Week 1 -2 -3 -4 -5 -6 en 7 Italie 2019 week 6 - 7 Index
16 sept. Rijden binnendoor naar Matera over goede wegen. Onderweg weinig te zien, veel geploegd akkerland in een saai vlak landschap. Rijden eerst naar 2 uitzichtpunten waar je een mooi gezicht op de stad heeft. Dan naar een camperpark waar nog genoeg plaatsen vrij zijn. Kunnen beneden staan onder schaduwdoeken. Er rijd een shuttle busje meerdere keren per dag naar de stad en dat is bij de prijs inbegrepen. Om half 4 gaan we naar de stad en het is best zwaar om in de benedenstad rond te lopen. Het is veel trappen op en af maar wel indrukwekkend om tussen de uitgehakte grotwoningen te lopen. We eten in de stad en worden om half 8 weer met het busje opgehaald. Een mooie maar ook een vermoeiende dag met dit warme weer.
Camperpark Area Camper Matera.     Alle voorzieningen incl. shuttle busje naar Matera. € 20,-    N 40.67221 E 16.62925

17 sept. Vertrekken om 10 uur en het eerste gedeelte rijden we binnendoor. Het is warm, zien onderweg in plaatsjes dat het 37 graden is. Rijden 60 km binnendoor maar nemen de volgende 200 km toch maar de tolweg. Stoppen in Termoli bij de Lidl en vullen eerst de boodschappen aan. Daarna naar het camperparkje waar we eerder gestaan hebben. Eten er eerst een broodje en verder lekker bijkomen met een boek in de zon. Zo gaande toch ook even onder de luifel om af te koelen. Zelf met een knap windje van zee is het nog 30 graden. Om 9 uur s'avonds is het nog 25 gr buiten.

 

CP 5 km. ten zuiden van Termoli. Alle voorzieningen. Overnachten € 15,- incl. stroom. N 41.98515 E 15.01716

18 sept. Rijden naar Fossacesia waar we eerder waren en daar kan je wel zwemmen maar wel een grindstrand. Het is warm en kunnen op hetzelfde plekje staan met naast ons een paar boompjes waar we onder uit de zon kunnen zitten. Stoelen buiten en drinken eerst koffie. Verder weinig puf om wat te ondernemen. Ga even zwemmen maar dat valt ook tegen, Nu al veel koude plekken in het water en dat is wel erg vroeg dit jaar. In Griekenland komt dat meestal de eerste of tweede week van oktober. Zal wel door het wisselende weer komen. Het weer verandert ook ineens hier, gisteren gaven ze de komende dagen zon op en nu voor vannacht en morgen regen. Kijken morgen wel verder.
Camperparkje bij Fossacesia Marine.   Overnachten € 10,- incl. water en lozen.    Stroom extra.  N 42.24030 E 14.52991

19 sept. Vannacht vanaf 3 uur regen en onweer en ook tot 5 uur vanmiddag regen dus vertrekken we. Rijden naar de bedevaartplaats Loreto via de tolweg. Deze weg heeft alleen maar bochten, tunnels en viaducten en veel kaboem-kaboem tijdens het rijden. Het wegdek is slecht en ze kunnen dit eigenlijk niet als tolweg verkopen. Zijn er om 12 uur en gaan naar de Basiliek nu het even droog is. Deze is indrukwekkend en jammer dat er zowel binnen als buiten veel in de steigers staat. Midden in de kerk is een hele oude kamer, is het huis van Maria. Engelen hebben het naar hier verplaatst vanuit het heilige land. Elk jaar komen hier miljoenen pelgrims.

 

Als we buiten komen dan is de paraplu hard nodig, komt met bakken naar beneden. Zoeken eerst maar een restaurantje waar we wat kunnen eten. Zien een plekje waar ze kebab hebben en daar hebben we wel trek in met dit weer. Dat smaakt wel maar jammer dat ze alles op elkaar op één bord, eerst heel veel salade met daarop friet en daarop weer de kebab. De saus druipt aan alle kanten over het bord heen op tafel. Tussen de buien door gaan we toch maar richting de camper. De CP is goed en maar 200 meter van de Basiliek. Goede en rustige plek.
CP van Loreto-goede rustige plek met voorzieningen 200 meter van Basiliek  € 14,- excl. stroom.    N 43.44124 E 13.6144
20 Sept. Weer een jaartje ouder en even druk met berichtjes. Daarna rijden we naar Jesi, een klein plaatsje op een rotsachtige richel met rondom veel druivenvelden. Hier wordt al eeuwenlang de befaamde witte Verdicchio wijn geproduceerd. Het wordt gebotteld in unieke glazen vaten. Het plaatsje zelf is niet boeiend om te zien. Het is er stil op straat en weinig oude gebouwen of leuke pleinen. Hadden hier meer van verwacht maar ook reisboeken maken het vaak mooier dan de werkelijkheid is. Gaan terug naar de camper en rijden door naar Arezzo.
Arezzo is wel een leuk stadje, een van de rijkste van Toscana met een bloeiende sieradenindustrie. Heeft ook veel kerken met bijzondere fresco's in de San Francesco kerk. De Pieve di Santa Maria heeft prachtig versierde romaanse gevels. Binnen zijn het imposante bouwwerken. Het stadje heeft nog leuke smalle straatjes maar een groot gedeelte van de stad is na de Tweede Wereldoorlog herbouwd en veel smalle straatjes zijn daardoor verdwenen. We wandelen toch weer heel wat af en gaan om 6 uur een hapje eten. Nemen een heerlijke pizza uit de houtoven. Daarna wandelen we weer naar de camper.
CP Arezzo met voorzieningen. Overnachten € 8,-. 500 meter naar centrum, roltrap bij parking 7 N 43.47172  E 11.88802
21 sept. Door omstandigheden besluiten we op huis aan te gaan. Veel rugpijn en onverantwoord om er mee door te gaan. Vandaag naar het noorden en nemen de tolweg. Nog koud met 13 graden als we vertrekken maar ze geven mooi weer op. Vanmorgen schiet het ook op de tolweg niet op, veel werkzaamheden, soms een slecht wegdek en vanmorgen een stuk met alleen maar bochten. Om half 1 hebben we 160 km gereden. Na de lunch gaat het sneller en zijn om 4 uur in Vadena. Daar is een CP langs de tolweg bij een tankstation en kijken er even. Staan hier mooi beschut en weinig last van het verkeer. Zien hier het prijsverschil tussen zelf tanken of het laten doen. Om half 5 staan we hier nog alleen en vertrekken ook. Rijden maar door naar Vipiteno waar we met 20 campers op een parking bij de kabelbaan overnachten.

Parkeerterrein in Vipiteno bij kabelbaan. Geen voorzieningen aanwezig. N 46.90571  E 11.43024

22 sept. Wordt om 8 uur wakker en het regent een beetje maar het is snel weer droog. Willen vandaag maar 240 km rijden dus vertrekken pas om 10 uur. Zijn snel aan de Oostenrijkse grens, doen de tank vol voor € 1,27 p/l. Dat is wel 20 cent de liter goedkoper dan in Italië. Kopen een vignet en gaan verder. Het wordt steeds drukker op de autobaan, lijkt wel zwarte zaterdag. Staan erg veel stil of rijden stapvoets en dat blijft zo tot de Duitse grens. Daarna gaat het iets beter en komen om kwart over 4 aan in Memmingen Daar is nog net 1 plekje vrij, dat is de enige meevaller vandaag. Waren ruim 6 uur onderweg voor 240 km op de autobaan.
23 sept. Vandaag verder huiswaarts en ook vandaag verloopt het slecht. Vertrekken om half 10 en het is 420 km naar Kesten langs de Moezel waar we willen overnachten. Beginnen met regen tot het middaguur en soms regent het hard met veel water op de weg. Ook veel werkzaamheden aan de weg wat de nodige files veroorzaakt. Komen om half 5 pas aan op de CP maar er is gelukkig plaats genoeg. Dat zijn 3 slechte rijdagen achter elkaar en we hadden juist verwacht dat het in het weekend wel rustiger zou zijn. Morgen de laatste rit naar huis.
CP bij Kesten a/d Moezel. Alle voorzieningen aanwezig- prijs € 8,- Bakker komt om 9 uur langs. N 49.90262 E 06.96168
24 sept. Vertrekken om half 10 en het is nog 350 km naar huis. Gelukkig gaat vandaag alles vrij vlot. Alleen soms wat wat oponthoud door werkzaanheden aan de weg. Parkeren om 2 uur de camper naast het huis. Was een afwisselende reis met regelmatig slechte wegen, warm en benauwd weer en best wel veel last van muggen. De dieselprijzen verschillen heel veel, van € 1,37 tot € 1,97. Het noorden heeft prachtige natuur en dat is in het zuiden veel minder. In het binnenland zijn de kleine wegen vaak verrassend goed maar de meeste dorpen en plaatsjes hebben weinig te bieden en op de dag zo goed als uitgestorven. De tolwegen zijn goedkoop, tussen de 5 en 7 cent per km. Al met al toch wel een leuke reis gemaakt die we enkele weken eerder hebben moeten afbreken.
week 5     index