week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11

Marokko 2012 week 10
9 maart. Vertrekken om 9 uur uit Ouarzazate. Vandaag gaan we richting Demnate en rijden via de R 307. Deze weg gaat dwars door het Atlas gebergte met de hoogste pas op 2254 meter. De natuur is prachtig en we hebben mooie uitzichten op de besneeuwde toppen. De bergen hebben verschillende kleuren, Rijden gemiddeld op 2000 meter en er staat aardig wat wind, het is maar 13-14 graden. De weg is redelijk te rijden maar op sommige stukken is er op dit moment veel schade. Dat wordt niet goed hersteld en veel zand en steenslag op de weg.
mooie uitzichten
boven 2000 meter
dorpje in het dal ook hier in het dorp een grorte school
hier was de rots naar beneden gekomen
Vooral in de steile bochten ligt er veel los grind. Met slippende voorwielen gaan we door verschillende bochten heen omhoog. Is wel een avontuurlijke route zo.  Het is wel een prachtig gebied maar zou hier toch niet willen wonen. Je woont hier wel heel erg geïsoleerd. Komen door mooie dorpjes en aan de mensen merk je wel dat er hier niet veel campers komen. Er rijden ook heel weinig auto’s hier, vanmorgen zijn we er 5 tegengekomen en middags een paar meer. Campers hebben we de hele route niet gezien. Campings zie je hier ook niet er zijn wel een paar vlakke stukjes in de bergen waar je kan staan om te overnachten. soms slechte stukken weg
prachtig bergdorp
zelfs het paard kijkt ons na
mooie groene terrassen bloeiende amandelbomen
bergdorpje
ook nog door het water de was doen in het koude smeltwater
kuilen en stof ploegen met de ezel
verlegen kindjes

Op sommige plekken is het verrassend groen en zijn er veel terrassen aangelegd om van alles te verbouwen. Ook staan overal veel amandelbomen in bloei. We zien wel dat er in de bergdorpjes ook wel schooltjes zijn en veel kinderen naar school gaan. Ze moeten er soms wel heel ver voor lopen. Demnate is een aardige  plaats die ruim is opgezet, brede straten en overal veel ruimte tussen de huizen. Na deze plaats wordt de weg beter met minder steile stukken zodat we een beetje kunnen opschieten. Rijden door tot Ouzoud waar we op camping Zebra overnachten.

10 maart. Blijven op deze camping staan en maken er een werk-rustdag van. Maken de camper van binnen en buiten een beetje schoon en doen de was. Een beetje lezen in de zon en kijken wat we de laatste week nog gaan doen. Na de lunch lopen we naar de waterval hier 1 km vandaan. Het zijn wel veel trappen naar beneden en overal staan kraampjes met souvenirs langs de route. De waterval is  mooi, hij is 100 meter hoog en er komt veel water naar beneden vallen. Het is zaterdag en dan is het druk. Gaan op een terrasje zitten met uitzicht op de waterval. Daarna weer de klim naar boven en naar de camping. Morgen gaan we weer verder.  

11 maart. Vertrekken uit Ouzoud en nemen weg 304 richting Beni Mellal. Hebben geen vast plan en doen rustig aan. De weg is mooi en rijden door een vrij groen landschap. Hier en daar een klim en het hoogste punt ligt op 1525 meter. In een plaatsje zien we een grote markt en daar stoppen we. Het is een echte plattelands markt en voor veel mensen is het een. dagje uit en om familie en vrienden te ontmoeten. Er is van alles te koop en veel te doen, je kan naar de kapper of je laten scheren, je ezel laten beslaan, je horloge laten maken, alles is er mogelijk. Er zijn hier nog heel veel mensen die met de ezel naar de markt komen, zelden zoveel ezels op een markt gezien.
enkele van de vele ezels mooie potten
enkele van de vele ezels
bij de kapper
verse kip ter plaatse geslacht
er wordt wat af gepraat
stuwmeer bij Bin el Ouidane proberen wat te verkopen

Zien nog een leuke pot voor in de tuin en voor € 2,-  verdwijnt hij in de camper. Kopen ook nog wat groente en fruit en vlak bij de camper is nog een winkeltje waar ook nog een mooie grote vaas staat. Hij is voor binnen en ook die gaat voor de helft van de vraagprijs mee. Dit was een leuke stop en gaan weer verder naar Bin el Ouidane waar een kleine camping is met uitzicht op een riviertje. Mooie rustige plek, stoelen voor de camper en eten eerst een broodje. De rest van de middag wat zonnen en lezen.

12 maart. Vandaag verder richting Fes. Vervolgen de N 8 en die loopt door een groen berggebied.  Op deze weg wel weer klimmen en dalen met als hoogste punt  1620 meter. Het is een mooie weg om te rijden. Het lijkt wel Nederland, alles groen en netjes in vakken verdeeld, het is een groot landbouw en fruit gebied. Veel  groente en sinaasappelen worden hier geteeld. Stoppen bij een uitkijkpunt waar je over de plaats ?? kijkt. Maken wat foto’s en gaan door naar Beni-Mellal waar een  Marjane supermarkt is. Die is aardig toegetakeld, de voorpui hebben ze met stenen bekogeld. Maar goed dat er gelaagd glas in staat anders hadden alle ruiten er uit gelegen,
veel klaprozen
smal asfalt een tegenligger
waterput langs de weg

Doen wat boodschappen maar laten de verse groenten en fruit maar liggen.  Wat ziet dat er slecht uit, het is veel te oud en de bloemkool is verlept en worden zwart. Gaan verder en komenvlangs velden waar klaprozen in bloei staan. Het is een pracht gezicht. Stoppen ook even bij een groot stuwmeer met helder blauw water. Gaan door tot Khenifra en nemen daar de weg P 7311 naar de Sources de-I Oum er-Rbia. Leuke weg om te rijden over een hoogvlakte en door bos. De weg is wel smal, kunnen nog net op het asfalt rijden. Zijn om half 4 bij de Sources (waterbronnen) en nemen een gids om ons rond te leiden. Het is een prachtige plek, hadden niet gedacht dit in Marokko te zien.

thee huizen
aan de thee met de gids
parkeerterrein.

Er zijn wel 40 bronnem en het vreemde is dat er 7 zijn waar zout water naar boven komt. Al die bronnen vormen een wilde stroom en het water buldert er door heen. Langs het water is het vol gebouwd met theehuisjes en restaurantjes en zomers een geliefde plek voor de Marokkanen, het is er dan lekker koel langs het water. Het heeft een beetje een Chinese sfeer met al die theehuisjes. Er is ook nog een kleine grot maar zowel de gids als wij hebben geen zaklantaarn bij ons. Drinken thee met de gids en het water buldert vlak langs je heen. Om 5 uur weer bij de camper en bedanken de behulpzame gids voor de geweldige rondleiding. Op de parking overnachten we.

13 maart. Goed geslapen, wel koud hier op 1250 meter hoogte, om 8 uur nog 3 graden buiten. Moet een gasfles met propaan aansluiten, het is te koud voor butaan. Gaan nog even naar de kloof met de bronnen, de zon staat nu iets beter dan gisteren. Lopen er een uurtje rond en vervolgen onze weg richting Azrou. Het is een pracht gebied om door te rijden en komen nog over een pas van 1820 meter. Boven 1600 meter ligt er hier en daar nog wat sneeuw tussen de bomen. De hoogvlakte is mooi , de weg is goed en hebben prachtig weer. Zien een leuke rotsformatie die de vorm van paddenstoelen heeft en waar veel namen op staan. Komen door mooie dorpjes en de mensen zijn heel vriendelijk naar ons.
mooie weg over de hoogvlakte boven 1600 m nog sneeuw
hier wonen ze onder het plastic
veel kinderen zitten achterstevoren op de ezel.
heerlijk vers brood fotostop en de kinderen komen hollende naar de camper
op de camping van Azrou

In een dorpje zien we een buitenoven waar ze brood aan het bakken zijn. Stoppen er om een brood te kopen maar daar willen ze niets van weten. Krijgen beiden een stuk brood zo uit de oven en willen er beslist geen geld voor hebben. Wat een gastvrijheid kom je toch nog tegen. Ze vinden het prachtig om dit aan te bieden en zijn blij dat je als toerist in hun dorp komt. De kinderen  zijn langs deze weg nog verlegen, als je stop dan komen ze wel naar je toe hollen maar als ze dichterbij komen dan zijn ze ineens heel verlegen. Wij vonden het een prachtige route de laatste 2 dagen en hebben genoten van dit stukje Marokko. Zijn om 1 uur in Azrou en gaan  naar een luxe camping waar we de rest van de dag zonnen en lezen. 

14 maart. Krijgen gratis een stokbrood op deze camping en dat smaakt lekker. Vertrekken om 9.15 uur en verplaatsen ons vandaag naar de eerste camping die we op deze reis hebben aangedaan in Moulay Bousselham. Rijden veel binnendoor en nemen de tijd voor stops. Het landschap is meestal groen met veel akkerbouw en fruitteelt. Ook vandaag in het begin nog veel klimmen en het hoogste punt vandaag lag op 1441 meter. Stoppen op een plaats waar tunnels van geel plastic staan en zien dat daar de uien onder bewaard worden. Eerst een laag stenen eronder waardoor de uien van de grond liggen. Zien wel dat er veel uitval is met sorteren, heel veel zijn er zacht geworden.

Zien ook veel sinaasappelbomen en langs de weg worden ze overal verkocht. We mogen ze proeven en ze zijn lekker. Kopen een voorraadje en hebben voor de eerste week meer dan genoeg sinaasappels. Stoppen bij een markt en daar is het wel heel erg smerig, veel oude kleding en andere rommel wordt hier verkocht. Ziet er allemaal vies uit en we gaan maar snel door. Treffen het niet vandaag, komen op plekken waar de weg niet erg geschikt is voor de camper. Kuilen, gaten, soms nog een klein strookje in het midden of helemaal geen asfalt. Ja dit is ook Marokko en doen het maar rustig aan. Zijn om half 4 op de camping en kunnen nog even van de zon genieten.     

15 maart. Vertrekken vandaag naar Asilah en dit is de laatste dag van de trip, morgen nemen we de boot naar Spanje. Wat we in geen 6 weken hebben gezien is er vanmorgen, zwaar bewolkt en geen zon. Nemen de snelweg en zijn om half 11 in Asilah. De meeste bewolking is inmiddels weer verdwenen en de zon schijnt weer lekker.  Gaan eerst naar de weekmarkt en die is ver buiten het stadje langs de oude weg naar Tanger. De meeste kramen staan onder de grote bomen en het is er fris om in T shirt rond te lopen. Vinden het een vreemde markt zo in de bermen naast de weg terwijl de auto’s tussen al de mensen gewoon door blijven rijden. Zien hier veel mensen met mooie hoofddeksels op met gekleurde bolletjes. Hebben het met een uurtje wel gezien.
Marokaanse lekkernijen

Kopen nog wel wat groenten en aardbeien en rijden naar de camperplek bij het strand. Daar is nog plaats genoeg en kunnen er voor € 2,75 overnachten. Eten een broodje en lezen een poos in de zon. Om 3 uur lopen we naar het mooie stadje met de witte huizen.  Deuren en kozijnen zijn diepblauw of groen en dat doet fleurig aan. Er zijn ook veel muren beschilderd met afbeeldingen maar soms doet dat wel afbreuk aan het stadje. Slenteren door de vele nauwe straatjes en lopen om 5 uur weer naar de camper. Het is inmiddels te fris om buiten te zitten, er waait nu een koud windje van zee. Morgen naar Tanger-Med en varen we over naar Spanje.

week 9 index week 11