Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 Griekenland 2018 week 8 Index
1 okt. Gaan vanmorgen eerst naar de Lidl en vullen alles weer aan. Daarna gaan we een tour door de bergen maken. Hebben mooi weer maar de zon verdwijnt ook wel eens even. Maken op tijd een stop voor een drankje maar staan ook regelmatig aan de kant voor een mooi uitzicht. Staan hier veel notenbomen langs de weg en door de storm zijn er veel afgewaaid. Daar rapen we er aardig wat van op. Lijkt wel dat de Grieken er niets mee doen, er staan overal ook de noten van vorige jaar aan de bomen en die zijn helemaal verdroogd. Toch zonde want ook in Griekenland moet je ze in de winkel duur betalen.
De wegen zijn heel goed te rijden en veel hebben een nieuw wegdek. Komen door mooie dorpjes maar er zijn weinig parkeerplekjes waar je met 2 campers kan staan om een dorpje te bezoeken. Er is niet zoveel te zien, op de dag zie je hier in de bergen bijna geen mensen op straat. Het is inmiddels half 6 als we in Kalavryta aankomen waar we het Moni Agias Lavra klooster gaan bezoeken. Dat is nu gesloten maar de deur gaat morgen om 10 uur weer open. Drinken een drankje met elkaar voor het eten en hebben een prachtige dag gehad. Om 7 uur gaan we eten klaarmaken. Blijven hier op de parking overnachten. Het is hier heerlijk stil.
2 okt. Gaan vanmorgen eerst het klooster bezoeken. in dit Agia Lavra klooster werd de Griekse revolutie tegen de Ottomanen uitgeroepen door de aartsbisschop van Patras op 25 maart 1821. Beelden in de tuin herineren aan deze gebeurtenis. De eerste vlag van Griekenland wordt in de klooster bewaard. De kerk is wel mooi met afbeeldingen en houtsnijwerk. Mogen geen foto's maken maar kan het toch niet laten er een paar te nemen. Ook de tegelvloer is een plaatje met zwart natuursteen en wit marmer. De verdere gebouwen zijn eenvoudig van bouw. Wel een paar mooie klankborden, een houten plank, een ijzeren ring, div. strippen van ijzer en 6 klokken die met touwen bediend worden. Had ze er graag op horen spelen.
Daarna rijden we naar een groot monument boven op een heuvel. Gebouwd ter nagedachtenis van het stichten van de Griekse staat. Mooi bouwwerk met prachtige beelden maar aan onderhoud wordt er niets gedaan. Daarna rijden we naar het dorp Kalavryta. Op de heuvel staat het Holocaust monument ter herinnering dat de Nazi's in 1943 alle mannelijke inwoners hebben gedood en daarna het dorp in brand hebben gestoken. Dit uit wraak om het verlies van 80 soldaten. De namen en leeftijd van de omgebrachte personen zijn op de wanden te zien. In een grot branden lantaarntjes en kaarsjes met naamplaatjes eraan van de ter dood gebrachte personen. Zijn geen bezoekjes waar je vrolijk van wordt.
Dan een bezoek aan het Mega Spileo klooster, een van de grootste kloosters in Griekenland. Net als het Agia Lavra speelde het een belangrijke rol in de opstand tegen de Turken. Ook hier hebben de Nazie's nadat ze het dorp Kalavryta hebben plat gebrand verschillende monniken vermoord en van de rotsen naar beneden gegooid. De kerk is mooi met een vloer van zwart natuursteen en wit marmer Ook veel prachtig houtsnijwerk in de afwerking van de kerk. Een zaal met mooie wandschilderingen, lijkt of ze pas geschilderd zijn. In het museum worden kledingstukken, oude manuscripten, iconen en andere waardevolle religieuze voorwerpen tentoongesteld.
Aan de tentoongestelde voorwerpen kan je wel zien dat dit klooster vroeger zeer rijk moet zijn geweest. Om 3 uur verlaten we het klooster en drinken eerst even koffie voor we verder rijden. Stoppen nog een keer bij grote notenbomen waar er honderden onder liggen. Die rapen we snel op met elkaar. Dan door naar Diakofto waar het aardig druk is aan het strand. Vinden nog een goede plek en blijven hier een dag staan en even lekker bijkomen van 2 mooie maar drukke dagen.
3 okt. Hebben lekker geslapen na een paar vermoeiende dagen. Helaas geen mooi weer als we opstaan, niet veel wind en de zon laat het afweten. Zitten nog wel een uurtje buiten en zwemmen nog een keer. Het water is door de storm aardig gemengd met kouder water. Een week geleden nog 27 graden gemeten maar nu is het water nog maar 21,5 graden. In de loop van de ochtend regelmatig een regenbui en de rest van de dag veel in de camper gezeten. Vul tussendoor de watertank zodat we weer even vooruit kunnen. Voor morgen geven ze nog aardig weer op maar daarna wordt het erg wisselvallig en een toenemende wind. Hopen morgen nog een mooie rit door de bergen te kunnen maken.
4 okt. Rijden vandaag weer een mooie bergrit van Diakofto naar Krineri. Hebben aardig weer met wat zon. De bergwegen zijn goed maar op veel plaatsen smal. Als je groter verkeer tegenkomt dan moet je wel eens achteruit rijden naar een passeer plekje. Vooral in de kleine plaatsjes onderweg geeft dat wel eens problemen. De Grieken achter je blijven maar doordrukken tot alles muurvast staat. Stoppen vrij veel onderweg bij mooie uitzichtspunten en natuurlijk de koffie niet vergeten. In Patras gaan we de nodige boodschappen aanvullen bij de Lidl. Zoeken ook een bank om wat geld te pinnen voor de thuisreis. Dan via de tolbrug naar het vaste land en dat kost € 13,30. Op de brug merken we dat het wel heel hard waait.
Daarna nog €7,50 voor het stukje tolweg tot de afslag Krineri. Aan het strand waait het ook hard en kunnen achter de camper nog wel buitenzitten. Hebben wel volop zon en de wind wordt steeds krachtiger, het zand en stof begint in de lucht te komen. Om 7 uur kijken we bij het dorp voor een beter plekje en dat lukt, staan hier wat meer beschut. Rond 9 uur begint het te stormen en hopen dat de wind niet draait en dat we rustig kunnen slapen. Ook de weervooruitzichten zijn gewoon slecht. Rijden morgen maar richting het noorden en dan maar rustig op huis aan.
5-6 okt. Een nacht met storm en ondanks dat we een stiller plekje hebben maar matig geslapen. Kijken naar de weersverwachting de komende tijd en we geven het op, we gaan op huis aan. Nemen de tolweg en onder het rijden best wel veel last van de wind. Rijden gaat goed tot we wat hoger in de bergen komen. Laaghangende bewolking en dikke mist waar we last van hebben. Als we een lange tunnel uitkomen en ineens maar 40 meter zicht dan schrik je toch wel even. Het is gelukkig weer gauw over als we minder hoog rijden. Als we van de tolweg gaan komen we door een plaatsje waar een soort jaarmarkt is. Stoppen hier even voor een bezoek aan de markt.
Best wel een grote markt waar hoofdzakelijk kleding, schoenen en sokken te koop zijn. Lopen een paar straatjes langs de kramen maar zijn het snel zat. Terug naar de camper voor het laatste stuk naar Agios Panteleimon. Ook hier aan het meer heel veel wind en zoeken een ander plekje zodat we vannacht weer niet liggen te schudden in de camper. Op een hoger gelegen parkeerplek bij het voetbalveld staan we goed beschut achter een rij bomen. Dit is een betere plek dan afgelopen nacht. Nemen nog een lekker drankje op een rustige nacht en op een goede thuis reis.
Nemen hier nog een rustdag voor we op huis aan gaan. Volgende morgen aardig weer, staat een koude wind en maar 18 graden. Ook de zon laat ons in de steek. Ontbijten en daarna Wilma feliciteren met haar verjaardag. Rijden naar het meer en hebben hier een mooier uitzicht. Er zitten weer aardig wat vissers maar ook die hebben het niet warm. Vermaken ons verder prima, hebben internet, we lezen en ik maak de camper een beetje schoon. Om 4 uur zien we de zon nog even en kunnen nog even buiten zitten. Wilma heeft voor vanavond een tafel besproken in een luxe restaurant en daar hebben we heerlijk gegeten. Om half 10 weer in de camper voor de laatste nacht in Griekenland.
7 okt. Vertrekken om 9 uur en bij de grenzen gaat het vlot. Alleen Servië in deden ze moeilijk, Het chassisnummer van de camper stond niet op de groene kaart, dat heeft er nog nooit opgestaan. Stoppen regelmatig om even wat te drinken en de benen te strekken. Soms wel stukken weg met diepe wielsporen maar dan maar wat rustiger rijden. Zijn om 4 uur in Predejane maar moeten wel de tijd een uur terugzetten, 3 uur dus hier. Gaan een stukje wandelen, kopen een ijsje en nog een pot honing bij een kraampje op de parkeerplaats. Dan naar de camper, de zon schijnt en kunnen nog een hele tijd buiten zitten.
week 7 Overnachtingsplaatsen deze reis. Overzicht in Google Maps week 9
 

 

.