Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Italie 2011 week 6
26 Mei. Vroeg opstaan vandaag, 6.30 uur ontbijten en om 7.15 uur zitten we in de bus naar Venetie. Met een klein uurtje zijn we op het busstation Piazzale Romain aan het Canal Grande. Hier stappen we op de waterbus nr. 1 naar het San Marcoplein. Dit is een prachtig om hier te varen met al die drukte om je heen. Het is soms dringen voor de bootjes en gondels, zoveel varen er. De boot vaart langzaam en je kan op je gemak de omgeving in je opnemen. Wat wel opvalt is het gedrag van de mensen, als een boot aanlegt dan wordt er netjes gewacht tot iedereen uitgestapt is voor ze zelf aan boord stappen.
Zijn voor 9 uur al op het San Marcoplein en het is daar al druk. Er staat al een rij mensen te wachten voor een bezoek aan de Basiliek, die pas om half 10 open gaat. Ja we smokkelen met de rij, achteraan aansluiten kost te veel tijd. Van binnen is hij prachtig om te zien. Vooral de mozaieken in de koepels zijn schitterend. Jammer dat er niet wat meer licht binnen is. Foto's maken is niet toegestaan maar om zo iets mooi niet op de foto te zetten, kunnen het niet laten om het toch te doen. Onder het altaar liggen de resten van de evangelist Marcos vandaar de naam Basilica di San Marco. Lopen ruim een uur in de kerk en daarna naar het Palazzo Ducale.
Ook hier is het druk, vooral met groepen. Hebben vrij snel een ticket en bewonderen eerst de binnenplaats. Dan naar boven door de vele kamers en zalen. Hier werd vroeger vergadert door de raden van Venetie, de rechtbank was hier en een grote gevangenis onder het paleis. Ook hier is het verboden om te fotograferen dus oppassen dat ze het niet zien. Binnen is wel aan de rijkdom te zien hoe machtig de leiders vroeger geweest zijn en daar zal de arme bevolking wel veel onder geleden hebben. Vooral de muren en plafonds zijn overweldigend om te zien, prachtig beschilderd en voorzien van veel vergulde decoratie lijsten. Het geheel maakt veel indruk op ons.
Inmiddels 1 uur als we weer buiten staan op het plein. Ook om deze tijd lege terassen, het zijn ook geen prijzen meer die hier gerekent worden. Kopje koffie € 9.80, kopje thee € 8,80 , klein flesje water € 8,80. Dan nog een stadswandeling langs het Canal Grande en de kleinere kanalen. Ook hier is het druk met toeristen en boten. Via smalle steegjes en kleine bruggen is het wel eens moeilijk om de weg te vinden, staat vaak slecht aangegeven. In de kleine kanalen slaat de vervuiling inmiddels ook toe. Het water is grauw, er drijft veel vuil en ook de rioollucht is goed te ruiken. Zie ook dat veel huizen langs de kanalen heel veel achterstallig onderhoud hebben.
Komen bij de Ponte di Rialto, een brug uit 1557 ontworpen door Antonio da Ponte. Voor het eerst een brug met maar 1 boog. Heel mooi om te zien en iedere toerist loopt over deze brug heen. Midden op de brug een overdekt gedeelte waar van alles voor de toerist te koop is, vooral juwelen. Die zijn trouwens overal in de stad te koop, wel heel veel juweliers hier. Jammer dat de markt net is afgelopen, hier doen de inwoners van Venetie hun dagelijkse boodschappen. Lopen verder langs het Canal Grande richting het busstation, de voetjes beginnen gevoelig te worden.
Steeds zie je weer een mooi beeld en je blijft foto's maken. Op het busplein zijn bussen genoeg maar moeten even zoeken welke bus we terug kunnen nemen, staat maar slecht aangegeven. Ga het maar even vragen en wordt naar een halte verwezen waar helemaal geen bordje staat waar deze bus heen gaat, je moet het maar begrijpen. De bus komt net binnen en zijn blij dat we een zitplaats hebben. De dag was prachtig maar lang en vermoeiend. Nu nog 45 min in de bus en zijn om 5 uur weer bij de camper. Zijn de rest van de dag uitgeteld en besluiten dat 1 dag Venetie voor ons wel genoeg is. Gaan voor een paar dagen een rustig plekje zoeken.
27 Mei. Besluiten om naar het Lago al Calceranica te rijden, een meer op 465 m hoogte. Doen op het gemak en rijden via binnenwegen aardig vlot er heen. De camperplek is niet zo aantrekkelijk voor de prijs die ze vragen en gaan opzoek naar een camping. Camping Spiaggia ziet er goed uit en is een ACSI camping die € 15, kost all in. Het meer is niet zo groot maar er staat wel wat wind. Hebben een ruime plaats en gaan de komende dagen alles weer een beetje op orde maken. Hopen de camper weer eens schoon te maken, een beetje wassen en de site weer up to date te maken. Eind van de middag wel regen en onweer hier.
28 - 29 Mei. Blijven hier tot na het weekend staan en doen lekker rustig aan. Gaan een poosje wandelen om het meer en bezoeken het plaatsje Calceranica. Het plaatsje is niet veel maar bij het meer is het wel mooi met de bergen op de achtergrond. Je kijkt op bergtoppen waar de sneeuw nog op ligt. Deze camping ligt in een mooie omgeving en er staan veel Nederlanders met caravans, de eigenaar spreek Nederlands en is heel behulpzaam met alles. Vermaken ons met veel lezen, zonnen en plannen maken voor het vervolg van de route. Morgen wat passen in de Dolamieten rijden en hopen op mooi helder weer.
30 Mei. Vandaag vertrekken we naar de Dolomieten en het weer is licht bewolkt als we vertrekken. Nemen een gedeelte autobaan omdat we vanmiddag nog willen wandelen bij de Siusi Alp. De weg erheen is mooi, soms wel wat smal met passeren maar het is goed te doen. Zijn om 11 uur boven bij de gondelbaan op 1015 meter. Drinken eerst koffie en maken een lunchpakketje klaar. Nemen de gondelbaan die ons naar 1815 m brengt. Hier boven is het een stuk frisser en trekken onze warme vesten aan. Zien ze hier ook lopen in korte broek en Tshirt, die moeten het echt koud krijgen.
Daarna nog een stoeltjeslift die ons naar 2015 meter brengt waar een mooi wandelgebied is.Het uitzicht is prachtig, overal bergen met sneeuw en op de voorgrond mooie weiden met veel bloeiende paardenbloemen. De sneeuw is hier bijna overal gesmolten en op veel plaatsen buiten de paden is het nat. Staan heel veel dotters in bloei maar ook wel wat gentianen. Heerlijk om weer in deze bergwereld te wandelen. Het is best wel druk met wandelaars, hadden we niet verwacht op maandag. Het is hier vrij vlak en niet zwaar om te wandelen. De wandelingen staan goed aangegeven met de tijd die je er ongeveer over doet.
Lopen hier een paar uur rond en dalen af naar de gondelbaan. Dat is nog een heel eind lopen terwijl we een retourtje voor de stoeltjeslift hadden gekocht. We dachten we lopen lekker en het is naar beneden. Achteraf was het toch beter geweest de stoeltjeslift te nemen. Lopen even het plaatsje in en zoeken een bankje in de zon, lekker even bijkomen. Daarna even langs de bank om te pinnen en nemen de gondelbaan naar beneden. De camper op een goede plek zetten voor de nacht op het biijna geheel lege parkeerterrein. Stoelen buiten en met een drankje in de zon. Morgen gaan we niet wandelen maar een passentocht rijden als het mooi weer is.
31 Mei. Worden wakker met mooi weer en vertrekken om half 10 voor een route over diverse passen. We gaan deze route op het gemak rijden en willen eindigen in Misurina. De natuur is prachtig, de wegen zijn vrij goed en weinig smalle stukken zodat elkaar passeren geen probleem is. Het uitzicht op de bergen rondom is geweldig. Het landschap is mooi open zodat je haast altijd prachtige vergezichten hebt. De eerste is de Sellapas die ons op 2265 meter brengt. Dat is echt genieten, niet druk op de weg, en een geweldige omgeving. Stoppen veel om foto's te maken en het zal wel weer lastig uitzoeken worden wat er op de site moet komen.
mooi bergmeertje met bloeiende dotters

Dan over de Pordoi pas van 2240 meter en ook die klim is mooi. Er staat een fris windje boven en hier en daar ligt er nog sneeuw. Lopen even rond en drinken er koffie. Dalen weer af naar Arabba en nemen daar de S 244 naar de Campolongo pas. Deze is 1875 meter hoog met een heel mooi uitzicht. Zo rijden we de hele dag tussen de 1600 en 2200 meter hoogte. Na de middag wordt het wel drukker op de weg, vooral veel Oostenrijkers en Duitser op de motor. De meesten zien niets van de natuur, zelfs het gevaar in bochten zien ze vaak niet. Veel rijden als gekken rond en horen niet op de weg thuis.

fris plekje
ruige bergwereld
Lunchen op een mooi plekje en eten een broodje in de zon. Rijden via Le Villa over de Valparola pas richting Cortina. Ook dit is een prachtige weg met mooie uitzichten. Dan nog over de Falzarega pas naar Cortina. Een grote plaats in het dal en van boven een mooi uitzicht op de stad. Via weg 48 rijden we naar Misurina waar een camperplek is. Drinken even koffie en lopen naar het plaatsje aan het meer. Plaatsje stelt niet veel voor maar de omgeving is mooi met mooie kale bergen. Doen een paar boodschappen en om 6 uur bij de camper. Hopen dat het morgen een beetje zonnig is, Ze geven wel wat regen op.
Cortina
de passen van vandaag
1 Juni. Niet echt mooi weer om de bergen in te gaan. Er is vrij veel bewolking en kans op een regenbui. Slapen lekker uit en gaan om half 11 een rondje om het meer wandelen. Het is een graad of 15 buiten, zitten hier ook op 1760 meter. De zon komt er zo nu en dan even door maar van korte duur. Loop even een klein kerkje in met 12 mooie kerkbankjes. Kopen lekkere broodjes voor de lunch en lopen trug naar de camper. Zetten de stoelen buiten maar we zitten meer binnen dan buiten, te fris zonder de zon. Kijken wat we morgen gaan doen als het weer beter is. Willen graag nog een daagje in de bergen rijden en een wandeling maken op een alp.
veel smeltwater komt er naar beneden
bewerkte kerkbankjes