Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Italie 2011 week 2
28 april. Het is koud vannacht, om het vriespunt en in de camper is het ook koud. Ga om 4 uur uit bed om de kachel aan te doen. Het is wel zonnig als we om 8 uur opstaan en dit weer maakt het rijden door Oostenrijk wel aantrekkelijk. Ga even een vers broodje kopen en na het ontbijt vertrekken we. Het is maar 140 km naar Italie over de Fernpass en via Imst, Nauders en de Reschenpass rijden we tolvrij. Het rijdt lekker zo met dit mooie weer. Maken een stop bij het uitzichtpunt van waar je de Zugspitze kan zien. De wegen zijn goed en meestal lekker rustig op de soms smalle wegen. Ook in de plaatsjes waar we doorkomen is het nog rustig.
Je mist wel de bloeiende graniums aan de huizen in deze tijd van het jaar, dat geeft een dorp toch een vrolijker aanzien. Via de Rescherpass rijden we om 1 uur Italie binnen. Dat lijkt gewoon veel op Oosterijk, alleen zie je hier wel veel fruitbomen, het staat er vol mee. Het is allemaal wel veel voller bebouwd, minder natuur blijft er over. Het meer van Resia is wel mooi en we rijden er vele kilometers vlak langs. Stoppen even bij het stuwmeer en maken wat foto's van de kerktoren die boven de water uitsteekt. Hier lunchen we op het gemak en kijken waar we een camperplek kunnen vinden.
Dat valt nog niet mee hier een keuze te maken. Besluiten maar naar Bolzano te rijden waar er twee zijn. Dat is geen goede keus achteraf, beiden zijn niet geschikt voor normale campers. Het zijn kleine parkeerterreinen met nog kleinere smalle vakken zodat je de camper niet in of uit komt. Rijden naar Appiano maar ook dat is een kleine parking waar campers niet mogen overnachten. Zien een parking bij een sportveld en ga daar vragen of we hier mogen staan voor de nacht. Dat is geen probleem, zetten de camper in een hoekje zodat ze van ons geen last hebben. Morgen gaan we verder naar het zuiden.
Stuwmeer Resia
29 april. Het is aardig weer als we opstaan en hebben het vannacht niet koud gehad. Bakken een broodje en ontbijten op het gemak. Vertrekken om 10 uur en nemen de A22. Kiezen voor de tolweg omdat we toch nog wel regen verwachten. Die komt al snel en regelmatig moeten de ruitenwissers even aan. Ondanks dat zijn we toch snel bij Modena. Lunchen daar op een parking en overleggen hoe verder. Kiezen voor de SS12 richting Abetone omdat we toch tijd genoeg hebben. Nou dat is een misser, wel een mooie weg met regelmatig klimmen en dalen. Het is er erg druk en schiet niet op door het vrachtverkeer wat hier ook rijdt.
Komen hele stukken niet boven de 30 km. De natuur is wel mooi hier maar door de laaghangene bewolking geen mooie vergezichten vandaag. Met helder weer is het hier vast prachtig. De Abetonepass is een aardige klim naar 1388 m hoogte en daarna de weg naar Pistoia is niet prettig om te rijden. Het zijn allemaal bochten, geen 100 meter rechte weg en dat over 25 km. Komen wel door leuke dorpjes heen maar ook hier allemaal bochten. En als je dan ook nog regelmatig een Italiaan door de binnenbocht tegen komt dan zit de schrik er wel weer even in. Komen om 5 uur aan in Pistoia en parkeren op de grote parking bij de atletiekbaan.

30 april. Vannacht regelmatig regen en als we opstaan is het toch droog. Na het ontbijt nemen we de bus naar het centrum. Daar is het mega druk door de markt. Het hele centrum staat vol met kramen en bestelauto’s en er is van alles te koop. Dit houd wel in dat er van de mooie gebouwen buiten geen foto te maken valt. Bezoeken ze wel van binnen maar ze voldoen niet aan de verwachtingen, staat in de boeken wel heel mooi beschreven maar het viel ons tegen. Lopen wat over de markt en nemen om 12 uur de bus weer naar de camper. Besluiten na de lunch naar Pisa te rijden en daar nog een keer rond te kijken.

Het is mooi weer en gezellig druk. Dit is en blijft toch een bijzondere plek met zoveel moois en de camera heeft het er weer druk mee. De akoestiek in het Museo dell Opera del Duomo is prachtig, het klinkt geweldig als er door het personeel wat gezongen wordt. Ook de Duomo Santa Maria is kolosaal van afmetig met zijn 5 schepen waarvan het middenschip bijna 100 meter lang is. Dit soort gebouwen verveelt nooit. De scheven toren blijft ook mooi om te zien, vooral de mensen gadeslaan die een foto maken om de toren met het handje tegen te houden is al genieten.
prachtige beelden van marmer
beetje scheef

We zien wel veel Japanners en Koreanen die Pisa bezoeken. Dat zijn ook de mensen die de kramen langs de weg bezoeken om een souvenier te kopen. Om 5 uur weer bij de camper en zitten nog een uurtje in de zon met een boek. Op het parkeerterrein naast ons staat het nog vol met bussen waar de vele toeristen mee worden aangevoerd, en dat nog in het voorseizoen. Er begint toch een frisser windje te waaien maar de lucht blijft wel helder. Hopen maar dat het goed weer voor morgen brengt. Gaan om 6 uur naar binnen en na het eten kijken wat we morgen zullen gaan doen.

1 mei. Mooi weer als we opstaan en beginnen de dag met een vers broodja. Daarna langs de Sanizuil en camper verzorgen. Vertrekken om 10 uur naar Peccioli en rijden door een mooi groen en heuvelachtig landschap. In Peccioli is een pre-historisch park en gelezen dat je er ook kan overnachten. Het is een korte rit en om half 12 zijn we er. Dit is ook een plek waar de Italianen op zondag met de hele familie komen picknicken dus lekker druk de hele dag. Lopen door het park maar dat is niet geweldig, wel voor de kleinjes die je vaak vol bewondering naar de dino's ziet kijken. Om 1 uur weer bij de camper en de rest van de dag lekker met een boek in de zon.
Peccioli
2 mei. Aardig weer als we opstaan maar wel bewolking aan de lucht, wordt geen zonnige dag zo het er nu uitziet. Vertrekken om 10 uur richting Voltera. Rijden door een mooi groen Toscaans landschap en in dit gedeelte nog weinig druiven. Komen langs San Gimignamo en zoeken een plaatsje om te parkeren. Dat lukt niet, of vol of verboden. Komen bij het camperpark terecht en met een shuttlebusje worden we naar de stad gebracht, mooie en gemakkelijke oplossing. Mooie plek om terug te zien, het blijft een gezellig plaatsje en het is er druk met toeristen.
San Gimignano

Denk dat je hier in het hoogseizoen over de hoofden kan lopen. Eten om 1 uur een stuk pizza wat niet duur en wel lekker is. Er zijn veel winkeltjes en allemaal voor de toerist, de meeste verkopen vooral dure dingen, zoals aardewerk en schilderijen. Kunnen het niet laten om een lekker ijsje te kopen, de eerste deze reis. Ook deze zijn niet goedkoop maar wel lekker. Om half 3 met het busje terug, even parkeergeld betalen (€ 3,-p/uur) en dan verder naar Voltera waar we kunnen overnachten. Stoppen regelmatig voor het mooie landschap. Om 4 uur op de parking en zetten koffie. Morgen gaan we de stad bezoeken.
prachtig aardewerk
3 mei. Lekker geslapen, even ontbijten en dan naar de stad. Die ligt op een heuvel en het zijn 260 traptreden om daar te komen. Het is een mooie oude stad waarvan het centrum nog geheel in stijl is. Hier is het centrum van het albast bewerken en je ziet dan ook verschilende winkels waar je dat kan kopen. Kijken in de kathedraal en deze is mooi om te zien. Vooral het plafond is heel bijzonder van bewerking en kleur. Bezoeken een museum waar enkele oude fresco's te zien zijn. Er is ook een presentatie van een miniatuur Pisa toren op schaal gemaakt van albast. Dit is een kunstwerk om te zien, dit is echt schitterend gemaakt.
Er is een video presentatie van de bouw van dit kunstwerk. Bij het zien van deze beelden krijg je nog meer bewondering hoe dit schitterende kunstwerk tot stand is gekomen. Met fijn gereedschap en een soort graveerstekers wordt het albast tot in detail bewekt. Slenteren nog wat door het mooie centrum en lopen om 12 uur weer naar de camper. Kopen een broodje voor de lunch onderweg. Even met de camper langs de Sanizuil om te lozen en water innemen. Dan vertrekken we richting Monteriggioni. Het blijft een mooi groen landschap waar we door rijden. Zien ook steeds meer druivenhellingen meer naar het zuiden. De wegen zijn goed en niet echt smal hier. Lunchen onderweg op een leuk plekje en verder nog wat leuke stops voor foto's.
een waar kunstwerk
Moteriggioni
Om 3 uur in Moteriggioni, een klein dorp op een heuvel met een mooie muur er om heen. Drinken eerst koffie en daarna naar het dorp. Mooi dit dorpje wat ze goed in de oude stijl houden. Er zijn wat terrasjes en winkeltjes waar ze hoofdzakelijk ijs en wijn verkopen. Ook hier vrij veel toeristen, horen vooral veel Nederlands praten. In Nederland nog steeds paasvakantie vermoeden we. Waren hier 3 jaar geleden ook en konden toen vrij overnachten. Ook hier zie je hetzelfde als thuis, overal betalen voor parkeren. Om 5 uur terug en nog even in de zon zitten. Er komen nog 2 campers bij ons staan en overnachten met z'n drieen.

4 Mei. Vertrekken vandaag om 9.30 uur en gaan richting Buonconvento. Het is prachtig weer en genieten wederom van het prachtige landschap. Vooral de natuur langs de S 438 is mooi. Stoppen regelmatig voor teveel foto's. Gaan naar het klooster Abbazia di M Oliveto Maggiore. Komen daar even voor 12 uur aan en zien daar dat het sluit tussen 12 en 3 uur. Heel even naar binnen om in de kloostergang te kijken. We worden al snel verzocht te vertrekken. Kijken even in de wijnkelder, die is tot 1 uur open. Leuke kelder met mooie wijnvaten, maar ze zijn wel allemaal leeg. Je kan er wel wijn proeven en natuurlijk kopen, ze hebben flessen genoeg.

Chiusure
Gaan terug naar de camper en rijden naar het dorpje Chiusure, hier 2 km vandaan. Lunchen eerst en lopen het dorp in wat heel mooi is. Geen toeristen gedoe maar puur zoals het leven is. Maken hier mooie foto's in de soms steile smalle straatjes. Daarna terug naar het klooster en kijken overal waar we toegang hebben. Het blijft toch een boeiend geheel om rond te dwalen in een klooster wat nog steeds in gebruik is en het dagelijkse leven dat gewoon doorgang vindt. Zo ook het gezamelijke bidden in de kerk terwijl de toeristen daar gewoon rondlopen.
klooster
mooie kloostergangen
kerk in het klooster eetzaal die dagelijks wordt gebruikt
bibliotheek
Om 4 uur houden we het voor gezien en rijden door naar Buonconvento waar meerdere overnachtings plaatsen zijn maar de enige geschikte voor campers is toch die bij het voetbalveld. Grote rustige plek, wel vlak bij het spoor maar er rijden haast geen treinen. Loop even naar het plaatsje voor wat boodschappen en kijk even waar ik morgen een vers broodje kan kopen. Hebben hier zelfs een goed open netwerk zodat we kunnen internetten en de site's kunnen bijwerken. Ga even kijken op het voetbalveld waar de kleintjes aan het trainen zijn. Het was een heerlijke dag. Maar ja met dit weer is het lekker om onderweg te zijn.