Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Camperreis Marokko 2010 week 5
9 Maart Vandaag verder richting Merzouga. Eerst weer door het Dra dal en dat gaat nooit vervelen, Rotsen, palmbomen en water. Er blijft maar veel water in de Dra en dat zal wel komen door het slechte weer wat nog steeds in grote delen van Marokko voorkomt. Mensen moeten nog steeds door de rivier waden en ook met de camper ontkomen we daar niet aan. Geeft gelukkig geen problemen. In Tansikht zien we een markt en gaan er even kijken. Mooie markt en er is veel te koop. Zie hier een mooi potje staan die ik op een andere markt ook al aan het onderhandelen was geweest. Op de vorige markt was de vraagprijs 600 Dh en hier vroegen ze 100 Dh. Er verscheen nog een persoon en die wilde er ineens 200 Dh voor hebben. Geen zin meer om hier verder op in te gaan.
hoog water in de Dra
Dra dal markt Tansikht
markt markt of-road- wasbord
Dra vallei beetje hoog steenwoestijn
begint te drogen

Nemen de R108 richting Nekop en dat houd erg op. Ze zijn de weg aan het verbreden en er ligt een of- road weg naast. Kilometers door het stof en op veel plaatsen wasbord rijden. Het duurt lang voor we die 15-20 km hebben afgelegd. Zijn er moe van geworden en hebben geen zin meer om Necop te bezoeken. Het landschap wordt steeds droger en de eerste grote steenvlakten verschijnen. Zijn om 4 uur in Rissani en besluiten maar om door te rijden naar Mergouza. Daar verschijnen de eerste grote zandduinen. Staan om 5 uur aan de voet van de duinen. Er is wel veel wind en zetten de camper binnen de muren van de kasba waar we overnachten. Ook hier weer een mooie zonsondergang.  

zandwoestijn kasba-camping
mooie duinen zonsondergang
10 Maart. Goed geslapen en ga een brood halen, helaas die is niet van vandaag. Wordt uit een grote zak gehaald en al enkele dagen oud en kost niets. Had liever betaald voor een vers broodje. Maken er maar wentelteefjes van, is het nog een beetje te eten. Lopen even naar de zandduinen maar vinden dit niet de juiste plek om te fotograferen. Maken wat foto’s van de mooie kasba. We vertrekken hier en gaan naar het dorp toe. Gaan even kijken bij camping Les Pyramides en dit is een prachtige plek. Geen muur er omheen en direct aan de duinen. Ontmoeten hier Kees en Bea (kanarie) van het camperforum.
Kasba Camping Mooi ingericht
camping Les Pyramides uitzicht vanaf de  camping
voorjaar in het zand uitzicht op de camping woestijn bewoner
heerlijk wandelen

Er is een goede WiFi verbinding en we internetten op het heetst van de dag. Eten lekker in het restaurant voor € 6,- samen. Lezen een poosje en gaan eind van de middag wandelen in de duinen. Het is soms zwaar lopen in het rulle zand, en vooral als je dan ook nog omhoog moet. Gelukkig is het zand op de meeste plaatsen hard en zakt je niet weg. Lopen 2,5 uur en komen vermoeid aan bij de camper maar we hebben wel genoten. Er is wel een minpuntje, wat laten de mensen toch een troep achter in zo’n schitterend gebied. Overal zie je plastic zakken, waterflessen en lege blikjes liggen.

mooie duinen zonsondergang

11 Maart. Gaan boodschappen doen op de fiets in Merzouga en fietsen wat rond in en buiten het dorp. Het is een beetje bedrukt weer, net of we buien krijgen. Een beetje hobbelen hier op de fiets, alleen de doorgaande weg is geasfalteerd en de rest is zand en stenen. Worden uitgenodigd om thee te drinken en dat zijn leuke ontmoetingen. Zijn om 12 uur weer terug en eten wat, daarna even wat internetten en we lezen een poosje in de zon. Ga nog een poosje fietsen langs de zandduinen. Zie een man die boomstekken aan het zagen is om te poten als zandkering en voor de zon. Zijn nieuwe zaag zat nog in het plastic. Vindt de mooie plek terug waar we 3 jaar geleden ook hebben gestaan en gaan daar morgen heen. Een lekkere rustige dag na de inspannende dag gisteren.

Merzouga
uitgenodigd op de thee
winkelstraat Merzouga nieuwe zaag
ritje in het zand op de camping
op de camping
12 Maart. Vertrekken om half 10 van de camping en gaan boodschappen doen in het dorp. Dat kost hier niet veel, sinaasappelen € 0,20 p/kg, grote bos wortelen € 0,40, stokbrood € 0,12, eieren € 0,10,  1 liter diesel € 0,72. Met deze prijzen houden we het wel een poosje uit. Rijden naar het hotel-camping  waar ik gisteren op de fiets ben geweest. Zetten de camper bij de palmbomen met vrij uitzicht op de zandduinen. Prachtige plek, de luifel uit en genieten maar. Er is WiFi internet in het restaurant en daar maken we gebruik van. Er is ook een zwembad, warme douches en betalen hier € 3,- incl. stroom
camping Kanz
<leeg>mooi wandelen
trommelaar kameltocht
duinrand

Tot 4 uur doen we weinig, dan gaan we wandelen in de duinen. Het is nog 30 graden maar met een windje erbij goed te doen. Wat is het toch een mooie plek hier. We lopen rustig en op de duinkammen is het zand het hard en loopt het lekker. Ook van de duin af in het rulle zand gaat goed, alleen volle schoenen met zand. Een paar open sandalen is dan het best, loopt het zand zo weer uit. Zijn om half 7 weer terug en drinken wat op het terras van het hotel. Genieten van de zonsondergang met een flesje wijn erbij, daarna een lekkere warme douche en eten koken. Heerlijke dag gehad vandaag en we blijven hier lekker staan.

op de camping

13 Maart. Vandaag maken we er weer een luie dag van, wat schoonmaken, wassen en veel lezen in de zon. Camper een beetje gereed maken voor vertrek morgen. Om half 5 wandelen in de zandbak en lopen een ander gedeelte dan gisteren. Je ziet er wel veel mestkevers lopen die druk zijn met de mest die de kamelen achterlaten. Een mooi gezicht hoe zo'n klein beestje met zo'n bal in de weer is. Zijn toch weer moe als we terug zijn uit de duinen, blijft zwaar lopen in vaak rul zand. Morgen gaan we naar Rissani om de weekmarkt te bezoeken en dan richting de Todra kloof.

even naar huis rollen
staat gewoon op de wortels net gelopen
door de wind

14 Maart. Vertrekken vandaag en ga naar de hotelreceptie om te betalen. Het bedrag is 84 Dh en ik geef een briefje van 200 Dh. Wat er dan beurt is ongelooflijk, ze hebben iedereen nodig van het hotel om het wisselgeld bij elkaar te krijgen. En zelfs dat lukt niet, in het hele hotel zijn de laatste 6 Dh niet voorhanden en ze geven me daarom maar een munt van 10 Dh terug. Ja dit is ook Marokko hoewel dit de eerste keer is op deze trip dat er geen wisselgeld voor handen is. Rijden naar Rissani en zoeken een parkeerplek bij de markt. Die is groot en best wel mooi. Ook het weer werkt weer mee, lekker zonnig en 25 graden.

markt Rissani
smederij afd.
Transport van mens en dier
dierenmarkt
beetje hoog lekker knus
stadspoort Rissani

Koop een lantaarn voor op het terras thuis en nog 2 smeedijzeren decoraties voor de tuinmuur. Ook hier betaal ik met 200 Dh en ze moeten 3 keer ergens gaan wisselen om mij het wisselgeld terug te geven. Lopen hier een paar uur en gaan door naar de Todrakloof. Rijden door de mooie stadspoort en via de saaie  weg R702  en de N10 naar de kloof. Ook hier heeft het water aardig de boel vernield, ze zijn druk bezig met herstel. Kunnen wel met de camper door de kloof maar hoever we de R703kunnen rijden zien we morgen wel. Lopen een poosje rond in de kloof en vertrekken om half 5 naar de camping. Mooi plekje aan het water tussen de palmbomen. Morgen gaan we terug naar de kloof.

veel fosielen hier Tinerhir
Todra kloof Todra
15 Maart. Bij de camping hebben ze alleen maar oud brood vanmorgen, wil vers en loopt het dorp in om half 9. Alles is nog gesloten op één winkeltje na en die verkocht souvenirs. Nou daar zat ik niet om te springen. Zelf maar brood in de oven doen. Daarna opnieuw naar de Todra-kloof en het is er lekker rustig op maandag. Rijden wel 30 km voorbij de kloof tot het dorpje Ait-Hani . De natuur is hier mooi maar de regen heeft ook hier veel schade aangericht. Ben verbaast dat de weg nog zo goed berijdbaar is.
Todra-kloof
Todra onderweg
Todra
Bij Ait Hani dat op 2000 meter ligt wordt ons bevestigd dat we niet een rondje via de Dadas-kloof kunnen rijden. Rijden terug via de Todra en gaan richting Boumalne Dades waar de Gorge du Dadas begint. Bezoeken onderweg nog een grote markt maar daar zijn ze al aan het inpakken. Zijn om half 3 in Boumalne en rijden de Gorge du Dadas in. Ook deze is mooi wat natuur betreft. Prachtige rotsen in verschillende kleuren en vormen. Rijden door mooie dorpjes en ook hier komen de kinderen naar de weg hollen als ze een camper zien aankomen. Ze hopen dat je stopt om ze snoep of geld te geven. Jammer van het harde hollen maar wij stoppen niet.
uitzicht bij Ait Hani Todra
afgeladen wachten op klanten mooie slaapplaats
Dades kloof Dades kloof
Dades kloof

Dan een mooie klim met scherpe bochten naar een pas op 1900 meter hoogte. Hier aardig wat wind en het voelt koud aan met 15 graden. Wel prachtige uitzichten hier boven op de pas. Dalen af naar het nauwe gedeelte van de kloof en daar kunnen we niet verder. Er staat voor onze camper teveel water op de weg en nemen het risico niet om daarin te stranden dus gaan we terug. Ook dezelfde weg terug blijft mooi om te rijden. Op diverse plaatsen zijn kleine campings en op één daarvan overnachten we. Het is inmiddels 5 uur en het was weer een mooie dag. We hebben een mooi uitzicht vanuit de camper en het is fris hier op 1650 meter hoogte.

weg naar boven teveel water op de weg