Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
Marokko 2013 Week 11
15-16-17 Maart. Staan hier prima en besluiten hier nog even te blijven. De meeste dingen kan je bij de camper kopen en de rest halen we even in het dorp. Het is via het strand een kwartiertje lopen dus even een uitstapje voor de afwisseling. Zitten veel buiten en het bevalt ons prima, de dag vliegt om. Zaterdag wel een warme dag met wind van land. Het is om 9 uur al 26 graden buiten. Op het strand zijn de Marokaanen bezig met hun hobby, voetballen met een leren bal en op blote voeten. Hier zien we zelf jongens en meisjes samen voetballen. Lopen even naar het dorp voor wat boodschappen en zien onderweg Fransen een maaltijd bij elkaar zoeken tussen de rotsen.
Gaan even naar de vissersboten en zien daar ook een kleine vismarkt. Ook hier worden de boten met een traktor in en uit het water gehaald. Warm om hier te lopen, doen de boodschappen en gaan terug naar de camper. Er komt regelmatig wat meer sluierbewolking maar dat is niet zo erg. Middags loopt de temperatuur op tot 37,6 graden in de zon en op de wind. Dit is de warmste dag die we tot nu toe hebben deze reis. Lopen vandaag ook wat minder verkopers bij de campers maar dat is niet erg. Zitten lang buiten, om half 9 is het nog 27,3 graden. Voor morgen geven ze koeler weer op, krijgen dan wind van zee en zakt het kwik meer dan 10 graden. Ook dan is het hier nog goed uit te houden.
Was een warme nacht met buiten meer dan 20 graden. Er vallen wel een paar druppels regen maar daar frist het niet van op. Als we opstaan is het buiten 25 graden en aardig wat bewolking. We laten de tankwagen komen om de watertank te vullen zodat we wat kunnen wassen. Is wel nodig met dit zweterige weer. De geiten komen ook weer langs en klimmen in de bomen voor een vers blaadje. Van grote hoogte springen ze er ook weer uit. Na de was koffie en verder veel zonnen met een boek. Het is zondag en op de camperplek zoeken de Marokaanse families tussen de campers naar een boom om uit de zon te zitten. Ze brengen ook nog hun vogelkooitjes mee. Middags even op het strand kijken en daar is het druk met de plaatselijke bevolking.
Met de hele familie gezellig naar het strand, eten en drinken hebben ze bij zich. Ze sprokkelen hout en maken een vuurtje om het eten warm te maken. Lopen door naar het dorp en kijken daar wat rond maar weinig drukte op straat. Nemen een terrasje en verwennen onszelf met een lekkere ijsje. Gaan daarna weer terug en zitten nog een poosje in de zon. Van een Marokaanse familie krijgen we ieder 2 stukjes gebak en even later komen ze mintthee brengen. Wat een vriendelijkheid van deze mensen. Geven ze als dank een Hollands souvenier van delftsblauw waar ze blij mee zijn. Hebben hier heerlijk gestaan en zijn lekker uitgerust. Morgen trekken we weer verder naar het noorden.
18 Maart. Vannacht een paar stevige regenbuien maar als we opstaan toch mooi weer. Maken de camper gereed voor vertrek en gaan even afscheid nemen van Everdien en Thole. Zijn elkaar al meerdere keren tegengekomen de laatste reizen door Marokko. Dan op weg naar Essaouira, 155 km noordwaarts aan de kust. De weg is goed en weinig verkeer dus schieten goed op. Hebben wel alle weertypen onderweg, zonnig, bewolkt en ook wat regen. Stoppen voor koffie en het gebeurd niet veel maar er loopt niemand om de camper heen tijdens de stop. Zijn om half 1 bij de parking van de vissershaven maar daar is het vol.
In een straat vlak bij de stadsmuur staan 5 campers en een parkeerbeheerder zegt dat we hier kunnen overnachten, krijgen netjes een bonnetje en betalen 20 Dh. Eten eerst een broodje en lopen het stadje in. Druk op straat en wel heel veel winkeltjes voor de toerist. Ze verkopen heel veel de zelfde dingen alleen voor verschillende prijzen. Er is ook een markt waar we even heen lopen. Het is mooi weer en nemen een drankje op een terrasje. Krijgen honger en kopen een broodje Kebab wat lekker smaakt. Lopen over de stadsmuur waar nog veel kannonen op staan. Daarna naar de visserhaven waar niet veel activiteit is. Wel even de meeuwen voeren, eten gewoon uit je hand. Zijn prachtige vogels zo van dichtbij.
Er komen wel wat vissersbootjes binnen en er wordt wel wat vis verkocht maar het is er niet gezellig druk. Er wordt ook vis op de afslag verkocht maar daar mogen we niet naar binnen. De lucht wordt donker en het begint aardig te waaien. Gaan terug naar de camper maar de regen is ons voor. Het blijft gelukkig bij wat motregen. Na het avondeten verschijnt de politie met de mededeling dat we hier niet mogen overnachten. Laat hem het kaartje zien dat we betaald hebben voor overnachten maar hij is niet om te praten. De parkeerwachter is natuurlijk nergens te bekennen. Rijden naar de camperparking een paar km hier vandaan. Daar staan wel 40 campers en er is nog plaats genoeg. Voor 30 Dh kunnen we hier overnachten.
19 Maart. Goed geslapen ondanks dat we dicht bij de weg naar de stad staan. Het is redelijk weer als we vertrekken en we nemen de weg langs de kust. Deze is op plaatsen wel slecht maar het is wel mooi rijden hier. Het weer is van streek vanmorgen, de lucht wordt regelmatig donker en het begint ook steeds harder te waaien. Rijden naar Plage Bhibah waar ook een vissershaventje is. Zijn wel op het verkeerde moment hier, veel wind en het zand stuift overal heen. Alle boten liggen op het strand, teveel wind om uit te varen vandaag. De zon laat het ook afweten en als we er een kwartiertje lopen begint het ook nog te regen. Snel weer de camper in en rijden verder naar Safi.
Het blijft hard waaien en de regen en zon wisselen elkaar af. Doen wat boodschappen in een dorpje en net voor Safi eten we een lekker vers broodje uit de houtoven. In Safi kunnen we niet naar het centrum met de camper, de weg is geblokkeerd door de markt. Via andere straten is het heel moeilijk om er te komen door eenrichtingsverkeer. Als het begint te regenen stoppen we met zoeken en rijden door naar Oualidia waar een goede camperplaats is voor wel 100 campers. Het is intussen weer zonnig maar er staat veel wind. We gaan deze keer niet langs het strand wandelen, zit nog zand van vanmorgen in onze ogen. Later op de middag en avond stevige plensbuien. Hopen op beter weer morgen.
20 Maart. Vannacht geen regen meer gevallen en het is prachtig weer als we opstaan. Gaan om half 10 rijden richting El Jadida. Rijden via de R 301 langs de kust en de weg op sommige plaatsen wel aan wat onderhoud toe. Het is een mooi landbouwgebied waar we door rijden en overal zijn de mensen op het land aan het werk. Dat het akkerland zo vruchtbaar is zo dicht aan zee is onbegrijpelijk. Het water wat tussen het bouwland staat en de binnenzee moet toch veel zout water bevatten en dat gewassen daar toch goed op groeien? Stop even bij een wortel en knollen wasserij. Altijd mooi om te zien maar wat hebben ze hier toch een hekel aan een foto maken. Het valt ons op dat juist de jonge mensen er erg op tegen zijn terwijl ze zelf overal foto's maken met hun mobiele telefoon.
Zijn om 11 uur in El Jadida en daar is het druk op straat, bijna geen doorkomen aan met de camper. Vinden een parkeerplaats en gaan de stad in. Veel souveniersshops in de smalle straatjes. Lopen over de oude stadsmuur en vandaar een mooi uitzicht op de zee en de vissershaven. Lopen naar de haven en komen op een kleine vismarkt. Ook hier gillen ze al naar je als je maar een overzichtfoto wil maken. Kijken ook bij de grote vissersboten maar daar is weinig bedrijvigheid. Zijn te laat hier, alle boten hebben hun vangst al gelost. Doen nog wat boodschappen, wisselen een fles gas voor 42 Dh en besluiten om hier naar de camping te gaan. Het is zonnig weer en misschien de laatste dag dat we van de zon kunnen genieten.
21 Maart. Vertrekken met mooi weer naar Mohammedia, Waarschijnlijk de laatste dag met veel zon. Willen vroeg op de camping zijn en nemen de snelweg deze keer. Hier rijden bijna geen auto's en wij zijn om 12 uur al vlak bij de camping. Doen eerst nog de nodige boodschappen en daarna naar de camping. Daar is plaats genoeg, installeren ons en eten eerst een broodje. Daarna de stoelen buiten en genieten van het heerlijke weer, bijna geen wind en 25 graden. Kijken daarna hoe de weersvoorspelling voor de komende week is zodat we daar ons reisschema op kunnen aanpassen. Nou voor de terugreis is dat niet best, Spanje en Frankrijk fris en veel regen en ook in Nederland koud weer eind volgende week.
Niet echt uitnodigend om op huis aan te gaan. Voor morgen geven ze voor hier nog wel goed weer op en besluiten om hier nog een dag te blijven staan, meer naar het noorden geven ze regen op. Er komen nog veel campers binnen en om 6 uur staat het hier prop vol. Naast ons komt een camper staan en de chauffeur let even niet goed op, knalt zo aardig hard achteruit tegen een boom op en zijn fietsenrek heeft een heel ander model gekregen. Ook dat kan de beste een keer gebeuren. Hij heeft weinig zichtbare schade aan de camper zelf. Na het eten wordt het te koud om buiten te zitten, hopen morgen dat de zon weer lekker schijnt.
   
Index Week 10 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis Week 12