week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11

Marokko 2012 week 9
2 maart. Vertrekken om half 10 uit Tazzarine en gaan richting Rissani. We volgen de N12 en dat is een goede weg, er zitten wel wat slechte stukjes in maar dat kom je overal tegen. Geen geweldige route met mooie natuur maar er zitten toch ook hele mooie stukken tussen. Stoppen even voor een foto van een paar waterkruiken. Deze staan aan de weg bij een huisje en voorbijgangers mogen daaruit water drinken. Maken er ook een kindje blij met een autootje. Bij Mecissi kijken we of we nog mooie fossielen kunnen vinden. Nou dat wil niet lukken en gaan we door naar Rissani. Hier doen we wat boodschappen, kopen groente en fruit en bij de slager wat vlees. Dan door naar Merzouga waar we aan de zandduinen willen staan.
water voor voorbijgangers
geen fossielen gevonden de groenteman
de slager camping Sahara
hier heeft niemand gelopen opweg naar de zonsondergang
mooie wandeling

Gaan naar Auberge Sahara en staan daar bij het zand. Drink en even wat en gaan dan wandelen in de duinen. Heerlijk om hier rond te lopen maar we vinden beiden dat er veel zand verdwenen is. De zandduinen zijn verder van de hotels af en we hebben de indruk dat ze ook minder hoog zijn. Zien onderweg twee kamelendrijvers die zitten te dammen. Het dambord in het zand getekent en als damstenen gebruiken ze voor wit houten stokjes en voor zwart keutels van de kamelen. Zo kan je het spel overal in de woestijn spelen. Lopen en klimmen heel wat af in het zand en om half 6 komen we doodmoe bij de camper terug.

potje dammen
camping

3 maart. Doen een dagje rustig aan, slapen lekker uit en lezen wat in de zon. Het is warm vandaag, rond 30 graden op de camping. Regelmatig even uit de zon en internetten wat in de camper. Gisteren wel moe van de wandeling uit de duinen terug gekomen maar ondanks dat gaan we toch nog een stukje wandelen in het zand. Vetrekken om half 4 en ongemerkt lopen we weer heel ver het zand in. We klimmem weer wat af en we genieten hier van. Wat een landschap bijna voor ons alleen. We klimmen naar de hoge toppen en vandaar een prachtig uitzicht. Ook nu komen we moe maar voldaan om half 7 bij de camper aan. Nemen eerst een douche om het fijne stof van ons af te spoelen voor we eten gaan koken. Morgen trekken we verder.     

gezellig terras mooi zwembad, drijft vol met vliegen
nog maar een wandeling zwaar in het zand
wat een geklim weer
niet misstappen
en weer omhoog
4 maart. Vertrekken uit Merzouga, het verste punt van de reis. Rijden via Rissani, Erfoud richting Ar- Rachidia. Zien dat er in Rissani markt is en gaan daar even heen. Kijken er even rond en doen de nodige boodschappen. Met een uurtje gaan we weer verder. Voorbij Erfoud zien we wel meer water in de kanaaltjes en wordt het land ook bevloeid. Veel akkers staan er hier groen bij en met de vele palmbomen een mooi gezicht. Zien hier steeds meer leuke dorpjes beneden in de oases. Stoppen om te lunchen met uitzicht op een grote oase. Bij een restaurant stoppen we op de parking, hier hebben we een mooi uitzicht op de grootste oase van Marokko, de Zis. Vanaf hier een mooi panoramisch uitzicht we over de hele Ziz vallei. markt Rissani
geiten met mooie horens
ezelmarkt met modern transport op de achtergrond paard beslaan met een stuk autoband
stadspoort Rissani
Ziz oase
 Blauwe bron van Meski
veel vuil op de bodem

Rijden door naar Meski, daar is de heilige Blauwe bron die we willen bezoeken. Er is ook een camping bij dus overnachten we er ook. Een leuke camping met veel palmbomen. Kijken bij de bron die in een grot ontspringt, het water is wel helder maar er ligt veel vuil op de bodem. Ze hebben er een soort zwembad van gemaakt maar dat wordt door weinig mensen gebruikt. Gaan wandelen in de oase en volgen de kanaaltjes waar het land mee bevloeid wordt. De vrouwen doen er de was en hangen het in de bomen te drogen. Het is mooi wandelen hier, over de brede kanalen liggen stammen van palmbomen, twee naast elkaar om  er gemakkelijk over te lopen. Om 5 uur terug en lezen nog een uurtje in de zon.

even opletten dat ik niet val
5 maart. Gaan om half 10 rijden richting Ar-Rachidia  en nemen daar de N 13. Deze weg gaat naar Midelt en kom je door de  Gorges du Ziz. Dit is een prachtige route, we rijden tussen rood-bruine bergen en genieten van de mooie uitzichten. Na 25 km keren we om, wijken anders te veel van onze route af. Deze weg nemen we vast de volgende keer wel. Rijden terug naar Ar-rachidia en nemen daar de N10 naar Goulmima. Dit is een saaie weg en onderweg weinig te zien. Rijden over een hoogvlakte op 1200 meter en er woont hier bijna niemand. weg N 13
onderweg mooie lemen huizen
mooi uitzicht
veel in bloei

In Goulmima zou een heel oude Ksar staan die we willen bezoeken maar kunnen hem niet vinden. Ook na vragen komen we niet verder en geven het maar op. Zou mogelijk een fout in de reisgids kunnen zijn. Gaan verder richting de Todra kloof en ook deze route is vlak met weinig mooie natuur of dorpjes, ook hier woont bijna niemand. We waren natuurlijk wel verwent de laatste weken met al die mooie routes. Om half 4 in Tinerhir, volgen de borden Todra en zoeken de camping op. Leuke camping met zelfs een zwembad. Nog een poosje lekker in de zon met een drankje. Het is al dagen zomer hier, 25-30 graden maar de nachten kunnen nog koud zijn. Staan hier op 1370 meter hoogte en ook nu zal het een koude nacht worden.

6 maart. Rijden naar de Todrakloof en zien onderweg de auto's in de rivierbedding rijden. Twee jaar geleden bulderde hier het water doorheen en was er veel wateroverlast. Parkeren aan het begin van de kloof en lopen er door naar de andere kant. Indrukwekkend om tussen de steile wanden van 300 meter hoog te lopen. Het is wel fris op die plaatsen waar de zon nog niet komt. Je zou hier nu een verkoudheid oplopen. De stalletjes met soevenirs worden in gereedheid gebracht voor de toeristen. Lopen weer terug en rijden nu met de camper door de kloof en volgen deze weg nog 25 km. onderweg
rijden in de rivier bedding even wat afgeven bij een klein schooltje
ingang van de kloof hotels in de kloof
weg voorbij de kloof
Het is hier prachtig met de rode rotsen en steile wanden. De weg is goed te rijden, soms wat smal maar het is er niet druk met verkeer. Stoppen veel voor foto’s en om van de uitzichten te genieten. Komen bij het dorp Tamtattouchte  dat nog veel huizen van leem heeft. Zodra je hier ergens stopt dan komen de kinderen ineens overal vandaan en willen alles van je hebben. Rijden nog 10 km door en keren dan om, hebben deze weg al eens gereden en weten dat we het mooiste gedeelte hebben gehad. Rijden terug naar  Tinerhir en nemen de N10 naar Boumalne Dades.
zicht op Tamtattouchte
zwaar werk voor de vrouwen
sneeuw op de Hoge Atlas
Regelmatig hebben we zicht op de toppen van de Hoge Atlas en die zitten nog in de sneeuw. Op de dag is het wel warm maar nachts vriest het nog op 2000 meter hoogte. Komen door Boumalne Dades en stoppen om de markt te bezoeken en wat boodschappen te doen. Het is een gezellige kleine markt en zijn de enige toeristen. Er wordt hier wel gebedeld door de oudere mensen en een toerist weten ze wel te vinden. Veel mensen vragen wel waar we vandaan komen en als je zegt uit Holland dan weten er veel te zeggen "kijken kijken niet kopen, en allemachtig prachtig". markt in Boumalne Dades
Gorges du Dades
Mooie bergen in de Gorges du Dades
de Apenvingers

Rijden dan de Gorges du Dades in. De weg R 704 loopt door de Dadeskloof en is prachtig om te rijden. De natuur is geweldig met mooie gekleurde bergen, diepe dalen en nog veel lemen huizen. Met de namiddag zon erbij is het goed fotos maken. Stoppen bij de  bijzondere rotswand van Tamlalt. Die bestaat uit rotsgesteente vol afgeronde vormen, ze noemen het hier de vallei van de Apenvingers. Tegenover de rotswand is een kleine camping waar we overnachten. Staan op 1650 meter hoogte en verwachten een koude nacht.

7 maart. Vertrekken om 9 uur van de camping en rijden verder de Dadeskloof in. Het eerste stuk valt een beetje tegen maar de klim met de haarspeldbochten is mooi. Stoppen boven en hebben een prachtig uitzicht in het Dradal. Dalen weer af en komen door het smalste gedeelte van de kloof. Gaan verder en de natuur wordt steeds mooier. Het is 35 km naar Msemrir en zijn daar om 12 uur. Staan meer stil dan dat we rijden. Op 1900 meter hoogte ziet je geen huis of hut maar als je stopt voor een foto dan staan er binnen 2 minuten jongens bij je die wel wat te verkopen hebben of wat van je willen hebben, je snapt niet waar ze vandaan komen.
mooi uitzicht Dadeskloof
wat een natuur
vrouwen hebben het zwaar ook dit is zwaar werk
Nachts vriest het hier nog, zien akkers die ze bevloeien en het water is bevroren. Tot aan Msemrir is de weg op een paar plaatsen na goed te rijden en daar houd ook het asfalt op. Daar kan je alleen maar met een 4x4 verder.  Op één plek is het smal en rij je langs de afgrond, er staat weinig of geen vangrail dus geen last van hoogtevrees hebben. Dit is echt een prachtige rit met mooi gevormde bergen en diep uitgesleten ravijnen. In Msemrir wil ik een broodje kopen maar die zijn in de winkel niet te krijgen. Moet je bij de bakker zijn, die hebben een klein luikje in de bakkerij en daar koop je vers warm brood.
klein dorp met wat akkertjes
straatbeeld Msemrir loket bij de bakker
niet overal vangrail
diep uitgesleten door het water de Apenvinger rotsen

Het dorp ligt op 2000 meter en vooral de kinderen hebben  bolle rode wangen door het leven op deze hoogte. Stoppen om een broodje te eten en moeten dan de hele weg weer terug tot Boumalne Dades. Doen daar wat boodschappen en pinnen even geld bij de bank. Lopen ook nog even over de markt maar die zijn al aan het inpakken. Nemen weg N10 richting Qaurzazate en bij El Kelaá N Gouna is een goede camping bij een luxe hotel. Een camping met alle voorzieningen, er is zelf een wasplaats om je camper te wassen. Helaas geen internet, zelfs niet met onze dongel. Hier overnachten we. 

8 maart. Goed geslapen, was hier heel stil vannacht maar wel koud. Het is 8 graden in de camper dus even opwarmen. Na het ontbijt de camper verzorgen en daar is een mooie plek voor gemaakt. Zelf een plaats waar je de camper kan wassen. Nog nergens in Marokko zo’n mooie service plaats gezien. Was de voorkant en de ramen, de rest doen we thuis wel weer. Vertrekken om half 10 naar Ouarzazate via de N 10. Rijden rustig en weinig stops vanmorgen. Kopen onderweg nog 2 grote waterkruiken bij een pottenbakker. Internetten even in Skoura maar alleen post ophalen lukt. Kopen een broodje en stoppen  op een rustig plekje voor de lunch. Er ligt hier wel veel glas, overal stukgegooide bier en wijnflessen.
lunchstop waterkruiken
Atlas filmstudio
decor Dali Lama film
stenen werper
voorkant decor achterkant decor
tempel van Luxor
mooie auto maar wel van hout en polyester

Om half 2 zijn we bij de Atlas filmstudio en daar krijgen we een rondleiding langs de decors van films die hier zijn opgenomen. De bekenste zijn Harem, Gladiator, en zelf Asterix en Obelix is hier opgenomen. De grootste film is Mission Cleopatra, daar zijn de grootste decors van zoals de tempels van Karnak en van Luxor. Er staat ook een groote boedatempel die gebruikt is voor een film over de Dali Lama. Mooi om te zien hoe het is gebouwd. Het lijkt heel echt maar alles is gemaakt van hout, bamboe, gips en polyester. Best leuk om dit eens te zien. Doen even wat boodschappen en gaan naar de camping hier vlakbij. Het is er erg druk en blijven hier vandaag staan, morgen trekken we verder noordwaarts. 

Week 8 Index Week 10