week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11

Marokko 2012 week 5

3 febr. Worden wakker met donker weer en er staat veel wind. Hele stofwolken van fijn zand zie je soms over de camping waaien. Daar wordt de camper ook niet schoner van. Door de vette zeelucht en het zand voelt hij aan als schuurpapier. Om 10 uur komt de zon erdoor maar de wind gaat niet liggen. Ondernemen niets en blijven lekker in de camper. We hebben internet dus we vermaken ons wel. Om 3 uur toch maar even de benen strekken en lopen naar het centrum van El Ouatia. Daar is het rustig op straat en dat op vrijdag.

moskee in El Ouatia
dadels-vijgen en noten te koop.
veel beschilderde muren in Marokko

Het waait ook in de straten hard en de terrasjes zijn leeg. In de theehuizen zitten wel wat mannen te kaarten. Er zijn ook nog veel winkeltjes dicht. Een stelletje geiten lopen los op straat en die vreten de nieuwe uitlopers van de palmen op, die worden dus niet snel groot. Veel zien er al als dood uit, geen groen takje te bekennen. Ook het strand is op een paar mensen na verlaten door het opwaaiende zand. Kopen maar wat lekkers voor bij de koffie en gaan terug naar de camping. Voor morgen iets minder wind en meer zon volgens de berichten.

4 febr. Maar matig geslapen door de harde wind, ondanks uitdraaipoten staat de camper nog aardig te schudden. Door het opstuivende zand is de camper goed smerig geworden, alles zand en nog eens zand. Gelukkig is de camper binnen nog vrij van het stuifzand . Zet de camper op een andere plek zodat we niet meer dwgrs op de wind staan.  Het  blijft de hele dag waaien en vermaken ons in de camper, wat schoonmaken, internetten en lezen. Om half 3 toch een poosje wandelen in het plaatsje. Ook hier waait het zand door de straten en daardoor weinig mensen op straat. altijd wel wat te eten
verse broodjes de hele dag alles op de weg
wat een baan mooi om te zien
veel zand op straat Zien de aanbouw van een nieuw pand en daar zit een steenhouder met de hand stipjes natuursteen te hakken waar het hele pand mee wordt bekleed. Veel werk maar wel mooi. Doen gauw nog wat boodschappen en via het strand weer terug naar de camping. Hebben de wind in onze rug maar het is niet lekker met al dat stuifzand. In de camper is het warm, ruim 30 graden maar je kan haast geen raam open zetten, willen het zand toch een beetje buiten houden. Gaan lekker douchen om het zand uit je haar te spoelen. Begin van de avond neemt de wind wat af en hopen vannacht wel lekker te slapen. Wat we morgen doen hangt van de wind af. 
5 - 6 febr. Lekker geslapen vannacht, wind was wat minder en stond nu niet dwars op de camper. Verzorgen de camper en om 10 uur rijden we van de camping. Gaan verder naar het zuiden, weten verderop een lagune en willen daar even kijken. Stoppen onderweg en lopen naar de kust, staan hoog boven het strand en zien de ruige rotskust onder ons liggen. Het is een mooi gezicht zo met de witte schuim koppen op de golven. Er staat wel een fris windje hier. Om 11 uur zijn we bij de lagune en er staan wel 30 campers. Kijken even rond en blijven hier staan. Hebben een plekje aardig uit de wind, stoelen buiten en lekker in de zon. Staan aan zee en er is hier een waterbron waar zoet water uit de grond komt.

Iedereen loopt met water te slepen en veel mensen druk met kleding wassen.  Ook worden veel campers van het zand ontdaan nu er water voorhanden is. Haal ook water en zal onze camper ook eens schoonmaken. Hij is erg smerig geworden de laatste dagen door het zand. Middags gaan we wandelen langs het strand en de ruige kust. Het is echt een mooie plek met een groot verlaten strand. Veel Fransen zijn bezig om vis en krabben tussen de rotsen te vangen voor het avondeten. Het is een mooi gezicht om ze bezig te zien. Zijn om half 6 weer bij de camper en het wordt snel kouder nu de zon gaat zakken. Om 6 uur nog maar 14 graden en ook de nacht is koud met 6 graden.

Half bewolkt als we opstaan en blijven tot 11 uur in de camper. Dan komt de zon weer goed door en gaan we buiten zitten. Middags gaan we een stuk wandelen over de steen vlakte langs het strand. Lopen wel 25 -30 meter boven het water en hebben een mooi uitzicht over de rotskust. Vissers hebben hier hutjes gebouwd tegen de rotswand maar zou daar niet de nacht in willen doorbrengen. Wandelen nog even naar de zandduinen op het strand maar er is teveel stuifzand door de stevige wind.. Dat is niet zo lekker en maken snel wat fotos en dan gauw naar de camper. Om 5 uur weer terug en zitten nog even buiten in de zon. kale steen woestijn

vissershut

mooie duinen
uitgesleten door de wind
7 febr. Een tegenvaller als we opstaan, ze hadden zon voorspeld maar het is zwaar bewolkt en er zou best wat regen uit kunnen vallen. Gaan toch rijden naar de volgende lagune en zien wel wat het weer gaat doen. Het is fijn om weer eens hier terug te zijn, toch wel apart die eindeloze kale vlakte met hier en daar een controlepost van de politie. Bij een post willen ze de paspoorten hebben en worden we in een boek ingeschreven. De weg is goed, hier en daar wel wat stuifzand maar dat is niet hinderlijk. Stoppen regelmatig aan de kust en kijken even bij de vissers. Ook camperaars zie je hier veel vissen. Er komt wel wat meer zon en dat doet toch wat vrolijker aan.
gevaarlijk plekje vissershut
even uitwaaien
mooie lagune
Stoppen bij een lagune waar flamingo’s voedsel aan het zoeken zijn in het ondiepe water. Moet er wel een stuk voor lopen om ze op de foto te zetten. Verderop stoppen we bij een groot gat wat in verbinding staat met de zee. Door het zeewater helemaal ondermijnt en daardoor ingestort. Gaan verder naar Sidi Akhfennir, een klein plaatsje waar we wat boodschappen doen. Rijden daarna naar het natuurpark Naila. Ook hier een grote lagune waar wat flamingo’s zijn. Er zijn wat vissersbootjes op het water maar verder weinig te doen nu. Er waait hier een harde wind wat veel zand van de duinen onze kant op blaast. Lopen een stukje maar dat is niet lekker met dat stuifzand.
vers geslacht
beetje zand

Nog maar verder richting Tarfaya om daar te overnachten. Gaat nog harder waaien en zien het zand overal door de lucht vliegen. Ook achter de auto’s dwarrelt het zand omhoog. Vlak voor de stad zijn ze met een sjofel het zand van de weg aan het schuiven. Zien een leuk parkeerplaatsje in de stad en die ligt uit de wind. Volgens de mensen hier is het geen probleem dat we hier de nacht doorbrengen. Ga even een stokbroodje en nog wat sinaasappels kopen, die zijn hier erg lekker. Jammer dat je nergens meer aardbeien kan kopen. Nu maar hopen dat we morgen de zon weer de hele dag zien.

8 febr. Goede plek uitgekozen, was lekker rustig en hebben goed geslapen. Om 8 uur horen we wel regendruppels op het dak van de camper maar dat was snel weer over. Gaan weer terug naar het noorden, schijnt er ook beter weer te zijn. Hebben genoten van de paar dagen langs de kust en het was mooi om plekken weer eens terug te zien. Vertrekken om 10 uur uit Tarfaya en hebben soms wat regendruppels op de voorruit. Dan is er weer zon of ineens weer harde wind zodat het zand weer over de weg vliegt.
bij harde wind veel zand
overal zandhopen

Het is 200 km naar TanTan en dat verloopt goed. Nemen de tijd voor koffie en bij een lagune een stop om een broodje te eten. Dan het laatste stukje naar de camping waar we om 2 uur aankomen. Het is er rustig en gaan weer op hetzelfde plekje staan als 3 dagen geleden. Lopen nog even een rondje door het plaatsje en langs het strand. Maken de camper ook nog even schoon van binnen. Was tijd om de stofzuiger er weer eens doorheen te halen, ongemerkt loop je toch wel zand naar binnen. Het weer is niet wat er was voorspelt en het is geen buiten zitten hier. Morgen hopelijk beter.

9 febr. Het waait nog meer dan gisteren en door het zand niet prettig buiten. Vertrekken van de kust en gaan meer het binnenland in. Komen in TanTan langs de weekmarkt en gaan daar even kijken. Het meeste is groente en fruit wat ze verkopen. Zien hier ook weer prachtige grote aardbeien en kopen daar een paar kilo van. Verder kopen we groente en eieren voor de komende dagen en het kost haast niets. Dan op weg naar Guelmim en dat wordt een rit met veel zand. Op plaatsen moet je met licht op rijden zo weinig zie je soms. De lucht ziet geel van het stuifzand. Gelukkig is niet de hele rit zo slecht, hebben ook helder weer zonder zand en met de zon er bij
groot en zoet
op zoek naar brood primitive tankstation
veel zand
Guelmim

Ga in een klein dorpje op zoek naar brood maar wordt steeds weer naar de buren gestuurd. Geef het maar op en loop weer terug naar de camper. Dan komt de man naar me toe die me eerst doorstuurde en nu uit zijn eigen huis mij een brood verkocht, dat is toch aardig hé. Het stonk hier wel naar diesel langs de straat, er werd wel wat gemorst door de primitieve verkoop van brandstof. Ondanks de harde wind en het vele zand vonden we het toch een mooie rit. Rijden naar de palmenoase van Ait Bekkou en gaan naar camping Fort Akkaba. Hier staat het aardig vol en moeten genoegen nemen met een plaatsje op de wind.

   
week 4 index week 6