Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
Marokko 2013 Week 10
8 Maart. Verlaten de zandduinen en rijden terug naar Rissani. Hier zien we onderweg dat er op plaatsen aardig wat water is gevallen eerder deze week. Stukken land waar grote plassen op staan. Bij Rissani nemen we de N 12 naar Alnif. Op deze weg zien we meer plaatsen waar het water over de weg heeft gestroomd en veel zand heeft achtergelaten op de weg. De weg heeft ook plaatselijk slechte stukken, de dunne laag asfalt zit vol met gaten. De natuur is vrij vlak met grote uitgestrekte stukken steenwoestijn. Het is warm hier, onder het rijden geeft de meter 29 graden aan. Zien hier ook wel mooie bergen in mooie kleuren en vormen.
Zien onderweg ook een paar waterkruiken staan langs de weg, daar kunnen voorbijgangers dan gratis water uit drinken. Hier stoppen we even voor een foto en de vrouw die de kruiken komt vullen vindt dat goed, mogen zelf haar op de foto zetten. Om 1 uur stoppen we voor een broodje en buiten is het ruim 30 graden in de zon. De warmste dag tot nu toe. Komen om 3.30 uur aan in Tazzarine en de eerste camping is niets. Steile oprit van zand waar ik niet omhoog kan. Ook het terrein is rul zand dus hier vertrekken we.
Gaan naar een kleine camping waar we al eens eerder hebben gestaan. Staan hier lekker beschut onder de palmbomen. Lezen de rest van de middag buiten en uit de zon 28 graden onder de bomen. Om half 8 zitten we nog buiten aan de koffie. Het is dan nog 24 graden en gelukkig hebben we geen last van muggen. Op de dag zijn de vliegen wel heel lastig, constant zitten ze op je, niet één of twee maar soms wel 10. Even komt er wat wind opzetten maar dat is snel weer over. Om half 12 is het nog 21 graden buiten en voor morgen geven ze ook warm weer op.
9 Maart. Het is bewolkt als we opstaan en dat hadden we helemaal niet verwacht. Gaan om half 10 rijden en eerst op zoek naar de Gravures hier in de omgeving. Moeten daarvoor een groot stuk piste rijden en we zien al gauw dat door de regenval van een paar dagen geleden dat niet gaat lukken. Op de lagere stukken staat nog water in de sporen dus keren we om. Nemen de R 108 richting Zagora. Deze weg is goed om te rijden. Komen door Nekop en zien dat daar de weekmarkt is. Zoeken een plekje voor de camper en lopen naar de markt. Hij is niet groot maar wel mooi om te zien. Kopen wat fruit en na een uurtje gaan we weer verder. Kopen een vers warm brood bij de bakker en zoeken een plekje om te lunchen.

Al snel weer een jongen aan de deur die € 0,30 wil omwisselen voor 3 Dh. Weer een jongen gelukkig gemaakt. Stoppen bij een oud dorp waar een grote kasba staat. Wandelen door het dorp wat nog helemaal vol staat met huizen van klei. Het is er wel een rommel, overal huizen in verval en ook veel vuilnisbelten tussen de huizen. Komen hier ook door het gebied waar op veel plaatsen langs de weg dadels te koop worden aangeboden. Van verre staan ze al te zwaaien met de dozen. Zijn om half 3 in Zagora op de camping en drinken eerst koffie in de zon. Niet zo warm als gisteren maar toch wel 27 graden nu voor de camper.

 

Om 4 uur even een stukje lopen, kijken even rond bij de nieuwe moskee, lopen een rondje over de nog bijna lege markt. Hier zal het morgen met de grote souk zeer druk zijn. Kopen een paar lekkere gebakjes bij de bakker en lopen weer terug naar de camper. Zitten nog een half uurtje in het zonnetje en daarna eten koken. Morgen een bezoek aan de souk en verder lekker een dagje bijkomen op de camping.
10 Maart. Laat wakker vanmorgen en gaan om 10 uur naar de markt, 10 minuten lopen van de camping. Het is weer bewolkt en de zon laat zich vanmorgen bijna niet zien. Op de markt is het bijzonder rustig, Op veel plaatsen zijn bijna geen mensen, alleen bij de groenten en fruit afdeling is het druk. Ook veel lege plaatsen bij de marktkooplieden. Er staat nog wel een terrein vol met ezels en paarden maar dat worden er elk jaar minder. De ezels worden tussendoor ook van nieuwe hoefijzers voorzien en dat gaat allemaal rustig zonder dat ze worden vastgebonden. Bij de dadelverkoop is het ook aardig druk maar veel dadels in zakken zien er niet smakelijk uit en zitten dik onder de vliegen.
Zien ook hier wel dat de vooruitgang door gaat, moderne machines en elektrisch gereedschap zijn te koop en ook overal is de mobiel nieuw en gebruikte te koop. Heel veel mensen hebben een mobiel en niet alleen jongeren, ook heel veel oude mensen zie je mobiel bellen. Bij de slagers ziet alles er ook schoner uit en meestal op het geslachte dier zie je keuringsstempels. Slaan wat groente en fruit is, lopen even voor wat lekkers langs de bakker en om 12 uur weer naar de camping. Wel lekker weer om buiten te zitten, weinig zon maar toch 25-26 graden. Om 2 uur meer zon en de rest van de middag buiten met een boek. Hopen morgen weer wat meer de zon te zien.
11 Maart. Vertrekken uit Zagora en gaan deze keer niet verder zuidwaarts. Nemen de N9 richting Agdz door de Vallée du Draa. Langs deze weg veel oude dorpen en kasba's Bij een oude kasba stoppen we en gaan wandelen tussen de bewoonde en vervallen huizen. Kleine kinderen zijn gewoon bang als ze je zien en één begint zelf te huilen. Als je hier loopt dan prijs je je gelukkig dat je hier niet woont. Wat een armoede om je heen en wat een vliegen hier in de steegjes. Maak een foto van een buitenplaats waar wat schapen en een koe staat en de bewoonster die ziet dat. Worden door haar uitgenodigd om binnen te kijken en dat nemen we natuurlijk aan.
Er staat niet veel in huis, een kast, een tafeltje en een TV. Een kleed op de grond met wat kussens, een TL aan de muur en een kleine gasbrander. Er wordt water uit de waterput gehaald en thee gezet. Al met al zitten we hier een paar uur bij deze familie, drinken veel thee met koekjes en communiceren met handen en voeten. Veel dingen begrijpen we dus niet maar toch komen we veel van elkaar te weten. Maken buiten nog wat foto's, geven ze wat delftsblauw aardewerk en ook wat geld voor de thee en de koekjes. Was een gezellige ochtend bij deze vriendelijke lachende vrouwen.
Om 12 uur gaan we verder, kopen een broodje en lunchen later op een rustig plekje. Rijden een zijweggetje in en daar is het heel mooi. Mooie dorpjes met prachtige gekleurde bergen op de achtergrond. In Tamnougalt wandelen we door de Ksar maar hier binnen verblijven meer dieren dan mensen volgens ons. Kijken in het museum wat niet veel voorstelt. Er is wel heel veel in verval in dit dorp en zo te zien wordt er ook nog niets hersteld. Om half 4 lopen we weer terug naar de camper en rijden de laatste 40 km naar Tasla. Een mooie en goede weg om te rijden. Hebben de hele dag weer zon gehad en hier nu wat koeler dan de laatste dagen, zitten ook weer op 1212 meter. In Tasla is een kleine camping waar we tussen de palm en olijfbomen staan.
12 Maart. Goed geslapen maar wel weer bewolking aan de lucht vanmorgen, hadden ze niet voorspelt. Verzorg de camper, doe de watertank vol zodat we er weer even tegen kunnen op een vrije plaats. Gaan op de kust aan en willen vandaag naar Taroudannt. Het is 240 km maar moet te doen zijn. Nemen weg R 108 naar Tazenakht en die is op veel plaatsen zeer slecht. Vooral het wegdek bij een open mijn is door de vele vrachtauto's alleen maar gaten. Hier niet de keus om welk gat ga ik heen maar door welk gat ga ik. Het weer knapt wel op en zien soms de zon. De eerste 58 km kost ons 2 uur. Nemen dan de N10 maar die is ook slecht, erg veel afgebrokkelde kanten en veel gaten in het wegdek. Maken wel een paar stops voor een foto.
Kopen een vers stokbroodje en die smaakt heel goed. Na de lunch wordt de weg beter en kunnen we gemiddeld 50-60 km rijden. Besluiten bij Taliouine toch door te rijden naar Taroudannt, op de kaart staat een goede weg ten zuiden van de N 10 aangegeven. Nou dat zit even tegen, ze zijn de weg aan het opknappen maar op dit moment is hij gewoon slecht. Op veel plaatsen smal met afgebrokkelde kanten en veel gaten. Komen om half 5 aan in Taroudannt en vinden een plaatsje bij een van de parkings naast de stadsmuur. Het is hier druk met campers, de laatste paar weken er niet zoveel bij elkaar gezien. Zijn moe en hebben geen zin meer om nog de stad in te gaan.
13-14 Maart. Gaan om half 10 rijden en nemen de N10 naar Agadir. Het eerste stuk nog slecht maar hij wordt steeds beter. Zijn om 11 uur in Agadir bij de supermarkt en vullen alles weer aan wat we nodig hebben. Hebben honger als we de boodschappen hebben opgeruimd en eten eerst een broodje. Dan rijden we naar Taghazoute, een grote vrije plek aan de zee. Er staan heel veel campers maar we hebben snel een leuk plekje gevonden. De rest van de middag lekker buiten en hebben toch nog veel zon. Als we naar bed gaan hangen we een tasje aan de deur met geld erin, de bakker komt morgens om 7 uur langs met brood en als we opstaan zit er inderdaad een stokbroodje in de tas, wat een service.
Het overnachtigsgeld van 10 Dh wordt om 9 uur opgehaald. Het is mooi weer en zitten al vroeg buiten. Er rijden 2 tankwagens rond op het terrein met water. Hier wel veel mensen bij de camper om wat te verkopen. Ze lopen met groenten en fruit, vis, auto poets, camperhoezen, matten, lekkers bij de koffie, zonnepanelen, accu's, kettingen en armbanden enz.. Toch wel handig als je de nodige spullen gewoon bij je camperdeur kan kopen. Een vrouwtje komt met haar kudde tussen de campers door en haalt groente en fruit afval op voor haar geieten en schapen. Het is heerlijk weer, veel zon en weinig wind. Een paar dagen rusten we lekker uit, gewoon niets moeten.
Om 3 uur gaan we wandelen via het strand naar het dorp. Er zijn veel surfers op het strand en in het water, staat hier ook bekend als een paradijs voor surfers. Vroeger was het hier een echt hippie centrum. Het is lekker weer, een beetje sluierbewolking en voor de vele surfers te weinig wind. Lopen achter de huizen heen en dat is veel klauteren over de rotsen om langs de kust te blijven. Lopen via de weg weer terug richting het dorp. Doen nog wat boodschappen en wandelen terug naar de camper. Het begint hier toch aardig vol te worden, er staan wel meer dan 100 campers. Zitten buiten tot de zon onder gaat.
Index Week 9 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis Week 11