Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
Marokko 2013 Week 5
1 febr. Hoorden gisteren van vrienden dat er zaterdag in Guelmim een grote weekmarkt is waar ook nog veel kamelen zouden worden verkocht. Besluiten er heen te gaan en vetrekken om 9 uur uit Tafaroute. Rijden langs de supermarkt in het plaatsje en slaan de nodige dingen in. Vraag wat een liter Cola Light kost en dat is 20 DH. Die laat ik even staan, reken de rest af en moet er wel op wijzen dat ik nog 100 Dh wisselgeld krijg. Kijk even in een winkel er vlak naast wat daar de Cola kost en dezelfde fles kost daar 9 Dh, onbetrouwbare winkel dus. Dan op weg naar Guelmim en nemen de R 104 en later de P 1919.
Stoppen voor koffie en vlakbij loopt een oud vrouwtje met wat schapen. Ze komt naar ons toe en vraagt om kleding. Geven ze een warme trui en ze vind het leuk dat we fotos van haar maken en dat kom je niet vaak tegen. Geven nog een keer wat kinderkleding en een speelgoed auto aan 2 verlegen jongentjes die er heel blij mee zijn. Rijden via de N 12 naar Bou-lzakarn en daar via de N 1 naar Guelmim Mooie route om te rijden maar wel veel afgebrokkelde en smalle wegen. Bij Guelmim is geen camping en gaan naar de oase van Ait- Bekkou naar camping Fort Akabar. Daar is plaats genoeg en ontmoeten hier weer 3 stel vrienden die morgen ook naar de markt gaan.
Kletsen wat met elkaar en later op de middag gaan we toch nog even wandelen in de oase. Het is hier stil, misschien door de warmte dat iedereen binnen zit. Het is ook vrijdag en alle kleine winkeltjes zijn gesloten. Hebben soms geen idee waar we lopen, dan kunnen we weer niet verder en moeten we terug, het is gewoon een doolhof. De akkers liggen er wel groen bij maar er is niemand aan het werk. Zijn om half 6 weer terug en zitten nog even buiten. Het koelt hier niet zo hard af, om 21.00 uur nog 17 graden buiten.
2 febr. Vandaag een marktbezoek, gaan naar de grote souk van Guelmim waar ook veel kamelen zouden zijn. Gaan voor 9 uur al op pad om vroeg op de dierenmarkt te zijn. Er zijn aardig wat dieren o.a. een stuk of 50 kamelen. Jammer dat de zon het toch weer af laat weten vanmorgen. Er is wel een hele grote groenmarkt, ook de kleding afdeling is goed aanwezig. Vooral hier kan je de vooruitgang zien, kleding zit netjes opgevouwen en verpakt in plastic net als in Nederland en de grote bergen kleding op de grond waar mensen in zitten te graaien wordt ook verleden tijd. Lopen eerst overal rond en doen daarna de nodige boodschappen.
De zon verschijnt ook weer, breng de boodschappen even in de camper en ga terug voor nog wat fotos. Om 11 uur houden we het voor gezien en gaan terug naar de camper. Net als we rijden zien we weer een stel vrienden aankomen en maken daar ook weer even een praatje mee. Wij gaan met nog een stel verder naar het zuiden, de rest gaat verder het binnenland in en komen we vast later wel weer eens tegen. Besluiten om naar Plage Blanche te gaan, een vrije plek aan zee waar je ook lekker kan wandelen. Komen daar om half 1 aan en het is er rustig, staan maar een stuk of 15 campers en er is wel plaats voor 100. Inmiddels is de zon er goed doorgekomen maar er staat wel wat wind.
De stoelen naar buiten en met een windvanger achter de stoelen heerlijk om buiten te zitten. Beneden in de zandduinen bij de lagune lopen de kamelen te grazen. Eten een broodje en daarna lezen we tot 3 uur. Dan gaan we wandelen door de duinen en langs het strand. Er ligt ook een mooie lagune waar veel vogels hun eten zoeken. Moeilijk om te fotogrferen, vliegen snel op als je een beetje in de buurt komt. Lopen via de lagune weer terug naar de camper. Inmiddels 5 uur en kunnen nog even in de zon zitten. Met een half uurtje begint het toch af te koelen en gaan we naar binnen. Hopen morgen op veel zon en weinig wind. Weer even lekker rustig aan doen.
3 febr. Gisterenavond al veel wind en vannacht stond de camper te schudden door de windvlagen. Als we opstaan is het grijs en nog steeds veel wind. De camper zit aardig onder het zand en ziet er niet uit. De vooruitzichten zijn nog hardere wind en besluiten hier te vertrekken. Rijden richting Guelmim en na een kilometer of 30 verschijnt de zon weer. Zien onderweg een riviertje naast de weg. Hier stoppen we, pak een emmer en de borstel en wast eerst de camper een beetje, wat een zand zit er op. Zal ook nog wel veel zout in het zand gezeten hebben, de camper slaat aardig wit uit. Dat wordt vandaag nog even na wassen. Wel een mooie plek, een open groeve waar al veel natuursteen is uitgehaald.
Rijden door naar Abeino waar in een dalkom een kleine camping zou zijn. De laatste 2,5 km is piste maar vrij vlak dus goed te rijden. Het is inderdaad een mooi plekje helemaal beschut in het dal. De zon schijnt en er is helemaal geen wind. Stoelen buiten en eten een broodje in de zon. daarna wat internetten en lezen. Pak ook een emmer en zeem en haal tussendoor de witte uitslag van de camper. Die ziet er weer schoon uit maar voor hoe lang weten we niet. Om 5 uur verdwijnt de zon achter de bergen en wordt het snel frisser dus gaan we naar binnen. Hopen morgen hier te blijven staan.
4 febr. Heerlijk geslapen zonder harde wind en volop zon als we opstaan. Blijven hier vandaag staan en doen de was. Moet zo nu en dan ook even gebeuren. Na een paar uur is alles weer droog. Ruim de garage op, was ook hard nodig. Wandelen wat rond op de camping en zie dan achter het toiletgebouw de warmwatervoorziening, wat een rommel, maar alles werkt wel. We lezen veel en internetten wat tussendoor. In de loop van de middag wordt het drukker op de camping, eerst 3 Italiaanse campers die veel drukte maken en daarna een paar Fransen met grote campers met aanhangers. Het lijkt wel of ze met 10 campers zijn. Waarom moeten mensen toch onnodig zoveel herrie maken. Om 5 uur verdwijnt de zon en dus naar binnen.
5 febr. Vertrekken om 9 uur van de camping en gaan weer richting de kust. Het is prachtig weer en bijna geen wind. Rijden via de N 12 richting Sidi Ifni. De route is mooi, de hellingen staan vol met cactussen en op veel plaatsen staan ze vol met vruchten. Stoppen voor wat fotos en zien een oud vrouwtje die aan het plukken is. Die gaat er gelijk vandoor, jammer he. Gaan door naar Sidi Ifni en doen daar de nodige boodschappen. Rijden door naar Legzira en gaan daar een strandwandeling maken. Hier staan een paar mooie natuurlijk bogen. Een mooi natuurverschijnsel en een beetje eng om onderdoor te lopen. Het bestaat uit grond, schelpen en grind en elk jaar brokkelt het wat af door regen en golfslag.
Komen op het stand en zien gelijk vrienden van ons lopen dus even bijpraten. Spreken af om op dezelfde plaats te overnachten dus zien we elkaar vandaag nog. Lopen hier een uurtje rond en gaan weer verder. Nemen een zijweg en komen bij een klein haventje waar we een broodje eten. Stoeltje buiten en even lekker in de zon zitten. Gaan weer verder en zien nog een klein baaitje met wat bootjes. Het is even zoeken maar we komen er wel. Loop naar beneden en dat is stijl, hier gaat alles nog te voet naar het dorpje. Het heeft een klein natuurlijk haventje tussen de rotsen en alles gaat met mankracht. Mensen zijn wel heel vriendelijk en behulpzaam.
Daarna op weg naar Sidi bou Ifedail waar we willen overnachten. Hebben hier al meerdere keren gestaan en altijd leuk om naar de haven te lopen en de bootjes te zien binnen komen. We treffen het, er komen er wel 10 binnen en ook hier worden ze nog met mankracht uit zee gedragen. Na een uurtje hebben we het gezien en gaan nog een poos in de zon zitten lezen. De zon wordt om half 6 minder sterk en er komt een koud windje opzetten. Ruimen buiten alles op en gaan de warme camper in. Hopen dat de wind zich rustig houdt vannacht.
6-7 febr. Hebben hier met vrienden overnacht, nemen afscheid van ze en wij gaan richting Tafraoute. Vertrekken om 9 uur en hebben onderweg alle tijd. Stoppen in Tiznit om boodschappen te doen maar bij de stadsmuur geen groente en fruit te vinden. Komen het nog wel tegen vandaag. Nemen na Tiznit weg R 104 en dat is mooi rijden. Een goede weg door een berggebied met een mooi open landschap en veel plaatsjes waar we door komen.
In Tirhmi zien we dat er markt is en stoppen daar. Een kleine gezellige markt waar van alles te koop is. En het is er druk, vooral op de straat voor de markt is het vol met auto's en mensen. Slaan hier onze groente, fruit en brood in en staan steeds weer verbaasd wat het kost. Kopen bij een groentenkraam een maaltje sperciebonen, wortelen en 6 sinaasappels en we betalen nog geen € 0,50. Het is raar dat we op dit soort markten zelden toeristen zien terwijl er zoveel campers rond rijden. We vervolgen onze weg door de bergen naar de Col du Kerdous.
Een mooie klim naar 1255 meter en boven eten we een broodje. Het is prachtig weer maar toch een koel windje op deze hoogte. Gaan verder via weg P 1910 en daarna de R 107. Beide wegen goed berijbaar, soms wat smal asfalt maar je kan goed uitwijken naast de weg om elkaar te passeren. De natuur is prachtige en het is genieten van de mooie vergezichten. Stoppen regelmatig voor een foto of een bezoek aan mensen langs de weg. Zien een stel vrouwen water halen uit een waterput en daar gaan we even kijken. Van dichtbij geen foto maken maar op afstand vinden ze wel goed. Geef hier een klein kind een knuffeldier, hij begint te glunderen en het eerste wat hij doet is hem 2 kusjes geven zo blij is hij.
Rijden verder de bergen in en willen nog een oase bezoeken. Komen op een onverharde weg terecht die na een paar kilometer slecht wordt, veel wasbord en kuilen. Dit zou nog 15 km. zo blijven dus keren we en gaan terug. Rijden de laatste 20 km. naar Tafraoute en hoe dichter we bij Tafraoute komen hoe mooier de natuur. Vooral die grote keien maakt het landschap heel bijzonder. Zoeken een plaatsje in het keteldal. Hier ontmoeten we weer div. vrienden en drinken gezellig een drankje met elkaar. Staan hier op 1000 meter hoogte en wordt het snel koud als de zon verdwijnt. Om 22 uur is het nog 9 gr. buiten, rekenen op een koude nacht.

Het was inderdaad een koude nacht, ijs op het camperdak. Tref het niet, zie dat de gasfles leeg is en moet vroeg naar buiten om de fles te wisselen. Dan de verwarming even aan en het wat warmer maken, is 9 graden binnen. Blijven hier staan vandaag en houden een rustdag. Lopen even naar het dorp voor wat boodschappen en pinnen wat geld bij de bank. De rest van de dag voor de camper wat lezen. Middags een poosje uit de zon, hij is heel warm vandaag. Een stel vrienden staat ook nog hier en daar drinken we eind van de middag een wijntje mee. Om half 6 opruimen en naar binnen.

 

Index Week 4 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis Week 6