Week 1 -2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Griekenland - Albanie 2014 week 7
21-22-23 sept We zijn het hier niet zat en blijven nog een paar dagen staan. Hebben alles wat we nodig hebben, een volle koelkast, zon, zee en een douche om het zoute water af te spoelen. Nieuwe schakelaar in de keukenkraan gezet, die weigerde ineens dienst. Verder lekker lui met lezen, zwemmen en een hapje en een drankje op zijn tijd. Het is wel warm met 29 graden en er zit veel vocht in de lucht zodat het benauwd aanvoelt. Ook nachts koelt het weinig af en alles voelt klam aan. Maar beter zo warm dan dat het regent denken we dan maar. Dinsdag veel wind van zee en langs het strand is het water heel vies en er drijft veel gras op het water. Pas om 18.00 uur neemt de wind af.
24 sept Was koud vannacht, om 4 uur was het 14 gr buiten. Verlaten dit mooie plekje en rijden naar Igoumenitsa om boodschappen te doen. Zoeken de Lidl op en vullen het winkelwagentje met een aardige voorraad zodat we weer een poosje vooruit kunnen. Daarna de tank vol met diesel en rijden via de kust zuidwaarts. Goede weg met prachtige uitzichten op de zee. Stoppen in Amoudia en zoeken een mooi plekje onder de bomen vlak bij het strand. Staan er een half uurtje als er iemand komt vertellen dat we hier weg moeten. Mogen wel wat verder van het strand af staan dus 25 meter verhuizen. Daarna lekker zwemmen, koffie drinken, weer zwemmen en de tijd vliegt om. Eind van de middag wel een fris windje en verwachten een koude nacht.
25 sept Rijden vanmorgen eerst naar Mesopotamo waar we het Nekromanteo gaan bezoeken. Een mooie archeologische plaats, ook wel de Poorten naar de hel genaamd. Hier bevond zich het meest befaamdste orakel van Griekenland dat gewijd was aan Hades en Persephone. Hier konden de levenden in contact treden met de zielen van de overledenen. Een complex met mooie muren van grote rotsblokken die schitterend op elkaar zijn geplaatst. In de gewelfde crypte raadpleegden de priesters het orakel. Later is op de crypte een kerk gebouwd waar de muren nog fresco's bevatten. Jammer dat we daar niet in kunnen, door het raam nog wel een paar foto's gemaakt.
Daarna rijden we door naar Gliki. Hier is een mooie kloof waar meerdere bronnen boven de grond komen die de rivier de Acheron voeden. Het water is steenkoud en wil je de kloof dieper bezoeken dan moet je door het water lopen en soms ook zwemmen. Er staan hier wel prachtige bomen met wonderlijke stammen die al heel oud zijn. Hier begint het te regenen en lopen terug naar de camper. Eten een broodje en besluiten terug te rijden naar Amoudia. Vullen onderweg bij een bron de watertank bij zodat we weer een paar dagen vooruit kunnen.
Voor morgen geven ze ook regen op en hier hebben we aardig internet. Om 5 uur wordt het droog en probeert de zon er weer door te komen. Zitten gezellig bij elkaar met een hapje en een drankje in de camper. Gaan om half 7 nog even de zee in maar het water is maar fris. Vooral de bovenste 20-25 cm is een stuk kouder geworden de laatste paar dagen. Hebben wel een paar dagen aardig wat wind gehad en misschien is dat de reden. Ook de laatste paar nachten zakt het kwik al naar 14 graden dus dan koelt de bovenlaag ook aardig af. Hopen dat we morgen aardig weer hebben en de zon er weer is.
26 sept Rijden vandaag naar Zalongo waar het mooie klooster Hagios Dimitros is en een beeldengroep die boven op een berg staat. Rijden veel bergop en de weg is plaatselijk slecht. Veel scheuren en gaten en ook op meerdere plaatsen is het asfalt ondermijnd door de regen van de laatste dagen. Een heel smalle weg met veel haarspeldbochten en soms ook stijl. Om half 11 zijn we boven en zien dat het klooster op vrijdag gesloten is. Dat is dus pech hebben. De beeldengroep staat boven op de berg achter het klooster en dat is een hele klim. Toch wel een paar honderd meter omhoog via trappen. Het is wel te doen maar best wel pittig. De beeldenrij is mooi maar de geschiedenis niet. Vrouwen en kinderen waren de berg op gevlucht terwijl hun mannen beneden werden vermoord.
Daarna zouden zij vermoord worden en de vrouwen besloten zich met kind en al dansend van de berg te storten. Een Griekse vrouw probeert ons het drama uit te leggen en moet er zelf steeds om huilen. Dalen weer af en rijden weer richting de kust. Aan het strand vinden we een plekje om een broodje te eten. Zouden hier afscheid nemen van on ze vrienden maar die besluiten pas morgen alleen verder te gaan. Zoeken een meer beschut plekje bij een taverne waar we gratis mogen staan. Lezen een poosje en daarna lekker zwemmen. Nemen nog een lekker wijntje eind van de middag en kijken terug op 3 fijne weken met elkaar. Gaan daarna lekker uit eten en om half 10 weer in de camper.
27-28 sept Ja moet er toch van komen, afscheid nemen van vrienden waar we ruim 3 weken mee hebben rondgetrokken door Albanie en Griekenland. Hebben er beiden van genoten. Het is vreemd ze te zien wegrijden terwijl wij er niet achteraan rijden. Zal wel even wennen zijn weer samen. Wij rijden langs de kust verder op zoek naar een leuk plekje aan zee. Vinden dat 12 km verderop bij Kanalia. Een mooie plek aan het strand, iets verhoogd op een mooi grasveld. Brengen de dagen hier wel door met lezen, zonnen en zwemmen. Zondag wel veel wind en moeten het scherm neerzetten. Wel wat drukker dan gisteren om ons heen met Grieken.
Zondag wel veel wind en moeten het scherm neerzetten. Wel wat drukker dan gisteren om ons heen met Grieken. Ook op het strand zijn veel meer mensen dan gisteren. Eind van de ochtend komt er een busje met een paar leerlingen die les krijgen in paragliding met motor . Daar komt wel heel veel voor kijken. Ze zijn de hele dag bezig en de leerlingen gaan eind van de dag nog niet de lucht in. Het bedienen van de parachute is toch wel moeilijk en daar zijn ze de hele tijd mee bezig. Eind van de middag vliegt de instuteur regelmatig de lucht in om het starten en landen voor te doen. Beetje onrustig maar hebben er niet echt hinder van. Even zwemmen maar het water voelt maar fris aan, en door de harde wind en hoge golven niet echt fijn om in het water te zijn.
Index Week 6 Overnachtingsplaatsen week 8