week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11

Marokko 2012 week 11
wachten op de boot

16 maart. Vertrekken uit Asilah met weer een zwaar bewolkte lucht en nemen de snelweg naar Tanger-Med. Zijn om half 10 bij de haven en binnen 45 minuten zijn alle formaliteiten achter de rug. De boot legt om 11 uur aan en het lossen en laden duurt wel een poosje. Om half 1 vertrekken we en het is een uurtje varen.  De klok ook nog een uurtje vooruit zetten en is het half 3 als we aanleggen. Van boord gaan en de douane duurt erg lang, het is al 4 uur als we richting Sevilla rijden. Wel rustig op de weg ondanks dat het vrijdagmiddag is. Het is wel een groot verschil met Nederland waar op vrijdag altijd alles in de file staat. Om half 6 zijn we bij de jachthaven van Gelves waar we overnachten.

jachthaven Gelves

17 maart. Rijden vandaag een lange rit naar Salamanca. Het is zaterdag en bijna geen vrachtverkeer op de weg. In veel landen staan de vrachtwagens in het weekend stil op de grote parkeerplaatsen bij de tankstations. We schieten dan ook goed op en na wat stops voor de koffie en een broodje zijn we toch om 4 uur op de parkeerplaats waar we overnachten. Staan er nog maar net en het begint goed te regenen. Beetje regen is wel lekker, er zit nog genoeg zand van Marokko op het dak van de camper.  Gaan even boodschappen doen bij de Lidl en bij een andere winkel slaan we wat drank in. Dat is hier veel goedkoper dan in Nederland. Heel de nacht regelmatig regen en het is maar 3 graden.

18 maart. Gaan vroeg rijden, de langste rit vandaag van 534 km naar Capbreton Het weer is goed, de regen is over en de zon schijnt weer. Nemen de snelweg naar Burgos en vandaar de N1 naar San Sebastian. Het weer is zonnig en heel stil op de weg. Op zondagmorgen bijna geen Spanjaard op de weg en vaak zie je voor en achter je geen enkele auto rijden. Bij San Sebastian nemen we voor het gemak de tolweg, de andere weg houd erg veel tijd op. Zijn om half 4 op de Cp van Capbreton en er staan al veel campers

Het is er koud en er staat veel wind. Loop even het duin op maar je ogen waaien dicht en heel veel zand in de lucht dus gauw de camper weer in. Gaan deze keer maar niet over het strand wandelen. Om 7 uur begint het ook hier te regenen en te hagelen. Het is een herrie op het dak en op hagel zitten we niet te wachten. Gelukkig geen grote stenen die naar beneden komen. Ook de rest van de nacht regelmatig buien maar we slapen wel goed.

19 maart. Beginnen de dag met het vervangen van de waterpomp, de kraan liep al een week slecht maar nu kwam er helemaal geen  water meer uit. Gelukkig een nieuwe bij ons. Daarna toilet en vuilwater lozen en vertrekken om 10 uur via de A63 richting Bordeaux. Het is erg druk nu met de vele vrachtwagens en er rijden hele colonnes achter elkaar. Dan de N230 , de oostelijke rondweg die drie rijbanen heeft  en vlot rijdt. Verder via de N10 naar Angouléme en de N 141 naar Oradour sur Glane. Zijn om 4 uur op de CP. Hier is een dorp wat in juni 1944 geheel is uitgemoord en verwoest. Het dorp is gelaten zoals het toen was en is nu een soort openlucht museum. Nu koud buiten en stellen het bezoek uit tot morgen.  

20 maart. Zeer koud buiten, 2 graden onder het vriespunt en in de camper maar 7 graden. Gaan toch naar het verwoeste dorp, het is mooi weer en de zon schijnt. Het is indrukwekkend om hier tussen de verwoeste huizen te lopen en je er een voorstelling van kan maken wat hier in de oorlog heeft afgespeeld. Als wraakactie voor het opblazen van een spoorbrug door het Franse verzet werden hier op 10 juni 1944 642 mensen vermoord, 6 inwoners overleefden de Duitse wraakactie. Het begon met het opblazen van de kerk die vol zat met vrouwen en kinderen. De mannen werden bijeen gedreven in schuuren die met machinegeweren werden doorzeefd. Daarna werd het hele dorp geplunderd en in brand gestoken.
echt een spookstadje garage met op de voorgrond een benzinepomp
indrukwekkend om hier te lopen
gesmolten klok
Rijden via Limoges, Chateauroux, naar Issoudun, doen wat boodschappen en lunchen daar. Dan door naar Bourges en via de N 151 door naar Varzy. Het rijd hier goed, mooie weg maar in de plaatsen houd het wat tijd op. In Varzy is de CP op de aangegeven plaats niet te vinden. Rijden door naar Chamecy daar zouden twee camperplaatsen zijn volgens het boek. De CP snel gevonden, leuke stille plek in het plaatsje met sanyzuil en plaats voor 6-8 campers. Wel jammer dat er op de sanyzuilen nog geen water staat.

21 maart Opnieuw een koude nacht maar de zon schijnt als we wakker worden. Gaan vandaag verder noordwaarts en rijden door een mooi groen golvend akkerland. Maken genoeg stops en komen om 3 uur aan in Charleville-Mezieres. Daar is een mooie CP is aan het water en vlak bij het centrum. Het heeft een mooi oud centrum met een groot centraal plein en achter de oude gevels heel veel winkels. Ook heel veel terrasjes en door het zonnige weer zitten die al aardig vol. Het is een heel mooi centrum en jammer dat we de camerea in de camper hebben laten liggen. Lopen een uurtje rond en zoeken de camper weer op. Onze laatste nacht in Frankrijk.

onderweg noord-Frankrijk
CP Charleville-Mezieres
Malmedy Belgie 22 maart. Rijden eerst naar Sedan en doen daar nog wat boodschappen en gooi de tank nog even vol bij een goedkope pomp (€ 1.44 p/l) en gaan de grens over naar Belgie. Rijden veel binnendoor in de Ardennen naar Malmedy. Opnieuw mooi weer, de zon schijnt en rijden door een mooi landschap. Zijn om 1 uur op de CP en eten eerst een broodje. Hebben een open netwerk en halen de post even op. Daarna lopen we naar het centrum wat lekker dichtbij is. Ook hier druk door het mooie weer, veel mensen op de terrasjes. Kijken in de kathedraal en die is maar kaal van binnen. Lopen een paar uur door het centrum, kijken in sommige winkels en zien hier en daar leuke dingen om te kopen. Om 5 uur weer bij de camper.

23 maart. De laatste rit naar Nederland en hebben er deze reis  dan  10300 km opzitten. We kunnen terugkijken op een heerlijke tijd in Marokko. Hebben het heel goed getroffen met het weer, in het begin en paar keer wat regen nachts maar verder elke dag stralend weer. De meeste dagen zelfs geen wolkje aan de lucht. De nachten waren wel koud met hier en daar nachtvorst maar je slaapt wel lekker als het wat frisser is. Er komen steeds meer campings en ook internet is in opkomst op de campings. Wij hadden een dongel gekocht van Maroc Telecom voor € 19,- en dan kan je onbeperkt een maand lang internetten. We zijn niet toegekomen aan wat we allemaal van plan waren maar dat is een goede reden om er weer naar terug te gaan.  

week 10 Index