week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11

Marokko 2012 week 8
straatbeeld Agdz 24 febr. Gaan op de fiets het plaatsje bezoeken. Het is een leuk stadje  maar veel mensen zijn hier niet vriendelijk tegen je. Als je maar ergens een straatbeeld wil fotograferen dan beginnen ze al te gillen dat het niet mag, hebben dit nooit eerder in Marokko meegemaakt. Ook de kinderen lopen steeds te zeuren om een dirham. Lopen een achterstraatje in met meest lemen huizen. Hier zie je veel kleine bedrijfjes. Brengen een bezoek bij een smederij waar ze mooi smeedwerk maken. Kijken bij een bedrijfje binnen waar gips ornamenten worden gemaakt. Mooi om te zien hoe deze primitief worden gegoten in moderne mallen van siliconen.
nog veel transport per ezelkar

Lopen over de groentemarkt en slaan hier groente en fruit in voor de komende dagen. Fietsen terug naar de camping en maken de fietstassen leeg, Daarna gaan we de oase in. Mooi om te fietsen maar zodra je een van de doorgaande route afwijkt dan loopt het wel weer ergens dood en moet je weer terug. Er zijn nog wel veel akkertjes onder de palmbomen die bewerkt worden. Hier komen we een boertje tegen op een ezel die wel op de foto wil. Fietsen een uurtje rond en houden het voor gezien. De rest van de middag lekker in de zon met een boek.

25 febr. Rijden vandaag via de Dra vallei naar Zagora. In de rivier staat nu maar weinig water. Er staan hier veel palmbomen en wordt afgewisseld met mooie dorpjes waar nog veel lemen huisjes en grote kasbah's staan. Er wordt hier en daar wel aan herstel gedaan maar heel veel huizen staan leeg en zijn niet meer bewoonbaar. Stoppen bij verschillende dorpjes en bij één loop ik het dorp in. Smalle straatjes en lemen huizen maar als er een deur open staat dan zie je een grote  binnenplaats waar van alles ligt opgeslagen. We ontmoeten vanmorgen veel vriendelijke mensen en ook de jongens van 15-20 jaar zijn heel spontaan en heten je welkom in Marokko.
mooie kasbah
de vrouwen hebben het zwaar hier
stenen van leem met aan de buitenkant wat stro
camping in Zagora
straatbeeld Zagora
mooie moskee

Mooie rit en komen om 12 uur aan in Zagora. Hebben een mooi plekje op de camping en gauw de stoelen buiten in de zon. Eten eerst een broodje en nemen daarna een boek. Het is heerlijk warm rond de 30 graden. Om half 4 lopen we even de stad in maar het is er rustig. Veel mensen zitten op de overdekte terrassen en in de theehuizen voetballen te kijken. De nieuwe moskee is klaar en die is mooi geworden. Lopen een uurtje rond, doen een paar boodschappen en gaan weer terug naar de camping. Lezen nog wat en als de zon achter de bomen verdwijnt vertrekken we naar binnen, dan koelt het hard af.

26 febr. Vanmorgen eerst naar de grote markt. Dat blijft leuk en een mooie plek om foto’s te maken. Er wordt hier van alles verkocht, zelfs gebruikte smerige toiletpotten. Lopen eerst over de groentemarkt en daarna op een plek waar alleen dadels worden verkocht. In grote plastic zakken worden ze te koop aangeboden, ziet er niet altijd fris uit als je ze aan elkaar geplakt in zo’n zak ziet zitten. Lopen over de dierenmarkt en daar zie je veel schapen en geiten. Ook de zwart-witte koeien zie je steeds meer op de markten. Er wordt wat gevoeld en geknepen in de dieren voor er geld geboden wordt. Voor een goed schaap vragen ze € 16,-. Lopen hier een paar uur rond en gaan terug naar de camping. Vertrekken uit Zagora en rijden naar M’hamid. naar de markt voor de verkoop
parkeren voor ezels
in elke appel even knijpen
alleen maar dadels
vlees op de grill
dit schaap kost € 16-
leuk plekje onderweg camping in Mhamid
mooi vrij plekje met openhaard

Daar is het einde van de verharde wegen en het begin van de woestijn. De weg is plaatselijk slecht met afgebrokkelde wegkanten. Als je een auto tegenkomt moet er toch één van het asfalt af. De meeste Marokkanen hebben daar weinig zin in en dwingen jou om altijd van de weg af te gaan. Dat lukt ze niet altijd, ze maken ook maar eens ruimte voor mij. Zijn om half 2 op een mooie camping waar de service erg goed is. Er wordt een groot kleed voor de camper gelegd, mooie eigen plek met water en een wasbak. Er is zelfs een eigen openhaard zodat je avonds gezellig warm kan zitten. Deze wordt om 7 uur zelfs voor je aangestoken dus lekker even voor het vuur. Gewoon een heerlijke plek met geweldige behulpzame mensen.

27 febr. Ga om 9 uur een broodje halen maar die was al bij de buren afgegeven. De broodjes zijn bij de overnachtingsprijs inbegrepen.  Broodjes zijn heerlijk en na het ontbijt de fietsen uit de camper. Fietsen naar de weekmarkt en daar is het gezellig druk. Het bijzondere aan deze markt is dat er haast geen vrouwen komen, mannen doen hier de boodschappen. Staan bij een ijzerwaren verkoper te kijken en moeten bij hem komen zitten. Verstaan elkaar niet maar begrijpen elkaar wel. Krijgen thee van hem, moeten er bij gaan zitten en hij haalt zelfs een stohoed uit zijn auto die ik op moest zetten voor de zon. Hij schonk meer aandacht aan ons dan aan zijn klanten. Staan verbaast over de vriendelijkheid die je steeds weer tegenkomt. weekmarkt M'hamid
knijpen en voelen
hier hebben we thee gedronken
mix van aaardappelen en groenten voor ongeveer een week. Sommige groeten verkopers maken het wel gemakkelijk, ze maken hoopjes met groente en aardappels voor een week en dat gaat door elkaar mee in een grote zak. Dan moeten de mannen nog fruit kopen en dan zijn ze net als de vrouwen, een voor een bekijken en erin knijpen voor hij in de schaal gaat.  Ook wij slaan groente en fruit in, doen alles bij elkaar in een schaal en die wordt gewogen. Lijkt wel dat ze alles voor dezelfde prijs verkopen, wel zo gemakkelijk. Fietsen daarna naar het plaatsje en kijken bij de achteraf straatjes. Zien daar een kudde kamelen waar ze mee de woestijn in trekken. Rijden naar de camping waar we 2 jaar geleden hebben gestaan, ligt op een zandheuvel met uitzicht op de woestijn. Gaan er even zitten en willen er wat drinken.
ook even bijpraten
achterstraatje
hier zijn geen wegen meer uitzicht op de woestijn
ons mooie plekje op de camping
vrouwenmarkt
heerlijk brood zo uit het vuur
even het vuur aan

Vraag of ze cola hebben en dat hebben ze zegt hij. Het duurde erg lang voor we het kregen, bleek achteraf dat ze het in het plaatsje voor ons zijn wezen kopen. Fietsen terug naar de camping en eten een broodje. Daarna lekker lezen en een beetje zonnen en wat foto's maken. Sprokkel tussendoor wat hout voor de haard vanavond. Fiets om 4 uur terug naar het plaatsje waar een speciale markt voor  vrouwen zou zijn. Nou de vrouwen zijn er wel maar er lopen ook genoeg mannen rond. Terwijl ik daar ben laten ze op de camping zien hoe het brood wordt gebakken buiten in de kleioven. Was net op tijd terug om het te proeven en dat was erg lekker. Tegen donker het vuur aan en eten buiten gezellig bij de brandende haard.

28 febr. Vandaag met een 4x4 auto een tour door het gebied ten zuiden van M’hamid. We vetrekken om 9 uur met de camping eigenaar en nog een stel Nederlanders die naast ons op de camping staan. Rijden door een gebied met veel steenvlakte’s en het is aardig hobbelen door de vele kuilen. Zien op diverse plaatsen kamelen lopen en stoppen even voor wat foto’s. De volgende stop  is bij een bron waar het water omhoog borrelt. Er is hier een kleine oase ontstaan met palmbomen. en een camping en van daar uit worden er tochten door de omgeving georganiseerd met auto of kameel. Daarna door naar de zandduinen die niet zo hoog zijn. Stoppen bij een tentenkamp en wij mogen de zandduinen in. Best wel zwaar dat klimmen naar de top van een duin.
heldere heilige bron achtergelaten van de rally
beetje zand
Zijn hier rond de middag en een slechte tijd voor mooie foto’s.  Er wordt hier een uitgebreide maaltijd met brood, salade, brochettes van kamelenvlees en vers fruit bereid door de kampbeheerder.  Hebben heerlijk gegeten en  gaan om half 2 weer verder. Rijden nu meer door het rulle zand en dat is best leuk om mee te maken. Soms wel eens even vast in het zand maar we hebben de schop niet gebruikt die in de laadbak lag.
overnachtingskamp voor toeristen
even rusten
brochettes grillen
zelf gevonden
overstekende kamelen
Zien onderweg nog een kudde kamelen van wel 500 stuks waar ook veel jonge dieren bij lopen van 2 of 3 weken oud. Stoppen nog op 3 plaatsen om fossielen te zoeken en we vinden er aardig wat. Ze liggen hier gewoon boven de grond tussen de vele keien. Er liggen hier ook veel stenen die door de hitte in de zomer zo heet worden dat ze in tweeen breken. Dan nog de laatste etappe hobbelen en zijn we om half 5 weer op de camping, krijgen thee aangeboden en praten nog even na. Was een leuke tocht en ondanks het schudden en hobbelen hebben we weer een mooie dag achter de rug.    
29 febr. Houden een rustdag vandaag en blijven hier staan. Even bijkomen van gisteren en de camper ook weer eens binnen en buiten schoonmaken. Nemen afscheid van Grietje en Willem waar we gisteren de woestijntocht mee hebben gedaan. De was doen we ook nog even tussendoor en zijn zo lekker de hele dag aan het rommelen. Ook de site's worden up to date gemaakt. Eind van de dag is toch alles gedaan, ook de watertank gevuld omdat we morgen weer verder trekken. Hout gesprokkelt en nog een laatste avond lekker bij het vuur zitten. Hebben genoten van deze mooie plek, de beste camping tot nu toe.
1 maart. Vertrekken van dit mooie plekje en er wordt uitgebreid afscheid genomen en of we nog eens terugkomen. Wat een geweldige camping is dit. Moeten weer terug richting Zagora, het is de enige weg die hier ligt. Stoppen bij een kamelenfarm en maken wat foto’s van de dieren die staan te eten. Wat zijn dit toch eigenwijze en nieuwsgierige beesten. Komen door het plaatsje Tagounite en daar is het druk. Zien achter een muur dat er een markt is en gaan even kijken. We treffen het, het is een prachtige markt met veel mensen uit de wijde omgeving.
markt Tagounite
zakken dadels
stokken te koop
Worden herkent door een paar kooplui van de markt in M’hamid dus weer handen schudden en worden weer uitgenodigd op de thee. Wat een vriendelijke mensen. Lopen een uurtje over de markt en vinden dit nog puur Marokko. Zijn ook de enige toeristen hier op de markt. Rijden door naar Tamegroute waar het groene keramiek wordt gemaakt. Ze maken ook veel van die kleine groene dakpannetjes. Bekijken bij een familie het hele proces van klei tot het product uit de oven. Heel mooi om te zien en om uitleg te krijgen hoe alles gedaan wordt. De jonge mannen zijn wel lastig op straat, die willen je overal mee naar toe nemen. de koop keuren
Tamegrroute
potjes in tweeen voor dakpannen
3 dagen drogen in de zon
ovens vol stapelen van de oven
dan 5 uur afbakken camping Tazzarine

straatbeeld Tazzarine

mooie lemen huizen
Lopen ook hier nog een half uurtje rond en dan door richting Tazzarine. Zijn om half 4 op de camping, drinken wat en lopen langs de oase naar het centrum toe. Rond het centrum staan nog veel oude huizen van klei. Proberen door de oase weer bij de camping te komen maar dat lukt niet. Ook hier stop het looppad ineens weer bij een akkertje en kan je alleen maar terug. Kiezen er maar voor weer via de weg naar de camping te lopen. Hebben weer een leuke dag gehad en prachtig weer. Eind van de middag wel wat meer wind maar begin van de avond weer windstil.
week 7 Index Week 9