Week 1 -2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Griekenland - Albanie 2014 week 6
15-16 sept Vannacht een stormachtige wind maar dat is weer over als we opstaan. Doen lekker rustig aan en vermaken ons prima onder de luifel. Die hebt je wel hard nodig met de felle zon en de zeelucht. Verbranden gaat hier heel snel. Doen wat klusjes in en buiten de camper, zwemmen wat en ravotten wat met een bal in het water. Lezen veel en drinken een wijntje met elkaar en het is zo weer avond, de dagen vliegen om. Dinsdag komen ze de parasols weghalen op het strand en dan ziet het er kaal uit. Morgen verlaten we het strand en gaan we richting de stad Gjirokaster. Daarna zien we verder.
17 sept Gaan vandaag verder met de reis door Albanie en gaan richting Gjirokaster. Eerst boodschappen doen in Qeparo zodat we weer een paar dagen vooruit kunnen. Rijden verder de kustweg zuidwaards en het is een mooie rit door de bergen met meestal zicht op de zee. Gaan bij Sarande richting Jergucat en ook deze weg is goed te rijden. Stoppen in Bistrice bij Syri Kalter, een mooi natuurgebied met waterbronnen. De grote bron geeft 7500 liter water per seconde en de temperatuur is 10 graden. Hoe diep de bron is weten ze niet, ze hebben hem tot 50 meter diepte onderzocht. Er zijn toch nog mensen die in dit koude water even gaan zwemmen.
Lopen hier heerlijk onder de bomen en mooi om fotos te maken. Om 1 vertrekken we en zoeken een rustig plekje voor de lunch. Na het eten verder naar Gjirokaster via een mooie vlake 2 baans weg. Dan kan je weer eens lekker opschieten. Om half 4 staan we 4 km ten noorden van de stad vlak bij het meer Viroi. Het is weer warm en maak een lekker flesje appelcider open dacht ik. Blijkt het appelazijn te zijn en dat staat hier in de winkel tussen de wijnflessen en het etiket is niet leesbaar. Nemen maar een biertje om de vieze smaak weg te spoelen. Lopen het meer rond en daar wordt hard gewerkt aan wandelpaden en speeltoestellen zodat de mensen hier van alles kunnen doen.
18 sept Gaan vandaag Gjirokaster bezoeken en rijden met de camper naar het centrum. Door de drukte let ik even niet op zie een open put op de hoek van de straat niet. Komt er met een achterwiel in en de band ineens leeg. Wiel wisselen en er is vlakbij een bandenbedrijf waar we naar toe gaan om te repareren. Zien daar dat de velg aan de binnenzijde beschadigt is en dat daardoor de lucht ontsnapt is. Met een grote hamer wordt de velg uitgedeukt en de band weer opgepompt. Na controle in de waterbak is het goed gelukt en de band loopt niet leeg. Vraag naar de kosten en die waren er niet. Ze helpen je direct, zijn 20 min. bezig en dan kost het niets. Toch maar wat geld in zijn handen gedrukt voor de service
Daarna naar het kasteel maar net voor de oude stad worden we tegen gehouden door de politie, er mag niemand met de auto de stad in. Weer naar beneden en daar een plekje gezocht. Toen maar een taxi genomen die ons voor € 4,- voor de ingang van het kasteel brengt. Waren hier eerder geweest maar toch weer mooi om hier rond te lopen. Wandelen daarna naar beneden de oude stad met een mooi oud centrum. We eten in een restaurant een goede maaltijd met een drankje en betalen € 15,- met 4 personen. Daarna klimmen we een heuvel op naar het Topullihuis waar een museum in is gevestigd. Helaas de deur op slot en na veel praten met de beheerster blijft de deur gesloten. Dat was een zware klim en dat voor niets.
Er staan hier nog veel huizen met de natuurstenen daken. Van boven af lijkt het soms niet echt waterdicht. Lopen via steile smalle straatjes naar beneden en zoeken de camper weer op. Om 3 uur vertrekken we en doen eerst boodschappen in een grote supermarkt hier. Hier is veel te koop en slaan voedsel voor enkele dagen in. Rijden weer richting Sarande en bij Mesopotam stoppen we om te overnachten. Willen naar de oude kerk maar kunnen er door water en blubber niet met de camper komen. Zetten hem naast de weg op een vlak stukje en zien morgen wel verder. Om 5 uur nog gezellig een drankje met elkaar en als de zon ondergaat gaan we naar binnen.
19 sept Brengen eerst een bezoek aan de oude kloosterkerk die eigenlijk op instorten staat. Rondom wordt hij met stalen stempels en banden overeind gehouden. Jammer dat je er niet naar binnen kunt, zal wel te gevaarlijk zijn. Ze zeggen dat deze kerk op een oude fundering is gebouwd die het gewicht van deze kerk niet kan dragen. Lopen over de begraafplaats waar hel mooie grafstenen staan, daar wordt hier veel werk van gemaakt. Ziet er allemaal heel verzorgt uit. Komen terug bij de camper en daar stopt een auto die vol geladen is met druiven. Ook deze mensen geven ons spontaan handen vol druiven. Het zijn witte en bijzonder zout van smaak. Wat is de bevolking toch spontaan en geven je het gevoel echt welkom te zijn.
Daarna rijden we verder langs de kust en zien bij een groot binnenmeer veel mossel kwekerijen. Deze mosselen zijn de beste van Albanië. Worden allemaal in de duurdere restaurants gegeten. Door naar Ksamil waar we bij camping Paradise mooi aan het strand staan. Om 11 uur de stoelen buiten en koffie drinken onder de luifel. Daarna lekker zwemmen in de mooie baai. Eten een broodje en de rest van de middag wat lezen, internetten en zwemmen. Eind van de middag een wijntje met elkaar en avonds gaan we lekker uit eten in een hotel naast de camping. Het was een lekker rustig dagje.
20-21 sept Vertrekken vroeg om het Butrint National Park te bezoeken. Parkeren de camper aan het water en drinken eerst koffie. Daarna een ticket kopen van € 5,50 wat voor Albanie prijzig is. Dit historise park met mooie opgravingen is een bezoek meer dan waard. Mooi park om door te wandelen en niet warm hier, door de vele bomen lekker veel schaduw. Gelukkig niet overal touwtjes waar je achter moet blijven maar je kan bijna overal vrij rondlopen. Wel jammer dat de mozaiekvloeren zijn afgedekt met plastic en daar een laag zand met grind overheen.
Klim eerst de toren omhoog van het kasteel voor het uitzicht op de waterrijke omgeving. In dit Venetiaans kasteel is ook een mooi museum met mooie voorwerpen en beelden die hier gevonden zijn. Heel mooi om te zien. Om 1 uur weer bij de camper en eten eerst een broodje. Daarna met een zeer oud trekpontje naar de overkant gevaren, besparen zo wel 60 km omrijden. Het dek bestaat uit veel lagen dikke planken en die konden de camper met nog 2 autos dragen. Voor toeristen is de prijs hoog, € 10,- voor 75 meter varen. Toch wel een belevenis om hier gebruik van te maken.
Rijden naar de grens en Albanie uit kost maar 5 minuten. Ook Griekenland in gaat net zo snel en rijden door naar Sagiada waar we een mooie plek aan zee weten. Er staat helemaal niemand dus heerlijk rustig. Zetten de klok een uur vooruit, drinken koffie en daarna lekker het water in. Het is windstil dus geen golfslag. Zien wel dat het hier slecht weer geweest is, er is veel zeegras aangespoeld en ook op het water drijft hier en daar nog wat. Het water is lekker, wel een graad of 27-28. Zitten tot half 8 buiten en dan komen de muggen, er zijn er genoeg om je helemaal lek te steken. We gaan ons hier de komende dagen wel vermaken als het weer blijft zo het nu is.
Index week 5 Overnachtingsplaatsen week 7