Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
Marokko 2013 Week 4

25 jan. Gaan vandaag een rit door de bergen maken bij Agadir. Bij Tamrhakht rijden we de Vallee du Paradis in en het eerste stukje gaat over een zeer slechte weg. Al snel wordt het beter en de natuur mooier. Het is een prachtige route en komen tot 1570 meter hoogte. Rijden door leuke dorpjes waar het veelal stil is. Het is vrijdag en voor hier is dat zondag. Naar de moskee en verder de dag met familie of op een terrasje doorbrengen. Probeer onderweg een broodje te kopen maar dat lukt niet vandaag, zelf maar een afbakbroodje in de oven doen. Rijden via Imuzzer naar de Cascades (waterval) maar er komtmaar een klein beetje water naar beneden.

bloeiende amandelbomen

Was nu geen aardigheid aan en rijden de smalle 4 km lange weg weer terug naar boven. Vandaar hoog door de bergen naar Assafid. Hier is het mooi rijden, goede weg maar veel bochten en veel klimmen en dalen maar een prachtige tocht. Ook veel amandelbomen langs de weg die in bloei staan. Zien wel dat ze minder uitbundig bloeien dan andere jaren. De oorzaak misschien te weinig regen of door vorst de bloesem bevroren. Stoppen regelmatig voor een foto en wel fris op 1500 meter, is buiten 14 graden 12 uur.

mooie bergrit Nemen dan de N8 naar Agadir en gaan boodschappen doen bij de Marjane. Daarna op weg naar Sidi Ouassai waar we om half 5 aankomen. Er is plaats genoeg en vinden een plaatsje een beetje uit de wind. Het waait inmiddels hard en het zand van het strand waait over de camping. Ontmoeten hier vrienden en drinken gezellig wat met elkaar. Ook weer even bijpraten en elkaars plannen doornemen. Blijven morgen op deze camping, weer eens wat wassen en de camper binnen schoonmaken.
26 jan. Lekker geslapen, stonden uit de wind en geen geschut van de camper. Toch een nadeel als we opstaan, staan wel uit de zon. Nemen eerst afscheid van vrienden, die trekken verder vandaag . Gaan beneden bij zee staan, is heerlijk weer en bijna geen wind. Dan aan het werk, Jannie gaat de was doen en ik haal de matten uit de camper, die uitkloppen en de campervloer stof en zand vrij maken. Vloer dweilen en verder alles een beetje stofvrij maken. Staan naast nog een stel vrienden en maken tussendoor een praatje. Na de koffie lekker in de zon wat lezen. De zon schijnt fel en oppassen met verbranden. Tussendoor wat internetten en de tijd vliegt om.
Eten om 1 uur een broodje, ruimen nog wat op en lezen nog een uurtje. Gaan om half 3 een strandwandeling maken en genieten van van het strand en de golven. Lopen naar Sidi-Rbat en daar net voor is een binnenmeer waar veel vogels zitten. Gaan daar even kijken en zien een paar lepelaars, reigers, meeuwen en veel aalscholvers. Lopen weer terug richting strand en zien iemand naar ons toe komen. Blijkt een bewaker te zijn van het Nationaal park en dat we ons op verboden terrein bevinden. Dat kan je dus nergens zien, geen borden, niet afgezet, helemaal niets. Hij was en bleef heel vriendelijk en kon wel begrijpen dat we er gewoon heen gelopen waren. Hij maakte er ook geen enkel probleem van.
Lopen helemaal tot aan de visserswoningen die in de rotskust zijn uitgehakt. Mooie plek zo, de visserhuisjes, een bootje en vooral de mooie ruige rotsen. Maken heel wat fotos en zien dat het inmiddels al 16.15 uur. Beginnen toch maar aan de terugtocht en dat is ruim 5 km. Het strand hebben we helemaal voor ons alleen, de eerste 4 km geen mens te zien. Stappen stevig door en om 17.25 uur bij de camper. Voelen de benen goed, was best wel zwaar door het soms zachte zand langs de waterlijn. Nemen er een lekker drankje op en zitten nog een poosje buiten met de buren. Om 6 uur zakt de zon snel en wordt het te koud dus de warme camper in.
herders met hun schapen opzoek naar eten 27 jan. Aardig wat bewolking als we opstaan en dat hadden ze niet opgegeven. Zien 3 grote kuddes met schapen en geiten van de helling komen en die gaan allemaal het strand op. Ze zullen wel gaan grazen in het natuurgebied verderop. Wij blijven hier nog een dag staan. De buren komen afscheid nemen, ze vertrekken maar die gaan we vast nog wel tegenkomen de komende weken. Om 11 uur volop zon en lekker lezen in de zon. Doen tussendoor een wasje maar verder een rustig dagje. Ga een broodje kopen voor de lunch in de campingwinkel. Om 2 uur gaan we wandelen, gaan nu de andere kant op, ook daar is de kust heel mooi.
wat een mooie plek
wel veel klimmen vandaag
vissershuisjes in de rotswand uitgehakt
Ruige rotsen, zand en golven, we blijven dit mooi vinden. Er zijn aardig wat mensen aan het vissen maar we zien ze niets vangen. Ook hier visserswoningen uitgehakt in de rotsen. Lopen niet zo ver als gisteren, willen er geen spierpijn aan overhouden. Zijn om half 5 weer terug bij de camper en zitten nog een poos buiten in de zon. Was vandaag niet zo warm als gisteren, 18-20 graden. Ze komen bij de camper met Harirasoep en kopen dat, het is warm en kunnen het zo eten en smaakt goed. Na het eten een beetje internetten en de sites bijwerken. Morgen vertrekken we hier.
28 jan. Grijze lucht en de zon ver te zoeken. Dat is een tegenvaller, er was mooi weer opgegeven voor vandaag. Maken de camper rijklaar en vertrekken verder zuidwaarts langs de kust. De wegen vaak smal met afgebrokkelde kanten en eigenlijk maar voor één auto breed asfalt. Bij een tegenligger moet er toch altijd één auto van de weg af. Nu de Marokkanen ook wat nieuwere auto's hebben zijn ze minder bereid om ook eens de kant in te gaan en verwachten gewoon dat een camper maar voor hun plaats maakt, nou niet altijd dus. Doen een paar boodschappen en pinnen wat geld bij een bank. Inmiddels is het prachtg weer geworden met volop zon. Komen om 12 uur aan bij Sidi-Bou-Ifedail.
Plaatsen de camper zo dat we zicht op zee hebben. Zetten de stoelen buiten en drinken eerst koffie. Eten daarna een broodje en lezen nog een uurtje in de zon. Daarna gaan we wandelen langs de kust die ook hier mooi is, veel ruige rotsen die gemakkelijk te beklimmen zijn. Lopen en klimmen weer heel wat af en hebben er nog geen spierpijn aan overgehouden.
wat een prachtige kust hier
Lopen het vissersdorp in en zien veel kapotte huizen. Wat we al meer hebben gezien is ook hier de mensen overkomen. Veel huizen hebben ze in opdracht van de overheid vernield en wel zo dat je er niet meer in kan wonen. Hebben begrepen dat het huizen zijn die zonder vergunning zijn gebouwd. Triest om te zien wat deze arme mensen in dit afgelegen dorpje wordt aangedaan. Het is verder een mooi autentiek dorpje waar alle bootjes nog naar en uit zee worden gedragen. Er is nog één winkeltje, het andere is ook vernield en dat was zeker aan de bouw te zien minstens 20 jaar oud.
arm en dan ook je huisje nog vernield
Een kleine verhoging op het pleintje is de moskee, er is niets anders om te bidden. Bij het haventje is het stil, geen vissers die bij hun bootjes aan het werk zijn. Morgen nog maar eens een paar keer gaan kijken of er vis aan land wordt gebracht. Er is ook een visafslag maar vorige jaar waren we daar binnen niet welkom. Om 5 uur weer bij de camper en lezen nog een poosje buiten.
29 jan. Was vannacht wakker en dacht dat het hard waaide maar vond het wel raar dat ik niets aan de camper voelde. Bleek dat de golven zoveel geluid maakten op het strand. Toen we opstonden was het mistig en nog steeds grote golven. Volgens mij heel slecht weer op zee en vanaf zee zag je de mist het land intrekken. Soms even minder maar dan ineens weer dikke mist. Om half 12 vertrekken we maar en rijden het binnenland in richting Tafraoute. Bij Tiznit nemen we de R 104 door de bergen en dat is een mooie route. Het wegdek is soms minder goed omdat ze overal bezig zijn aan en langs de weg. Hoe meer we bij Tafraoute komen hoe mooier de bergen worden. ook hier even wat mist
Komen ruim boven de 1300 meter maar het is lekker warm in de zon. Hebben alle tijd en zijn om half 4 in Tafraoute waar we een mooi plaatsje in het keteldal zoeken. Zien hier ook weer vrienden staan en dat zal nog wel meer voorkomen. Het is prachtig weer en we staan op ruim 1000 meter hoogte. Zal wel aardig afkoelen vannacht. Zetten de stoelen buiten, maken koffie en de rest van de middag wat zonnen en lezen. Om half 6 verdwijnt de zon achter de bergen en wordt het snel kouder en gaan we snel naar binnen. Avonds vrienden op visite en tot laat druk met bijpraten.
een van de mooiste plekken van Marokko
30 jan. Koude nacht hier, maar net boven nul en in de camper 9 graden Snel de kachel aan en weer even het bed in. Komen om 8 uur een vers broodje brengen, gisteren besteld bij een jonge knul die door brood te bezorgen een centje bij verdiend. Er is markt in het plaatsje en we lopen er heen. Hij is niet zo groot maar wel gezellig. Fotograferen is moeilijk, de meeste mensen hebben er een hekel aan, zelfs als je een paar geiten of schapen op de foto wil zetten dan maken ze ook bezwaar. Slaan wat groeten en fruit in en lopen nog een poosje door het plaatsje.
Overal gezellig druk en geen opdringerige mensen die je wat willen verkopen. Gaan om 12 uur weer terug naar de camper en eten een broodje. Daarna wat lezen buiten maar het wordt te heet in de zon, meer dan 30 graden. Gaan de camper in en werken wat aan de site en internetten een poosje. Om 3 uur gaan we wandelen, kijken even op een camping of we bekenden zien maar deze keer niet. Lopen naar de bergwanden die bestaan uit hele grote keien. Er liggen wel stenen die zeker 40 ton wegen. Een pracht gezicht die grote stenen in verschillende kleurtinten. Lopen tot 5 uur en zoeken de camper weer op. Zitten nog even buiten met een drankje tot de zon achter de bergen verdwijnt. Vermoeiende maar mooie dag.
overal grote rotsblokken

31 jan. Goed geslapen en 1 graad minder koud vannacht. was wel 2,2 gr boven nul. Om 10 weer 25 graden en doen de wandelschoenen aan. Lopen naar het oude berberdorp Tazka en daar kan je mooi wandelen tussen de huizen en de grote keien. Hier staan nog veel oude huizen van klei maar ook die helemaal onbewoonbaar zijn en waar niets aan gedaan wordt. Mensen zie je haast niet buiten terwijl het nog vroeg op de dag is. Slaan het mooie berberhuis over deze keer, zijn we al eens geweest. Lopen hier een uurtje rond en klimmen dan omhoog over en tussen de keien de berg op. Willen naar de top en aan de andere kant weer naar beneden. Moeten heel wat zoeken om een veilige en begaanbare route te vinden.

Regelmatig lopen we vast en moeten we weer terug. Maar het lukt ons toch om beneden te komen zonder beschadigingen door rotsen of stekelige planten en struiken. Dan op zoek met de GPS naar de rotstekeningen en die vinden we vrij snel. (N 29.71151 W 8.98855) Het zijn er 2 en stellen niet zoveel voor. Ook schijnt er 1 nagemaakt te zijn niet zolang geleden. Lopen terug naar de camper en bakken een broodje. Houden alles dicht in de camper, buiten brand de zon en het is 27.7 graden uit de zon. Voor de camper meer dan 35 graden. Om 3 uur toch buiten zitten en lezen de rest van de middag. Zien dat vrienden ook weer hier zijn aangekomen en gaan er avonds koffie drinken. De dagen vliegen om.
deze keer gelukt om over de berg te komen
Amandel in bloei
Index week 3 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis week 5