Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
Marokko 2013 Week 3
18 jan. Zijn vroeg vanmorgen, vertrekken al om 8.45 uur en gaan op weg naar Ounara waar we vrienden ontmoeten. Nemen weer de kustweg en die rijdt goed. Er zijn wel wat mindere stukken maar verder mooie weg. Komen door diverse dorpjes en zien voldoende markten onderweg. Bij een paar stoppen we even en altijd een mooi en kleurrijk gezicht. In deze streek ook veel landbouw en de akkers lopen helemaal tot aan zee. Doen in een dorp wat boodschappen en lunchen net buiten het dorp. Zijn om half 2 in Ounara op een goede camping. Altijd gezellig om onderweg vrienden te ontmoeten. Het is heerlijk weer en zitten lekker buiten in de zon.
akkerland tot aan de zee
Mooi inlegwerk
Lopen om 4 uur even het dorp en het is veel schoner dan 2 jaar geleden. Toen lag al de vuilnis op straat en dat is nu niet meer zo. Kijken bij een klein bedrijfje waar ze houten tafels met prachtig inlegwerk maken. Verder gebeurd alles hier op straat, smeedwerk, timmerwerk en zelfs het spuiten van een autobus gebeurt gewoon op straat. Kijken even rond voor een restaurantje maar die zijn hier wel heel erg simpel. Besluiten toch maar in de camper te eten.
tegen het stof 19 jan. Blijven vandaag hier op de camping staan. Het weer werkt ook niet mee, geen zon, wel vrij veel wind en ook de regen komt soms stevig naar beneden. Het is gewoon herfst buiten. Ga een vers broodje kopen, kost hier € 0,10. Ontbijten en drinken later op de ochtend koffie bij de buren. Met even bijkletsen en gegevens uitwissellen is het zo weer lunchtijd. Inmiddels opgehouden met zachtjes regen en komt nu met bakken naar beneden. Om 3 uur is het even droog en ga wat groente en fruit inslaan in het dorp. Bij de een een mooie bloemkool, bij een ander tomaten en zo zoek je net als een Marokkaan overal het beste uit. Morgen naar de markt van Had Dra als het weer goed is.
20 Jan. Mooi weer als we om 7 uur opstaan, willen vroeg naar de markt in Had Dra. Ga een broodje kopen voor het ontbijt. Dan buiten alles opruimen en zie dat ik met een lekke band sta en ook de uitdraaipoot wil niet omhoog, verbogen door de druk. De dag begint dus lekker, band verwisseld en poot demonteren en later maar kijken hoe het te maken. Iets later dan de planning komen we op de markt aan. Het is er vrij druk en door de regen van gisteren veel modder en plassen tussen de marktkramen. Hadden dit voorzien en hebben de hoge schoenen aangetrokken. Hier zie je velen op slippers lopen en die zitten vol met modder. Lopen naar de dierenmarkt waar we meer koeien zien als een paar jaar geleden en veel minder kamelen.
Het opladen van de dieren gaat nog steeds primitief, met de hand en met touwen wordt het vee op de auto's gehesen. Ben verbaast dat ze helemaal niet bewegen of trappen als ze omhoog getrokken worden, lijkt wel of ze dood zijn. De dieren zijn het gewend denk ik, Zodra ze boven liggen willen ze gelijk weer opstaan. Er wordt niet geslagen of getrapt naar de beesten en dat hebben we wel eens anders gezien. Lopen hier een paar uur rond en via de modderige groentenmarkt zoeken we de camper weer op. Rijden terug naar Ounara en laten daar de band even nakijken.
Die is niet lek maar er zit een scheurtje in de velg naast het ventiel. Ze lassen dat en met 30 min. kunnen we weer verder. Het koste 50 Dh, nog geen € 5,-. Wel lekker dat je weer een goed reservewiel bij je hebt, overwachts is hij toch weer nodig. Inmiddels wel een rommel achter in de garage, alles er zo maar ingegooid en ook natte dingen van gisteren. Gaan naar een camping aan de zee bij Sidi Kaouki zodat ik alles weer even op kan ruimen, drogen en schoonmaken. Ook de schoenen zaten lekker onder de bagger en met water schoongemaakt. Even drogen in de zon en dan kunnen ze de kast weer in. Ha Dra de grootste markt van Marokko
Ha Dra de grootste markt van Marokko
Ook het gelaste wiel schoongemaakt zodat je hem weer beet kunt pakken zonder smerige handen te krijgen. Ook die weer op zijn plekje in de garage vastgezet. Om 2 uur alles weer gereed en zitten we buiten in de zon. Gaan om half 4 nog een strandwandeling maken maar er waait een frisse wind. Had wel een vest aan moeten trekken. Om 5 uur terug op de camping en is het al te koud om nog buiten te zitten. Maak de camper vast gereed zodat we morgen gelijk kunnen vertrekken.
allemaal te koop

21 Jan. Rijden na het ontbijt terug naar Essaouira en zetten de camper op een parkeerplaats waar we ook mogen overnachten. De lucht is donker als we naar de haven lopen en we zijn daar nog maar net en het begint te regenen. Dat hadden ze niet opgegeven voor vandaag. Maken snel een paar fotos en gaan de stad in. Schuilen toch maar een poosje een restaurantje en drinken daar wat, willen toch niet helemaal nat regenen. Het wordt wel even wat droger en lopen nog een uurtje door de winkelstraatjes en die nu nog meer dan een paar jaar geleden helemaal gericht zijn op de verkoop van souveniers. Er zijn hier wel prachtige houten artikelen te koop met mooi inlegwerk. Om 12 naar begint het weer harder te regenen en gaan naar de camper en eten een broodje.

door het slechte weer veel boten in de haven
gezellig en kleurrijk
Om 1 uur nog steeds regen en besluiten maar om hier te vertrekken en verder zuidwaards te rijden. Maken een stop waar de geiten in de bomen klimmen om bij de malse blaadjes van de arganbomen te komen. Dat je er nooit een uit ziet vallen is een raadsel met die dunne takken. Stoppen ook even waar ze met kamelen aan het ploegen zijn. Nog heel ouderwets met een hand gemaakte houten ploeg, mooi om te zien hoor. Besluiten om bij Cap Tafelney te gaan kijken, daar schijnt nog een mooi vissersdorp te zijn.
de tijd staat stil hier
Rijden het dorp in en het ligt vol met vissersboten. Vragen of we hier mogen overnachten en dat is geen probleem. Worden vriendelijk welkom geheten en zoek maar een plaatsje tussen de boten. Deze keer geen camper als buren maar aan beide zijde een vissersboot. Staan direct aan het strand en een mooi weids uitzicht. Het is nu mooi weer en gaan een strandwandeling maken. Hebben wel de ruimte, het hele strand voor ons alleen. Lopen verder dan de bedoeling was en op de terugweg klauteren we ook nog een poosje door de zandduinen hier langs het strand. Zijn om half 5 terug en zetten koffie, hebben we wel verdiend na deze zware wandeling. Hopen morgen wat boten met vis van zee te zien terugkomen.
slapen tussen de boten
helemaal voor ons alleen
22 jan. Kijk even in het dorps winkeltje voor een broodje maar dat is er niet. De winkelier heeft voor zich zelf nog een brood en dat wil hij wel met me delen. Dat wil ik niet maar waar vind je nog zulke aardige mensen. Alle visserboten zijn nog binnen, het waait te hard om de zee op te gaan. Vertrekken verder naar het zuiden en rijden naar Pointe Imessouane. Dit vissersdorp ligt een beetje beschut in een baai en van boven kijken we neer op het mooie dorpje .
Dalen af naar beneden en rijden naar de camping. De weg erheen is nog net zo smal en slecht als een paar jaar geleden. Er is plaats genoeg op de camping en zoeken een plekje met uitzicht over het dorp. Zetten de stoelen buiten en genieten lekker van de zon. Er staat wel zeer veel wind, doen het doek achter de stoelen en die waaien daardoor gelijk om. Met pennen en touw de stoelen vastgezet in de grond zodat we rustig kunnen zitten en opstaan zonder dat de stoelen er vandoor gaan. Na de lunch tot 3 uur buiten en daarna gaan we wandelen langs het strandje en de rotskust.
een bulderende zee
Het is hier mooi en met de rotsen en de golven die er op beuken. Moeten wel eens snel omhoog klimmen als er weer eens een golf ver het strand opkomt. Komen bij de vissershaven maar ook hier liggen alle boten op het droge. Ook morgen is de zee nog te wild om uit te varen vertellen de vissers ons. Wel jammer, hadden graag de aanvoer van verse vis willen zien. Er zijn weinig visser bij de boten, een enkeling pleegt wat onderhoud, wat loszittende verf verwijderen met een aardappelschilmesje en opnieuw blauwe verf er op. Ze vragen om een sigaret maar kan ze daar niet aan helpen.
prachtig wandelen langs de kust
we klimmen wat af
Lopen en klauteren verder langs de kust en komen bij een baai waar ze aan het surfen zijn. Gaan er even in de zon zitten en zien er velen ten onderuit gaan in de golven. Lijkt me nog maar koud om dit te doen. Lopen tot 5 uur langs de zee en gaan dan terug naar de camping. Komen door het oude visserdorpje met simpele huisjes en ze hebben hier ook een eenvoudige moskee, wel klein maar wel met een oproep installatie. Komen moe op de camping aan en ruim de stoelen op, inmiddels te koud om nog buiten te zitten met deze harde wind. Nemen een lekker drankje, was weer een mooie dag.
23 jan. Veel wind vannacht en de camper stond soms aardig te schudden door de rukwinden. Vertrekken hier om half 10 en blijven de kustweg volgen richting Agadir. In een plaatsje moet ik even tanken en daar is markt. Midden op het pleint is het tankstation. Bij de pomp komen gaat nog wel maar na het tanken sta ik helemaal ingebouwd. Het duurt wel even voor we weer uit deze drukte weg kunnen rijden. Maken een stop bij een kudde kamelen die er lopen te grazen. Er lopen heel veel jongen bij en ook een paar witte. Zien er ook een bonte kameel bij lopen, kan me niet herineren die ooit gezien te hebben.
Bij Aghroud nemen we een zijweg de bergen in en willen deze rond rijden via Imouzzer des Ida Outanane. De eerste 12 km gaat prima maar dan houd het asfalt op. Proberen een stuk maar dit gaat niet naar wens. Kinderen zijn op de weg de gaten en kuilen aan het dichten, denk door de regenval van de laatste dagen dat dit zo slecht geworden is. We keren om en dalen weer af naar zee. Zien hier veel Lavendel in bloei staan en die worden druk bezocht door de ontelbare vlinders die hier vliegen.
Weer beneden zien we op een plateau aan zee 5 campers staan en wij sluiten ons daarbij aan. Staan aan het strand en de golven komen tot vlakbij de camper. Hebben hier weinig last van de wind en lezen lekker buiten in de zon. Moeten nu wel oppassen voor verbranden, de zon is fel en met een beetje wind toch maar regelmatig insmeren. Vandaag doen we geen strandwandeling, hebben een paar dagen een zeer slechte internetverbinding gehad en vanmiddag ineens wel een goede verbinding. Werken de site's bij en nemen de post door, beantwoorden een paar mailtjes en zijn daar ook weer mee up to date. Voor het eerst zien we een zonsondergang zonder wolken aan de horizon.
24 jan. Goed geslapen vannacht, wel even wennen aan het geluid van de golven op het strand. Het vertrekken hier geeft wel wat problemen, kan niet tegen de helling met los grind opkomen. Probeer het achteruit maar ook dat wilde niet lukken. Nog eens gekeken en een route bepaald zonder grote kuilen. Neem wat meer snelheid en jawel met wat slippen komen we toch boven. Volgende keer eerst kijken waar ik naar beneden ga. Rijden verder de kustweg en zien na 13 km bij Tarhazoute dat op het plateau aan zee het weer vol staat met wel 100 campers. Wij vinden dit een prachtige plek en besluiten gelijk hier te stoppen. Nog een plekje vrij aan de rand met zicht op de zee. Stoelen buiten en genieten met 25 graden in de zon.
Om half 3 gaan we wandelen en lopen via het strand en de rotsen naar het plaatsje. Dit is een geliefde plek voor surfers en die zijn er genoeg. Nog rustig op straat, veel winkeltjes zijn nog gesloten. Kijken even bij de vissersboten en daar stinkt het minder dan een paar jaar geleden. Toen lag er overal vuilnis en rotte vis. Er staat nu een vuilcontainer maar jammer dat ze die niet leegmaken, Er omheen ligt het weer vol met afval dus weer een troep. Doen nog wat nodige boodschappen en lopen weer terug langs het water naar de camper. Op het strand aardig wat mensen die van de zon genieten.
veel vuilnis naast de volle container
even water tanken op een gedoogplaats
Om half 5 weer bij de camper en lekker van het weer en de plek genieten. Op het terrein komen ze met van alles langs, ook vragen ze of je wat te koop heeft, ze kopen alles zeggen ze. Er komt ook een tankwagen langs om je watertank te vullen, zo probeert iedereen wel iets aan je te verdienen. Toch slim dat ze daar op inspelen en voor ons ook wel gemakkelijk. Zitten tot half 6 buiten, eindelijk voor het eerst een wat mindere koude wind. Als de zon eenmaal onder is dan zakt de temperatuur snel naar 12-13 graden. Het slaapt wel lekker als het nachts koel is in de camper.
Index Week 2 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis Week 4