week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11

Marokko 2012 week 4
27 jan. Nemen a fscheid van Jannie en Jelle en van Lies en Jan, wij blijven hier nog een dag staan. Brengen de camper weer op orde, vul de watertank en loos vuil water. Maak ook de camper weer schoon, was erg smerig geworden door het slechte weer en de vele plassen waar je soms toch doorheen moet rijden. Maken hem ook van binnen weer een beetje stofvrij, doen een wasje en de rest wat lezen in de zon. Gaan om half 3 wandelen en lopen eerst door het dorp. Dat is verlaten, er woont bijna nog niemand, ze zijn wel veel huizen aan het bouwen die waarschijnlijk voor de toeristen zijn bedoeld. Vervolgen de wandeling weer naar het strand. Klimmen en klauteren nu langs het water tussen en over de rotsen heen.

Dit is toch weer heel anders dan gisteren. Vanaf beneden zijn de uitgesleten rotsen prachtig te zien. Komen nu ook veel meer rotswoningen tegen die denk ik veel door vissers worden gebruikt. Het is wel oppassen om over de ruwe en scherpe  rotsen te lopen maar we vinden dit prachtig om te doen. Voor we er erg in hebben is het al half 5 en gaan we weer terug, er komt ook wat meer wind opzetten. Nemen een minder moeilijk pad door het zand en zijn om half 6 weer op de camping. Ruim alles buiten vast op, morgen vertrekken we hier weer. In de loop van de avond begint het goed te waaien en de camper staat soms een beetje te schudden maar daar slapen we wel doorheen.

28 jan. Vertrekken om 10 uur naar Tiznit, hebben mooi weer en minder wind dan gisteren. Proberen onderweg een internetdongel te kopen maar wordt overal heen gestuurd maar nergens te koop. Dan maar in Tiznit proberen, zou daar toch moeten lukken. Parkeren op de parking bij de moskee en lopen door een stadspoort de oude stad in. Lopen door het straatje langs de muur waar mensen van alles te koop aanbieden. Vragen naar een telecomwinkel en worden weer naar buiten de poort gestuurd. In een klein winkeltje waar ik het niet verwacht had hebben ze toch een dongel met een maand gratis internet. Lopen naar de supermarkt en doen nog wat boodschappen.
Tiznit

Helaas in de supermarkt geen groenten en fruit te koop. In de medina naar fruit gezocht maar ook daar niets te koop. Geven het maar op en lopen terug naar de camper. Vlak bij de camper zien we een paar stalletjes met fruit en kopen sinaasappelen. Lopen nog wat rond en om 2 uur vertrekken we naar Aglou-Plage. Wisten daar een overnachtingsplek maar daar mag je niet meer vrij staan. Komen op een grote camping terecht en het staat er bijna helemaal vol. Wat een drukte, blijven hier niet lang staan, voor ons veel te groot en te druk. Morgen gaan we hier wandelen langs de kust.

29 jan. Komen laat uit bed en ga eerst een stokbroodje kopen, kost hier 12 eurocent dus ontbijt kost hier niet veel. Ruimen de camper even op en om half 11 gaan we langs het strand wandelen. Je ziet hier veel huisjes tegen en in de rotsen gebouwd die meestal door vissers worden bewoond. Ook hier weer een mooie ruige rotskust waar het heerlijk wandelen en klauteren is. Lopen via het strand naar het plaatsje en de eerste strandgasten zitten al onder de parasols. Het is ook heerlijk weer en veel minder wind dan gisteren.

Gaan om half 2 terug naar de camper en eten een broodje. Daarna lekker in de zon met een boek. Moeten wel oppassen met verbranden, de zon is al sterk en prikt best wel op je huid. Ze hebben hier goede douchen en maken daar voor het eten even gebruik van. Lekker om eens even uitgebreid onder het warme water te staan. Na het eten de site even bijwerken en morgen trekken we verder langs de kust naar het zuiden.

30 jan. Vetrekken om 10 uur van de camping en zijn blij dat we even uit die drukte zijn. Dat is toch niets voor ons hoor met zoveel campers zo dicht op elkaar. Rijden verder naar het zuiden en komen bij Sidi Boulfdail. Dat is een heel klein vissersdorp in een klein baaitje. We kijken daar even en zien dat op het terrein voor het dorp een bordje camping staat. Het is wel een heel mooi dorpje tussen de rotsen en blijven hier staan. Hebben maar 21 km gereden maar het plekje is te mooi om door te rijden Lopen even door het dorpje waar het vrij rustig is.  Het heeft een paar kleine winkeltjes en we kopen er wat groenten. Kijken even bij de vissersboten die ze aan het voorbereiden zijn om weer uit te varen. De zon staat nu niet goed voor foto’s, moet maar later op de dag.
geen moskee, wel een bidplaats
even overleggen
ruige kust

Rond 3 uur komen de vissersbootjes binnen en gaan we wel terug. Staan mooi met zicht op zee en vermaken ons met zonnen en wat lezen. Om 3 uur gaan we terug naar het dorp en dat ligt nu mooi in de zon. De bootjes komen nu ook binnen en dat blijft mooi om te zien. Hier  worden de bootjes nog met mankracht op het strand gebracht wat zwaar werk is. Ze vissen hier met lange lijnen met om de 2 meter een vishaak. Een moskee hebben ze niet maar op het plein met stenen een kleine ruimte afgezet wat het oosten aangeeft en waarin ze bidden. Lopen hier tot 5 uur en gaan we terug naar de camper. Zitten nog een half uurtje buiten en als de zon ondergaat dan wordt het snel kouder en zakt de temperatuur naar 15 graden.

31 jan. Waren van plan om verder te trekken maar het was al vroeg warm en bijna windstil dat we besluiten nog een dag te blijven staan. We worden wel luie camperaars zo maar dat is voor ons geen probleem. Zitten al vroeg buiten, windstil, 25 graden en met een boek is het hier goed uit te houden. Vermaken ons zo tot 3 uur en lopen naar de haven om het binnenkomen van de vissers gade te slaan. De visafslag is ook open maar als ze ons zien komen dan gaat de deur snel dicht, we zijn binnen niet welkom.

natuurlijke haveningang mooi plekje met uitzicht op zee
Maken wat foto’s  van vissers die bezig zijn de haken weer van vers aas te voorzien. Er wordt van alles aan gedaan, visjes maar ook ingewanden van schoongemaakte vis. Met deze lijnen gaan ze vannacht de zee weer op. Zo zijn ze de hele dag druk en werken ze wel veel uren per dag. Komen langs het winkeltje en kopen nog wat eten. Het is er maar klein maar het staat helemaal vol met spullen. hij verkoop alles wat de mensen nodig hebben. Gaan terug naar de camper en de rest van de dag in de zon voor de camper. Morgen weer een stukje verder zuidwaarts.
1 febr. Gaan weer verder naar het zuiden richting Sidi Ifni. Rijden langs de kust en komen door verschillende plaatsje. Gaan wandelen op het strand bij Legzira waar een paar mooie natuurlijke bogen zijn. Lazen dit van een mede camperaar op het forum. Via een onverhard wegje naar beneden en daar zit wel een zacht stuk tussen. Parkeren de camper en gaan naar het strand. Het is een mooie plek met rode rotsen en een paar mooie bogen. Wandelen er onder door en als je naar boven kijkt dan is het eng. Je ziet keien zitten waarvan je denk dat die elk moment naar beneden kunnen vallen. Lopen hier een paar uur en dan verder naar Sidi Ifni. Legzira
indrukwekkende boog
 deze voet slijt aardig door
markt Sidi Ifni vers brood
afspraakje bij de vuurtoren

Alleen een probleem om weer boven te komen met de camper. Voorwielen draaien door op het zachte stuk. Ook met een tweede poging gaat het niet lukken. Dan maar keren en proberen achteruit naar boven te rijden, hebben dan wat meer druk op de voorwielen. Gelukkig lukt dat beter, wel wat doordraaien van de wielen maar kom gelukkig boven. Bij Sidi Ifni is het druk met campers en de vier campings staan zo goed als vol. Bij El-Barco is nog een plaatsje voor ons. Lezen een poosje en gaan daarna naar het stadje wandelen. Daar is weinig te doen op de markt en op straat, te vroeg in de middag. Lopen via het strand terug en zijn om half 6 weer op de camping.

2 febr. Ga eerst een lekker broodje kopen en ontbijten. Daarna even op visite bij Everdien en Thole van het camperforum die hier ook een paar maanden rondtrekken. Via het forum ontdekten we dat we op dezelfde camping stonden. Daarna vertrekken we richting TanTan, 180 kilometer zuidwaarts. Eerst een stuk door de bergen waar heel veel cactussen op de hellingen staan. Bij sommige staan er al veel vruchten op. Na de bergen begint het woestijn landschap, zand, stenen en struikjes. Regelmatig een herder die met zijn kudde hier rondtrekt. Er ligt een goede weg, wel eens wat afgebrokkeld is maar de meeste kilmeters zijn mooi vlak..

Wel weer even wennen om zo’n lange dagafstand te rijden. Zijn om 2 uur bij TanTan en maken een foto van de kamelen die op de toegangsweg naar de stad staan. Via de stad rijden we naar TanTan Plage. De vrije plaats waar we wel eens gestaan hebben is er niet meer en zien ook geen campers in de omgeving vrij staan. Wijken maar uit naar camping Atlantique aan het strand. Het is hier rustig en  er staat niemand vlak bij ons. Lezen en internetten de rest van de dag en ruilen wat boeken met landgenoten. Morgen de omgeving maar eens verkennen en even bij de haven kijken.

Week 3 Index Week 5