en onweer en blaffende honden.
12 sept Mooi weer als we opstaan en na het ontbijt vertrekken we. Teveel blaffende honden vannacht, er lopen er wel 15 die allemaal beginnen te blaffen als ze iets horen of zien. Rijden naar het meer ten noorden van Vlore waar op een eilandje het oude klooster Zwemec ligt wat met een houten loopbrug bereikbaar is. Weinig plaats om te parkeren maar het lukt wel. Worden bij het klooster ontvangen door een norse bewaker met de mededeling No Foto. Ook de buiten op het terrein mogen we geen foto's maken. We kunnen er vrij rondlopen en zien verder niemand dus toch maar een paar foto's gemaakt. Dan verlaten we Vlore en rijden langs de kust naar de Llogara pass. Zien nog een oude flat waar het wasdag is, ziet er allemaal haveloos uit.
Niet hoog met 1027 meter maar met steile bochten en regelmatig in de eerste versnelling naar boven. Weinig parkeerruimte maar er is maar 1 auto en wij kunnen er net bij met 2 campers. Het bijzondere van deze pass is dat je vanaf de top de zee direct onder je ziet liggen. Eten er een broodje, maken wat foto's en vervolgen onze weg. de afdaling is minder steil maar ook veel bochten. Bij een restaurantje is een kraan op de parking en na gevraagd te hebben doen we de watertank vol. Dan door naar Dhermi waar we een plekje op straat maar aan het strand vinden. Zetten de stoelen buiten en drinken wat fris. Er staan aardige golven maar toch even zwemmen. Bij de waterlijn en in het water allemaal grote kiezels en niet lekker aan je voeten. Daarna lekker lezen in de zon.
13 sept Rijden vandaag eerst naar Vuno om een klooster te bezoeken. Alleen bereikbaar via een slechte keienweg en dat gaan we niet doen. Gaan door naar Jale en daar hebt je een mooie baai die lekker beschut ligt. Er is ook een camping maar dat mag de naam camping niet hebben. Het is er smerig en duur dus rijden lekker door. Stoppen bij Himara Kastro en vinden met moeite een plekje om te parkeren. Gaan het oude dorp bezoeken waar een school is die als enige school in Albanië Grieks onderwijs geeft. Lopen naar boven het oude dorp in wat helemaal vergaan is. Er zijn nog wel wat gebouwen waar kerkjes in waren en die nu nog door de bewoners bezocht worden.
Lopen een uurtje rond door de straatjes en op de terugweg zien we mensen die druiven aan het pletten zijn. Niet om wijn te maken maar voor Raki, een sterke drank die hier veel gedronken wordt. Leuk om te zien en ook hier krijgen we allemaal weer een tros druiven aangeboden. Daarna door naar Himara en gaan naar een camping waar we de was kunnen doen. Er is ook WiFi zodat we alles weer even up to date kunnen maken. Gaan ook nog zwemmen maar wel stevige golven aan het strand. Drinken om 5 uur met elkaar een lekker wijntje , de was die inmiddels droog is opruimen en de site nog even bijwerken. Morgen trekken we weer verder.
14 sept Vertrekken van deze matige camping en rijden verder zuidwaarts op zoek naar een leuke plek aan het strand. Volgen de kustweg die bochtig is en met hellingen van 10% mooi om te rijden. Zien een afsluitbare grot waar de marine zo met duikboten naar binnen kan varen lezen we in een reisboekje. Zien nog een aardige plek maar door de regen van vannacht een beetje blubber. Net voor Qeparo nemen we een weggetje naar een hotel aan het strand. Dat is in aanbouw en verder geheel verlaten. Volgens mij wordt er helemaal niet meer aan gewerkt. Er is een mooi plekje naast het hotel en staan prachtig aan het strand. Staat vol met parasols maar die worden alleen door de koeien gebruikt.
Met 1 camper gaan we even boodschappen doen voor een paar dagen. Zelfs nu op zondag zie je maar een paar mensen op het strand. Ligt een beetje beschut dus een lekkere rustige zee om te zwemmen Ook even gesnorkeld maar onder water weinig vissen te zien. Lekker voor de camper gezellig aan de koffie, wat lezen en kletsen en tussendoor zwemmen. Eind van de middag nemen we een lekker koel wit wijntje en zitten tot de zon achter de bergen verdwijnt. Het is een mooie rustige plek en besluiten om nog een dag hier te blijven staan. Om 7 uur begint het soms stevig te waaien maar de lucht blijft helder en hopen dat we geen buien krijgen.
Index Week 4 Overnachtingsplaatsen Week 6