Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
Marokko 2013 Week 2
11 jan. Staan om half negen op en loop even naar de receptie voor een broodje. Helaas dan moet je in het restaurant zijn, daar verkopen ze brood. Naar het restaurant maar daar hebben ze ook geen brood. Dan maar een ander ontbijt. Maken de camper van binnen een beetje schoon en wassen ook wat kleding. Dat krijgt de hele dag de tijd om te drogen. Het is prachtig weer en zitten lekker in de zon met koffie en een boek. Loop om 12 uur even naar het restaurant maar helaas nog steeds geen brood. Om 1 uur lopen we naar de oude stad en die heeft nog een mooie medina die al 500 jaar oud is. Er wonen 5000 mensen in de mooie wit-blauwe huizen. Het is vrijdag en gezellig druk op straat. mooi pleintje
medina
Hebben al snel een mannetje bij ons lopen die ons naar mooie plekjes brengt in het doolhof van smalle straatjes. Hij brengt ons op het Hamamplein en vraagt om een centje voor koffie. Hij blij met de centen en wij blij dat we op het plein staan. Ook hier is het gezellig druk, de mensen zijn vriendelijk. en niemand is opdringerig om je een winkel of een terassje op te loodsen. Vragen wel waar je vandaan komt en meestal weten ze dan wel een paar woorden Nederlands. Lopen hier een paar uur rond, kopen een dongel om een maand lang te interneten voor 200 DH . Wel wennen aan de steile straatjes, gaan het wel voelen in de kuitspieren. Lopen weer naar de camping en zien de amandelbomen weer in bloei staan. Om 4 uur bij de camper, zetten koffie en lezen nog wat in de zon.
een zee van kleuren
Amandelbloesem
12 jan. Vertrekken om half 10 uit Chefchaouen en rijden via weg 13 verder naar het zuiden. Het is een goede weg en de natuur met zijn heuvels is mooi. Er wonen weinig mensen in de gebied en het is er stil langs de weg. Komen door hele kleine dorpjes maar ook daar is alles rustig. Koop een heerlijk brood in een dorpje wat in de houtoven is gebakken en die zijn lekker. Stoppen bij een bedrijfje waar ze olijven uitpersen en vragen of we even binnen mogen kijken. Er wordt ons van alles verteld over en hoe alles in zijn werk gaat. Ze vinden het leuk dat we belangstelling voor hun hebben. Geef bij afscheid een hand en die zit gelijk helemaal onder de olie. De zon verdwijnt en er komt wat mist opzetten. Chefchauoen
moderne olijfenpers
mooie markten Buiten een dorp is een grote markt en het is zoeken om de camper ergens te parkeren. Er is alleen maar ruimte langs de weg en het staat er vol. Er komt toch een plekje vrij en lopen terug naar de markt. Het is hier druk en ontzettend veel herrie die uit de luidspeekers komt van de marktkooplui. Lopen hier als enige toerist, hebben ook nog geen enkele camper gezien vandaag. Alles is hier te koop zelfs een kunstgebit. Ben even bij de tandarts wezen kijken en die was bezig met het maken van een nieuw gebit. Had wat potjes en blikjes waar hij de stoffen in mengde en dan in een vormpje goot. Hij trok ook kiezen en de injectiespuit lag klaar voor verdoving. Het was een wegwerpspuit maar hij zag eruit alsof hij al een jaar in gebruik was.
Lopen over de markt en de zon komt ook weer terug tevoorschijn. Na een uurtje gaan we verder naar Ouezzane. Mensen zijn erg vriendelijk en er wordt veel naar ons gezwaaid door kinderen maar ook door volwassenen. Bij een Motel is een overnachtingsplaats voor campers en worden vriendelijk ontvangen met een groot glas mintthee. zetten de camper op zijn plaats en eten eerst een broodje. De rest van de dag brengen we door in de zon. Het is minder mooi weer als gisteren maar toch nog wel lekker. Staan naast een boomgaard met sinaasappelbomen, altijd een mooi gezicht. Een mooie plek om te overnachten met alle voorzieningen en een lekkere warme douche.
13 jan. De dag begint niet goed, vanaf half 7 regent het en het ziet er allemaal donker uit. Besluiten maar om hier te blijven staan vandaag. Ga in het restaurant een broodje kopen en krijgt er 2 gratis, hoort bij de overnachting. Wel jammer dat het geen verse zijn. Lezen en rommelen de hele ochtend in de camper en om 12 uur verschijnt de zon ineens. Besluiten alsnog om te gaan rijden naar Volubilis, een Romeinse ruine waar nog mooie vloermozaieken te vinden zijn. Kopen onderweg een lekker vers brood en bij een rivier lunchen we snel even. Rijden door een mooi heuvellandschap met veel akkerland en en olijfbomen. Door de regen van vanmorgen is alles vies en de vette klei zorgt voor extra zolen onder je schoenen.
groen noord Marokko
Zie dan de camper maar schoon te houden. Kopen tickets en lopen naar de ruine via blubber paden. We zijn nog maar net boven en worden overvallen door een plensbui. Gelukkig een plekje waar we een beetje droog staan. De mozaieken zijn prachtig maar soms moeilijk om te fotograferen door het water wat erop blijft staan. Na een paar uur hebben we het gezien en glibberen weer terug naar de camper. Wat een blubber met dit weer. Vragen of we hier op de parking mogen overnachten maar dat is sinds een jaar niet meer toegestaan wordt ons verteld. Rijden door richting Meknes en komen onderweg langs een camping en die rijden we op. Ook hier alles nat en plakkerig. Hoop dat morgen de zon weer schijnt.
prachtige vloeren

14 jan. Vanacht een paar keer wakker door de regen maar als we opstaan schijnt de zon, Er staat wel een fris windje en maar 10 graden. Na het ontbijt vertrekken we naar Meknes. Op plaatsen wel smerig op de weg door de regen, camper heeft inmiddels wel een wasbeurt nodig. Komen om 10 uur aan in Meknes en parkeren vlak bij het El Hedimplein en de medina. Mooie parkeerplek en we mogen hier ook overnachten. Zien eind van de dag wel of we dat gaan doen. Lopen naar het plein en daar iis het nog stil. De 2 poorten liggen nog uit de zon en dat zal wel tot eind van de middag duren.

Lopen de souk En Nejjarin in en daar zijn nog veel verkopers hun handel aan het uitpakken. Komen bij de groentemarkt en zien mooie sperziebonen en aardbeien liggen. Kopen gelijk meerdere groenten en aardbeien en betaal 23 Dh. Breng ze even naar de camper, geen zin om er mee rond te lopen. Dan de medina weer in en lopen heel wat af. Bezoeken de Koraanschool en die is prachtig. Heel mooi tegelwerk en ook het gesneden stucwerk is mooi om te zien. Vanaf het dak kijken we uit over de oude stad en die lijkt echt oud. Er zijn platte daken waar ze wel schapen op kunnen houden zoveel gras groeit er.
Koraanschool Meknes
prachtig uitgesneden stucwerk
Daarna naar Paleis van de Idrissiden, een mooie bewerkt gebouw waar nu tapijten worden verkocht. In dit gebouw heeft het hoofd van de koraanschool altijd gewoond. Krijgen honger en lunchen lekker en laten de benen even rusten. Gaan naar het Dar-Jamai Museum maar dat steld niet veel voor. Er zijn maar weinig voorwerpen tentoongesteld maar het gebouw is een bezoek wel waard. Mooi stuc en tegelwerk en ook prachtig houtsnijwerk aan de plafonds en deuren. Gaan terug naar het plein en daar wordt het wel drukker. De poorten staan nog niet in de zon en gaan door naar de camper. Zetten koffie en doen verder rustig aan.
Ga om 5 uur nog even fotos maken van de poorten en de drukte op straat. Het wordt hier nu echt druk, had dit niet verwacht op maandagavond en dan ook nog koud. Waar de hele dag auto's hebben gereden wordt nu ingenomen door de verkopers die hun handel gewoon midden op straat stallen. Het lijkt of de hele stad nu naar het plein komt, wat een drukte en dat bij 10 graden. Alles wordt wel door politie in de gaten gehouden, er staan er genoeg gereed op in te grijpen. Maak snel nog wat plaatjes en dan gauw de warme camper in. Blijven hier staan om te overnachten.
15 jan. Goed geslapen maar een koude nacht, het is om half 9 nog 3 graden buiten. Het is wel zonnig en hopen dat het gauw wat warmer wordt. Besluiten om naar de kust te gaan, daar is het warmer en ook koelt het nachts ook niet zo veel af. Rijden via de N6 en dat is een goede weg. Ook de natuur hier is prachtig, een mooi heuvellandschap met veel akkerbouw en olijfbomen. Je komt wel door heel wat plaatsjes maar dat geeft niet veel oponthoud. Kopen vast een broodje onderweg voor 1 Dh (10 cent). Eenmaal voorbij Rabat gaan we richting de kust en op een leuk plekje aan zee lunchen we. Het is lekker in de zon met 20 graden.
hier al voorjaar

Daarna rijden we door naar Mohammedia waar een camping is. Komen daar om 2 uur aan maar de weg naar de camping is afgesloten. Een stuk verderop een omleidingsbordje en via een onverhard pad komen we toch bij de camping. Die ziet er goed uit, gezellig met veel bloemen langs de paden. Er staan hier aardig wat campers maar nog niet vol. Camping is vlak aan zee en we gaan eerst een poos wandelen langs het strand en over de rotsen. De grote golven vliegen omhoog als ze tegen de rotsen te pletter slaan. Het blijft een boeiend gezicht, wel de camera droog zien te houden bij dit geweld. Om 4 uur terug op de camping en lezen de rest van de middag in de zon.
genieten van zee en rotsen
16 jan Blijven vandaag hier op de camping staan. Wel weer veel bewolking en weinig zon en er waait een fris windje. Wel jammer daar ze eigenlijk goed weer hadden opgegeven voor vandaag. Na het ontbijt eerst maar beginnen met de camper schoonmaken aan de buitenkant. Door de regen veel smerige wegen en vooral de zijkanten zien er niet uit. Je kan wel goed zien waar je blijft met schoonmaken als het zo vies is. Doen verder rustig aan, lezen wat en we hebben internet dus vervelen we ons niet.
Na de lunch wat meer zon en lezen we buiten in het zonnetje. Om 3 uur gaan we nog een poosje wandelen. Lopen richting het plaatsje en dat brengt weinig nieuws, er is niet veel nieuws te zien onderweg. Er liggen wel een paar schepen voor de kust te wachten tot ze de haven binnen mogen om te laden of te lossen.. Lopen niet helemaal naar de plaats maar gaan terug naar de camping. Inmiddels te koud om nog buiten te zitten. Doe de watertank vast vol en loost het vuile water zodat we morgen gelijk na het ontbijt kunnen vertrekken naar Cassablanca.
17 jan. Vertrekken om 9 uur naar Cassablanca en nemen de weg langs de kust. Redelijke weg om te rijden, wel wat drukker als we dichter bij Cassablanca komen. Zien de moskee al van verre staan en ook parkeren is geen enkel probleem. Staan bijna voor de deur, kan niet mooier. De moskee is mooi en met de hoogte van de minaret (toren) van 200 meter de hoogste ter wereld. Ze hebben er 6 jaar aan gebouwd en heeft ruim 2 miljard dollar gekost. Deze Hassan II moskee is de enige moskee waar niet moslims naar binnen mogen in Marokko. Moet wel met een gids en de 12 euro p/p meer dan waard. Hij is echt prachtig van binnen, wat schitterend afgewerkt met marmer en stucwerk. Na de rondleiding lopen we buiten nog wat rond tot 12 uur. Wel weer zonder zon nu, echt jammer.
wat een pracht van binnen
stukje vakwerk

Enkele cijfers van de bouw: 300.000 m3 cement en beton, 65.000 ton marmer, 40.000 m2 houtsnijwerk van cederhout , er hebben 15.000 arbeiders aan gewerkt en totaal meer dan 50 miljoen arbeidsuren, in de moskee kunnen 25.000 mensen bidden en op het buitenplein kunnen nog eens 80.000 gelovigen een plaatsje vinden. Tijdens de Ramadan staan hier 105.000 paar schoenen voor de deur. Opvallend dat bijna alle materialen die gebruikt zijn uit eigen land komen. Er zijn aparte wasruimten voor mannen en vrouwen en de vrouwenafdeling is in verschillende gele kleuren uitgevoerd. Het geheel doet daardoor warm aan. Het mozaiek tegelwerk is een geweldig stukje vakwerk.

wasplaats voor de mannen
wasplaats voor de vrouwen
Dan gaan we door naar Oualidia en komen daar om 3 uur aan. Er is hier nog plaats genoeg. Er kunnen er hier ook wel veel staan op de 2 terreinen, denk toch wel 150 campers. Het is heerlijk weer, kleden ons eerst een beetje zomers en gaan dan wandelen langs het strand en de rotsen. De vissersbootjes liggen hoog op het strand en we zien dat ze hier nu ook gaan vissen met rubberboten met buitenboordmoter. De grote roeiboten met de roeispanen zal ook hier snel tot het verleden behoren. Wandelen tot half 5 langs de zee en zitten daarna nog een poosje in de zon voor de camper. Morgen verder naar het zuiden.
zee, strand en verse vis
   
Index Week 1 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis Week 3