week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11

Marokko 2012 week 7
straatbeeld Tafroute

17 febr. Beginnen de dag met de was te doen, is ook weer eens nodig. Om half 11 hangt de was aan de lijn en stappen we op de fiets en gaan naar het plaatsje. Wilden hier nog wat langs de winkeltjes lopen of we nog leuke dingen zien. Er worden hier veel schoentjes gemaakt, Baboesjes in allerlei kleuren en modellen. Kopen bij een coöperatie een flesje Argan olie en zien daar ook hoe het wordt geperst. Om half 1 gaan de meeste winkeltjes dicht, kopen nog fruit en fietsen terug naar de camping. Eten een broodje en kijken even op internet. De was is droog en kunnen de bedden weer opmaken. Om half 3 gaan we op de fiets naar Oumesnat, een dorp 7 km van hier waar ook een oud berberhuis staat.

geurende kruiden
plankjes om brood in en uit de oven te halen
naar Oumesnat Berber woning
Arganolie persen molensteen voor graan
gang naar div. vertrekken waterkruik
thee drinken in de huiskamer berbermuziek
hier werd suiker en snoep in opgeslagen Er heen fietsen gaat goed, veel berg af en terug is een zorg voor later. Het is even zoeken maar we vinden het. Krijgen een rondleiding door een zo goed als blinde gids in het Duits. Ook dit is een mooi huis maar kleiner dan gisteren. Krijgen thee in de huiskamer en daarna worden we verast met traditionele berbermuziek. Heel mooi om te zien en te horen. Na de rondleiding mag je zelf de hoogte van de gift bepalen. Inmiddels kwart voor 5 en fietsen terug maar nu moet het berg op.Vooral de eerste helling is lang en zwaar trappen om boven te komen. Maar het lukt allemaal en zijn om half 6 weer bij de camper. Een drukke maar mooie dag.

Berberdorp

18 febr. Koud geweest afgelopen nacht. In de camper was het 8 graden dus even de kachel aan. Doen nog een klein wasje en drinken koffie buiten in het zonnetje. Om half 11 gaan we wandelen naar de top van de berg tegenover de camping. Het is een heel geklim tussen de grote rotsen en als we bijna boven zijn kunnen we geen veilige route meer vinden om op de top te komen en aan de andere kant naar beneden te gaan. Dan weer zoeken om beneden te komen en we moeten toch steeds weer terug omdat we niet verder kunnen. We doen rustig aan en het lukt ons veilig in het dal te komen. Wandelen naar een kleine oase en hier is geen druppel water te vinden, alles staat droog.

Via het keteldal lopen we richting de camping waar we om half 2 weer zijn. Hebben er honger van gekregen en eten eerst een broodje. Daarna vul ik de watertank en ruim de garage een beetje op. Lezen wat in de zon en gaan om 4 uur nog even op de fiets naar het stadje voor wat boodschappen. Kijken even bij een juwelier maar worden het niet eens over de prijs. Nog even langs de supermarkt voor de nodige dingen zodat we weer een paar dagen vooruit kunnen. Als we terug zijn is het al te koud om nog buiten te zitten.

19 febr. Gaan afscheid nemen van Annemie en Paul, zei blijven hier nog een paar weken staan. Wij vertrekken van de camping en rijden eerst naar de blauw geschilderde rotsen. Dit is een kunstwerk van de Belgische kunstenaar Jean Verame die dit in de jaren tachtig heeft gemaakt en waar hij 20 ton verf voor heeft gebruikt. Waren hier al eerder geweest maar we hebben het idee dat er meer rotsen zijn geschilderd dan enkele jaren geleden. Lopen hier een uurtje rond en rijden dan verder naar Ait Mansour, een palmoase in een kloof. Klimmen naar 1700 meter via soms steile bochten en rijden dan over een mooie hoogvlakte waar bijna geen begroeiing is. Dalen weer af naar 1350 meter en rijden de kloof in.
de blauwe rotsen
altijd wel overstekende dieren
mooie route Ait Mansour
schapen worden binnengelaten op de binnenplaats
mooie rotsen
Eten eerst een broodje voor we verder gaan. Na het eten wandelen we een  kilometer of 5 dieper de kloof in en het is indrukwekkend zo tussen de rood-bruine rotswanden en de palmbomen. Er waait hier een harde wind en uit de zon is het gewoon koud. Lopen weer terug en zijn om 3 uur weer in de camper die gelukkig warm is. Rijden dezelfde weg weer terug naar Tafraoute, tanken hier even en doen nog een boodschap. Gaan door naar het keteldal waar wel 100 campers staan en zoeken een rustig plekje. Het is nog lekker in de zon en zitten nog een poosje buiten. Om 5 uur wordt het koud en gaan we naar binnen.
20 febr. Weer een koude nacht maar om 10 uur al 25 graden buiten. Nemen een rustdag en  blijven hier vandaag staan. We doen tot 3 uur niets dan luieren en lezen in de zon. De bakker komt om 9 uur langs en kopen een vers broodje. Er komt ook een tankauto langs die water verkoopt. Hij rijdt langs je camper en vult je tank even. Er is weinig wind en in de zon gaat het richting 30 graden. Om 3 uur gaan we toch nog de benen strekken en klimmen en klauteren nog een poos tussen de rotsen. Om 5 uur weer terug en zitten nog een poosje in de zon. Na een half uurtje wordt het fris en gaan we naar binnen. De dag is snel voorbij gegaan. wat een uitzicht
water te koop

keteldal Tafraoute
vanuit je bed kijk je naar dit landschap. 21 febr. Worden wakker en weer volop zon en geen wind. Vinden het hier wel lekker en blijven nog een dag staan. Vermaken ons best met zonnen lezen en een beetje naar andere camperaars kijken. Veel mensen zijn elke dag erg druk, camper schoonmaken, wassen, boodschappen doen enz. Wij doen vandaag helemaal niets, zelfs geen wandeling vandaag. Maken voor het middageten een kaasfondu en eten buiten in de zon. Er komen wel wat kinderen langs die vragen om snoep maar ze zijn niet lastig. We zijn nu wel weer uitgerust en gaan morgen weer verder oostwaarts.
lekker zonnen
22 febr. Vertrekken om half 9 uit Tafraoute en nemen weg R 106 naar Igherm. Mooie weg om te rijden, soms wat smal met elkaar passeren maar dat komt ook door de rijstijl van veel Marokkanen. Luxe auto’s willen meestal niet van het asfalt af en dan moet je soms snel verder de kant in. Verder een mooie route door de bergen en over de hoogvlakte. Stoppen veel voor foto’s en hier en daar wat rond te kijken. Geven een arm jongetje wat kleding en een paar schoenen waar zijn moeder heel blij mee is. Een ander kindje wordt verlegen als hij een autootje krijgt. Om 12 uur in Igherm waar het druk is, er is weekmarkt vandaag. Parkeren is even zoeken maar ook dat lukt.

Het is gezellig druk en vooral de gekleurde kleding van de vrouwen hier maakt het fotograferen  nog leuker. Het is heerlijk weer ook al zitten we op 1700 meter. Kopen een lekker broodje en vertrekken om half 2 weer richting Tata.Nemen weg R 109 en dat is een geweldige route door een schitterend landschap van gekleurde bergen in allerlei vormen. Stoppen heel veel en rijden gemiddeld vandaag 30 km per uur. Zien een kudde kamelen met 2 drijvers en stoppen even. Ze komen gelijk naar ons toe en willen natuurlijk van alles hebben.

Mogen op een kameel rijden van ze maar zien daar vanaf. Geven ze een fles cola die ze gelijk half leeg drinken. Later stoppen we bij een drinkplaats waar ze een kudde kamelen water geven. Met een zware emmer gemaakt van een oude autoband scheppen ze water uit een 10 meter diepe put. Ook deze drijvers willen wat hebben voor de foto’s. Zijn om half 5 in Tata en er is nog een plaatsje op de camping. Drinken even koffie in de zon en lopen nog het stadje in. Zitten hier op 700 meter en dat kan je goed merken aan de temperatuur, om 6 uur is het nog 20 graden buiten. Morgen zou hier de weekmarkt zijn maar dat is zondag.

Tata 23 febr. Goed geslapen en voor het eerst morgens meer dan 13 graden in de camper als we opstaan. Gaan eerst naar de markt, er is wel een dagelijkse maar de weekmarkt blijkt op zondag te zijn. Lopen even door de souk waar het nog stil is. Er waait een koud windje en er komt ook meer bewolking. Probeer een nieuwe accu voor mijn telefoon te kopen maar dat lukt niet. Was aan een nieuwe toe en ze kosten hier maar € 4,20. Gaan terug naar de camping en vertrekken hier. Nemen de N 12 naar Foum Zguid, deze hebben we 2 jaar geleden ook gereden maar toen was er overal veel water met veel schade aan de weg. Nu is dat wel anders, er is nergens water wat over de weg stroomt.
kan nog meer op
ruikt lekker al die kruiden prachtig landschap
rivierbedding met veel erosie
waterval van Tissint
koper en zilvermijn
dorp met lemen huizen
en nog maar een foto genieten in dit landschap

Het is overal erg droog, ook in de rivierbeddingen staat geen water. Mooie rit met bergen en grote vlakten met stenen. Na Foum Zguid nemen we weg 111 en dat is weer genieten. Veel mooi gekleurde bergen in prachtige vormen. Stoppen veel en doen hier rustig aan. De weg is erg slecht vooral het gedeelte vanaf de open koper en zilvermijn. Dat wordt met vrachtauto’s vervoerd en de weg is allemaal gaten. Ondanks het gerammel een prachtige route om te rijden. Komen door mooie dorpjes waar nog veel huizen gebouwd zijn van leem. Via weg R 108 naar Agdz en die is als nieuw, vlak en breed. Nemen een man mee die met pech staat en die nodigt ons uit op de thee. We zijn al laat en hij moet nog terug naar zijn auto dus slaan het af. Om 5 bij de camping waar nog voldoende plaats is.

week 6 index week 8