Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
Marokko 2013 Week 12
22 Maart. Was om 7 uur wakker en als ik even buiten kijkt dan zie ik de zon maar ook wat bewolking. Om 9 uur veel bewolking en al snel begint het te regenen. Om 10 uur regent het het echt stevig door en we gaan toch maar rijden. Moet nog wel de camper rijklaar maken en ik regen intussen lekker nat. Auto wil maar moeilijk starten vanmorgen, hebben we nog niet eerder gehad. Gaan om half 11 van de camping, nemen de snelweg en rijden naar Asilah. Bijna de hele rit de ruitenwissers aan en dat is toch wennen om met regen te rijden. Doen rustig aan en nemen de tijd voor koffie en later een broodje. Het heeft hier meer geregend, hele stukken bouwland staan onder water. Zijn om half 3 in Asilah en gaan vlak bij de stad staan zodat we even naar het stadje kunnen lopen als het droog wordt.
Eindelijk om 5 uur wordt het droog en nog even het stadje in. Altijd een mooie plek om even in de straatjes rond te lopen. De mooie witte huizen met meestal fel blauw schilderwerk doet altijd vrolijk en fris aan. Het is wel stil op straat ondanks dat het vrijdag is, nog maar weinig mensen op de terasjes en in de restaurantjes. Om 6 uur weer terug naar de camper en naar het weer kijken voor morgen. Nog meer regen en geven ook aardig wat wind op, daar ben ik niet blij mee, snel last van zee ziekte. Om 7 uur komt er weer genoeg regen naar beneden en voor de komende dagen geven ze nog meer regen op. Gaan morgen naar de haven voor de overtocht naar Algeciras. Jammer om met zoveel regen Marokko te moeten verlaten.
23- 27 Maart. Vanaf 10 uur gisterenavond is het droog en als we opstaan schijnt er een flauw zonnetje. Gaan om 8 uur rijden, gooien de tank nog even vol met goedkope diesel en dan de laatste 80 km naar de haven. Dat gaat snel via de tolweg (65Dh). Het is net Nederland hier in Noord Marokko, groen en vlak. Bij Tanger-Med is weer van alles veranderd. Je komt nu eerst bij kleine kantoortjes van de bootmaatschappijen en daar je open ticket omwisselen. Daarnaast een kantoor van de douane voor je paspoort stempel. Hier moet je je beiden melden, ambtenaar wil je gezicht zien. Daarna door de scan en dat gaat snel deze keer. Binnen 45 min was alles geregeld en stonden we op de parking bij de boot. Het weer is nog steeds rustig, wel een paar druppels regen maar nog weinig wind.
We worden wel op de proef gesteld, hier ondervind je weer eens wat wachten is. De boot komt om 11.45 uur aan en het lossen en laden duurt tot half 3. Al dat gekontroleer als je van en aan boord ga is gewoon overbodig, zijn al door div mensen gecontroleerd. De overtocht is in het begin onstuimig en de eetplateaus vliegen uit de opslagkarren. Verder op zee is het rustiger en kom zonder problemen aan de overkant, gelukkig niet zeeziek geworden. Dan de tijd een uur vooruit en ook hier duurt het lang bij de douane. Rijden maar naar de parking bij de Lidl om te overnachten. Het is inmiddels 5 uur als we daar aankomen. Doen even wat boodschappen en het is lekker dat je alles hier weer kan kopen. Na het eten lopen we nog even naar de Carryfour en winkelen daar nog een poosje.
Het weer is nog steeds van streek, vanaf vanmiddag vroeg regelmatig stevige regenbuien en het zand zal nu wel van het camperdak zijn. Vannacht weinig regen en aardig weer als we opstaan. We gaan om even 8 uur rijden en zien wel hoever we vandaag komen. Treffen het wel met het weer, soms wel wat regen maar meestal droog met wat zon. Er staat wel aardig wat wind maar hebben er niet zo veel hinder van. Stoppen op tijd voor koffie, een broodje of zomaar om even te rusten. Alles verloopt vlot en zijn om half 5 op de parking in Salamanca. Staan hier op ruim 800 meter en het is koud buiten, maar 9 graden hier. Wel steeds wat regen maar geen plensbuien. Hopen morgen nog een vlotte rijdag te hebben.
Maandagmorgen begint slecht, auto wil niet starten en het lampje van het voorgloeien blijft knipperen. ANWB gebeld en die gaan er werk van maken. Om 9 uur zeiden ze dat ze een monteur langs zouden sturen. Om half 11 belt er iemand terug en die ging er nu werk van maken, die van vanmorgen wist niet hoe alles werkte in Spanje zei ze. Later belt iemand uit Barcelona dat de sleepwagen onderweg is en die is er binnen 5 min. Die probeert ook de auto te starten en dan lukt hem. Met draaiende motor blijft het voorgloeilampje knipperen. Hij overleg met de garage en daar moet hij heen. Auto blijft wel lopen maar heeft weinig kracht. Rijd er even mee en het wordt steeds beter en wel zo dat ik achter de sleepwagen aan naar de garage kan rijden.

Het is een Bosch service center en daar aan de computer maar kunnen geen storing vinden. Auto wordt div. keren gestart en vinden niets ondanks dat soms het voorgloeilampje blijft branden. Om 2 uur vertrekken we hier en rijden naar Palencia waar een goede CP is. Wel benieuwd of hij morgen wel wil starten, krijgen een vermoeden dat het een vochtprobleem is. Ook in Palencia regen en de volgende morgen krijgen we hem met moeite gestart. Besluiten er een paar lange rijdagen van te maken en het probleem bij de dealer te laten oplossen. Heel de dag geen enkel probleem, hebben regen tot het middaguur maar daarna zien we zon en een blauwe lucht.

Stoppen in Ste Maure-de-Touraine waar een mooie rustige CP is. De hele nacht droog maar wel nachtvorst. Auto wil wel starten en willen vandaag naar huis rijden. Hebben goed weer en ook de auto blijft het goed doen. Om 20.15 uur staan we thuis weer voor de deur. Het zijn 3 mooie maanden geweest, veel gezien, mooie ontmoetingen met de bevolking en ook de wegen worden steeds beter. Elk jaar komen er weer asfaltwegen bij zodat er steeds meer gebieden voor de camper toegankelijk worden. Dit is zeker niet de laatste keer dat we Marokko bezoeken. Wel een tegenvaller dat het bij thuiskomst nog gewoon winter is met vorst en sneeuw.

   
   
Index Week 11 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis