week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11

Marokko 2012 week 3

20 jan. Slapen lekker uit en maken ons niet als te druk. Wassen wat kleding en maken de camper binnen een beetje schoon. Zitten veel buiten in de zon, wel jammer dat er wat meer wind staat dan gisteren. Horen dat de weersvooruitzichten heel goed zijn, volgende week nog een graadje of 5 warmer. Zien dat er nog 2 Nederlanders hier op de camping staan maar verder bijna allemaal Fransen. Er komt iemand langs bij de camper met groenten en aardbeien en kopen beiden. De aardbeien zijn erg lekker en deze zullen we zeker nog veel eten deze reis. Om 3 uur lopen we naar het vissershaventje en de vissers zijn heel vriendelijk tegen ons. Maken er wat foto’s en lopen door naar het plaatsje.

de haven en op de achtergrond de camping Dat is niet zoveel bijzonders maar er ligt hier wel erg veel zwerfvuil tussen de huizen maar ook daar wen je aan. Ook hier zijn de mensen vriendelijk en diverse mensen heten ons welkom in Marokko. Het is vrijdagmiddag en er zijn toch maar weinig mensen op straat. Lopen naar een marktje maar ook daar weinig te beleven. Er staan wel veel mooie huizen langs de weg maar aan de overkant van die zelfde weg wonen de vissers in krotten, wat leven wij in Nederland dan toch in weelde. Om half 6 weer bij de camper en inmiddels te koud om nog buiten te zitten. Hebben een fijne dag gehad en blijven hier morgen ook nog staan.
21 Jan. Opnieuw een luie dag, alles kan maar er hoeft niets. Ga eerst een broodje kopen en lekker ontbijten. Daarna ga ik de camper van buiten eens schoonmaken, dat is wel nodig. In Spanje op wegen gereden waar door sneeuwval zout was gestrooid en daar wordt je camper goed vies van. Na een uurtje glimt hij weer en dat ziet er een stuk beter uit. Daarna lekker lezen in de zon. Het is beter weer dan gisteren, er staat minder wind en daardoor wat warmer. Om 3 uur gaan we een stuk wandelen, via het dorp lopen we naar het strand. Dit is schoon, groot en verlaten. Lopen een stuk over het zachte strand en dat is best zwaar. mooi uitzicht

Via een trap komen we op een andere  plek weer in het dorp. De mensen vinden het leuk dat we in hun dorp rondslenteren en foto’s maken. Daarna over de markt waar het drukker is dan gisteren. Ze zijn een soort pizza aan het bakken en dat ruikt goed. Kopen er een voor 30 cent en hij smaakt voortreffelijk, als we die nog eens ziet dan kopen we er vast nog wel meer. Kopen ook frambozen en aardbeien, betalen hier de helft van gisteren bij de camper. Kopen ook sinaasappelen voor 30 cent de kilo en die zijn heerlijk. Om 5 uur weer naar de camping en alles een beetje opruimen.Trekken morgen verder naar het zuiden. 

22 Jan. Na het ontbijt de camper verzorgen en rijden om 10 uur van de camping af. Willen een stuk naar het zuiden en rijden tot El Jadida, een leuk visserplaatsje. We doen eens vreemd en nemen de snelweg. Deze is perfect om te rijden en van het overige verkeer totaal geen last want dat is er bijna niet. Stoppen voor koffie en later voor een broodje en zijn om 3 uur al op de camping. Daar staat het al aardig vol met campers, bijna allemaal Fransen. Hopen dat het verder naar het zuiden wat stiller wordt met campers want er zijn er wel veel dit jaar. Zetten de stoelen buiten en lekker in de zon met een boek. Gaan morgen de haven bezoeken.
volop in bloei
23 Jan. Rijden om 10 uur van de camping en gaan naar de vissershaven. Het is druk in de stad, alles wordt schoongemaakt en de vlaggen worden uitgehangen, de koning komt vanmiddag op bezoek wordt mij verteld. Lopen een stuk over de stadsmuur en daarna gaan we naar de haven. Er wordt aardig wat vis aangevoerd en het is altijd mooi om zo tussen het dagelijkse leven van de mensen rond te lopen. Veel meeuwen vliegen er rond en die zijn brutaal, als ze de kans krijgen dan pikken ze de vis uit de kisten of van de kraam.
zicht vanaf de stadsmuur
deze boot zat vol vis
Om 12 uur vertrekken we weer en dat geeft geen probleem, de wegen zijn nog niet afgezet. Wel veel politie en militairen op straat. Nemen de kustweg verder naar het zuiden en die is goed te rijden. In een plaatsje kopen we een broodje voor 10 eurocent en wissel de Marokkaanse gasfles om voor een volle. Betaal daar 40 Dh voor, nog geen € 4,-. Er staan al veel bloemen te bloeien langs de weg. Stoppen bij mensen die wortelen aan het wassen zijn, ze zoeken de grootste voor me uit om op te eten. Zijn om half 2 in Oualidia en daar is de camping verdwenen. Wel een groot parkeerterrein waar we voor € 2,- mogen overnachten.
voorjaar wassen van wortelen
op het strand van Oualidia

Stoelen even buiten en wat lezen in de zon. Staan dicht bij het strand en daar lopen we om 3 uur even heen. Er staat aardig wat wind en de golven beuken op de rotsen. De vissersbootjes liggen hoog op het strand, de meesten komen s’morgens vroeg al weer terug van zee. Er komt er nog wel een binnen en het is toch zwaar werk om met elkaar zo'n bootje op het strand te krijgen. Gaan om 5 uur weer terug naar de camper en dan al te fris om nog buiten te zitten, er staat een fris windje. Mooie dag gehad, morgen zakken we verder langs de kust naar het zuiden.

ruige kustlijn

24 jan. Aardig veel bewolking en dreigende wolken aan de lucht. Gaan op weg naar Safi, een leuk plaatsje aan de kust. Rijden de kustweg en er is weinig verkeer. Hier en daar wel een wat afgebrokkelde weg en dan is hij ineens wat smaller dus oppassen met tegenliggers. Rijden door een gebied waar veel akkerbouw is en de groenten zijn langs de weg te koop.  Zetten de camper in Safi op een kleine parkeerplaats en daar loopt een oud mannetje die op de camper past. Lopen het plaatsje in waar veel aardewerk gemaakt en verkocht wordt. Gaan niet naar de pottenbakkers, hadden we hier al eens gezien maar lopen wat door de straatjes en over de markt. Mogen even bij de bakker binnen kijken die brood aan het bakken is.

de ovens van Safi
meer dan genoeg aardewerk
bij de bakker

Om half 12 vertrekken we weer, vervolgen de kustweg en krijgen de eerste regendruppels op de voorruit. Stoppen bij Souira Kedima maar daar is de parkeerplaats waar we wel eens gestaan hebben afgesloten. Er is een nieuwe plaats voor campers een kilometer verder. Het begint stevig te regenen als we daar geparkeerd staan.   Om half 4 wordt het droog en lopen naar de vissershaven. Er komen nog aardig wat bootjes binnen en die worden nu met een tractor uit het water getrokken, twee jaar geleden deden ze dat nog met mankracht. Met paard en wagen worden nog wel de bootjes gelost. Om half 6 lopen we terug en zijn vlak bij de camper en het begint weer lekker te regenen. Dat gaat de hele avond door.

binnenkomst vissersbootjes
het paardje wordt nog steeds gebruikt
nat he

25 Jan. De hele nacht regelmatig regen en soms hele zware regenbuien met onweer. Toch wel goed geslapen tot 8 uur. Gaan toch maar rijden richting Agadir, daar waren de vooruitzichten nog het beste. We blijven op de weg langs de kust en zien onderweg dat er al veel regen is gevallen. Het blijft maar regenen en soms hele waterstromen over de weg. Ook in de plaatsjes staan soms grote plassen op straat. Soms is het even droog maar meestal van korte duur. Wel jammer want we rijden door een mooi landschap. We nemen de tijd en zijn om 3 uur op de camping. De rest van de dag blijft het regelmatig regenen. Voor morgen ook nog wisselvallig, daarna weer meer zon. Wachten het maar af.

drijgende luchten boven zee
26 Jan. Vannacht regelmatig regen en zijn verbaast over de blauwe hemel als we opstaan. R Wie had nou verwacht dat het zo zonnig zou zijn, om 6 uur vanmorgen regende het nog hard. Vertrekken om half 10 naar Agadir en gaan eerst boodschappen doen in een grote supermarkt. Daarna gaan we campervrienden opzoeken die in Sidi Ouassai op de camping staan. Hebben met Jannie en Jelle de rondreis door Turkije gedaan en leuk om ze na 2 jaar weer eens terug te zien en bij te praten. Eten even een broodje en gaan dan gezamenlijk een wandeling langs de kust maken. Er staat wel een fris windje maar met de zon erbij toch lekker weer.

Er zijn hier ook rotswoningen uitgehakt in de zachte steen en bij een ervan mogen we even binnenkijken. Het zijn diverse ruimten waar ze vaak met de hele familie het weekend doorbrengen. We worden uitgenodigd voor de thee en dat slaan we niet af. De eigenaar vind het ook leuk om ons op  theevisite te hebben. Maken er wat foto’s en wandelen weer terug naar de camping. De rest van de middag wat bijpraten met een glaasje wijn. Om half 6 wordt het toch koud buiten en gaan we onze campers weer in. Hebben het weer heel goed getroffen met het weer vandaag.

Week 2 Index Week 4