Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Camperreis Marokko 2010 week 1
Index

10-11 febr.  Vertrekken 2 febr. van huis en de reis naar het zuiden is goed verlopen. Zijn via Biaritz,en Madrid naar Motril gereden waar we lekker aan het strand staan met 20 graden. Vandaar trekken we rustig verder tot Algeciras waar we tickets kopen voor de overtocht. Betalen bij Agenciade Viajes Normandie voor een open retour € 120,00 en krijgen een cake en een fles appelcider cadeau.  Worden door Carlos om 21.00 uur naar de haven gebracht waar we overnachten. Vertrekken de volgende dag om 9 uur met de boot naar Tanger. Slecht weer op zee, veel wind en golven. Gevolg veel mensen aan boord zeeziek en kotsen, ik ook dus.

aan boord
haven
We staan om half 12 voor de douane in Tanger. Moet me even bij de politie melden omdat ik een nieuw paspoort had. De meeste Marokanen moeten heel hun auto leeghalen en er zijn erbij die hebben wel een uurtje werk om alles er weer in te proppen. Na 1,5 uur zijn wij aan de beurt en zonder controle in de camper rijden we Tanger in. Pinnen even de eerste dirhams net na de grens. Door de stad heen gaat vlot en alles staat goed aangegeven. Zijn om 3 uur in Asilah waar we bij de oude stad op het bewaakte parkeerterrein gaan staan. Voor € 2,80 overnachten we hier. Gaan even het plaatsje in met de mooie witte en blauw geverfde huisjes.
Asilah Asilah

12 febr. Eerst de stad in om brood te kopen, kost hier € 0,15 cent en meer dan genoeg voor samen. Blijven nog een dag in Asilah en maken eerst de camper schoon, alweer aardig smerig na 2 weken. Lopen wat door de oude stad en de buitenwijken van het plaatsje. Je ziet hier bijna geen toeristen en de mensen zijn erg vriendelijk tegen ons. Doen wat boodschappen op de markt en slaan vooral sinaasappels in, die zijn heerlijk. Zullen er hier nog veel eten. Kijken even rond bij de vissershaven maar worden gestoord door een fikse regenbui.
Gaan even internetten en zijn om half 5 weer in de camper.

teveel water
13 febr. Toch weer regen onderweg en je kan wel zien dat er de laatste tijd erg veel water is gevallen. Het is troosteloos om te zien hoe de mensen hier met de wateroverlast zitten. Het land staat blank en in de dorpjes is het een grote blubberzooi op straat, ook bij de huizen staat het soms tot de deur toe blank. Bijna iedereen loop met laarzen aan.

akkerland blank
Bezoeken Jardins Exotiques, een mooie aangelegde tuin met bloemen, planten en bomen uit diverse delen van de wereld. Jammer dat in deze tijd nog maar weinig in bloei staat anders had het echt prachtig geweest. Kunnen op de parking overnachten maar gaan toch verder naar Skhirat maar daar is de geplande camping verdwenen. Kunnen er vlakbij op een kleine camping bij een hotel staan. Dat lukt net, ook hier is het veel te nat op de camping en bang om verzakt te raken. Vooraan nog net een redelijk droog plekje. Hier en daar wel grote koeienvlaaien op de camping en ze durven er dan ook nog € 12,- voor te vragen. Ik bood € 5,-, dat was te weinig maar voor € 8,- was het oke.
Jardins Exotiques
Camping Skhirat
14 febr. Mooi droog weer om te rijden maar weinig zon en wel 22 graden. Nemen eerst een stuk snelweg om later meer tijd langs de kustweg te hebben. Brengen een bezoek aan El Jadida, een oud Portugees ommuurd stadje. Leuk om in de nauwe straatjes en over de stadsmuren te lopen. Vanaf de muur een mooi overzicht op de vissershaven. Lopen naar de haven en daar is ook de vismarkt met de vers aangevoerde vis. Er is van alles te koop, van sardines tot haaienvlees. Het stinkt er wel, vooral het schoonmaken van de vis is een grote troep. Alle ingewanden worden overal op de grond gegooid en dat wordt aan het einde van de markt niet goed schoongemaakt. Maar goed dat er veel vogels zijn die nog veel op eten.
El Jadida
El Jadida vissershaven
Vismarkt

In een klein plaatsje aan de kustweg stoppen we voor een mooie markt.. Van alles te koop, het is er een herrie door het aanprijzen van de koopwaar met slechte en overstemde geluidsinstallaties. In een ander gedeelte waar ze de beroemde brochette maken op een  houtskoolvuurtje daar stik je bijna van de rook. Het ziet er allemaal wel lekker uit. Ook hier lopen we weer te lang en moeten nu toch doorrijden om voor donker in Safi te zijn. Om 17.15 uur staan we op de camping. Om half 8 begint het weer hevig te regenen en door het slechte weer geen TV ontvangst. Geen schaatsen kijken dus.

15 febr. Ook vannacht ontzettend veel regen gevallen en als we wakker worden is het niet anders. Blijven door de regen de hele morgen in de camper. Om 1 uur wordt het droog en nemen we een taxi naar de stad. Gaan naar de pottenbakkers wijk. Hier wordt heel veel aardewerk gemaakt. Mooi om te zien hoe dit nog traditioneel vervaardigt wordt. Ook het beschilderen van het aardewerk is mooi om te zien. Jammer dat de oude ovens niet meer worden gebruikt. Kost veel te veel hout en dat is veel duurder dan de nieuwe ovens die op gas werken. Als je de berg aardewerk ziet wat hier in de winkeltjes staat dan zou je denken dat ze dit nooit verkocht krijgen, het barst ervan.
Pottenbakkers Safi
oude ovens
ruige zee

Gaan even internetten en lopen daarna naar de zee. Door de harde wind knallen de golven wel 15 meter  omhoog als ze tegen de rotsen slaan. De wind blaast het omhoog vliegende water de omringende straten in en die worden nat, het lijkt wel dat het regent. Lopen door de winkelstraat en gaan een lekkere Tompoes eten bij de bakker. Om 5 uur gaan we met een taxi terug naar de camping. De hele avond blijft het erg hard waaien, hopen dat het morgen wat mooier weer wordt.

16 febr. Vannacht weer veel storm en het water weer met bakken uit de hemel.Op de camping grote plassen maar de ondergrond is goed verhard. Willen toch maar gaan rijden naar Essaouira. Even de elktra opruimen, lozen en water innemen en ben intussen helemaal nat. Op de weg ook veel water, soms moeten we door 20 cm water rijden. Wat een troep is het toch op de weg. En het blijft maar gieten. Zien een Marjane supermarkt en gaan eerst maar boodschappen doen. Daarna aan de koffie en wachten tot het weer wat beter wordt. Om half 12 wordt het droog en gaan we verder. We zien onderweg veel schade door het vele water en ook baggerstromen op de wegen. Op de diepe punten toch maar voorzichtig door het water heen, wel even goed opletten waar de voorganger heen stuurt.

boulevard Essaouira

Als we vlak bij Essaouira zijn begint het opnieuw te hozen. Ook de storm neemt weer toe. Als we bij de haven aankomen is het weer droog. Op het parkeerterrein nemen we een plek voor de nacht voor € 4,- De zon komt erdoor en gaan naar de haven. Heel mooi met al de vissersboten die er liggen en vele in de mooie blauwe kleur. De golven komen door de storm op de boulevard terecht en ook hier de auto’s door het water. Lopen de stad in en ook die is heel authentiek met de vele smalle straatjes en de vele poortjes. Wel veel toeristen winkeltjes maar het is toch heel gezellig op straat. Om 5 uur bij de camper en willen straks de stad weer in. Helaas de regen is nog niet op en er kom weer genoeg naar beneden. Morgen maar weer beter hopen we.

heel veel visserbootjes
Index                             Overnachtingsplaatsen in Google Maps
week 2