Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Italie 2011 week 3
5 Mei. Gaan vandaag hier in de omgeving wat rondtoeren. Het is schitterend weer, strak blauwe lucht en volop zon. Het landschap is weer prachtig waar we doorrijden, mooie groene heuvels en ook de druiven zien we hier weer veel. Dit is de streek waar de beroemde wijn Brunello di Montalcino wordt geproduceerd. Die worden veel aangeboden in de winkels maar kost wel een paar euro's. Wel flessen gezien van € 39,-Gaan het klooster Sant Antimo bezoeken dat is gesticht in het jaar 781 en helemaal alleen staat in een kleine vallei. Op het parkeerterrein waar je ook kan overnachten zetten we de camper neer en lopen naar het klooster.
het klooster S Antimo
Aan de buitenzijde zie je nog wel hele oude stukken muur, veelal van travertijn en tufsteen. Binnen is er weer met albast gewerkt wat weer een speciale kleur aan het interieur geeft. Verder ziet het er een beetje somber uit van binnen, bijna geen kleur aan wanden of plafond. Het wordt bewoond door Augustijner monnikken die het ook onderhouden. Om 12 uur gaan we naar Montalcino, een klein oud vesting dorpje dat weer boven op een heuvel ligt. Zoeken om de camper te parkeren, we komen het veel tegen dat de campers ver van de plaatsjes gestald moeten worden en je soms wel meer dan 1 km. moet lopen.
hele oude olijfboom
Vinden toch een plaatsje, wel 800 meter lopen maar beter dan de CP, die is 1,3 km van het plaatsje. Het is wel rustig in het plaatsje, komen net met de rustpauze, die meestal van 12 tot 3 uur is. Kijken toch even bij de kathedraal maar deze is gesloten. Gaan eerst maar even pizza eten die ons goed smaakt. Nemen een lekker ijsje toe en we kunnen er weer tegen. Lopen nog een uurtje rond en houden het dan voor gezien. Een hele tippel terug naar de camper vanaf de andere kant van het plaatsje. Rijden terug naar Buoncovento en maken de dag vol met internet, lezen en uit eten gaan.
Gaan eten in het dorpscafe en kiezen voor het menu van de dag. Dat houd in dat we krijgen, een voorgerecht wat bestaat uit pasta, een hoofdgerecht met kip of cotolet met friet, een flesje water, ieder een karaf wijn, mandje met brood en chips, koffie en nog een lemonlikeur toe en dat voor de prijs van € 10,- p/p. Rustig eten lukt hier haast niet, Italianen zijn nog al druk en iedereen loopt hier binnen voor een drankje of komt wat te eten halen. Maar dit is het dagelijkse leven hier en het doet toch gezellig aan. Om 8 uur weer terug bij de camper en verder het verslag van vandaag afmaken.
6 Mei. Opnieuw prachtig weer met een strak blauwe lucht. Ga even een broodje halen en die is aan de buitenzijde kogelhard, slecht voor de tanden. Veel brood is voorzien van een keiharde buitenzijde en het smaakt vaak ook flauw. Even langs de sanizuil om te lozen en het is inmiddels half 11 voor we echt op pad gaan. Hebben maar een kleine route vandaag dus geen haast. Genieten nog steeds van het mooie landschap met zijn golvende heuvels die nu voorjaars kleuren hebben. Rijden meest binnendoor en heeft tot gevolg dat we op een weg zitten waar het asfalt ineens ophoud en er een stoffige grindweg voor in de plaats komt.
Montisi
Wat is dat een stof achter de camper zelf met 20 km p/uur. Ze zijn er ook nog aan de weg bezig en van ver kan je de stofwolken al zien als er weer een kiepwagen met stenen aan komt rijden. Als we dit na 15 km achter ons hebben dan schrik je hoe vies de camper is, alles stof en op de achterbumper ligt een dikke laag. Stoppen bij het plaatsje Montisi en hebben al gauw een plekje voor de camper. Het is een leuk oud plaatsje maar erg stil op straat. Zijn we eens voor de middagrust ergens en is het ook stil. Maken wat leuke foto's in de oude straatjes en wandelen weer naar de camper.
wijnverkoop
Rijden rustig verder richting Montepulciano waar een leuke overnachtingsplek is. Daar zijn we om half 2, bakken een broodje en daarna lekker de stoelen in de zon. Hebben de laatste dagen best veel gelopen en laten de benen verder rusten vandaag. In bijna al die oude plaatsjes die boven op een heuvel liggen kom je steile straatjes en trappen tegen en dat is soms zwaar klimmen. Als de straatjes dan ook nog met ongelijke keien zijn aangelegd dan is het nog zwaarder. Vinden dat we wel weer aan wat rust toe zijn en dus maar lekker genieten van het mooie weer. Gaan morgen een plaatsje zoeken aan het meer van Bolsena voor een paar dagen.
Pienza
7 Mei. Bezoeken vandaag eerst Montepulciano, Natuurlijk ligt dit weer op een heuvel maar ze heben hier een lift waarmee we naar boven gaan. Dat gaat toch vlotter dan door de steile straatjes omhoog te moeten lopen. Het is een gezellig en druk plaatsje met mooie gebouwen en enkele kerken. Bezoeken een paar kerken die niet echt bijzonder zijn. Kijken even binnen bij een kunstnaar die prachtige dingen maakt van glasmozaiek. Dat is wel prachtig om te zien hoe dit gemaakt wordt. Aan een afbeelding van 40x60 cm zit ongeveer 30 dagen arbeid in en kost al gauw tussen de 2500 en 3000 euro.
altaar waar een mumi rust
kerk waarin bijna alles wit is van kleur
Vanuit het plaatsje wel een mooi uitzicht over de dalen rondom Montepulciano. Lopen hier tot 12 uur rond en daarna terug naar beneden. Even lozen en water innemen en dan op weg naar het meer van Bolsena. Rijden binnerdoor en ongewild komen we weer op een stoffige grindweg terecht. Gelukkig maar een kilometer of 5 en de wegen daarna zijn weer mooi om te rijden. De natuur blijft mooi in deze tijd van het jaar, bloemen en bomen ruiken heerlijk. Zijn om half 3 in Bolsena en de camperplaats is snel gevonden. Als we er zijn zien we dat we hier 3 jaar geleden ook een paar dagen hebben gestaan. Toen hadden we veel regen, nu prachtig weer.
8 Mei. Weer een blauwe onbewolkte lucht vanmorgen. Nemen de fiets en kijken of we rond het meer kunnen fietsen. Dat wil niet lukken, alleen via een drukke weg. De auto's en moters scheren vlak langs je heen, besluiten maar om terug te fietsen en Bolsena te gaan bekijken. Dit is een leuk stadje met een beneden en een boven stad. Beneden gezellig met veel winkeltjes en restaurantjes. Het is zondag en druk, je ziet hele families die een dagje uit zijn met elkaar. Kijken binnen in een kerk en zien dat die in gebruik is als theaterzaal. Er zijn ook wel heel veel kerken in sommige kleine plaatsjes.
om 10 al strandbezoekers
boven op de burcht
Het bovenstadje is heel oud met nauwe steile straatjes, een mooie kerk en een mooie burcht. Wel een vermoeiende klim naar boven door al die steile straatjes. De muren van de burcht zien er mooi uit en je kan met een wenteltap naar boven. Vanaf de muren heb je een mooi uitzicht over de benedenstad en het meer. Een bezoek meer dan waard deze plek. Dwalen nog wat door de straatjes en met veel trappen weer naar beneden. Bezoeken nog de Basiliek waar net een dienst ten einde is. Krijgen 5 minuten om binnen rond te kijken, dan gaat hij dicht.
basiliek
Zijn om 2 uur weer bij de camper en eten een broodje. Daarna lekker met een boek in de zon en een kleurtje krijgen. Om 4 uur gaan we nog via een grindpad een stukje langs het meer fietsen. Er staat hier veel hoog riet langs het water. Na 2 km kunnen we niet verder en fietsen weer terug naar Bolsena. Daar is het zeer druk aan het meer, de mensen komen voor een ijsje of zitten op een terrasje. Dit is ook de plek om je motor te laten zien, het staat vol met prachtige racemotors die zeer veel aandacht krijgen. Kopen een lekker ijsje en fietsen terug naar de camperplek. Blijven ook morgen hier nog staan.
tunnel van riet
9 Mei. Hoor het vannacht heel even regenen en daarna komt er veel wind. Als we opstaan waait het nog steeds hard. Gaan eerst aan het werk, doen de was en maken de camper schoon. De buitenkant zit weer dik onder het stof van de grindweg zaterdag. Tussendoor toch van de zon genieten en wat lezen, zitten naast de camper aardig uit de wind. Door de wind is de was wel snel droog en om 2 uur is alles weer in de kast en de camper schoon. Verdiepen ons in de komende paar dagen, vertrekken morgen naar Rome en kijken wat we daar allemaal willen gaan zien. Hopen dat het allemaal gaat lukken wat we in gedachten hebben.

10 Mei. Na de camper verzorgt te hebben vertrekken we richting Rome. Rijden hoofdzakelijk via de SS 2 en dat is een slechte weg. Nodig aan een nieuw wegdek toe. Alles rammelt door het kapot gescheurde asfalt. Zijn om half 1 op de camerplek en dat ziet er goed uit. Eten even een broodje en vertrekken daarna naar Vartikaanstad. Bij de receptie van de CP zijn we voorzien van goede info in het Nederlands van busnummers enz. en dat klopt allemaal. Het is dan ook geen probleem om er met de bus te komen. Wel druk op de weg en schiet niet echt op. Het is wel warm in de stad en ook heel druk met toeristen.

Gaan eerst naar het Varticaan en op het plein staan rijen met mensen voor een bezoek aan de Basiliek. Ondanks de drukte zijn we toch snel door de controle en kunnen we naar binnen. Het is overweldigend om dit te zien, wat is dit groot en mooi. De lengte van het schip is 218 meter en de hoogte bij de koepel is 136,5 meter. Wanden, plafonds en vooral de ingelegde vloeren zijn schitterd om te zien. Dit is een prachtig stukje vakwerk, alles is zo fijn afgewerkt, ziet er geweldig uit. Je blijft je steeds weer verbazen hoe kunstig dit is gemaakt. Hoeveel keer zouden ze wat opnieuw hebben gemaakt om het zo mooi te krijgen vraag ik me soms af.
Basiliek

Er is een tentoonstelling van Johannes Paules die we bezoeken Daar is ook de video te zien van de aanslag die op hem gepleegd is. Maken buiten nog wat foto's en nemen de bus naar het ministerie van cultuur en hermitage. Ook dit is een prachtig gebouw veelal gemaakt van tavertein. Overal loopt bewaking en o wee als je een stapje verkeert doe dan gaat het fluitje, wat zijn ze streng. Kunnen ook naar binnen en via trappen komen we op het dak van waar we een mooi uitzicht hebben over de omgeving. Kunnen vanaf hier het Coloseum zien liggen wat we morgen willen bezoeken.

Lopen nog even bij een mooie kapel naar binnen. Ook deze is prachtig afgewerkt en veel mensen lopen hier binnen om even te bidden. Stappen om half 7 weer op de bus en die zit in deze tijd prop vol. Er wordt net zolang gepropt tot de deuren nog net dicht gaan. Als er dan bij een halte mensen uit moeten dan is dat een heel geduw en getrek. Op het busstation waar we moeten overstappen eten we eerst wat. Nemen een stukje piza met een cola maar voor deze prijs smaakt het echt niet, 2 stukjes piza en een Cola kost € 16,70, voel me getilt en dat ben ik waarschijnlijk ook. Nemen de bus naar de CP en zijn om 8.15 uur bij de camper. Koffie en dan de voetjes laten rusten.