Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 Griekenland 2018 week 6 Index
17 sept. Gaan vanmorgen naar Epidouros, willen het theater nog een keer bezoeken. Rijden door een gebied met veel oude olijfbomen en stoppen even voor een foto. Sta er versteld van dat ze niet dood gaan, soms is het hart helemaal verdwenen en staat alleen de buitenrand er nog. Bij het theater is het al druk, veel bussen met schoolkinderen. Het is een kolosaal bouwwerk met 12300 zitplaatsen. Het is gebouwd in de 4de eeuw v.C. Het is 23 meter hoog en de midden cirkel is 20 meter in doorsnede. Ook op de bovenste rij kan je alles redelijk horen en dat zonder microfoon.
Lopen ook even het museum in en dat is wel mooi om te zien. Zien mooie beelden maar ook beelden die niet compleet zijn, missen vaak armen en ook hoofden ontbreken bij veel. Maken wat foto's en gaan weer naar de camper. Drinken koffie en daarna weer op weg. Maken een stop bij een mooi kerkje in een plaatsje onderweg voor een foto. Gaan verder naar het Asklipelo kerkje dat in een klein bos staat.
Stoppen naast het kerkje en als we uitstappen slaat een enorme smerige lucht onze neus. Er licht een groot kadaver te ontbinden en dat stinkt verschrikkelijk. Het is donker in het kerkje, het licht doet het niet. Buiten staat de stroomkast en zet de schakelaar om zodat we licht hebben. Het is heel oud en nodig aan onderhoud toe. Alles is zwart binnen door het branden van de kaarsjes. De meeste fresco's zijn bijna niet meer te zien. Doen het licht weer uit en rijden naar Nafplio en doen boodschappen bij de Lidl.
Daarna rijden we naar de haven waar we hebben afgesproken met Wilma en Gerard. Eerst even bij kletsen en daarna rijden we naar Karathona, een grote plek aan zee. Gaan eerst lekker zwemmen en vermaken ons de rest van de middag. Horen dat er hier niet overnacht mag worden en dat er al forse bekeuringen zijn uitgedeeld. Er zijn ook nieuwe borden geplaatst met "No Camping". Rijden om half 8 terug naar de haven in Nafplio waar je wel mag overnachten. Lopen nog even de stad in en daar is het gezellig. Kopen een lekker ijsje en slenteren wat door de winkelstraten. Gaan om half 10 weer naar de camper en we overnachten hier wel met 25 campers.
18 sept. Hebben goed geslapen, weinig last van het verkeer. Gaan vandaag met ons vieren naar Mycene, een opgraving met de overblijfselen van de vroegere citadel uit de 12de eeuw v.C. Het is een van de oudste citadellen uit de geschiedenis. Bezoeken eerst een graftombe en die is indrukwekkend. Heeft een doorsnede van wel 20 meter en zeker 15 meter hoog en helemaal met rotsblokken op elkaar gestapeld. Kijken nog in een andere maar die is minder mooi. Komen langs het museum en lopen daar eerst naar binnen.
Het is mooi ingericht en alles wordt prachtig tentoongesteld. Een grote verzameling Myceense terracotta vazen, kruiken en potjes. Ook een replica's van de schat van Artreus waaronder het beroemde gouden masker van Agamemnon. Via een vrij steil pad lopen we naar de beroemde leeuwenpoort uit de 13de eeuw. Hij bestaat uit 4 rotsblokken en daar bovenop de 2 leeuwen zonder kop die op hun achterpoten staan. Komen in de citadel met de overblijfselen van de koninklijke grafcirkel, de muur rondom de citadel, het paleis en op de top van de heuvel de restanten van de tempel van Athene.

Het is wel warm vandaag, er is nergens een plekje waar je in de schaduw kan staan. Om 12 uur houden we het voor gezien en rijden terug naar het strand bij Karathona. Zetten de campers in de schaduw onder de bomen e eten eerst een broodje. Daarna lekker het water in en daar fris je van op. Blijven hier tot half 7 en rijden weer naar de haven van Nafplio om te overnachten. Lopen de stad in en bezoeken een mooie kerk. Winkelen wat en gaan op een terrasje lekker eten. Eten een gyrosschotel en die smaakt voortreffelijk. Gaan om 10 uur weer naar de camper.

19 sept. Vertrekken van de haven van Nafplio en rijden 20 km. verder naar het plaatsje Kiveri. Op de parking naast de haven staat 1 camper. Mooie plek om staan, leuke haven en een mooi strand om te zwemmen. Drinken eerst koffie met elkaar en kletsen tot 1 uur. Eten een broodje en de rest van de middag wat lezen en naar het strand om te zwemmen. Het is een lekker rustig dagje zo. Om 7 uur gaan we uit eten en vieren we vast dat ik morgen een jaartje ouder wordt. We zijn wel de enige gasten op het terras en dat blijft zo vanavond. Het eten smaakt voortreffelijk en inclusief wijn moet ik € 55,- afrekenen. Als ik het met Nederland vergelijkt dan betalen we daar minstens het dubbele. We overnachten hier met 7 campers.
20 sept. Vandaag een jaartje ouder en de ontvangen felicitaties beantwoorden. Wilma en Gerard komen ook even feliciteren en krijg een leuk kadootje. Nemen ook afscheid van ze, zij gaan niet verder zuidwaarts en wij doen dat wel. Gaan vandaag 2 kloosters bezoeken, eerst naar het Loukous klooster. Naast het klooster is een oud aquaduct maar die is niet meer origineel, er ligt nu een ijzeren buis op de muur die helemaal verroest is. Bellen aan bij het klooster en een non doet open. Ze brengt ons naar de kerk en daarna naar het winkeltje. Krijgen koffie en water aangeboden en kopen wat in het winkeltje. Daarna het geheel van buiten bekijken en fotograferen. Ook de tuin met veel bloeiende bloemen is prachtig.
In dit klooster zie je de nonnen bezig met hun dagelijkse werk terwijl er bezoekers zijn. In meerder kloosters merk je niet dat het nog bewoond wordt door nonnen of monnikken. Vertrekken hier en rijden naar het Elonis klooster wat tegen een rotswand is gebouwd. Het is een mooie route erheen en de weg is soms smal met veel bochten maar goed te rijden. Dit is zo'n klooster waar je geen enkele monnik ziet en je geen idee heeft of die er nog wel wonen. Het klooster zelf is herbouwd maar het kerkje is uit de 16de eeuw.
Wel wat klimmen en dalen via trappen om er te komen. Hebben wel een prachtig uitzicht over de omgeving. Het kerkje binnen is mooi maar fotograferen is streng verboden. Na een uurtje weer trappen op en af en gaan weer naar de camper. Buiten het klooster staan een paar kramen waar eigengemaakte producten worden verkocht. Wel interesse in honing maar willen hem eerst proeven. Dat is geen probleem, hij smaakt goed dus kopen we een pot.
Drinken wat en gaan naar Bonza, een vrije plek aan het strand. Staan onder de bomen en alles staat een beetje kris kras door en bij elkaar. De meeste campers staan hier voor langere tijd. Gaan wandelen naar een grote rotswand aan het eind van het strand en een leuke plek om te fotograferen. Daarna even zwemmen en de rest van de middag bij de camper wat lezen. Hebben maar weinig privacy en zitten niet echt lekker hier. Gaan morgen een ander plekje zoeken.
21-22 sept. Rijden tot vlak aan Monomvasi en zien er een mooi plekje aan zee. Er staan 2 campers en nog genoeg plaats over. Hebben uitzicht op deheuvel Vermaken ons met zwemmen, lezen, een wasje doen en de camper schoonmaken. De dag vliegt om en eind van de middag komen er nog aardig wat campers bij. Om 8 uur staan er nu 12 stuks en begint vol te raken. Volgende dag vertrekken de meeste en blijven we met 3 campers staan. Nemen nog een dag extra rust op dit fijne plekje. Er is een kraan dus doen we nog een wasje en vullen de watertank zodat we morgen na het ontbijt gelijk kunnen vertrekken.
23 sept. Rijden vroeg weg en gaan naar Monemvasia, een klein stadje op een eilandje in zee. Rijden door naar de ingang maar nergens een parkeerplekje langs de weg omhoog. Waren we vroeg, al om 9 uur hier en dan al geen parkeerplekje langs de weg naar boven. Ga alleen de camper beneden op de parking zetten en loopt terug naar boven. Dat gaat wel in je benen zitten. Het is een mooi oud stadje met smalle straatjes maar wel toeristisch. Er ligt ook een cruiseschip en al die mensen worden met een busje naar boven gebracht. De drukte valt mee, hadden hier veel meer mensen verwacht. Snappen eigenlijk niet waar al die mensen zijn.
Lopen door de mooie straatjes, bezoeken de kerk en lopen buiten het plaatsje langs de vestigingsmuur. Maken veel foto's vanmorgen, is ook een mooie plek en hebben prachtig weer. Om half 12 wandelen we weer naar de camper, drinken koffie en daarna rijden we naar Githio. Daar is nog plaats genoeg en parkeren half onder een boompje zodat we wat uit de zon staan. Het is ook vandaag weer boven de 30 gr. Lopen naar het restaurant en gaan daar eerst eten. Dat smaakte heel goed maar kregen zoveel dat we het niet allemaal hebben opgegeten. Na het eten terug naar de camper en lezen eerst een uurtje.
Gaan een wandeling maken over het strand naar het scheepwrak dat hier al jaren ligt. Het achterschip houd het niet zo lang meer, begint helemaal naar buiten te zakken. Ook de wanden worden door het zeewater en de golfslag aangetast en kijk je overal door naar buiten. Wandelen daarna naar de rotsen maar moeilijk om daar over naar boven te klimmen. Nemen maar geen risico en gaan terug naar de camper en vermaken ons daar wel de rest van de dag.
week 5 Overnachtingsplaatsen deze reis. Overzicht in Google Maps week 7

 

.