week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11

Marokko 2012 week 6
10 febr. Worden wakker en het is koud in de camper, binnen 10 en buiten 5 graden. Een strak blauwe lucht en geen wind, wat wil je nog meer. Drinken buiten koffie, lekker van de zon genieten zonder stuifzand om je heen. Daarna gaan we wandelen in de oase, een wirwar van paadjes waarvan er vele doodlopen. Er staan nog veel traditionele huizen van leem maar er worden ook huizen van steen gebouwd. Op de veldjes onder de palmen worden wel gewassen verbouwd maar er is weinig bedrijvigheid vanmorgen. Het is ook vrijdag dan wordt er minder gewerkt. Brengen een bezoek aan een kasba waarin een museum is gevestigd.
veel lemen huizen
op naar de moskee
kasba-museum
thee schenken is een kunst

Hier vind je veel voorwerpen en werktuigen die in vele voorgaande jaren door de mensen zijn gebruikt. Met goede uitleg van de eigenaar een bezoek zeker waard. Buiten in de berbertent krijgen we thee aangeboden, beetje veel suiker maar dat is hier de gewoonte. Wandelen weer terug naar de camping en ga de camper eens van het vele zand ontdoen aan de buitenkant. Vooral het dak is een en al zand, door de vette zeelucht en iets regen blijft het ook lekker plakken. Met 2 uurtjes werk is hij weer om aan te zien. Was een mooie dag.

11 febr. Koud in de camper, maar 9 gr. binnen en buiten 5 graden dus even de kachel aan. Ga een vers stokbroodje kopen en dat gaat er wel in. Haal de fietsen voor de dag en gaan vanmorgen in de palmentuin fietsen. Mooi weer maar op de fiets toch wel een vestje nodig. Het fiets niet eenvoudig, veel keer kunnen we niet verder en staan we bij bewoners voor de deur. Maar weer terug fietsen en een ander pad proberen. Waren vroeg vertrokken, we dachten hoe vroeger hoe meer bedrijvigheid in de oase. Nou dat viel tegen, volgens de boeken moeten hier nog 600 gezinnen wonen die je wel op de binnen plaatsen van de huizen hoort maar je ziet ze haast niet op straat.. Ook op het land hebben we niemand bezig gezien.
verkoopluik van een winkeltje

Fotograferen is hier moeilijk, vooral vrouwen willen niet op de foto. Bij mannen wil het wel eens lukken maar meestal niet. Komen op plekken waar fietsen niet mogelijk is en dan maar lopen naast de fiets. Stoppen bij een familie die olijfolie persen maar die waren helaas niet thuis. Veel van de oase gezien maar echt jammer dat er haast geen bewoners op straat of op het land waren. Om 1 uur weer op de camping en eten een broodje, daarna lekker in de zon. Maak tussendoor de fietsen een beetje schoon, zaten aardig onder het stof. Vul de watertank van de camper vast zodat we morgen zo kunnen vertrekken. 

12 febr. Eerst even de kachel aan als we wakker worden, maar 10 graden binnen. Daarna loop ik het dorpje in voor een stokbroodje en die zijn heel lekker hier. Nemen afscheid van Everdien en Thole die we al een paar keer hebben ontmoet. Rijden naar Guelmim en zien dat daar markt is. Gaan we even kijken en slaan wat eten in. Kopen hier ook vers vlees en dat is niet goedkoop. Betalen € 10,- voor 1 kilo mooi vlees. Lopen er niet zo lang, het is in een smalle straat waar nog weinig zon is. Koop een stekker om aan een extra verlengsnoer te zetten. Daarna rijden we door naar Abeino waar thermobaden zijn. De camping bij het bad is klein en eind van de dag staat het helemaal vol.
kruiden, noten, bonen enz. lekkere broodjes
thermobad
mooie jonge ezel
een volle dorpswinkel

De baden zijn voor mannen en vrouwen gescheiden en staan een stuk van elkaar. Alleen avonds tussen 7 en 9 uur mogen mannen en vrouwen met elkaar in bad, denk speciaal gedaan voor de vele camperaars. Zonnen en lezen wat tot 3 uur en gaan dan wandelen in het dorp en door de oase. Het is wel een mooie omgeving met het begin van de bergen op de achtergrond. Doen nog een boodschap in de dorpswinkel en die zijn vaak goed voorzien van verse producten. Om 7 uur gaan we naar het bad en dat is lekker warm. Het is meer een warm zwembad dan een kuurbad, je mist de zitbanken in het water. Dus maar wat baantjes zwemmen deze keer.

even in bad
mooi landschap 13 febr. Vertrekken uit Abeino en rijden naar Guelmim waar we eerst groente en fruit inslaan. Daarna door naar Amtoudi, een klein dorp met een oase en boven op een bergtop een Agadir, een soort versterkte burcht waar het graan en andere producten werd opgeslagen. Het was tevens een schuilplaats bij invallen van vijandige stammen. Ga aan de kant om een camper voorbij te laten, blijkt het Everdien en Thole te zijn die op weg zijn naar Icht. Even een praatje en vervolgen ieder onze eigen route. De natuur begint hier steeds mooier te worden met zijn kale bergen in verschillende kleuren.
even naar boven
Zien in een dorp veel jonge mannen buiten zingen en muziek maken dus even kijken wat er te doen is. Volgens ons is het een demonstratie voor het gemeentehuis. Vraag aan omstanders wat er is maar niemand kan of wil mij dat uitleggen, dus hier maar weg. Om 1 uur op de camping, eten een broodje en lezen wat in de zon. Dan gaan we wandelen en kiezen om te berg te beklimmen naar de Agadir. Soms wel steil maar het is te doen via het smalle paadje. Wel genieten hier tussen al die rotsen e n mooie uitzichten. Na een uurtje zijn we boven en daar zit een gids op ons te wachten die ons de Agadir laat zien. Jammer dat we hem niet verstaan maar hij doet wel zijn best om het ons allemaal uit te leggen. alleen maar keien
de Agadir onze gids voorop
opslag voor honing graan opslag
museum
zicht op de camping
zo toch maar even gedaan

We zien de graanopslagplaatsen, waar ze groenten bewaarden zoals wortelen en waar honing in werd opgeslagen. Ook de wateropvang was al slim bedacht met zinkputten zodat de slik naar de bodem kon zakken en het schone water daarna in  de voorraadkelder werd opgeslagen. Er is een klein museum met oude gebruiksvoorwerpen, wel dik onder het stof maar dat hoort hier. We krijgen alle tijd om rustig rond te kijken en foto’s te maken, best wel lekker om hier zo samen een rondleiding te krijgen.  Wij vonden het geweldig om dit te zien en de klim naar boven meer dan waard. Om 5 uur gaan we weer naar beneden en dat gaat sneller als omhoog. Avonds voelen we de klim wel in de benen zitten. 

14 febr. Koude nacht en veel wind als we opstaan. Gaan om 10 uur rijden naar Tafraoute, een afstand van 160 km. Het is prachtig weer met een blauwe lucht. Nemen meest wegen binnendoor en die zijn goed te rijden. Wel eens smal door afgebrokkeld asfalt maar er zijn niet veel tegenliggers. Komen door mooie dorpjes en de natuur is ook prachtig. Rijden een heel stuk over een hoogvlakte tussen 1100 en 1300 meter en genieten van de omgeving. De mensen hier zijn heel vriendelijk, er wordt veel naar ons gezwaaid zonder dat ze willen dat we stoppen. Stoppen als we wat leuks zien en doen alles op ons gemak.
het land bewerken met een paardje
mooie dorpjes
schoenen en  kleding gegeven Er komt een jongetje naar de weg hollen en als we stoppen wordt hij wel heel erg verlegen. Passen hem een paar schoentjes die we van onze kleinzoon hebben mee gekregen om uit te delen. Geven hem ook nog een paar broeken en truien waar zijn moeder erg blij mee is. Koop onderweg een lekker stokbrood voor de lunch en op een rustig plekje stoppen we om die op te eten. Komen er drie meisjes van ongeveer 15 jaar aan met een kudde schapen  die heel verlegen even bij ons komen kijken. We zaten te eten en dat wilden ze ook wel. Ook voor deze meisjes een stuk brood met jam gemaakt en dat vonden ze prachtig. Leuk zulke ontmoetingen en ook zij vonden het leuk ons te ontmoeten.
schapenhoedsters lunchen mee prachtige route
even de beurs vullen
landschap met veel erosie

In een klein plaatsje stoppen we bij een bank om even geld te pinnen, dat kan tegenwoordig bijna overal. Komen om 3.30 uur aan in Tafraoute, een prachtige plek omringt door mooie bergen. Op de camping ontmoeten we Annemie en Paul. Het was 2 jaar geleden dat we ze gezien hadden dus even gezellig bijpraten met een glaasje wijn. Om half 6 naar binnen, wordt koud buiten, staan ook op 1000 m hoogte. Morgen is hier de wekelijkse markt en gaan die uiteraard bezoeken. Het is hier ook een mooie omgeving om te wandelen en te fietsen, blijven hier wel een paar dagen staan.

15 febr. Koude nacht, 8 graden in de camper dus even de verwarming aan. Ga een stokbroodje kopen en na het ontbijt gaan we naar de markt. Doen we op de fiets, het is maar een paar km. maar willen ook groenten en fruit inslaan en dat is best zwaar om mee te lopen. Het is een leuke markt en om 10 uur al wel druk. Er is van alles te koop ook geiten en schapen. Lekker om hier te lopen en de mensen gade te slaan. Er wordt ook veel door de vrouwen gehandeld bij hun aankopen. Slaan zelf heel wat groente en fruit is en dat kost weinig, voor € 5,- koop je zoveel  dat je het niet alleen kan dragen. Brengen het eerst in de camper en gaan dan nog een keer terug naar het stadje. Gaan langs de bakker en de supermarkt voor de laatste dingen en hebben voor de eerste dagen weer eten genoeg.
heerlijke dadels medicijnen bij de medicijnman
fel gekleurde bankstellen
poten bijeen gebonden, dan lopen ze niet weg
dadels nieuwe oogst
bloeiende amandelboom
graf bedekt met aardewerk
huisje tegen en tussen de rotsen
schuur onder de rots overal tussen de palmen staan campers

Eten een broodje en lezen en zonnen een poosje voor de camper. Om half 3 gaan we wandelen langs de voet van de berg waar giga grote keien liggen. Hier blijf je foto’s maken. Kijken op een begraafplaats en op de verse graven zien we veel gebroken borden, kopjes en schaaltjes liggen. Wat daar de betekenis van is weten we niet. Op plaatsen zijn de huizen om en tegen de rotsen aangebouwd en dat is soms een vreemd gezicht. De grote keien komen boven de huizen uit. Via de oase lopen we tussen de palmen weer terug naar de camping. Het is inmiddels 5 uur en al fris om buiten te zitten. Drinken nog wel even koffie en gaan daarna naar binnen. Was weer een prachtige dag.

16 febr. Was minder koud vannacht en dat was in de camper te merken. Ontbijten en gaan daarna wandelen door nog een gedeelte van het dorp en daarna omhoog naar de keien op de hellingen en toppen van het gebergte. Het is een hele klim maar dit landschap is zo mooi. Dit worden wij nooit zat dat klimmen en klauteren over en tussen de rotsen. Zien veel kleine eekhoorntjes die zich lekker zitten te warmen op de stenen. Hebben boven prachtige vergezichten over de bergen en het dal. Om 12 uur naar beneden en bezoeken een traditioneel Berberhuis waar 3 families in hebben gewoond en nu open is voor de toeristen. Mooi om te zien hoe het van klei en stro is gebouwd en hoe goed de isolatie met deze muren is.
berber huizen
wat een uitzicht
hele grote stenen
verdroogd cactusblad berberhuis
persen arganolie
opslagplaats voor trossen dadels oude gebruiksvoorwerpen
huwelijks bevestiging testament op palmhout
huiskamer
uitleg van onze gids

De gids vertelde ons dat nu nooit kouder binnen werd dan 12 graden en in de zomer als het buiten 45 graden was het binnen niet warmer werd dan 23 graden. We krijgen een uitgebreide rondleiding en hij heeft alle tijd voor ons. Hij laat ons mooie dingen zien zoals beschreven stukjes palmhout wat bij ons het testament is en waarop beschreven staat wie wat krijgt bij overlijden van de  eigenaar. Ook een trouwakte werd op papier gezet, die werd opgerold en in een bamboe kokertje bewaard. Heel mooi om uitgelegd te krijgen hoe het in zo’n huis geleefd en gewerkt werd. Lopen vis de palmentuin weer terug naar de camper en eten een broodje. Inmiddels 2 uur voor we lekker buiten gaan zitten en de benen weer rust krijgen. 

week 5 Index week 7