Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Italie 2011 week 4
11 Mei. Vanmorgen vroeg op, zitten om half 9 al in de bus naar het Vaticaan. Ook nu weer razend druk in de stad en het schiet echt niet op. We doen er ruim 1,5 uur over de 6 km die we moeten gaan. Maken even wat foto’s op het plein en daar is het al druk, horen dat de paus op woensdag de zegen uitspreekt. Dan naar het Vaticaan museum en op de weg er naar toe kan je over de hoofden lopen. Een kaartje kopen gaat nog wel vlug. De meeste mensen hier zijn met een groep en daar zijn speciale kassa’s voor. Dwalen eerst een paar uur door het museum en dat is wel heel mooi.
prachtig schilderwerk
mooie plafonds
Alles is ruim opgezet maar het loopt wel overal vol met mensen. Vooral veel scholen zijn hier met hun leerlingen en heel veel komen uit Nederland. De wanden en plafonds zijn prachtig beschilderd, daar blijf je foto’s van maken. Vooral de lange gang naar de Sixtijnse Kapel is een lust voor het oog, wat is dit mooi. De kapel is ook een kunstwerk maar na we al gezien hebben  valt het ons eigenlijk een beetje tegen. Het is er eigenlijk niet licht genoeg en door de felle zon is de ene kant donker en de andere kant overbelicht zodat de schilderingen minder goed tot z’n recht komen.
perfect tegelwerk
Er zijn ook teveel mensen binnen om echt van dit schilderwerk te genieten en het in je op te nemen. Het is gewoon dringen om tussen groepen door te komen. Wat wel leuk is, iedereen staat te fotograferen, en niemand van de bewaking die er wat van zegt. Komt er ineens een jonge bewaker die kwaad naar iedereen roept dat ze niet mogen fotograferen en iedereen gaat gewoon door, tegen zo'n massa mensen gaat hem dat niet lukken. Er is binnen een cafetaria waar we snel een broodje eten. Daarna nog een gedeelte museum richting de uitgang. Het is wel slim opgezet, wil je naar de Sixtijnse Kapel dan moet je door het hele museum heen.
Sixtijnse Kapel kapel
kapel kapel
mooie wentelrap
Om half 3 houden we het hier voor gezien, eerst een km lopen naar de bushalte en stappen op de bus naar de Trevi fontijn. Ook hier erg druk met mensen, lijkt wel hoogseizoen. Mooi plekje om even te rond te lopen. Er wordt hier wel veel ijs verkocht en uiteraard doen wij hier ook aan mee. Bezoeken de kapel en die is mooi van binnen. Gaan weer op zoek naar een bushalte en nemen de bus naar het Colloseum. Het is wel te lopen maar met dit warme weer gaat het met de bus toch prettiger, hebben een dagkaart en voo € 4,- kunnen we van al het openbaar vervoer gebruik maken.
Trevi fontijn
Colloseum

Het Colloseum heeft enorme afmetingen en 55000 bezoekers konden de wrede gevechten tussen gladiatoren tegen elkaar of tegen wilde dieren bijwonen. Dit eindigde meestal tot de dood er op volgde. Hebben hier wel een meevaller, ze zien ons aan voor 65 jaar en mogen er gratis in inplaats van € 12,- p/p. Je kan met een lift naar boven en vandaar een mooi overzicht van wat vroeger de arena is geweest. Het is echt een kolosaal bouwwerk en voor de bezoekers waren er 80 ingangen. Ook hier moet je veel lopen, als je door de ingang bent en je loopt de gehele arena rond dan moet je weer een halve ronde lopen want daar is de enige plek waar je eruit mag.

Mooi om dit kolosale bouwwerk te zien. Lopen naar de bushalte en er komen hier wel veel bussen langs. Elke paar minuten stopt er wel een. Nemen de bus naar het busstation Termini en stappen daar over om bij de CP te komen. Kunnen gelukkig zitten, meestal moet je staan in de spits. Het duurt weer erg lang, en zijn om 6 uur weer bij de camper. Mooie maar vermoeiende dag en vinden het een heerlijk vooruitzicht om Rome morgen achter ons te laten. Er is nog wel heel veel te zien hier maar misschien komen we nog wel eens langs. Voor nu vinden we het genoeg.

12 Mei. Beginnen de dag rustig, ontbijten en de camper verzorgen. Dan even naar de Lidl en vullen de boodschappen bij. Intussen half 12 als we Rome verlaten en via de rondweg verloopt dat voorspoedig. Rijden door een mooi landschap naar Montepoli waar een leuke CP is met uitzicht over het dal. Het is een mooie en rustige plek, eten een broodje en blijven hier staan vandaag. Even bijkomen van de drukke dagen in Rome. Lezen wat buiten in de zon en tussendoor ook wat aan de website werken. Vermaken ons prima hier en morgen zien we wel weer verder.

het mooie landschap van Umbria
13 Mei.  Gaan vandaag richting Norcia, rijden via wegen binnendoor en ook hier zijn ze slecht door achterstallig onderhoud. Het landschap van Umbria is ook mooi groen maar met meer laag gebergte als Toscana. Maken een stop bij Abbazia San Pietro in Vale, een klooster uit de 8st eeuw. In de kloosterkerk zijn de fresco’s uit de 12de eeuw  in matige staat en vele zijn al geheel verdwenen. Het geheel is wel in de originele staat en mooi om te zien. Het klooster zelf is nu een hotel, ook daar kijken we ook even rond. Zie wel personeel maar gasten kunnen we niet ontdekken.
Ferentillo
Daarna terug naar Ferentillo waar in een cripte onder de kerk een  museum genaamd Le Mummie gevestigd is. Moeten wel wachten, hij is tussen 12.30 en 14.30 uur gesloten. Lopen het dorp in en dat gaat met treden soms stijl omhoog. Het meeste ziet eruit als 100 jaar geleden. Er is nu wel een waterafvoer en voor drinkwater staan er kranen in de straatjes. Wel heel mooi dat zo'n dorp nog in de oude stijl gebleven is. Tijdens de middagpauze ziet je bijna niemand buiten. Gaan naar de camper en lezen maar een poosje. Om half 3 gaan we weer omhoog naar de kerk.

Op huisnummer 2 moet je je melden als er niemand aanwezig is bij de kerk. Krijgen een rondleiding en dit is werkelijk verbluffend. Hier zie je complete mummies, sommigen hebben zelfs nog haar op het hoofd, tanden in hun mond en nagels op tenen en vingers. De ruimte staat gewoon in verbinding met de buitenlucht door gaten in de buitenmuur. Zo iets interessants zijn we nog niet tegengekomen. Misschien een beetje luguber maar een bezoek meer dan waard. Er stond wel een bordje verboden te fotograferen maar als we vragen of we een foto mogen maken dan is dat geen enkel probleem.

Daarna rijden we door naar Norcia, een plaatsje beroemd om de hammen, salami, truffels en wilde zwijnen. Het is een gezellig plaatsje met mooie winkeltjes waar al dat lekkers te koop is. Overal zie je koppen van wilde zwijnen aan de muur. De winkels binnen zijn mooi ingericht, ze hangen vol met hammen en worsten en er is ook veel kaas en wijn te koop. Het is niet druk met toeristen hier. Veel restauranthouders komen hier hun inkopen doen. Bezoeken op het plein de kerken en die zijn wel mooi van binnen. Wandelen nog wat rond en gaan dan terug naar de camper. Op de parking vlak bij de toegangspoort overnachten we.

Norcia
14 mei. Willen vandaag niet teveel bezoeken en besluiten naar Bevagna te rijden. Dit is een oud plaatsje wat er nog middeleeuws uitziet volgens de boeken. Komen op een mooie CP-parking, zetten de stoelen buiten en drinken eerst koffie. Lezen een poosje en eten tussendoor een broodje. Om 3 uur lopen we het stadje in. Het Piazza Silvestri met zijn 2 romaanse kerken is het sfeervolle centrum. Verder wat gezellige winkeltjes en terrasjes, smalle straatjes met veel oude huizen. Het is hier lekker rustig op straat en weinig toeristen.
Bevagne

Ze zijn een kerk aan het versieren met bloemen, om 5 uur is er een trouwerij. Kopen een lekker ijsje en wachten op het bruidspaar. De bruidegom is op tijd aanwezig en de bruid komt een half uurtje later als de hele familie in de kerk zit. Ze wordt door haar vader naar het altaar geleid. Nemen wat foto’s en lopen nog wat langs de winkeltjes die nu allemaal open zijn. Gaan weer terug naar de camper en lezen nog een poos in de zon. Om half 7 even warm eten en daarna weer naar buiten. Om 8 uur wordt het kouder en gaan we naar binnen. Zien op TV dat er voor morgen hier veel regen wordt verwacht en blijven hier nog maar een dag staan.

opweg naar het altaar
nat he
15 Mei. Mooi weer als we wakker worden en na het ontbijt de stoelen buiten en van de zon genieten. Er komt al snel bewolking opzetten en om 12 uur is de zon geheel verdwenen. Het begint harder te waaien en de temperatuur daalt. Gaan naar binnen en maar verder aan de site werken. Om 2 uur de eerste regen en om 3 uur komt het met bakken uit de lucht vallen. Tussendoor ook nog onweer en nu maar hopen dat er geen hagelstenen gaan vallen. Al verschillende campers gezien met een dak vol putten van de hagel. Het blijft regenen en gaan er maar vanuit dat het morgen weer wat beter is.
16 Mei. Goed geslapen wel een paar keer horen regenen maar het is aardig weer als we opstaan. Ontbijten op het gemak en klienen de camper van binnen. Er ligt genoeg stof, dus even stoffen en stofzuigen. Dan even langs de sanizuil, lozen en water innemen. Vertrekken om half 12 uit Bevagna en rijden naar Spello, 12 km verderop. Gaan het plaasje nog niet in, iedereen eet en rust om deze tijd. Ook wij eten een broodje en lezen wat tot 14.30 uur. Dan gaan we het plaatsje bekijken en ook hier weer veel klimmen door smalle straatjes om er te komen.
Spello
Spello
Spello is bekent door de kerken met mooie fresco van Pinturicchio, een beroemde schilder uit die tijd. Er zijn ook Romeinse ruines uit de tijd van Augustus gevonden en te bezichtigen. De kerken zijn een bezoek waard, best wel mooi van binnen. Maar de straatjes zijn ook heel mooi, smal en de mensen houden hier van bloemen. Met potten en hangmanden worden de straatjes complete tuintjes. Mooi om te zien en het doet gezellig aan. Vermoeiend lopen in de straatjes met 10-15% steiging en we geven het na een paar uur op. Gaan om 5 uur terug naar de camper. Morgen wacht Assisi, ook weer met steile straatjes.
Parkeren tegen de muur met het voorwiel
17 Mei. Gaan vroeg op pad, voor ons doen is dat 9 uur vertrekken. Rijden naar Assisi, een heel oud en mooi stadje met beroemde kerken. Als we daar aankomen zien we veel borden "verboden voor campers" bij de parkeerterreinen. Bussen mogen er wel staan maar wij niet. Moeten een stuk buiten het plaatsje parkeren en weer 1,5 km vrij steil omhoog terug lopen. Gaan eerst de Basilika di San Francesco die is van het jaar 1228. Hij is zeer groot met een beneden en boven kerk met daaronder nog een crypte waar de H Franciscus ligt begraven.
straatbeeld Assisi
Er komen hier elk jaar duizenden pelgrims naar zijn graf. Indrukwekkend om te zien hoe er wordt gebeden en veel mensen zitten te huilen bij het graf. Deze basiliek is een bezoek echt waard. Er zijn prachtige fresco's, vooral de 28 panelen over het leven van Franciscus zijn een van de beroemste van Italie. Deze stad is in 1997 getroffen door een aardbeving en in 2 jaar tijd hadden ze al heel veel hersteld. Daardoor zien veel huizen en gebouwen er prachtig uit. Alles is en wordt nog steeds in oude glorie hersteld.
Lopen door mooie straatjes waarin veel bloemen staan. Komen bij de basiliek Di Santa Chiara welke is opgetrokken met rose-wit gestreepte muren. Er staan enorme steunbogen tegen de buitenmuren aan. Binnen is de kerk kaal, maar weinig schilderingen op de muren, door de aardbeving nog niet allemaal hersteld denk ik. We zijn nog maar net binnen of het is rusttijd, dus allemaal de kerk uit om 12 uur. hij gaat om 2 uur weer open. Lopen terug naar het plein en eten daar wat. Hebben weer genoeg gelopen en gaan terug naar de camper. Deze keer gaat het omlaag en dat gaat een stuk beter.

Hebben wel weer genoeg geklomen en gelopen en gaan op zoek naar een rustige vlakke plek. Rijden naar Passignano sul Trasimeno aan het Trasimenomeer, bij de haven moeten 4 camperplaatsen zijn. We treffen het, er zijn nog 2 plaatsen vrij dus gaan hier staan. Zetten koffie en gaan daarna een rondje lopen. Lopen even naar het plaatsje en dat is wel aardig. Lekker vlak om te lopen zo langs het water. Gaan morgen een rondje om het meer doen.

18 Mei. Vanaf 6 uur onrustig geslapen door het verkeer en de trein die een stukje achter ons voorbij komt. Doen verder rustig aan en gaan om 10 uur rijden. Gaan naar S Feliciano, een vissersplaatje aan het meer. Wel buiten het dorp parkeren, ook hier borden verboden voor campers. Langs het meer geen bedrijvigheid van vissers, zien alleen wat bootjes en veel stokken in het water van netten. Ook bij de visafslag niets te beleven, zullen wel te vroeg of te laat zijn. Het oude centrum is wel aardig maar het komt niet overeen met wat er in de boeken staat beschreven. Het traditionele vissersdorp met netten langs de straat hebben wij niet kunnen ontdekken.
S Feliciano
Rijden verder om het meer en in Castiglione del Lago gaan we eerst boodschappen doen. Vullen de nodige dingen weer aan en vervolgen de weg langs het meer. Net buiten het plaatsje weten we een plek waar je dicht bij het meer kan staan. Het is op gras en er staan veel bomen. Er is nog ruimte genoeg en gaan vlak bij een boom staan zodat we ook uit de zon kunnen ztten. Eten eerst een broodje en de rest van de dag veel lezen en bruin worden. Gelukkig weinig insekten vandaag, 3 jaar geleden zijn we verdreven door de vele muggen.